GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Drumul spre Thassos - o insula fascinanta
Ora 6 dimineata, in Vinerea Mare inaintea Pastelui.
Parasim "Bucurestiul iubit" cu gandul la acea insula fabuloasa despre care foarte multi useri au scris atat de cuprinzator si frumos incat ma intreb ce as mai putea spune eu. Dar cum fiecare are perceptia proprie, ma incumet totusi.
Am scos documentatii despre drum si pentru asta trebuie sa multumesc tuturor celor care au scris recomandarile pentru ruta cea mai buna si in special lui Ionescunic si Aqvilei.
Zic, plecam si ne gandim ca fiind aprilie, ferry boat-urile sunt mai putine decat in timpul verii si trebuie se mergem conservatori si mai putin aventurieri ca la prima tinerete, deh..., . pe drumul stiut si parcurs de mai multe ori adica Bucuresti-Sofia-Kulata...
La Giurgiu dupa cum stiti din pacate arata inca deplorabil, podul pe partea romaneasca nereparat, taxele de rigoare. In fata noastra cateva masini trec civilizat.
Ne oprim la prima benzinarie in Russe sa luam vigneta. Deja la intersectia catre drumul spre Veliko Tarnovo putinele masini de pe sosea se raresc. Pana la Sofia nimic spectaculoas. Dar ce a fost vreodata ceva de luat in seama in afara masinilor de politie? Pana la intrarea pe centura Sofiei am numatat 5 radare.
Centura Sofiei este lucrata in ciuda iernii dificile, caci in ianuarie trecusem pe acolo in drum spre Bansko, dar fiind zapada nu prea ne-am dat seama de starea drumului.
Dupa Sofia o scurta oprire le benzinaria si MCDonald care se afla pe dreapta, la cca 20 km, avand avantajul ca se poate plati cu cardul nu numai la alimentare ci si pentru o cafea. Deja erau aliniate masinile bulgaresti si cateva romanesti care de la Blagoevgrad s-au rarit substantial. Pana la iesirea din Bulgaria an numarat inca 4 radare. In total 9.
Intram in Grecia si am senzatia ca timpul sta in loc. Parca eram singuri pe lume.
Conform indicatiilor date de colegii AFA de la Serres (nu se intra in oras) ne indreptam spre Drama. Mergem spre munte si vremea se schimba, nori amenintatori vin suparati spre noi ca deranjam linistea soselei. Intalnim un indicator de Kavala Port la cca 40 km de Serres. Intram in dreapta pe o sosea judeteana trecand pe langa o localitate mica parca Angitis, pe a carei colina se arata o biserica mare, impunatoare, discordanta cu dimensiunile localitatii.
Ne intrebam oare nu ne-am ratacit putin, vom pierde ferry boat. ?? La stanga indicatorul ne arata Drama. Nu intram in oras, caci dupa cativa km se face la drepta semn spre Kavala. Din sosea se vede la un moment dat la poalele muntilor manastirea Kossifirissas. Ajungem la intersectia cu Elifteroupoli iar semnul ne indruma la stanga spre Kavala. Rasuflam usurati.
In fata noastra se infatiseaza in sfarsit Kavala.
Inainte de a pleca din tara pe www.thassos-ferries. gr. am consultat programul ferry-boat pentru luna aprilie pe zile pare si impare. Nu intrebati de ce... Pentru lunile de vara programul ferry este diferit, sunt foarte multe dar in luna aprilie de pilda, din Kavala sunt numai 2 pe zi, ceva mai multe din Keramoti.
Ora 16,45 la care am ajuns nu ne mai permitea sa prindem ferry de 17,15 din Keramoti, caci cei aproximativ 40 km nu stiam in ce conditii i-am fi putut strabate.
Asa incat am hotarat sa ramanem pentru ferry de 19,30 in Kavala.
In Kavala deja devin neinteresata de ferry pentru ca orasul ma nauceste. Este o bijuterie. Dar trebuie sa cautam portul de imbarcare care nu poate fi decat undeva pe malul marii nu? Dar unde? La un semafor, in paralel cu masina noastra se afla o alta masina cu 2 doamne venerabile la bord.
