GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Din Turcia (Selcuk) spre Insula Thassos
Asadar suntem inca in Turcia. Luni 20 iunie 2011 vizitasem doua locuri deosebit de frumoase: Pamukkale si Piscina Cleopatrei, de care v-am vorbit. Urmatoarea zi, adica marti, era ultima noastra zi in Turcia. Drept pentru care am hotarat sa ne mai bucuram atat cat mai putem de aquaparcul nostru de la Aqua Fantasy, de mare si de piscine. Stiu ca mai aveam multe de vazut: nu ajunsesem la Efes, nu vazusem imprejurimile oraselului Selcuk, ma refer aici la satul Sirince si la cetatea de langa Selcuk. Nu mai aveam practic timp la dispozitie, dar multe din aceste obiective le vom vedea in anul urmator cu siguranta.
Am intrat putin la Efes doar in parcare, seara cand ne-am intors de la Pamukkale. Nu mai aveam putere sa mergem mai departe, dar va spun asa: cei care mergeti cu masina (nu ma refer la excursiile platite si organizate cu autocarul, de catre agentii), exista o prima intrare la Efes, unde am platit 7,5 Lire, am inteles ca pretul era pentru masina, pentru parcare (daca ai o masina mai mare este alt pret, preturile sunt afisate acolo pe geam la intrare). Am cautat un loc umbros sa lasam masina. Am gasit f. greu caci si aici era plin de lume, de masini, si am mers pe jos pana cand la un moment dat in fata noastra am dat de o a doua intrare, unde se platesc 20 Lire de persoana. Si acolo se da o cartela si se intra ca si la metrou. De la noi de la hotel se facea excursie cu autocarul, costa 30 E si sunt excursii la Efes de o jumatate de zi sau de o zi intreaga, asta ca sa stiti de la inceput ce sa alegeti. Nu stiu totusi cat meritau acei 30 E, caci de la Aqua Fantasy pana la Efes erau maxim 5 km, si noi cand am fost acolo cu masina am vazut ca costa intrarea 20 Lire. Cantariti si voi si vedeti cum e mai bine.
Si parca intentionat, ziua de marti a trecut atat de repede, ne-am trezit ca e seara si trebuie sa incepem sa impachetam. Plecam atat de greu... noi, dar mai ales copilele... Am facut intr-un tarziu bagajele caci miercuri dimineata urma sa plecam devreme, la ora 5 spre Grecia cu destinatia Insula Thassos.
Nu stiu cum de ne-a venit aceasta idee nastrusnica de a merge pe insula Thassos de aici din Turcia, nu stiu cati au mai facut acest traseu. Oricum ideea sa stiti ca ne-a venit mult mai tarziu, la sfarsitul lui aprilie 2011, dupa ce dadusem deja avansul pt. Turcia. Apoi am stat si ne-am gandit: oare vom ajunge seara acolo pe Thassos, oare vom reusi intr-o zi sa facem tot acest traseu? caci cei 416 km facuti de la Canakkale pana la Selcuk au durat 6 ore (au fost 8 ore dar am oprit pt. 2 ore la Troia, ceea ce am scazut)
Apoi de aici de la Selcuk (Turcia) si pana la Keramoti in port sunt 709 km.
Ne-am gandit f. bine si am hotarat totusi sa plecam f. f. devreme de acolo caci nu stiam nici cum va fi traficul.
Plecarea din Turcia:
A sosit si momentul plecarii noastre de la hotelul Aqua Fantasy (am adus masina din parcare acolo sus langa receptie, am carat toate bagajele, apoi am predat la receptie cardurile si am plecat, cu bratarile pe mana, nimeni nu ne-a intrebat de ele.
Era o dimineata de miercuri, 22 iunie 2011. Era ora 5 cand am plecat de acolo. Ne astepta un drum lung pana sa ajungem pe insula Thassos unde aveam cazare 3 nopti cu demipensiune la hotelul Rachoni Bay. Grija noastra cea mai mare cu privire la drum era sa prindem vaporul din portul Keramoti, care pleca spre insula Thassos, caci stiam ca seara ultima plecare era la ora 21,30.
Pentru cei interesati pot sa va spun ca:
• De la Aqua Fantasy pana la Canakkale sunt 416 km (cu intrarea la Troia) si altfel ar fi 404 km. –facuti in 5 ore si jumatate fara opriri. (cu tot cu vizita la Troia au fost 8 ore).
• De la Aqua Fantasy pana la Keramoti sunt 709 km. (10 ore si jumatate).
• De la granita cu Grecia (Kipi) pana la Keramoti sunt 185 km.
• De la Izmir pana la Pamukkale sunt 280 km.
