GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Excursie eveniment de 1 zi la Santorini
Cazat fiind in Hersonissos, in cadrul unui circuit Grecia - Creta cu autocarul, m-am inscris la excursia de 1 zi la Santorini, organizata tot in cadrul grupului. Ca urmare am beneficiat de transport cu autocarul nostru si de propriul nostru ghid in limba romana. De asemenea orele de plecare si sosire au fost in asa fel incat nu am pierdut cele 2 mese ce faceau parte din demipensiune.
Plecarea din Hersonissos a fost la 7:30. La ora 8 am ajuns in port la Heraklion, unde ne-am imbarcat, cu tot cu autocar, pe un feribot de viteza.Acesta nu era chiar asa de mare ca si feribotul care face cursa Pireu Heraklion, dar era putin mai rapid: a parcurs distanta de 120 de km in 2 ore si jumatate. Plecarea fiind la 8:30 am ajuns in Santorini la ora 11.
Apropiindu-ne de insula am vazut stancile cu coamele albe care erau de fapt case din orasul Fira, capitala insulei. Pe aceasta insula a avut loc un eveniment cataclismic in anul 1450 inainte de Cristos: Santorini era o insula rotunda cu diametrul de aproximativ 20 de kilometri cu un vulcan activ in centru, inalt de citeva sute de metri. Acesta a provocat una dintre cele mai mari eruptii vulcanice cunoscute care a pulverizat efectiv mai mult de jumatate din insula: a ramas Santorini, sau Thira numele grecesc, in forma de semiluna si alte citeva insulite mai mici, dintre care Nea Cameni este in centru si are activitate vulcanica si in ziua de azi. Ca urmare toata coasta din interiorul semilunei este un abrupt inalt de 200-300 de metri, pe cind coasta din exteriorul semilunei are o panta mai lina si are plaje. Golful din interiorul semilunii se numeste Caldera.
Am acostat in portul principal al insulei Athinios. S-a dovedit un port prea mic pentru marea de turisti care s-a revarsat in duminica aceea in Santorini.Dupa cum spunea ghidul, Santorini este destinatia numarul 1 din Europa (ca numar de turisti cred ca), si numarul 2 in lume, dupa Bali.
Am urcat in autocar care a urcat pe serpentine pana pe culme, dupa care am traversat insula de la sud la nord si am ajuns in orasul Oia (se pronunta Ia).
Acesta este atractia principala a insulei (alaturi de Fira). Asa zisa strada principala are vreo 3-4 metri latime, in unele parti si mai ingusta, are de o parte si alte mici magazine si cafenele, peste tot sunt scari pe care urci sau cobori si tot felul de mici alei se rasfring in stanga si in dreapta pentru a ajunge si la cladirile mai indepartate. Din loc in loc ai o deschidere catre Caldera care ofera imagini impresionante ale golfului si ale abruptului.
Initial tot acest ansamblu de cladiri a fost locuit de localnicii greci, dar pe masura ce s-a dezvoltat turismul in Santorini, totul s-a transformat in locuri de cazare si s-a construit pana la limita stancilor, imitind originalul.
Asa este exemplul morilor de vant: deoarece a aparut electricitatea nu s-au mai folosit aceste mori in scopul pentru care au fost construite si ele au fost modificate si transformate in locuri de cazare. Au avut un asa de mare succes incat s-au construit adevarate cartiere de mori de vant care imitau intocmai pe cele originale.
Oricum, din cate am inteles de la ghid, aceste locuri de cazare pastreaza ambientul original, dar sunt foarte cautate de cei cu bani. Daca va uitati la fotografia "Panorama Studios" puteti vedea din exterior un ansamblu de locuri de cazare a caror pret variaza intre 250 si 600 de euro pe noapte de persoana! (vezi internetul). Adica de 10 ori mai scumpa decit o cazare de 3 stele aflatata in partea de litoral a insulei.
Timpul de vizita la Oia a fost limitat asa ca am parasit Oia inainte de a apuca sa ne tragem sufletul.
Urmatoarea destinatie pe insula a fost Plaja cu nisip negru de la Kamari.
Am coborit pana acolo pe niste drumuri infernal de inguste, si ca urmare am avut si un mic accident: am frecat un BMW intr-o curba imposibil de traversat de 2 masini deodata.
Am avut ocazia sa vedem cules de vie in Santorini. Aceasta are un vin alb cu care se mindreste. Interesante sunt vitele de vie care sunt culcate la pamint si strugurii se culeg practic de pe jos.
Plaja cu nisip negru este o locatie deosebita marginita de o stanca imensa care intra in mare. De fapt este incorect spus nisip: mai degraba este un pietris marunt dar care din cate am vazut nu deranjeaza la umblatul descult.
Kamari este statiunea principala a insulei si aici se gasesc multe locuri de cazare si restaurante. Am gasit chiar si mici taverne care serveau Gyros sau Souvlaki TakeAway, la preturile corespunzatoare (2-3 euro).
Urmatoarea destinatie a fost capitala insulei, Fira.
Aici faleza este mai inalta decat la Oia, si Fira are o locatie centrala in cadrul semilunei, asa ca imaginile cu Caldera sunt si mai impresionante.
Am renuntat sa mai vizitez orasul alaturi de ghid si am ales sa fac un popas la o terasa cu vedere spre Caldera. A fost ceva cu totul deosebit: sa stai linistit si sa privesti fantastica priveliste care se desfasoara inaintea ochilor. Soarele se apropia de apus si reflexele marii faceau ca totul sa para ireal.
Dar si aici eram contratimp, asa ca nu am putut sta cit am fi dorit si a trebuit sa ne intoarcem la autocar.
Am mai facut o scurta escala la o localitate aflata deasupra portului si apoi am coborit in port. Am urcat pe feribot si am parasit Santorini la ora 18.
Am asteptat pe punte sa fotografiem apusul de soare pe mare, apoi am intrat si ne-am ingropat in fotolii.
Pentru noi se terminase o zi istovitoare dar extraordinara.
Trimis de argemi* in 07.10.11 22:31:26
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (argemi*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
A trecut o luna de la sejurul nostru din Santorini si ce amintiri mi-au starnit pozele de pe frumoasa insula!
Mutat în rubrica "Croaziere, minicroaziere, alte opţionale din Creta, #EXCURSII si CALATORII" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 O zi in Santorini — scris în 25.01.20 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Santorini - o zi de neuitat in comoara Egeei — scris în 02.09.18 de Danutza23 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Santorini - așa cum l-am văzut eu — scris în 29.11.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Excursie de o zi din Creta in Santorini — scris în 16.09.16 de Pucca din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Mirifica Santorini — scris în 18.01.18 de xpac din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Santorini pe repede Inainte — scris în 28.06.16 de RUSTICCO din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Cea mai frumoasa insula!!! — scris în 26.09.14 de aaandreea din TIMIşOARA - RECOMANDĂ