Deschid geamul la un stop si intreb de ferry. Imi raspunde intr-o perfecta limba a lui Goethe, pe care eu nu o prea cunosc si vazand ca nu reactionez ferm, imi face semn sa mergem dupe ele. Coboram stradutele spre port si doamna vorbitoare de germana se da jos din masina si ne arata portul. Vad insa numai vase mici de croaziera si intreb ferry for Thassos???
Atunci realizeaza ce cautam si ne spune in aceeasi germana perfecta sa mergem in continuare dupa ele. Dupa cum stiti portul pentru traversari este exact langa cel pentru vasele mici de croaziera. La mintea cocosului... sau a gainii. Rusinos, le multumesc si parcam pentru a merge la ferry gandindu-ne la proverbul romanesc cu barza chioara caruia ii face Dumnezeu cuib.
In sala de asteptare si casa de bilete, curat, ceva calatori, luam bilete pentru traversarea de la ora 19,30. Total 44 Eur - masina si 4 persoane. Parcam si plecam imediat sa vizitam Kavala. Deja imi incoltise in cap ideea de a pierde ferry, atat de mult imi placea orasul, cel mai important port maritim din Macedonia estica, capitala a prefecturii Kavala.
Fondat initial de colonistii din Paros in sec. VII- idH l-au numit Neapolis (noul oras). Minele de aur de pe colinele Pangaion l-au facut prosper. A devenit oras roman in 168 idH si a fost baza pentru Brutus si Cassius in 42 idH, inainte de infrangerea lor in batalia de la Philippi.
Asezate pe coline, casele si stradutele stramte ma fascineaza. Orasul fremata de viata, se faceau ultimile cumparaturi, doar era Vinerea Mare. La ferry primisem o brosura cu prezentarea prefecturii Kavala si incercam sa ne administram bine timpul pentru a vizita cat mai mult.
Vis-a-vis de port se afla biserica Sf. Nicolae. Am intrat. Era luminata si pregatita pentru slujba. Un grup de romani, probabil veniti cu autocarul pentru ca erau multi, admiratu biserica luminata, curata si ingrijita. Vizitam biserica impodobita de sarbatoare si constat ca seamana ca forma a constructiei - rotunde, dar la dimensiuni mai generoase cu Biserica Dna Ghica Tei din Bucuresti, singura din tara construita cu aceasta forma. Biserica sf. Nicolae din Kavala nu are pereti pictati, are icoane frumoase si candelabru impresionant.
In spatele bisericii in toata splendoarea lui se afla majestos apeductul roman si in lateral dreapta, fortareata. Am vizitat, mai bine spus am vazut apeductul si am calculat timpul pentru vizitarea fortaretei. Din pacate la intrare nu am mai putut patrunde in interior, caci deja se facuse ora 18 si se inchisese. Vederea inspre port si oras este fascinanta. Oraselul cu cca. 64000 de locuitori are de asemenea in parcul din fata portului statuia lui Mehmet Ali Pasa, fondatorul Egiptului modern.
Pe stradutele din spatele parcului urcam spre casele vechi ale orasului, impanzite de magazine cu produse de cofetarie si patiserie specifice zonei, cu mici taverne si cafenele Imi zic, aici e de mine, patiserie... Ne oprim la o cafea si admiram vederea panoramica spre mare si Thassos. Incepe usor sa ploua. Deja urma sa mergem spre ferry.
N-as mai fi plecat de acolo si intorcandu-ne spre port am intrat intr-unul din hotelurile de pe faleza si am aflat ca aveau o camera libera, fara balcon cu 50 Eur/noapte. Ce as fi ramas acolo...
Cand ne-am suit pe ferry, eram singurii rataciti, in rest 14 masini de greci, intarziatii.
Am lasat Kavala in urma pentru a ne indrepta spre Thassos, pe ploaie.
Drumul a durat o ora si 15 minute. Cand am ajuns in Prinos era deja intuneric.
Intrebam care este directia spre Skala Potamia, primim amabile indicatii si plecam. Drumul ni s-a parut lung, cu toate ca nu sunt mai mult de 35 de km, dar era intuneric, ploua si nici urma de masini pe sosea. Munte in stanga soselei, marea nu se vedea si singuri pe drum...
