GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nici n-a venit bine primăvara şi deja mulţi ne gândim pe unde să o "zbughim" din ţară, fie şi pentru cele câteva zile prilejuite de sărbătoarea Paştelui. Celor ce au pus cap-compas Grecia şi apoi spre Insula de Smarald, adică Thassos, sper să le fie de ajutor şi varianta mea de traseu, ca o completare la celelalte din cadrul impresiilor ce au fost postate pe AFA, la această rubrică.
Îniţial, îmi făcusem un plan de bătaie folosind site-ul Via Michelin. Cred că mulţi dintre voi l-au folosit şi au fost destul de mulţumiţi de serviciile lui. Din start am exclus ruta prin Veliko Tarnovo, aşa că varianta Bucureşti - Ruse - Pleven - Sofia - Kulata am agreat-o fără nicio obiecţie. Dar tot Via Michelin îmi propunea în continuare ruta Serres - Salonic - Kavala - Potos (acolo unde aveam aranjată cazarea), în total 838 Km. Cei ce bat drumurile către Vest, ştiu că cei 800 (n-am luat în calcul şi România, atenţie!) de kilometri n-ar însemna mare lucru, mai ales pe timp de vară. Mda, dar în ecuaţia de faţă trebuie luată în calcul Bulgaria, iar pentru cei ce ţara de la sud de Dunăre este încă o necunoscută trebuie să ştie că pentru a tranzita această văgăună europeană trebuie să fii pregătit cu multă răbdare şi cu mulţi euro, în bancnote mici, de maximum 10 euro. În Bulgaria se circulă cu 40,70 şi, pe porţiuni de autostradă finalizate, cu 130 Km/h. Dacă nu au încă indicatoarele de autostradă, viteza maximă este de 90 Km/h. Aţi fi tentaţi să spuneţi că şi la noi este aşa, deci, pagubă-n ciuperci. În principiu, aveţi dreptate, numai că un aborigen de acolo dacă a văzut interdicţia de 30 sau 40, ei bine, nu ţi-ar merge cu 31 sau 41 nici să-l pici cu ceară. Mai rău este când ai ghinionul şi prinzi un... şir indian, de vreo 20 - 30 de vehicule care se deplasează în acest ritm. Rulează bară la bară, ceea ce face extrem de riscantă manevra de depăşire.
Revin la traseu. Ajuns la punctul de frontieră dintre Bulgaria şi Grecia de la Kulata, am continuat traseul conform GPS-ului, care până la Serres s-a suprapus perfect cu harta Via Michelin, numai că, fără să-mi dau seama, fătuca de pe navigator a lăsat baltă Salonicul şi m-a îndreptat către Drama. Drumul, foarte bun, nimic de spus, însă îmi părea cam ciudat relieful, căci prea eram cocoţat pe coclauri. Am tras pe dreapta şi am consultat o hartă, una d-aia adevărată, iar după ce m-am lămurit, am continuat drumul, fiind o variantă chiar mai scurtă (773 Km) şi mai bună.
Cu puţin înainte de a intra în Kavala, se impunea un popas într-un refugiu special. Ar fi fost de neiertat să nu admiri oraşul de culme în toată splendoarea sa. Se cam lăsase seara. Profitând de pauză, puneam în balanţă cele două trasee pentru Thassos: să ne îmbarcăm pe feribot chiar la Kavala, sau să mergem (după cum ne-au recomandat nişte amici) până la Keramoti. Datele tehnice se prezentau cam aşa: Feribot Kavala - Prinos, pentru maşină mai lungă de 4,25m 24 de euro, plus două persoane a câte 4,70 de euro, adică în jur de 35 per total. Durata traversării: circa o oră şi jumătate; Feribot Keramoti - Limenas (Thasos) ar fi contorizat 20 de euro pentru acelaşi vehicul mai lung de 4,25 m şi câte 3 euro de persoană, urmând ca în circa 20 de minute să fim debarcaţi. Mai trebuiau luate în calcul distanţele: Kavala - Keramoti (aproximativ 45 de kilometri) şi Limenas - Potos, care, fie prin nordul insulei, fie prin sud, mai adăugau circa 50 de kilometri.
