GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Recent intorsi din sejurul nostru din MNE incerc sa vin cu cateva impresii/precizari despre drumul pana acolo.
Traseul nostru a fost SB-Lugoj-Tm-Moravita-Vrsac-Bela Crkva-Kovin-autostrada pana la Botocina-Kragujevac-Cacak-Uzice-Zlatibor. (prima zi). Prea multe nu ar fi de zis decat ca in Serbia marcajele sunt rare, distantele apar si mai rar, autostrada e oK (pt cat am mers noi am platit 1.5 eu), iar de la Botocina pana dupa Kragujevac e drum express (2 benzi pe sens separate cu scuar- un cateva portiuni in lucru). Asfatul in general bun, parca in zona Uzice unde este o cariera f mare, asfatul e mai prost.
A doua zi: Zlatibor-Nova Varos-Pripolje-Brodarevo-vama MNE-Bijelo Polje. Aici relieful se schimba, in Serbia incepe o zona mai inalta, un defileu, culminand cu trecerea intre tari cu un sector de chei foarte spectaculos - era doar incalzirea pt ce avea sa urmeze.
Am continuat apoi spre Mojkovac-Kolasin. De aici pana la Duga e portiunea cea mai spectaculoasa/solicitanta a traseului. Mai intati se urca pe versantul unui munte, cu portiuni dublate de cele mai multe ori pe urcari iar mai apoi succesiune de curbe, viaducte, tunele. Aici privelistile ce se deschid spre masivul Durmidor sunt incantatoare (mai putin pt sofer) !
Dupa trecerea de manastirea Moracea se intra in canionul Moracea, bijuteria coroanei pt acest traseu. Greu de trascris in cuvinte ce privelisti se deschid. Absolut superb!
Ulterior traseul ajunge in Podgorita care se ocoleste f elegant pe drumuri largi si fara probleme de orintare. Apoi urmeaza iarasi portiuni f faine: trecerea pe langa lacul Skadal si tunelurile care te duc de partea cealalta a muntelui si mai ales primul contact cu marea.
Noi am continuat traseul de la Bar spre Ulcinj intr-o incantare de viaducte, tunele si mai ales drum ce ofera privelisti fantastice.
Intoarcerea am facut-o in proportie de 95 pe acelasi traseu, intrarea in tara facand-o pe la Oravita si apoi Resita-Caransebes-Hateg-autostrada SB.
Drumul este asa cum scria cineva tot aici, un must do, obositor insa extrem de spectaculos. Practic cateva ore nu faci altceva decat sa te uimeasca locurile prin care treci. Evident mai putin pe sofer care nu are o sarcina chiar asa de usoara. Insa merita. Mult de tot!
Detalii: 2.5 eu tunelul (4.2 KM), fara vignete, fara alte taxe, benzina si in Serbia si in MNE e mai scumpa, panouri de marcaje rare, extrem de rare cele cu distantele. In MNE f multa politie, destul de multe radare (in special zona de coasta), din ce am vazut, nu opresc strainii pt controle de rutina. Soferii din MNE nu semnalizeaza, decat extrem de rar, asa ca mare grija.
Se respecta limitele de viteza (in ambele tari) insa evident ca mai gasesti si "piloti" ce le ignora. Oricum la configuratia drumurilor din MNE, in mare parte nici nu prea ai cum sa depasesti limitele de viteza (cel putin in afara localitatilor).
Cei de scutere si multi pe motoare nu au casti, si mi-am dat seama ca partea asta cu siguranta e mai mult optionala la ei (fara veste de salvare, fara limite de innot in zonele de tranzit ale vaselor...)
Timpii in vama pot fi destul de marii, in special Serbia -MNE (la intoarcere noi am stat cam 1 h, iar prieteni care au fost in Croatia au stat 2.5h) - fiecare cu norocul lui. Timpul pe care l-am facut noi cred ca nu e relevant pentru ca, avant un copil mic cu noi, pauzele sunt mult mai dese si mai uneori mai lungi. Insa media orara pe care o da google maps se apropie destul de mult de realitate.