Traseul urmat:
De la hotelul nostru Aqua Fantasy (langa Selcuk) si pana la granita cu Grecia (Kipi) traseul ne era cunoscut, fiind acelasi cu cel pe care am venit si despre care v-am povestit in rw. meu anterior ,,Aventuri spre Turcia’’, iar de la vama greceasca (Kipi) incolo am mers spre Alexandropouli, astfel ca intreg traseul facut in acea zi arata asa:
Selcuk-Izmir-Menemen-Bergama-Ayvalik-Edremit-Akcay-Kucukkuyu-Canakkale-Eceabat-Gelibolu-Kesan-Granita cu Turcia (Ipsala) ----Granita cu Grecia (Kipi) -Alexandropouli-Komotini-Xanthi-Hrissoupoli-Thasopouli-Keramoti (port) - insula Thassos.
Durata traseului:
Traseul acesta noi l-am facut in 10 ore si jumatate -am scazut oprirea de o ora la supermarket in Edremit si pauza de masa de 30 minute.
Despre drumuri:
Prin Turcia drumurile sunt in general bune, exista insa multe santiere in lucru, se lucreaza in multe locuri la largirea soselei pe fiecare banda de mers, cei care au fost in Turcia stiu ca la viteze mari masina se scutura, tremura, deci soselele nu sunt atat de finisate cum am intalnit noi prin Grecia. Ceea ce a fost de laudat - nu am prins deloc radar, am fost avertizati din timp ceea ce mi s-a parut un gest omenesc, pe care il facem si noi dealtfel pentru altii. Soselele totusi sunt destul de aglomerate prin Turcia, multe camioane care duceau muncitori pe camp la lucru, multe tiruri, ce mi-a placut a fost autostrada din Grecia si anume Egnatia Odos, dar si peisajele au fost absolut incantatoare, ganditi-va ca am avut 2 traversari cu vaporul intr-o zi: una la Canakkale si cealalta la Keramoti, ca sa va dati seama de peisaje.
La 8 km de Selcuk am intrat pe autostrada, am folosit cardul KGS, apoi ajunsi la intrare in Izmir am folosit inca o data acest card KGS. (Stiti ca incolo cand ne-am dus, aici la Izmir ploua tare afara si nu aveam de unde sa cumparam cardul, nu existau acele chioscuri, si mai ales nu era bariera, asa ca nu am folosit card, ca nu-l aveam, si am trecut mai departe). Ajunsi iar aici, acum avand card, l-am folosit. Deci incolo, la plecare din Turcia am folosit cardul KGS de 2 ori. Am pastrat acest card pentru anul urmator, deoarece mai avem acum pe el 11 Lire.
Observasem ca in Turcia exista niste supermarket-uri f. mari (KIPA se numesc) cum sunt Cora, Metro la noi, si dornici fiind de a vedea si un astfel de supermarket, am oprit in localitatea Edremit la un astfel de magazin KIPA, care era chiar la sosea pe partea noastra, pe dreapta, cum mergeam noi incolo spre Canakkale. Aici am gasit halva turceasca, diverse arome, f. f. buna, cutii mari, cutii mici, si am luat sucuri reci pentru noi, caci drumul era lung in continuare. Ne-am uitat si la electrocasnice-frigidere-erau mai scumpe ca si la noi, am vazut chiar frigiderul nostru de acasa acolo la ei, era cu 3 milioane mai mult.
Am admirat inca o data frumoasele statiuni Akcay, Kucukkuyu, si tot traseul acela frumos prin munti, acum il vedeam inca odata. De tinut minte aceste statiuni si de cautat cazare aici, nu veti regreta.
Plecati la ora 5 dimineata de la Aqua Fantasy, cu pauza de o ora la supermarket in Edremit, la ora 11 am ajuns la Canakkale. Am fost ghidati iar de GPS, care ne-a dus exact in port.
Am masurat kilometrajul si va spun asa: de la Aqua Fantasy pana la Canakkale sunt 404 km, facuti in 5 ore si jumatate. (am scazut pauza de o ora cat am stat la supermarket).
Va amintiti ca va spusesem de acea toneta galbena din port din Canakkale, unde am schimbat 91 E pe 200 Lire. Ei, am mers din nou acum la acea toneta, grabita fiind, caci urma imediat sa urcam pe ferryboat, masina era deja in coloana la rand. Aveam inca 80 Lire si vroiam sa scap de ele, dar cel de acolo nu a vrut sa imi dea euro, sub pretextul ca nu avea. Deci am tras concluzia ca aici puteti DOAR cumpara Lire, la un pret bun, nu si invers.
Am urcat imediat pe ferryboat, drumul spre Eceabat l-am facut de data asta ziua, caci atunci cand ne cazasem la hotelul Anzac deja era seara. Am admirat culoarea marii, valurile, pescarusii si toata acea panorama deosebita care se vedea de pe vapor. Totul era f. f. frumos, nu ne mai saturam privind.