În final, am optat pentru varianta Kavala - Prinos, reducând astfel la 25 de kilometri distanţa până la Potos. Deşi se lăsase binişor întunericul (ora 20.00), drumul mi-a făcut mare plăcere. Mulţimea de curbe şi drumul tăiat în stâncă parcă m-au remontat instantaneu după cele 14 ore de călătorie (pentru 3 dau vina pe feribot). După cazare, se subînţelege, ne-am relaxat la una dintre tavernele din Potos.
Când a fost să părăsim Thassos, am completat circuitul cu ruta din sudul insulei: Astris - Moni Archangelou - Alyki - Koinyra - Palaiochori - Potamia - Panagia - Thasos, un drum absolut superb, care ar necesita o sumedenie de popasuri, sute de poze şi zeci de minute de filmări. Ajunşi la Keramoti şi dacă aţi mai rămas cu ceva bani şi timp liber, încercaţi să luaţi în calcul şi o altă variantă de a reveni în ţară, virând la dreapta spre Alexandroupoli, după care să continuaţi pe traseul Soufli - Orestiada - Vyssa -Svilengrad - spre Stara Zagora, ori spre Burgas. Este o idee, nu?
Trimis de Aqvila in 14.03.12 19:25:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Saloni, Neos Marmaras, Atena, Olympia, Skyathos etc.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aqvila); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Traseele alese de tine sunt cele mai lungi posibile.
Exista doua variante mult mai scurte prin Zlatograd si cel mai nou punct de frontiere pe la Nymphea cu iesire in Komotini.
Revizuieste te rog traseele si imi vei da dreptate.
Drumuri lungi si fara evenimente iti doresc!
@ufoman: Accept exagerarea cum că traseele alese de mine ar fi cele mai lungi posibile, ca pe o polemică constructivă.
În textul meu nu s-a regăsit nicăieri părerea personală cum că ar fi cel mai scurt, cel mai optim, un perfect absolut. Menţiunea că, din start, exclusesem varianta prin Veliko Târnovo, nu a fost întâmplătoare, ci tocmai pentru a reliefa că, totuşi, pe acolo ar fi fost cel mai scurt traseu, însă, ca şi mine, sunt mulţi şoferi care o evită. Nu văd niciun motiv să nu-ţi dau dreptate în ceea ce priveşte economia de kilometri pe varianta ta, care, conform Via Michelin, ar însuma, până la Keramoti, aproximativ 575 Km. În raport cu cei 773 pe care i-am descris eu într-o altă posibilă variantă de deplasare, sigur că este o economie, dar care (fac apel la sinceritate) are şi un revers. Personal, când aleg un traseu, iau în calcul mai multe variabile:
1. Lungimea traseului
2. Siguranţa traseului
3. Relieful traseului
4. Confortul traseului
5. Durata până la destinaţie
6. Consumul mediu de carburant
Repet, sunt de acord cu ruta expusă de tine, numai că ea poate fi parcursă în circa 10 ore şi cu un consum sporit cu 20% de carburant, la care mai trebuie adăugată şi oboseala acumulată pe un traseu relativ greu şi care, nu trebuie parcurs pe timpul nopţii. Anul trecut, de la Neos Marmaras şi până în parcarea casei, pe traseul Salonic - Sofia - Ruse - Bucureşti am parcurs cei aproximativ 810 Km în 10 ore.
Drmul de întoarcere, cel prin Alexandroupoli (acesta fiind considerabil mai lung), l-ai parcurs vreodată? Peisajele sunt de o frumuseţe cuceritoare!
tot in Potos merg si eu la vara. unde ai stat? sigur sunt arici de mare?
@cosminp: Despre cazare nu-ţi pot spune mare lucru, pentru că locaţia respectivă nici nu cred că este de regăsit în reţeaua turistică (cea declarată, desigur), fiind fără nume. Condiţii OK, nimic de spus, dar cred că sunt cam "standardizate" prin Potos. Preţul, pentru cameră, chicinetă, baie şi balcon (sfârşit de august, început de septembrie) a fost de 30 de euro.