Ca o concluzie, traseul- fantastic, extraordinar... (completati cu ce superlative vreti), numai nu va grabiti! E chiar unul dintre locurile unde nu trebuie sa fortati!
Trimis de userbusy in 12.07.17 15:09:20
- A fost prima sa vizită/vacanță în MUNTENEGRU
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (userbusy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@userbusy: Este util articolul pentru cine merge în Muntenegru.
Noi am fost în 2015 în Muntenegru, am urmat în mare parte traseul dv. Kracujevac în colo pentru că noi am ieşit din ţară pe la Porţile de Fier.
Ca şi pe dv. m-a uimit că în Serbia cât şi în Muntenegru nu am văzut borne kilometrice iar indicatoare cu distanţa dintre localităţi foarte rare.
Toate cele bune.
Multumesc pentru articol. Il gasesc foarte util.
O sa merg pentru prima data la Budva tot din Sibiu.
Ce ruta imi recomandati din Sibiu pana la Bela?
Sibiu-Timisoara-Moravita-Bela sau Sibiu-Caransebes-Oravita-Bela? Am observat ca le-ati parcurs pe amandoua.
@sdl: Servus, legat de variantele prezentate, destul de greu de ales. Cred ca depinde f mult de ora la care plecati din SB. Cred totusi ca pe Caransebes s-ar putea sa fie mai putin aglomerat, insa inspre Oravita asfatul era detul de prost, pe unele zone f prost, si asta anul trecut, ceea ce ma duce cu gandul ca anul asta e de ocolit. IN cazul in care aflati detalii despre asfalt, in zona Oravita, puteti sa luati in calcul varianta asta. E ceva mai scurt, in Serbia, drumul e mai putin aglomerat, si vama s-ar putea sa fie mai libera.
Sper sa aveti un concediu fain, MNE are f multe de oferit.
@userbusy: Multumesc pentru lamuriri. O sa plecam in luna iulie, dimineata devreme, a. i. sa ajungem pe seara la Zlatibor. Cred ca o sa alegem varianta Sibiu-Timisoara-Moravita... ca sa evitam gropile
Salut, acum suntem în MNE. Am plecat luni dimineață la 7 din Sibiu. Am folosit Google Maps în țară cât am avut date mobile. Am mers pe A1spre Timișoara, dar nu am intrat în oraș. Este o variantă ocolitoare de la Remetea Mare la Jebelea, pe drum județean. Până la Moravița am făcut 3,5 ore. În vamă am stat vreo 10 minute. Ne-au cerut cărțile de identitate, talonul mașinii și permisul.
În Serbia am oprit datele mobile și am folosit aplicația Maps. me. E gratuită și am descărcat hărțile României, Serbiei și Muntenegrului. Ne-a luat 7,5 ore să ajungem de la Moravița la Zlatibor, unde am rămas peste noapte. Am prins în Serbia câteva porțiuni de drum unde se lucrează la drum și erau semafoare. În rest drumurile seamănă cu ale noastre: porțiuni bune alternate cu unele porțiuni mai petecite. Dar se circula fluent. Singura zonă unde se plătește este pe autostrada. Primești un tichet la intrarea pe autostradă și plătești când ieși. Noi am plătit cu cardul 190 de dinari.
Am plecat din Zlatibor marți dimineață pe la ora 9. Drumul e în general bun, dar am stat 40 de minute la granița dintre Serbia și Muntenegru și mai bine de o oră înainte de Podgorita din cauza unui acciden. Vameșul Muntenegru an ne-a cerut și cartea verde. Ne-a luat 8,5 ore să ajungem în Budva.
Am urmat traseul descris de userbusy:
Moravita
Vrsac
Bela Crkva - Biserica Alba
Kovin
Smederevo
Batocina
Kragujevac
Cacak
Uzice
Zlatibor
Nova Varos
Pripolje
Brodarevo
vama MNE-Bijelo Polje
Mojkovac
Kolasin
Duga
Podgorita
Budva
Îi mulțumesc lui userbusy pentru descrierea traseului. Ne-a ajutat foarte mult.
