GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Drumul spre Muntenegru Septembrie 2018 - informații traseu și ponturi
Drumul ales de noi:
Arad-Timisoara-Deta- Moravita-Varset - Belgrad - Ljig - autostrada de 40 km - Preljina- Cacak- Uzice- Zlatibor- Nova Varos -Prijepolje- Brodarevo - granita Serbia/Muntenegru -Bijelo Poljie - Mojkovac- Kolasin- Zlatibor- Podgorica- Sozina Tunel (4 km) - Canj
Anul acesta in septembrie ne-am grupat mai multi membri ai familiei pentru un relaxant concediu in Muntenegru.
Am parcurs aproximativ 750 de km cam in 14 ore cu tot cu opriri. Pentru a evita aglomerația am plecat de acasă cu noaptea în cap cum s-ar zice :p. Plecarea a fost la 3:30. La vama dintre România și Serbia prin Moravița nu au fost decât 2 mașini în fața așa că a mers repede. Mi s-au cerut doar documentele de identitate și talonul mașinii. Vameșii sarbi au vorbit și ei limba română.
Drumul dintre România și Belgrad a fost acceptabil. Nu erau gropi, dar erau ceva denivelări.
La ora la care am ajuns noi a mers repede traversarea Belgradului.
Cum mi s-a părut Belgradul? Pe mine nu pot sa spun că m-a impresionat. Are un aspect cumva comunist cu multe blocuri (unele au și 25 etaje) și este acum in dezvoltare.
După Belgrad am mers spre autostradă. Chiar după ieșirea din capitala drumul a fost mai rău. Din Belgrad aveți de mers cam 100 km până la autostrada. Urcați pe autostradă în Ljig și ieșiți la Preljina. Autostrada are aproximativ 40 km. Prețul a fost de 120 dinari (1 euro aproximativ) bani pe care trebuie sa ii plătiți la iesirea de pe autostrada. Atenție trebuie să aveți dinari (noi asa am fost sfatuiti, deci nu stiu daca se poate plati cu cardul sau in euro). Din Cacak am lăsat drumurile de câmpie in spate și ne-am îndreptat spre munți. De aici incep drumurile cu serpentine.
Peisajul se schimba și devine tot mai interesant, munți spectaculosi mai cate un lac, un tunel. Evident ceilalți pasageri pot sa se bucure de peisaj, șoferul sa fie atent la drum :p.
Zlatibor este o stațiune frumoasa situata pe pisc de munte. Data viitoare când voi mai trece pe aici mă gândesc să staționăm măcar o noapte :).
De aici incepe drumul ceva mai dificil cu curbe mai dificile.
Au urmat porțiuni de drum în lucru dar nu pot sa spun că s-au format coloane kilometrice.
Între vămile dintre Serbia și Muntenegru sunt aproximativ 5 km. Ne gândeam deja că Muntenegru nu are vama. Nici aici nu am prins coada la vama. După ce am trecut de Bijelo Poljie ne-am bucurat să observăm că nu trecem prin Durmitor (un fel de Transfăgărășan la noi doar că drumul e mult mai îngust - sau cel puțin asta am citit). Nu că nu mi-ar fi plăcut să văd zona doar că era cam mult pentru șoferii celor două mașini.
Nici în Muntenegru peisajele nu ne dezamăgesc. Aproape tot drumul mergem printre munți. Canionul Tarei este cu adevărat spectaculos. Ne-am bucurat de al doilea canion că marine după Gran Canion (S. U. A.) și i-am urmărit frumusețea o buna bucată de drum.
Podgorica este capitala Muntenegrului. Este un oraș situat in depresiune. Sa nu credeți că de aici s-a terminat traversarea munților.
Dacă vreți să traversați tunelul Sozina cel mai lung din Muntenegru (peste 4 km) trebuie să țineți indicatorul de Bar.
În drumul nostru spre Stațiunea Canj (destinația noastră) am trecut și pe lângă Skadar Lake. Acesta este cel mai mare lac cu apa dulce din peninsula balcanică având aprox 4000ha. Aici este și un parc național. In lac era și ruinele unei forțare de piatră.
Canj este o stațiune situata intre munti, nu foarte cunoscută și populara. De acea am și ales aceasta de destinație.
???? Sfaturi și Ponturi
Drumul nu a fost foarte greu că dificultate doar că a fost lung. Șoferii au fost de acord că a fost mult mai ușor decât Valea Oltului.
In Serbia și Muntenegru va recomand sa respectați limitele de viteza întrucât e plin de radare. Și sper că aveți răbdare pentru că au limite și de 50/60 km la oră afara din localitate.
Autostrada din Serbia este nouă cu doua benzi și limita 100/120 km la ora. Păcat că a fost doar de 40 km. Preț autostradă 120 dinari.
In Muntenegru cu greu găsiți pe cineva care sa cunoască o limbă internațională. Din păcate majoritatea vorbesc doar sârbă. Inclusiv personalul din restaurante sau alte locuri turistice.
Moneda folosita in Muntenegru este euro.
Taxa tunel Sozina a fost de 2.5 euro pentru mașină mică.
Oamenii sunt primitori și drăguți.
Preturile la mâncare sunt decente. Câteva preturi din Canj de la un restaurant aproape de plaja, unde mâncăm noi de obicei.
Meniu zilei 6 euro
Supa 2.5 euro
Mix grill (pt 3-4 persoane) 12 euro
Bere 1.5 euro
Peste 25 euro kg (cam 8 euro porția)
Pizza 5-7 euro
Plescavița 4 euro. Etc.
Rachiu pere 1 euro shot
Rachiu gutui 2 euro shot.
Trimis de Rox.Patrik in 18.09.18 22:04:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rox.Patrik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Rox. Patrik:
”În drumul nostru spre Stațiunea Canj (destinația noastră)
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
@webmaster26: urmează să scriu zilele acestea. Doar sa am puțin timp liber. Și voi atașa și poze la acest articol.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Drumul spre Ulcinj [din Craiova] (2) — scris în 01.08.24 de hmc din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Drumul spre Ulcinj [din Craiova] — scris în 05.08.23 de hmc din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Serpentine, canioane, sate și lacuri, vămi și oameni, taxe și costuri, adică drumul până-n Budva și-napoi — scris în 21.07.19 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Drumul spre Becici — scris în 22.08.18 de cipimuresan din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Vacanta in Muntenegru - Budva — scris în 05.09.17 de janina_olt din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Drum SB-MNE: impresii — scris în 12.07.17 de userbusy din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Impresii despre drumul Bucuresti - Craiova - Calafat - Vidin - Serbia - Muntenegru — scris în 02.06.17 de Costas1 din BUCURESTI - RECOMANDĂ