GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muntele Sinai - încercarea celor puternici
Avand in vedere ca am avut la dispozitie doar 7 zile la Sharm El Sheikh am ales din noianul de excursii optionale una cu iz culturalo-religios: pelerinajul pe muntele Sinai (plus vizitarea desigur a Manastirii Sf. Ecaterina).
Pentru inceput cateva cuvinte despre istoria acestor locuri cu adevarat sfinte. Muntele Sinai a fost identificat cu muntele biblic Horeb acolo unde au loc doua evenimente importante: Moise, ratacitor prin desert vede un tufis verde ce ardea fara sa se consume si realizeaza ca este opera lui Dumnezeu; primeste asadar porunca sa plece in Egipt, sa elibereze din robie poporul ales - pe israeliti - si sa-i aduca la pamantul fagaduit! Al doilea eveniment-mult mai cunoscut-are loc chiar pe munte-Moise primeste de la Dumnezeu tablele legilor-in fapt cele zece porunci, dar si chivotul legii! Se spune ca cei care urca muntele in pelerinaj primesc de la Dumnezeu iertarea de pacate! Legata de munte este si istoria Manastirii Sf. Ecaterina: imparateasa Elena identifica muntele biblic Horeb cu actualul munte Sinai; mai mult identifica tufisul arzator aflat la poalele muntelui si construieste aici o manastire al carei altar cuprinde vestigiile tufisului-practic cea mai veche manastire din lume! Calugarii de aici construiesc in timp drumul in trepte prin inima muntelui spre varf-actualul drum-mai lejer-folosit de pelerini este opera mult mai tarzie a autoritatilor egiptene. In fine o ultima remarca istorica: imparatul Justinian este cel care reface structura manastirii-afectata de navalirile barbare-si construieste zidul actual, inalt de 12-15 metri si cu o grosime de 2 metri-apoi un calugar are revelatia gasirii moastelor Sf. Ecaterina pe un munte din apropiere si moastele sunt aduse in interiorul manastirii-de unde si actualul nume al lacasului de cult!
In toate ghidurile turistice veti gasi definita urcarea pe munte ca pe o plimbare matinala la lumina lanternelor. Nu este deloc asa-sunt 6 km de parcurs pe un teren accindetat-cu o diferenta de nivel de 600m-iar pe ultima portiune, de aproximativ 1 km ascensiunea se face pe trepte uneori abrupte. Ajutorul camilelor este binevenit-pentru aproximativ 15 $ veti primi de cele mai multe ori o camila fara nici un beduin care sa o conduca-camila stie singura drumul si vede in intuneric-asa ca nu incercati sa-i luminati drumul cu lanternele-mai tare o perturbati. Chiar si asa ultima portiune-cea cu treptele abrupte-nu este accesibila camilelor-sunt beduini pe traseu dispusi sa va ajute pentru cativa dolari. Daca va este frica de animale sau aveti rau de inaltime-drumul serpuieste in intuneric pe marginea prapastiei-atunci Dumnezeu cu mila-mai bine stati pe loc si asteptati sa se intoarca dimineata grupul decat sa riscati sa coborati cu elicopterul SMURD (sau ma rog echivalentul). In concluzie traseul cu pricina nu este deloc o promenada sub clar de luna-varstnicii, cei cu probleme cardiace, supraponderalii pot avea probleme!
Insa odata ajunsi in varf-la ivirea zorilor-aveti parte de o priveliste colosala, poate cel mai frumos rasarit de soare de pe pamant! Privelistea muntilor din jur este si ea magnifica, iar la coborare va veti simti ca purtati pe aripi-asta daca nu preferati din nou sa coborati pe camile sau chiar pe magarusi. La manastire puteti savura micul dejun din pachetele proprii (care se lasa seara la un soi de popas) si apoi vizita stravechiul edificiu.
Inca ceva: luati-va la voi incaltaminte comoda (de preferinta adidasi-nu pantofi cu toc cum am vazut la unele doamne), apa destula si imbracaminte mai groasa-urcati la o altitudine de peste 2200 m si seara temperaturile coboara sub 10 grade...
O singura remarca negativa-dar am fost pusi in tema inainte de plecare-pentru ca romanii doritori de pelerinaj sunt putini excursia se face combinat cu grupuri de rusi, iar ghidul e specializat pe limba rusa. Acesta explica in engleza la inceput traseul-apoi doar... "gabareste". In schimb beduinul care te conduce pe munte vorbeste engleza-dar trebuie sa-l tragi un pic de limba.
Trimis de pasarinda* in 10.07.10 20:56:51
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT. A mai fost în/la: Hurghada-Sea Star Beau Rivage Sharm El Sheikh-Savita
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pasarinda*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte util. Noi mergem in septembrie in Sharm si pelerinajul pe muntele Sinai este una din optionalele pe care vrem sa le facem. La ce ora a fost plecarea de la hotel si cat a durat drumul cu autocarul pana la poalele muntelui? Dar urcusul cam in cat timp a fost facut? Cat a costat excursia? Multumesc pentru informatii
Plecarea de la hotel in jur de 21-22. Sunt cam doua ore de mers cu autocarul pana la manastire.
Durata ascensiunii variaza in functie de mijlocul de locomotie (pe jos sau pe camila), dar si de rezistenta fiecaruia, intre 2 si 4 ore!
Pretul excursiei: 45 $ - poate varia putin in functie de agentia organizatoare si de... negociere!
Felicitari pentru deschiere si pentru sinceritate. Am mai auzit de la o ghida ca "daca ar sti ce ii asteapta... jumatate din turisti nu s-ar incumeta" .
Referitor la cat dureaza urcarea; banuiesc ca si cei care urca cu camila, trebuie la un moment dat sa stea pe loc sa ii astepte pa cei ce au urcat pe jos... corect? Deci tot cam 4 ore dureaza, pentru tot grupul.
Nu neaparat! Una din marile nemultumiri ale beduinului care ne-a fost ghid pana in varf era cea legata de grupurile de rusi: acestia urcau foarte repede - in 2 ore aproximativ si trebuia sa faca slalom intre cei ajunsi in varf si cei care urcau mai greu.
Oricum traseul este foarte populat de zeci de beduini care indica drumul corect!
V-as intreba daca pot face plati cu cardulVISA in Sharm. Si daca da, cam in ce proportie? 50% card- 50% cash, $? Excursiile, de exemplu (Cairo, Ierusalim, Ecaterina, scufundari) luate de la o agentie din Naama Bay le pot plati de pe card (un card in lei, din bancpost).
Multumesc frumos.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Muntele Sinai — scris în 20.10.24 de irina2015 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Muntele Sinai sub clar de luna — scris în 15.05.21 de dawnsash din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Cand umbli noaptea prin deșert — scris în 26.02.22 de Lisa din MOLDOVA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Parcul National Ras Mohammed si Insula Alba — scris în 07.10.19 de giovanna din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Muntele lui Moise — scris în 10.09.19 de basaku din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Dec.2017 De ce iubesc eu SHARM-ul? (3.2) — Excursia la Ierusalim — scris în 11.10.18 de gigiiuti din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 De ce iubesc eu SHARM-ul? (3.4) – Ziua 7: Snorkeling la insula Tiran — scris în 11.10.18 de gigiiuti din BUCURESTI - RECOMANDĂ