Ajungem in Skala Potamia dar greu sa depistam pe intuneric destinatia noastra studio Aithrion 2. vezi impresii. Tragem pe dreapta in parcarea unei statii de autobuz si in spate se opreste o masina. Soferul se da jos si vine spre noi, intrebandu-ne intr-o limba romaneasca relativa, ce cautam. Ii spunem, pune mana pe propriul telefon, il suna pe Gregory, gazda noastra, care apare in cateva minute si ne preia. Pana atunci insa soferul grec are timp sa ne spuna cu mandrie ca este casatorit cu o romanca din Craiova. Era asa de incantat ca a fost util incat l-am coplesit cu multumiri. A doua oara in acea zi ni s-a dovedit ca eram printre prieteni.
Vreau numai sa va spun acum ruta de intoarcere, in speranta ca poate fi de ajutor celor care vor merge in vara aceasta in Thassos.
Am plecat dimineata la ora 8,15 din Thassos, am traversat 40 minute cu ferry pana in Keramoti. Drumul prin Grecia: Keramoti - Hrissoupoli-Xanthi-Komotini-Alexandropupoli-Soufli-Orestiada (atentie aici drumul trebuie tinut spre Bulgaria, in apropiere este granita cu Turcia).
Acest drum este mult mai convenabil deoarece se parcurg prin Grecia cca 350 km pe autostrada, care este absolut libera si minunata. Am iesit din Grecia in cca 3 ore si jumatate cu o oprire de 10 minute. Peisajul este frumos, litoralul ramanand pe mana dreapta, iar pe stanga se vad minarete ale familiilor turce din zona.
Prin Bulgaria am urmat Svilengrad-Harmanli-Haskovo-Stara Zagora (atentie nu prin Nova Zagora, care este un drum foarte, foarte prost) - Veliko Tarnovo-Russe), drum parcurs in 5 ore datorita faptului ca in zona Veliko era ceata, ploaie si un accident cu un TIR rasturnat.
Consum motorina cca 2-3 plinuri, depinde catre deplasari faci pe insula. Preturile la carburant sunt ceva mai mari in Grecia de aceea este recomandabil sa alimentati in Bulgaria.
Despre excursiile in Thassos, voi scrie alta data pentru a nu va plictisi acum prea mult.
Trimis de amero in 24.04.12 16:45:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Serres, Salonic, Atena, Nea Moudania, Neo Pori, Skyathos, Halkidiki
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Un foarte frumos review inainte de inceperea sezonului. Cu o frumoasa expunere a Kavalei cu un pic de romantism si o expunere a drumului. Meriti cele 900 de puncte pe ca am dreptul sa le acord. Cu ceva mentiuni despre zilele petrecute de paste poate ne imblanzeau asteptarea care ne apasa pe umeri pana cand vom ajunge si noi in Thassos. Felicitari si te mai asteptam cu noi prezentari.
@ufoman: multumesc ptr. aprecieri.
urmeaza si cateva impresii despre vizita pe insula
stii cum e cu timpul...
Foooarte utile impresiile si mi-a placut ca ai tinut sa mentionezi ce draguti sunt grecii (in cazul tau grecoaicele vorbitoare de germana). Nu am ajuns in Kavala, din contra, am ocolit mereu orasul, gandidnu-ma ca e doar un oras port.
Cum de te-ai gandit la Thassos in luna aprilie?
@vlado2: multumesc ptr. ca ai avut rabdarea sa citesti
ptr. vacanta de vara am optat din ianuarie pentru o alta locatie si conjunctura asa incat am profitat de cele cateva zile de Paste pentru a vizita insula Thassos si partea aceasta macedoneana a Greciei pentru ca am avut atat de multe recomandari incat mi-am zis ca merita 5 zile extrasezon numai si numai pentru a vizita.
iar Kavala chiar este un oras port frumos si cu o asezare in trepte foarte interesanta.
@amero: Am citit toate postarile tale din Thassos. Esti o persoana deosebita, iar tot ce ai scris imi scurteaza nerabdarea, ca mai am vreo 7 saptamani pana ajung iar in Thassos. Si anul acesta sper si in Kavala. Felicitari, multumesc si punctaj max. de la mine!
@70cata: multumesc ptr. apreciere
sper sa ne te dezamagesc cu impresiile despre excursii pe care le voi scrie in zilele urmatoare si sa fie utile
@amero: Foarte frumos si util review. Felicitari! Iata ca acum, noi cei care inca nu am fost in Thassos, alaturam review-ul tau celor scrise de @ionescunic si @aqvila. Multumim tuturor pentru meticulozitatea cu care furnizati toate amanuntele!
