GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Kemer, orașul dintre munte și mare
Munte și mare! Vegetație bogată din care nu lipsesc pinii de la poalele munților, curmalii înalți, palmierii, florile de bougainvillea și de iasomie! Natura a pictat un tablou plin de culoare in mijlocul căruia se ală orașul Kemer. Peisajul deosebit a fost criteriul principal pentru care am ales pentru a doua oară Kemer ca destinație de vacanță.
Aflat la poalele Munților Taurus și la malul Mării Mediterane, Kemer este un oraș -stațiune (am citit că este cea mai veche stațiune de pe riviera turcească a Mediteranei) situat în S-V Turciei și a regiunii Antalya, fiind capitala districtului Kemer care are în componență 9 stațiuni și se bucură de 52 Km de plajă ce se întinde între stațiunile Beldibi și Tekirova.
Apropierea de munte îmblânzește temperatura creând un microclimat mai plăcut.
Și prima, și a doua oară, am ales pentru vacanța în Kemer luna septembrie care mi se pare cea mai potrivită: căldura suportabilă chiar la orele amiezii, apa mării caldă.
Între aeroportul din Antalya și Kemer sunt aproximativ 50 de Km care prima dată i-am parcurs în 40 de minute, iar a doua oară în aproape două ore. Toamna se întunecă devreme în Turcia, așa că întunericul ne-a însoțit până la hotel neputându-ne bucura de priveliștea de pe traseu. Hotelul ales, Fame Residence Beach (Park), se află la malul mării și foarte aproape de centrul orașului, având astfel o poziție foarte bună atât pentru plajă, cât și pentru plimbare prin oraș.
Numele localității se pierde în legendă. Prima mențiune ar fi în Iliada lui Homer care vorbește despre monstrul Himera care locuia în acele locuri. Mai aproape de realitate mi se pare cealaltă variantă a numelui, Kemer însemnând în turcă ”centură”, acel zid de piatră ridicat de localnici pentru a proteja satul de revărsarea apelor.
Acum, când îl vizitezi, gândul nu te duce la semnificația numelui, ci la ceea ce oferă acest oraș-stațiune de la Mediterana.
Încep cu faleza- promenadă, un parc ce se lărgește spre sud și care te duce până la Kemer Marina, portul turistic unde admiri yahturile elegante, dar și vasele de ”pirați”pregătite pentru minicroazierele de pe Meditarana. Apoi, în spatele portului, pe o mică peninsulă ce se înalță deasupra mării, un loc deosebit prin originalitate, Folklorik Yoruk Park, un fel de muzeu al satului tribului nomad yoruk. Citisem pe AFA că intarea este 2 TL, dar când am fost eu, prețul s-a ridicat la 5 dolari sau 5 euro.
Plaja Moonlight, cea mai bună din Kemer, cu nisip, este ca o continuare a falezei-parc. Terase, locuri de joacă pentru copii, într-un cuvânt, agrement pentru toate vârstele.
Este multă vegetație în Kemer. Și un miros plăcut, mai ales seara, de la florile de iasomie. Da, Kemer miroase a iasomie!
Inevitabil, ori prin câte parcuri te-ai plimba, pașii te duc în centrul orașului. Un bulevard lung, exclusiv pietonal, atrage ca un magnet, la ceas de seară fiind plin de turiști, care preponderent sunt ruși sau din fostele țări sovietice. De aceea și când intri într-un magazin, ești întâmpinat în limba rusă. Clădirile nu sunt înalte. maximum 3 etaje. La parter sunt prevăzute cu niște colonade ce imită într-o manieră modernă vechile bazare turcești. Eficiente aceste colonade care țin în primul rând de umbră. De o parte și de alta a străzii sunt magazine de toate felurile; suveniruri, pielărie, blănuri, dulciuri, condimente, genți imitații ale unor branduri renumite, parfumuri la... 2 dolari, prezenatate ca fiind... originale! Arta comerțului este la mare înățime! Totul se negociază și chiar dacă nu cumperi, nimeni nu se supără. Iar dacă ai cumpărat, devii prietenul lor. Te recunosc, te salută, îți zâmbesc, te invită la un ceai. Când intri în magazin, ești musafirul lor. Mie mi-a plăcut partea aceasta, deși uneori nici nu mă uitam spre vreo vitrină ca să nu mă abordeze și să fiu invitată insistent să intru, chiar dacă numai să arunc o privire. Nu am văzut pe nimeni încruntat, toți sunt foarte prietenoși. Poți plăti cu lire turcești, dolari sau euro. E bine să ai dolari sau lire, cu euro ieși în pierdere. Când am fost eu, dolarul era 5,6 TL, iar euro, 6,8, dar ei echivalau dolar cu euro.
