Ruşii, spre deosebire de alte popoare, nu au mai nimic spectaculos în istoria fabricării băuturilor alcoolice. De-abia prin sec. al 14-lea se poate vorbi de un preparat numit „aqua vita” (apa vieţii), un soi de vin adus de negustorii genovezi. Până atunci, ruşii se delectau cu alcooluri uşoare, pe bază de miere, care, la rândul lor, erau importate. În sec. al 15-lea începe, cu adevărat, producerea vodcii, făcută din grâu, denumită „vin de grâu”. Cum grâul era ieftin în acele vremuri, fenomenul s-a extins cu repeziciune provocând multe „victime” în rândul armatei.
Ţarul Ivan cel Groaznic impune, forţat de împrejurări, mo-nopolul statului asupra mult râvnitei licori, moment în care începe şi istoria oficială a vodcii. Mai întâi, toate distileriile au fost mutate la Moscova, după care apar şi primele cârciumi din istoria Rusiei. Până în secolul al 18-lea, vodca, denumită „moskovite”, pătrunde destul de uşor în toate colţurile imperiului. Cea rafinată se numea „pennik” sau „lacrima pâinii”, iar cea mai prost rafinată, dar cea mai populară, era răsfăţată sub numele de „sivak” sau „doamna franceză de categoria a 14-a”…
Petru cel Mare impozitează producătorii după cantitatea de vodcă produsă, în timp ce Ecaterina a II-a scuteşte nobilimea de impozite şi recomandă băutura ca remediu „pentru multe boli”.
Relaţiile Rusiei cu marile curţi regale ale Europei „se încălzesc” vizibil odată cu primirea (şi folosirea din belşug) a miraculosului leac, bun la toate.
Veselie mare la toate curţile regeşti europene, dar nimeni nu ştia reţeta ideală a noului produs. Era timpul să intre în scenă marele Dmitry Mendeleev. În 1865, el stabileşte o proporţie ideală pentru mira-culosul elixir: 40% alcool şi 60% apă, iar guvernul rus certifică, astfel, „Vodca Mendeleev”. Însuşi Engels remarcă diferenţa dintre calitatea apei pure ruseşti, folosită la prepararea vodcii, drept un atu faţă de apa „moartă”din distileriile europene.
Tradiţional, vodca, în variantele ei pentru bogaţi şi săraci, se bea la „charkas”, un pahar de 150 g şi se recomandă cu mâncăruri grase, sărate, castraveţi şi ciuperci murate, peşte afumat sau icre negre.
Mulţi lideri ruşi, fie din spirit naţional, fie din obişnuinţă, au căzut răpuşi de straşnica licoare. Prin 1994, ex-preşedintele Elţân era aşteptat la o conferinţă de presă în Irlanda de Nord. Într-un târziu, apare îngrijorat ofiţerul de presă şi se adresează mulţimii de ziarişti:
– Ne pare rău, preşedintele nu poate veni întrucât se simte obosit şi emoţionat!
Expresia (tired and emotional) se foloseşte cu mult succes şi astăzi în cercurile mondene din Marea Britanie.
Trimis de glcitizen in 02.02.19 11:06:35
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Documentare 'AmFostAcolo', DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!
@glcitizen: Frumoasă și interesantă istorie!
Nu beau ”albituri”, dar istorioara mi-a plăcut!
De obicei nu prea beau vodka, dar anul trecut am baut la Lonicera (in Turcia) la greu Bloody Mary asa ca... traiasca vodka.
Deabia astept anul acesta sa beau din nou bloody mary, tot la Lonicera, sper sa fie aceeasi barmani de anul trecut.
In rest, despere rusi numai de bine... iar despre rusoaice (mai bine nu spun nimic ca, poate citeste sotia )
@glcitizen:
Interesantă povestea „vinului de pâine„ Acum doi ani cred, am dat de o Istorie a votcii, o adevărată biblie, culmea și tradusă în română. Din păcate n-am cumpărat-o imediat, nu-mi explic ezitarea atunci dar cred că unde am o reținere de a cumpăra cărți din anticariate și când am mers să o iau după câteva zile, desigur că dispăruse. Am mai citit câte ceva pe ici-colo despre votcă și chiar mi-aș dori mai multe istorii și legende cu și despre băutura asta imperială și comunistă, stalinistă. Nu beau dar îmi plac istoriile vinului, votcii, berii și câte or mai fi din gradatele astea ????
@elviramvio:
Multumesc. Rusii, ca popor, sunt plini de creativitate si o mare duiosie, asa cum ii descopeream in clasicii lor.
Politica poate perverti popoarele.
@resita2009:
Da, cred ca ne-am gasit, pt si mie imi place mai degraba un Bloody Mary bun, cu piper, decit vodka.
Sper sa ciocnim un pahar la prima intilnire AFA:
@Zoazore:
Multumesc, Zoazore. Si mie mi se pare prea dura vodka fara o combinatie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Sfaturi utile: Cum să călătorești mai mult cu bani (mai) puțini? [P] — scris în 01.08.24 de webmaster din TIMISOARA
- Jan.2023 Muzeul Ferestroika, o capsulă în timp din anii ´80 — scris în 09.02.23 de Michi din BUCURESTI
- Aug.2022 Precizări privind miniserialul din sept / oct. 2022 privind castelul Peles — scris în 06.10.22 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2021 Excursii „la înălţime˝ — scris în 03.06.21 de Michi din BUCURESTI
- Jan.2021 Unde vom petrece revelionul 2021-2022? — scris în 04.01.21 de Michi din BUCURESTI
- May.2020 Splendorile naturii: munţi, vulcani, cascade — scris în 27.05.20 de Michi din BUCURESTI
- May.2020 Orașe la cota 0 — scris în 25.05.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI