ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Borsa-Maramures
    ÎNSCRIS: 24.09.10
    STATUS: SENIOR
    DATE SEJUR
    NOV-2010
    DURATA: 3 zile
    prieteni
    3 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    80.00%
    Mai degrabă mulțumit

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    80.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Lavra Pecerska vs. Patria Mama

    Ilustrație video-muzicală


    TIPĂREȘTE

    Drumul de la Piaţa Independentei, unde se afla hotelul la care eram cazaţi, până la complexul monahal Lavra Pecerska, începe cu bulevardul Keschatyk, cea mai veche si mai importantă arteră a oraşului. Trecem pe lângă Palatul Poştei, Ministerul Agriculturii, Primăria oraşului, magazine dar si clădiri de locuinţe, toate cu o arhitectura deosebita, ce cu certitudine te lasă masca.

    Am vizitat nu cu mult timp in urma, St. Petersburg si Moscova. Nu mă aşteptam ca acestea sa fie întrecute in grandoare de Kiev. Va rog, nu trageţi, este doar o părere. Grandoare nu înseamnă neapărat si valoare.

    Din Piaţa Basarabiei in care se afla Besarabsky bazar, intrăm pe Lesi Ukrainski Bulevard, străjuit la intrare de doi coloşi de sticla (zgârie nori), cu forme aerodinamice si un nume pe care nu-l înţeleg…Parus.

    GPS-ul ne poarta până in apropiere de imensa statuie monument, ce poarta numele de Patria Mama. A fost construita in timpul lui Brejnev, cu menirea de a eclipsa cupolele celebrei Lavra. Statuia este o femeie ce ţine in mâna o sabie cu vârful îndreptat nu întâmplător spre cer. După 1991 sabia a fost scurtata, cupolele Lavrei recăpătându-şi prestanţă.

    La picioarele ei se afla un impresionant Muzeu al Marelui Război pentru Apărarea Patriei pe care nu am ezitat sa-l vizitam si sa ne pozam pe tancuri, elicoptere, MIG-uri si alte bazaconii.

    Am continuat cu vizitarea complexul Lavra- Pecerska. Acesta este compus din peste 100 de edificii construite de călugări de-a lungul a 10 secole. Pe lângă faimoasa Catedrala a Adormirii cu cupolele ei aurite, aici se mai afla Academia de Teologie, un Seminar Teologic, muzee, biserici cu diferite hramuri, grote, chilii, ateliere de pictura si de croitorie pentru vesminte preoţeşti.

    Am intrat intr-o grota in care se aflau înmormântaţi un număr impresionat de călugări din diferite epoci. Pentru a fi lăsaţi sa intrăm in grotă a trebuit sa ne declaram apartenenţa confesionala la Biserica Ortodoxa. La intrare trebuie sa-ţi cumperi o lumânare si sa o aprinzi. Înăuntru sunt tunele întortocheate si multe complet neiluminate. Un adevărat labirint, care din fericire are indicatoare ce arata direcţia in care trebuie să mergi. Traseul este unidirecțional, ieșirea făcându-se in alta parte. Credincioșii se opreau la căpătâiul raclelor de sticla, i-si făceau cruce, se rugau sau sărutau racla.

    La intrarea in zona catedralei se plătește o suma derizorie, iar cetățenii ucraineni plătesc doar jumătate din aceasta suma.

    Poarta este ea însăşi o biserica având hramul Sfânta treime.

    Am intrat in Catedrala Adormirii, construita in secolul XI însă nu am putut face poze.

    De aici a pornit creştinarea Rusiei precum si apariţia culturii ortodoxe.

    Lângă corpul propriu-zis al Catedralei se mai afla Clopotnița, Biserica Sf. Anton precum si Refectory Church (sala de mese pentru pelerini).

    Dar pozele, vor fi cred eu, mai grăitoare decât mine (personajul lui Emil Gârleanu).