Pe mijlocul bulevardului, de-a lungul lui, sunt bazine cu fântâni țâșnitoare luminate în culori, palmieri, curmali, mult verde. Marginile bazinelor sunt băncuțe din lemn pentru odihna pietonului obosit după atâta plimbare și shopping.
Dacă centrul este locul unde duc toate drumurile, eu am căutat să ajung într-altul care mi-a plăcut foarte mult. Este Turnul cu Ceas din Piața Kalekappisi care a făcut parte dintre fortificațiile vechi, situată în N-V orașului. Înalt de 36 de metri, turnul domină partea aceasta a orașului. Aici sunt restaurante, terase aflate la înălțime cu o priveliște deosebită. În față, fântâni arteziene ce țâșnesc în culori puternic luminate seara, bănci pentru odihnă, și monumentul lui Ataturk.
Nu puteam să nu vizitez și o moscheie, pe care am vrut s-o văd și în primul meu sejur din Kemer din 2014, dar atunci am admirat-o și fotografiat-o doar pe exterior. O moscheie nouă, monumentală, albă, cu două minarete, Moscheea Huzur, finalizată în 2011. Frumos și simplu interiorul. Am fost întâmpinați de custode, un tânăr cu doctoratul în istorie luat la Moscova și care, bineînțeles, vorbea rusește. Am citit pe fața lui încântarea că am venit să vizităm moscheea și că ne-a plăcut. La plecare ne-a oferit niște cărți despre islam. A fost foarte amabil și îl iert că a confundat capitala României cu... Budapesta!
Dar un bazar putea să lipsească? Nicidecum! Lângă Turnul cu Ceas, un bazar cu obiecte hand -made, de la podoabe din mărgele la eșarfe din bumbac din care mi-am luat și eu trei, pentru că mi-au plăcut imprimeurile și calitatea bumbacului, fin, ușor mătăsos, o plăcere să-l simți la gât.
Dacă vreți viață de noapte, Kemer nu duce lipsă de așa ceva. Aproape de hotelul în care am stat, era Captain Cook Bar. Muzica răsuna până în stradă și până în camera de hotel, dar la 12 noaptea, liniște totală. Kemer este un loc și pentru tineri, și pentru cei mai puțin tineri, ca să folosesc un eufemism.
Alăturarea muntelui și a mării reprezintă atuul stațiunii. Dar acestă alăturare face să nu te bucuri de o plajă cu nisip, ci una cu pietre. La fel este și intrarea în apă. Dar să iau partea bună: sunt pietre multicolore, o frumusețe, și eu, fiind amatoare de pietre, am adus câteva cu mine, le-am pus într-un bol alături de altele adunate de pe alte maluri de mare.
Chemarea muezinilor răsuna peste întreg orașul. N-am văzut însă pe nimeni închizând magazinul ca să se închine în moschee, viața fiind mult mai practică.
Multe pisici pe care turcii le iubesc și le îngrijesc. Îi admir și pentru asta!
Kemer este un oraș priveligiat de natură care l-a înzestrat cu multă frumusețe. Dacă îl recomand? Da, de trei ori Da!
Trimis de Rodel in 15.11.18 19:57:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii, activități opționale în zona Kemer, KEMER" (deja existentă pe sait)
@Rodel: Tare frumos orașul ăsta cu parfum de iasomie.
Înțeleg că ai avut un concediu plăcut și mă bucur pentru tine.
@Carmen Ion: Scriind, am retrăit zilele frumoase petrecute acolo. Nu am avut parte decât de această vacanță în acest an și am căutat să mă bucur de fiecare clipă.
Mulțumesc pentru lectură și vot!
incantator oras, mi-a placut si mie prima data cand l-am vazut desi a plouat incontinuuu si nu am ajuns nici macar pe faleza
abia astept sa-l revad acum de Revelion!
Felicitarile mele!
@artemisa24: Și mie îmi place orașul, dovadă că l-am vizitat de două ori. Îți doresc un Revelion frumos în Kemer și salută-l din partea mea!
Mulțumesc pentru aprecieri și vot!
@Rodel: Foarte util articolul, vom merge si noi prima oara in Kemer pe 1 iulie. Ce excursii optionale sunt promovate la hotel sau pe la agentiile de turism de acolo? Ce recomandati? Multumesc
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Cirali / Yanartas / Ulupinar din nou — scris în 18.06.24 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2023 În Antalya pe munte... altfel — scris în 09.03.24 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Cu„ Monster” în largul Mării Mediterane — scris în 19.11.18 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Cirali / Yanartas / Ulupinar — scris în 27.11.17 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- May.2017 Oraşul antic Phaselis – istorie şi plajă — scris în 17.10.17 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Sea to Sky — scris în 25.06.17 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Kemer - Kiris — scris în 04.08.16 de tripyy din BUCUREşTI - RECOMANDĂ