Era prin anul 2000....abia intrasem la facultate si am primit cadou o excursie in Creta. Am stat la plaja, am vizitat ruinele de la Knossos, m-am plimbat prin statiunea Herssonissos, a fost superb, ce pot sa spun!
Cel mai frumos moment al sejurului a fost insa croaziera de o zi in insula Santorini. Am plecat dimineata devreme, am prins rasaritul soarelui pe Marea Egee. Cred ca nu este nimic mai frumos pe lume ca un rasarit sau apus de soare pe mare! Cand vaporul nostru s-a apropiat de orasul Fira, vedeam de la distanta ceva ciudat, alb, sus in varful muntelui. Pentru o clipa am crezut ca e zapada, apoi mi-am dat seama ca erau de fapte casele traditionale, varuite toate intr-un alb imaculat.
Am urcat vreo 200 de trepte din port pana in centrul orasului, unde ne-am plimbat pe stradutele inguste, care urcau si coborau, se intersectau ca intr-un labirint.
Stiam ca insula Santorini este considerata de unii arheologi insula Atlantilor despre care vorbea Platon. Cu mii de ani in urma, aici a erupt un vulcan, care a faramitat insula si a distrus marea civilizatie care traia aici, dar a afectat si insula vecina, Creta. Urmele acelui cataclism se pot vedea si acum, la Akrotiri, un adevarat Pompei grecesc, ingropat sub lava. O parte a vulcanului formeaza in prezent o mica insulita, care se poate vizita si unde nu creste nici un fir de iarba, este doar roca arsa, neagra.
Nu am ajuns la situl arheologic de la Akrotiri, din lipsa de timp, dar am vizitat Fira si a meritat, pentru ca nu voi uita niciodata cum arata o insula greceasca din Ciclade. Este ceva unic in lume!
Trimis de cleo in 28.01.08 11:42:18
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cleo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Intradevar Fira este ceva unic, din pacate mediatizarea excesiva si turismul au distrus aceasta insula, Santorini este impanzit acum de cladiri cu destinatii economice, tot felul de cladiri de beton, caldiri noi care nu mai au nimic de a face cu spiritul cicladic, ceeace nu s-a intamplat inca in celelalte insule vecine, Ios, Paros, Naxos, Amorgos Folegandros, Milos, am asteptat cu nerabdare sa vizitez aceasta insula dar impresia generala (exceptie facand Fira) mi-a lasat un gust amar. Mare pacat!
Cat costa o croaziera in Santorini? Ma refer la croazierele organizate pentru turistii aflati in sejur in Creta.
Mutat în rubrica "Croaziere, minicroaziere, alte opţionale din Creta, #EXCURSII si CALATORII" (nou-creată pe sait)
- Jun.2019 O zi in Santorini — scris în 25.01.20 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Santorini - o zi de neuitat in comoara Egeei — scris în 02.09.18 de Danutza23 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Santorini - așa cum l-am văzut eu — scris în 29.11.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Excursie de o zi din Creta in Santorini — scris în 16.09.16 de Pucca din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Mirifica Santorini — scris în 18.01.18 de xpac din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Santorini pe repede Inainte — scris în 28.06.16 de RUSTICCO din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Cea mai frumoasa insula!!! — scris în 26.09.14 de aaandreea din TIMIşOARA - RECOMANDĂ