O prietena din Constanta imi spunea ca ei fac Thassos destul de des. Pentru ei e mai simplu de ajuns acolo decat in vestul Romaniei.
Am citit cu interes randurile tale pentru ca descrii drumul cu plecare din Bucuresti, asa cum - probabil - vom face si noi intr-un viitor sper eu destul de apropiat.
@amero, foarte frumos ai scris, iar lectura review-ului tău a fost pentru mine o adevărată plăcere. Mă alătur celorlalți colegi care au exprimat aprecierea lor și aștept să revii cu excursiile în Thassos, așa cum ne-ai promis în finalul review-ului.
În plus, doar o singură întrebare: din 5 zile petrecute pe acest parcurs (drum și sejur), câte au fost însorite?
@mariana. olaru: multumesc ptr. incurajare
din 5 zile 4 au fost insorite, gazda noastra a spus cand am intrebat-o despre timp ca Maica Domnului plange pana in ziua de Paste si dupa aceea se va lumina. Si asa a fost
Am câteva motive să-ţi mulţumesc, altele decât ale celorlaţi:
1. Pentru menţiunea din preambul, ştii care.
2. Pentru comparaţia celor două biserici şi, în plus, aş fi curios dacă nu suntem oarecum vecini de cartier.
3. Pentru curajul tău de a a aborda acel traseu de întoarcere în România. Atunci când îl abordasem eu, n-aveam nici cea mai mică idee despre o asemenea variantă, dar, cu o mică excepţie, am rememorat întregul circuit.
În rest, sper ca Thassos să nu te fi dezamăgit, deşi, din câte mi-a părut la prima lectură, a lipsit animaţia pe care o ştiam. Drept este, una-i luna aprilie şi alta-i august.
Toate cele bune, acum şi întotdeauna!
@Aqvila: buna seara si multumesc ptr. rabdarea de a citi
1. eu trebuie sa-ti multumesc
2. da, imi plac bisericile si mai ales cele mici care ne te umilesc prin grandoare, nu cred ca suntem vecini, eu locuiesc ceva mai departe, un pic in afara Bucurestiului.
sa nu crezi ca nu am avut ceva emotii la abordarea traseului.
3. special am ales aceasta perioada de a vizita insula ptr. ca am vrut sa o vad in linistea din afara sezonului estival ca sa o pot intelege mai bine si oricum daca ai sa mai ai rabdare sa citesti ce voi scrie despre o procesiune de Paste a fost o experienta interesanta.
probabil ca si in sezon sunt miei ceva mai trecuti de prima tinerete la protap, si muntii nu pleaca din loc, dar agitatia turistica atenueaza probabil din frumusetea patriarhala a insulei.
Vacante frumoase
si eu te felicit pentru impresiile scrise atat de frumos despre Thassos, e o incurajare pentru cei care vor pleca acolo in curand! ma bucur ca te alaturi celor multi care au descris excelent acesta destinatie turistica atat de apropiata de Romania...
la cate laude si felicitari ai primit, eu nici nu mai stiu ce sa adaug...
ceea ce este aproape sigur, cred ca voi mai coresponda cu tine pt ca am de gand sa merg cu nina, anul acesta pana in thassos.
si inca o data, multumesc mult pentru cadoul primit de la tine!
@iulian68: buna seara si scuze ca am intarziat cu raspunsul dar am fost plecata.
salutari si ma bucur ca pastrezi amintirea de la mine
iti doresc si tie si Ninei vacante frumoase si ne mai auzim
cu drag
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 București – Thasos și retur - 2024 — scris în 03.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Thassos Golden Beach - te surprinde mereu — scris în 27.06.20 de rufus din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Drumul spre Thasoss — scris în 14.07.19 de sandi67 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Experienta noastra la feribot si cum am mancat — scris în 08.08.18 de gabriela.iancu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Drum Thassos iulie 2018 — scris în 16.07.18 de userbusy din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Prima data in Thassos! — (1) Drumul spre Grecia — scris în 27.07.18 de troutpwi din TARGOVISTE - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Thassos - drumul cu mașina — scris în 03.09.17 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