În Budva vremea e superbă: 30 de grade, cu ceva nori. Apa mării în schimb nu e prea caldă. Nu are mai mult de 25 de grade.
@sdl:
Super, multumesc pentru lamuririle suplimentare. Noi vrem sa plecam duminica de dimineata din Sibiu, cu cazare in Zlatibor, in mare parte pe acelasi traseu pana in Muntenegru, dar am vrea sa ne abatem duminica prin Belgrad 3-4 ore. Din Zlatibor acelasi traseu vrem sa il urmam, iar la intoarcere am incerca varianta de intoarcere prin Kotor- Niksic - Zabljak -Zlatibor- Sibiu.
Cand mai aveti timp, va rog sa ne mai lasati cateva sugestii din ce se poate face si vizita in Budva si imprejurimi. Avem cazare 4 nopti in Budva - cu plecare vineri...
Vacanta frumoasa in continuare...
@sdl:
”Zlatibor, unde am rămas peste noapte.
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
@sdl: Cu multa placere! Ma bucur ca am putut fi de ajutor. Surpriza cu apa am avut-o si noi, ulterior am mai citit despre asta si se pare ca pe toata coasta muntenegreana temperatura apei e mai mica decat in rest!
Sa va bucurati de concediu! Si sa ajungeti inapoi fara probleme!
@cornel90: Salut Cornel, am ales să ne petrecem diminețile vizitând împrejurimile, iar dupa-amiezele la plaja. Apa e un pic mai caldă în a 2-a parte a zilei. Într-o jumătate de zi nu am făcut altceva decât să mergem cu mașina spre Sutomore. Ne-am oprit din loc în loc pe marginea drumului pentru a admira peisajul și a face poze, inclusiv la Sveti Ștefan. Combinația mare-munte e într-adevăr încântătoare și mi-a plăcut să conduc doar de dragul locurilor prin care am trecut. Ieri am vizitat vechiul oraș Budva și portul. Orașul vechi e cât se poate de pitoresc. În dimineața asta vom vizita Kotorul și Perastul, iar într-o altă dimineața vom merge la lacul Skadar.
Dupa-amiezele le petrecem pe plaja Jaz pentru că este foarte aproape de locul nostru de cazare, iar parcarea este mare și gratuită.
Legat de locurile de parcare: nu sunt șanse să găsiți locuri libere gratuite. Cel puțin nu în Budva, care e foarte aglomerat. Pentru parcare plătești. În Budva sunt parcări cu barieră, unde iei un tichet de la automat și plătești la ieșire în funcție de cât ai stat. Tariful e de 1,5 euro pe ora. Pe lângă plaje sunt parcări cu barieră unde plătești cam 5 euro pentru 1 zi. După Becici am găsit și o intrare într-o parcare mare unde puteai plăti 10 euro pentru 2 șezlonguri și o umbrelă și aveai acces gratuit și la parcare.
Legat de plaje: deși am stat doar pe plaja Jaz, am oprit pe lângă alte plaje când ne-am plimbat cu mașina. Toate arăta îmbietor, parcă te cheamă să te arunci în apa lor. O apă curată, clară, prin care vezi fundul pietros sau nisipos al mării sau pereții stâncoși ai munților care-și continuă panta abruptă și sub nivelul apei. O încântare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Drumul spre Ulcinj [din Craiova] (2) — scris în 01.08.24 de hmc din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Drumul spre Ulcinj [din Craiova] — scris în 05.08.23 de hmc din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Serpentine, canioane, sate și lacuri, vămi și oameni, taxe și costuri, adică drumul până-n Budva și-napoi — scris în 21.07.19 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Drumul spre Muntenegru Septembrie 2018 - informații traseu și ponturi — scris în 18.09.18 de Rox.Patrik din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Drumul spre Becici — scris în 22.08.18 de cipimuresan din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Vacanta in Muntenegru - Budva — scris în 05.09.17 de janina_olt din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Impresii despre drumul Bucuresti - Craiova - Calafat - Vidin - Serbia - Muntenegru — scris în 02.06.17 de Costas1 din BUCURESTI - RECOMANDĂ