La Gelibolu am scapat de ultimele Lire, alimentand masina cu motorina, 1 litru a fost 3,70 Lire.
Din Kesan am mers spre granita cu Turcia (Ipsala), am iesit relativ usor din Turcia, am prezentat pasapoartele, ne-am mirat ca vamesul ne-a strigat pe nume, probabil ca avand nr. masinii deja inregistrat in calculator, a vrut sa ne verifice numele. In general nu am avut niciun fel de probleme, apoi am intrat imediat in Grecia pe la vama Kipi. Mai aveam de aici 185 km pana la Keramoti.
Cum am intrat in Grecia pe la vama Kipi, imediat am intrat pe autostrada Egnatia Odos. Era ora 15 deja. Pot sa va spun ca este superb pe aici, si soseaua dar si peisajul din jurul nostru. Am trecut printr-un tunel la un moment dat, apoi pe partea dreapta erau mai multe rauri –ei, aici am vazut egrete, da, era ceva nou pt. noi sa zarim egrete, initial am zis ca sunt berze, dar nu, erau egrete. Mergeam cu 180 km/ora, parca zburam, nicio groapa, nicio denivelare, masina nu se scutura absolut deloc. Fata de soselele prin Turcia, care si ele sunt f. f. bune, aici in Grecia soselele sunt mult mai fine, sunt mai bune, practic nu auzi decat motorul masinii, nu te scutura deloc si mergi intins...
Am sa va dau acum un sfat: toti cei care mergeti SPRE Thassos pe aici, alimentati masinile in orasul Kesan NEAPARAT, vedeti ca e un peco la iesire, aproape de sensul acela giratoriu, unde trebuie sa faceti stanga spre vama turca, alimentati deci acolo ca apoi sa nu va para rau. Noi nu am alimentat si am stat cu inima cat un purice pana la Keramoti, acul indicator arata 0 si nu am mai sperat sa ne ajunga motorina pana acolo. Caci pe autostrada Egnatia Odos NU sunt benzinarii! Pana in Keramoti ne-am chinuit sa ajungem, caci nu stiam de acest lucru si nici nu am putut sa ne abatem din drum. Nu am trecut prin localitatile pe care vi le-am spus, ele ramaneau de o parte sau de alta a autostrazii. Spre surprinderea noastra, in Keramoti erau chiar o gramada de benzinarii, asa incat am alimentat relativ repede. Am alimentat la un Jet Oil (1 litru motorina=1,445 E).
Tot pe autostrada Egnatia Odos, in viitorul apropiat se va plati taxa de autostrada, caci am vazut (parca inainte de Komotini) ca se lucreaza la un punct din acela de trecere, deci fiti pregatiti pentru anul urmator!!!
La intrarea in localitatea Thasopouli, am mers tot inainte, nu am facut dreapta spre aeroport, cum vroia GPS-ul sa ne duca.
Am ajuns in Keramoti la ora 17 seara, dupa 12 ore de calatorit, cu acea pauza de o ora la supermarket in Edremit si jumatate de ora pauza de masa. Deci din Turcia (Selcuk) pana aici in portul grecesc Keramoti unde va imbarcati pentru Thassos, faceti 10,30 ore de drum.
Am studiat dinainte de a merge pe insula Thassos acest traseu si am hotarat sa luam ferryboat-ul din Keramoti. Motivele sunt:
• in primul rand era mai aproape, pana la Kavala ar mai fi trebuit sa mai mergem in continuare 35 km.
• pretul traversarii este mic, 3 E de persoana, copiii sub 10 ani au gratuit, iar pt. masina am dat 20 E.
• timpul traversarii cu vaporul este mai scurt de aici - va spun ca noi am facut aprox. 50 minute. Deci din Kavala traversarea costa mai mult dar si dureaza mai mult.
Ajunsi in Keramoti, am alimentat masina apoi am mers spre port. Am ajuns relativ repede. Keramoti este o localitate destul de modesta, linistita, asa ca am gasit usor portul. Aici ne-am asezat masina la rand, caci era coloana formata deja, si masini mari, camioane, dar si autoturisme. Am coborat, am luat bilete, ne-am uitat inca o data la orar-ultima traversare era la ora 21,30. Era tare frumos acolo in port, marea Egee era verde, un verde crud, pescarusii zburau peste tot. Cum stateam noi pe malul marii am vazut ferryboat-ul ca se apropie de port. Era cel pe care-l vazusem in pozele facute de voi, cei care ati ajuns acolo. Era asa de frumos, il admiram in nestire...