Chestia cu aricii de mare, da, nu este de glumit. Coloniile de arici se fixează acolo unde sunt stânci, sau pietre pe fundul mării. Unde-i numai nisip, nicio problemă. În faţa falezei cu taverne şi cam toată lungimea de plajă cu umbrelele din stuf aricii de mare sunt frecvenţi. Contra a 5-10 euro pot fi achiziţionate espadrile acvatice, care sunt practice şi în alte ocazii.
Aborigenii de care vorbesti ne-au dat clasa la multe chestii, inclusiv in materie de drumuri. Cine merge prin Bulgaria stie ca, in general, drumurile sunt bune, semnalizate si, ff important, nu prea trec prin 1000 de sate ca in Romanica, deci libere. O bila neagra Bulgaria o avea pentru politistii spagari, care ieseau la agatat masini de Ro, dar s-au mai calmat. Autoritatile bulgare au realizat, in sfarsit, ca au intrat in UE si au inceput o campanie de testare a integritatii politistilor (inclusiv cu masini inmatriculate in Ro). Cat despre drum, varianta aleasa de tine este cea mai rapida, dar si cea mai lunga. Spre comparatie, ruta prin Stara Zagora-Haskovo-Kardzhali-Zlatograd-Myki-Xanthi-Keramoti are 550 de kilometri si se parcurge in maxim 10-11 ore. Singurul inconvenient este ca ultima parte a traseului, atat in Bulgaria, cat si in Grecia, este in regiune de munte, deci cu destul de multe serpentine, dar drumul este fff bun. Ca sa eviti raul provocat de curbe, puteai alege ruta prin Svilengrad-Alexandroupoli-Keramoti (685 de kilometri), care trece doar prin zone de campie si este foarte rapida. Ambele trasee (Zlatograd-tur, Svilengrad-retur) le-am folosit in iunie 2011, pentru Thassos.
@nils1: Referitor la bulgari, părerile sunt împărţite, precum fotbalul şi politica, dar, odată şi odată, va trebui să învăţăm să respectăm şi alte puncte de vedere. Nu intenţionez să-ţi schimb părerea, după cum nici mie nu mi-o va schimba cineva.
Pentru partea a doua a comentariului tău, te invit să citeşti cu atenţie postarea mea, iar pentru un plus de lămuriri te poţi ajuta cu răspunsul dat lui "ufoman".
@Aqvila: Apropo de cazare, evitati Studio Dina din Skala Potamia. E infect, totul e lipicios pe jos iar camerele au maxim 10-12 mp
@EMS: Este o informaţie importantă, mulţumesc în numele tuturor celor ce vor citi acest ecou!
@Aqvila: m-am intors aseara din Potos si nici vorba de arici de mare in zona plajei cu taverne.
@cosminp: Acu'... ce să zic? Dacă nu mă crezi pe cuvânt, am câteva poze ce-mi pot susţine adevărul văzut şi trăit de mine. Nu mă pretez la plagiaturi (glumesc!!!) şi la minciunele de doi lei, dar, cine ştie? , or avea şi ei, aricii, anumite preferinţe. Cel mai mult contează că ai avut un concediu reuşit! Încă nu am definitivat traseul pentru acest an, dar sunt şanse considerabile să mă reped tot în Grecia.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 București – Thasos și retur - 2024 — scris în 03.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Thassos Golden Beach - te surprinde mereu — scris în 27.06.20 de rufus din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Drumul spre Thasoss — scris în 14.07.19 de sandi67 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Experienta noastra la feribot si cum am mancat — scris în 08.08.18 de gabriela.iancu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Drum Thassos iulie 2018 — scris în 16.07.18 de userbusy din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Prima data in Thassos! — (1) Drumul spre Grecia — scris în 27.07.18 de troutpwi din TARGOVISTE - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Thassos - drumul cu mașina — scris în 03.09.17 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