Cirali / Yanartas / Ulupinar din nou
Anul trecut în luna septembrie am fost cazați în Kemer, o micuță stațiune din aproprierea orașului Antalya, de aici am avut câteva excursii pe cont propriu, mai bine zis cu mașina proprie.
De data acesta vreau să vă povestesc din nou despre zona Cirali / Yanartas / Ulupinar și anume despre focul viu (Chimera) din această zonă. La focul viu din această zonă poți ajunge cu transportul public din Antalya care are un traseu de coastă șerpuit pe lângă cochetele stațiuni. Deci din drumul principal D400 la vreo 25 km de Antalya se lasă drumul în stânga prin pădure spre plaja Cirali. Aici este și stația publică de unde se schimbă mașina care duce spre Cirali. Pentru cei care vin cu mașina personală drumul continuă prin stânga când se ajunge la plajă și se merge paralel cu plaja circa 6 kilometri, aici drumul se înfundă într-o zonă împădurită și este chiar locul unde se lasă mașina într-o parcare mai eco.
Aici zona este administrată din ce am înțeles de administrația locală și suma plătită pe bilet este una modică, adică 28 lire turcești de persoană. La intrarea în parcul natural se află o zonă de popas unde poți servi sucuri proaspete, fructe, apă, înghețată, grătar la niște prețuri bune pentru zona. După ce treci de locul de odihnă și relaxare, cărarea croită prin pădure începe să urce mai întâi lent, aproape leneș apoi urcarea pe potecă devine mai serioasă, să zicem că eu care am ceva greutate și mai veneam și după o intervenție chirurgicală am făcut drumeția cam în 40 de minute. Sus acolo unde focul iese de sub stănci, locul este deschis și stâncos, am reușit cu greu să mă mișc un pic pe acolo la ședința foto.
Programul de funcționare a parcului natural este până târziu în noapte pentru ca cei mai îndrăzneți să poată vedea pe întuneric splendoarea focului izvorât de sub stânci.
La coborâre am poposit la prima prăvălie de unde am cumpărat câteva sucuri naturale pentru noi cei 4 temerari. Recomand.
Nu o să scriu aici despre cum ajunge focul acolo și de ce, se găsesc destule date pe net și apoi cred că pe voi vă interesează experiența noastră nu ceea ce se poate găsi simplu printr-un simplu click pe internet.
Acestea fiind spuse vă îmbrățișez cu drag!
Trimis de adrianbogdan in 18.06.24 09:55:07
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
@adrianbogdan:
Felicitări pentru plimbare şi pentru articol!
”De data acesta vreau să vă povestesc din nou despre zona Cirali / Yanartas / Ulupinar și anume despre focul viu (Chimera) din această zonă.
Amfostşieuacolo în iunie 2018 în căutarea "creaturii" Chimera sau a focului viu , dar plecând de la hotelul din Tekirova la care eram cazaţi.
”Pentru cei care vin cu mașina personală drumul continuă prin stânga când se ajunge la plajă și se merge paralel cu plaja circa 6 kilometri, aici drumul se înfundă într-o zonă împădurită și este chiar locul unde se lasă mașina într-o parcare mai eco.
Mi-a plăcut asta cu parcarea "eco", de fapt, o parcare complet neamenajată, pe pământ, însă la umbra copacilor din pădure. Acolo am parcat şi noi.
”După ce treci de locul de odihnă și relaxare, cărarea croită prin pădure începe să urce mai întâi lent, aproape leneș apoi urcarea pe potecă devine mai serioasă, să zicem că eu care am ceva greutate și mai veneam și după o intervenție chirurgicală am făcut drumeția cam în 40 de minute.
Tot aproape 40 de minute mi-au trebuit şi mie să ajung până sus, dar ei scriau pe un panou că urcarea durează doar 20 de minute . Acum, după ce au trecut şase ani, cred că aş face chiar mai mult, însă, pentru cineva cât de cât antrenat, drumul este chiar uşor de parcurs.
”Să nu uit! Pentru urcare prin pădure până la focul viu este necesar să fiți încălțați cu pantofi sport, să aveți ceva care să vă acopere capul și o sticlă cu apă.
Ceva tot ai uitat!
Ştiu că pe tine nu te-a interesat, însă este util de ştiut că pe a doua jumătate a traseului fumatul este complet interzis. De ce? Tocmai din cauza emanaţiilor de gaz metan şi a altor amestecuri de gaze.
- Sep.2023 În Antalya pe munte... altfel — scris în 09.03.24 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Cu„ Monster” în largul Mării Mediterane — scris în 19.11.18 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Kemer, orașul dintre munte și mare — scris în 15.11.18 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Cirali / Yanartas / Ulupinar — scris în 27.11.17 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- May.2017 Oraşul antic Phaselis – istorie şi plajă — scris în 17.10.17 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Sea to Sky — scris în 25.06.17 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Kemer - Kiris — scris în 04.08.16 de tripyy din BUCUREşTI - RECOMANDĂ