    [fb]
    ---
    Trimis de popescu.borsa* in 20.11.10 17:57:44
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4929 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (popescu.borsa*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Ukraina - Kiev - Cladirea primariei
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6350 PMA (din 11 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    sandu.53
    [20.11.10 19:16:38]
    »

    am recunoscut in cateva din imaginile tale, locuri vizitate si de mine acum mai multi ani... atunci Kievul mi s-a parut un oras plin de parcuri, curat, cubulevarde largi si hoteluri mari, dar asta se intampla pe vremea lui Gorbacoiv! felicitari si pt. acest review!

    webmaster13
    [20.11.10 20:26:52]
    »

    iata si... .. muzica!!!

    mariana
    [21.11.10 07:18:55]
    »

    Vreau si eu sa fiu {bolovan }sa merg acolo! Te astept sa ne scrii si despre Moscova si St. Petersburg. Cum sunt preturile prin Kiev?

    magdalena
    [21.11.10 09:42:25]
    »

    Eu am ramas impresionata de acest oras cand l-am vazut cu 20 de ani in urma si aflasem despre el ca 80% este numai vegetatie...

    popescu.borsa*AUTOR REVIEW
    [21.11.10 11:33:51]
    »

    @magdalena

    Dintre cele 15 foste state ale URSS, capitala Ukrainei este cea mai verde, comparabila fiind doar cu cea a Moldovei, Chișinău. Cred ca se poate spune si ca este una dintre cele mai verzi capitale a Europei, si nu cred ca mă înşel.

    Întâlnești parcuri la tot pasul, iar bulevardele largi sunt străjuite de arbori si părculețe cu flori. Luna noiembrie este însa o luna târzie pentru a te putea bucura de aceasta caracteristica a Kievului.

    @mariana

    In privința preturilor, întreaga Ukraina este o destinație low cost. La hotel Ukraina unde nu am reușit sa ne cazam, prețul unei camere duble este 83 Euro, iar la hotelul Kozacikii care este fata in fata cu Ukraina, de cealaltă parte a pieței, am plătit 81 Euro.

    Un bilet de metrou costa echivalentul a 0.80 RON.

    Benzina de 95 costa 2.8 RON

    O masa la restaurantul hotelului (2 feluri, salata si bere) nu trece de 10 Euro. La fast food-urile din mall-ul subteran, te încadrezi in 5 Euro.

    Intr-o stațiune din apropierea Liovului ne-am cazat la hotel Rixos Aici am plătit 75 Euro de persoana pentru regim demipensiune, si acces la SPA.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    biancuta
    [21.11.10 18:39:00]
    »

    Interesante sunt informatiile tale! Acel muzeu l-as vizita si eu! In grota in care sunt inmormantati calugarii, spuneai ca ai fost intrebat de religie. Inteleg ca cine nu e ortodox nu are voie sa o viziteze?

    corinne
    [21.11.10 19:05:08]
    »

    Felicitari pentru impresii si pentru poze! Locuri frumoase si interesante ai vizitat... dar tare indepartate!

    popescu.borsa*AUTOR REVIEW
    [21.11.10 19:09:59]
    »

    @biancuta

    Așa este, doar ortodocșii au voie sa viziteze grotele in care se afla raclele cu moaște. Probabil ca sunt si grote cu acces general însă fără racle. Când le-am spus ca suntem ortodocși ne-au privit cu circumspecție. A trebuit sa precizam ca suntem din Romania.

    popescu.borsa*AUTOR REVIEW
    [21.11.10 19:12:43]
    »

    @corinne

    De la mine de acasa pana la Kiev sunt 750 Km. Nu este foarte mult.

    bibigon
    [18.01.12 16:02:12]
    »

    Parus - Panza de corabie.

    Kievul este un oras frumos si aerisit, cu un metrou deosebit de frumos dar si complicat (statia Arsenalinaia se afla la 106 m adancime - record mondial pana nu demult). Un lucru neplacut sunt veceele care cu toate ca sunt cu plata sunt mult mai murdare ca in Bucuresti.

    PS: Melodia pe care ati postat-o nu are nici o legatura cu Ucraina este o piesa ruseasca.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    biancuta, bibigon, corinne, magdalena, mariana, popescu.borsa*, sandu.53
    Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Kiev:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065173864364624 sec
    ecranul dvs: 1 x 1