Nu peste multa vreme coloana de masini a inceput sa se miste, urcam pe vapor. Era si aici cineva care dirija fiecare masina. Pot sa va spun ca acel ferryboat era mai mare decat cel de la Canakkale, am facut si poze, ca sa vedeti cat de mare era.
Masina noastra a mers mult, pana departe, aproape de capatul celalalt, si se vedea mica, mica, iar noi bucurosi ca am ajuns cu bine acolo dupa un drum greu din Turcia veniti, am urcat scarile pana sus pe punte. Aveam si aici pregatita o punga cu pufuleti. Cand vaporul s-a pus in miscare, pescarusii au inceput sa vina la noi si chiar au luat pufuleti din mana, dar a fost greu sa fac poze, caci totul se intampla in fractiuni de secunda. Pescarusii din Canakkale imi amintesc ca nu erau asa de prietenosi, nici unul nu s-a apropiat sa ia pufuletii.
Am observat ca vaporul face o curba destul de mare spre stanga mult, trece pe langa o peninsula unde am vazut ca era destul de multa lume cu corturi la plaja, f. f. multe masini, apoi imediat am trecut pe langa o insula, tot pe partea stanga, dupa acel loc de plaja aglomerat, insula care ulterior am aflat ca se cheama Thassopoula. Apoi am zarit insula Thassos - o frumusete verde, era f. frumos tot ce vedeam noi atunci din vapor. Se vedeau frumos muntii si apareau tot mai mari cladirile albe din capitala Limenas, unde am coborat.
Dar inainte de a ajunge in Limenas, ne-am intalnit cu cativa delfini, parca 4 erau, eram atat de fericiti, ne-au urmarit putin, inotau in paralel cu noi, dar pana sa facem poze, i-am pierdut. Dar a fost o mare bucurie pentru copile, care nu mai vazusera niciodata delfini in mare, dar si pentru mine.
Am ajuns pe insula Thassos in portul Limenas, era ora 18,15 cand am admirat portul, vaporul nostru si toata acea zona. Era totul f. f. frumos.
De aici din portul Limenas am luat-o spre dreapta, spre Skala Rachoni, care se afla la aprox. 8 km. Soseaua a fost f. buna, am mers tot pe malul marii, am oprit in cateva locuri, nu puteam sa nu oprim sa facem poze. Totul era salbatic si frumos, o frumusete salbatica se deschidea in fata noastra. Se zarea marea verde printre pini si stanci, erau si cateva vile frumoase pe care le-am zarit in drumul nostru.
Avand coordonatele GPS ale hotelului nostru Rachoni Bay, din soseaua principala dupa vreo 8 km stiu ca am luat-o la dreapta, apoi la stanga si am ajuns.
Despre frumoasele zile petrecute pe insula Thassos dar si despre ,,primirea ‘’ pe care am avut-o la hotel, va voi povesti in continuare.
Va urma.
Trimis de adryana in 18.07.11 13:45:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Halkidiki, Paralia Katerini, Meteora, Salonic
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adryana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
adryana, Interesanta decizia ta de a pleca din Turcia si a te opri in Grecia. In legatura cu fery am auzit ca cel din kavala ar fi dat faliment si a fost desfintat.
In skala rachoni am fost si eu chiar f aproape de hotelul tau, banuiesc ca ai gasit si supermarketul de linga rachoni? nu?
Eu am stat in rachoni la Aegean sun care se afla la circa 100 de metri de hotelul unde ai stat tu.
Ai fost pe plaja Pachis?
@radu1972, de la supermarketul acela aflat cam la 400 m de noi am facut chiar mici cumparaturi, a fost mai greu cu coboratul la subsol.... la plaja Pachis nu am ajuns , daca nu gresesc se vede din drum, e intre Limenas si Rachoni, nu ? dar am vazut in schimb alte zone frumoase si in curand voi scrie pe rand, am vazut plaje si hoteluri care le-am apreciat ca pozitie si cum arata in general(locatia, curtea, piscina. etc).Dar toata acea zona vestica am facut-o de 3-4 ori si am sa scriu si de aici cate ceva. De-abia am ,,aterizat '' pe Thassos.
web, poate gasesti si aici ceva muzica antrenanta, potrivita pt. calatorii, multumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 București – Thasos și retur - 2024 — scris în 03.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Thassos Golden Beach - te surprinde mereu — scris în 27.06.20 de rufus din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Drumul spre Thasoss — scris în 14.07.19 de sandi67 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Experienta noastra la feribot si cum am mancat — scris în 08.08.18 de gabriela.iancu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Drum Thassos iulie 2018 — scris în 16.07.18 de userbusy din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Prima data in Thassos! — (1) Drumul spre Grecia — scris în 27.07.18 de troutpwi din TARGOVISTE - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Thassos - drumul cu mașina — scris în 03.09.17 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