Când cioplitori necunoscuţi au scrijelit forme umane şi animale în coastele dealurilor din întreaga Anglie nu puteau să prevadă câte generaţii de observatori aveau să fie uimiţi de măiestria lor.
Una dintre cele mai trainice şi derutante privelişti este cea a uriaşului din Cerne Abbas un cătun din Dorset, acesta de-a lungul secolelor a înfruntat fluctuaţiile climei şi ale moralităţii în egală măsură, dar în tot acest timp în care uriaşul a ameninţat cu bâta şi a şocat cu falusul lui, nu am avansat prea mult în înţelegerea semnificaţiei pe care o are, sau a scopului pentru care a fost realizat. ˝
Silueta bărbatului măsoară 55m în mâna dreaptă ţine o bâtă cu noduri de 37 m care pare să umbrească întreaga imagine.
Sunt multe legende ţesute în jurul acestei siluete, unele dintre acestea datează din Evul Mediu şi povestesc despre existenţa unui uriaş ce a trăit pe aceste meleaguri, acesta se hrănea cu oi şi a făcut prăpăd în turmele localnicilor. Intr-o bună zii după o masă copioasă uriaşul s-a întins pe coasta dealului să doarmă, localnicii au profitat de acest lucru ca să-l omoare după care i-au desenat conturul îmens în solul calcaros.
S-a vorbit mult despre mâna stângă a uriaşului în care poate, cu mult timp înainte a ţinut o piele de animal, acest lucru s-ar potrivii cu legenda lui Hercule care deseori era înfăţişat gol ţinănd o bâtă şi o piele de leu, în sprijinul acestei teorii stă un fragment de ceramică din vremea romană descoperită în Norfolk pe care se află o figură asemănătoare. Astfel uriaşul ar putea fi emblema unui cult ce slăvea varianta celtă a lui Hercule pe nume Helith.
Există şi voci care susţin că uriaşul din Cerne Abbas este un fals din secolul 18, se ştie că în anul 1748 silueta a fost reconstituită de către localnici.
Totuşi acest desen nu este unic în Anglia, alte nenumărate precum Calul Alb din Uffington, Omul Lung din Wilmington sau calul din Westbury se află amplasate lângă locuri de înhumare antice sau locuri de cult, la fel şi în cazul de faţă în dreapta capului uriaşului se află Trendle o mică îngrăditură din Epoca de fier unde se ţineau serbările de mai.
Mai există şi teoria conform căreia uriaşul este un simbol păgân al fertilităţii, bâta sa arată spre Trendle loc în care se oficiau odinioară ritualuri de fertilitate. Se spune că soţiile fără copii deveneau fertile după ce petreceau o noapte acolo şi că perechile care dormeau noaptea pe desen vor avea cu siguranţă cel puţin un copil.
Cu toate acestea pare puţin probabil ca adevăratul scop al uriaşului din Cerne Abbas să fie cunoscut vreodată. La fel ca şi celelalte siluete scrijelite pe dealurile Insulelor Britanice în vechime, el rămâne o imagine misterioasă a unei epoci care va continua să fascineze şi să uimească şi generaţiile următoare. Sursa: Internet, Lumi Fascinate Locuri Uimitoare Editura Reader´s Digest.
Trimis de webmaster in 28.12.17 13:58:09
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster: Lumea asta mare este absolut fascinantă! Căte mistere se ascund la vedere! mulțumesc pentru că te ostenești să ni le aduci la vedere!
La mulți ani, Webmaster!
@webmaster: Despre astfel de locuri am reusit sa citesc cate ceva inca inainte de '89 si pentru acea perioada cu acces limitat la ce inseamna cunoastere era ceva fascinant.
Dar fascinatia continua asadar misterele lumii fascineaza si vor fascina mereu.
La Multi Ani!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Sfaturi utile: Cum să călătorești mai mult cu bani (mai) puțini? [P] — scris în 01.08.24 de webmaster din TIMISOARA
- Jan.2023 Muzeul Ferestroika, o capsulă în timp din anii ´80 — scris în 09.02.23 de Michi din BUCURESTI
- Aug.2022 Precizări privind miniserialul din sept / oct. 2022 privind castelul Peles — scris în 06.10.22 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2021 Excursii „la înălţime˝ — scris în 03.06.21 de Michi din BUCURESTI
- Jan.2021 Unde vom petrece revelionul 2021-2022? — scris în 04.01.21 de Michi din BUCURESTI
- May.2020 Splendorile naturii: munţi, vulcani, cascade — scris în 27.05.20 de Michi din BUCURESTI
- May.2020 Orașe la cota 0 — scris în 25.05.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI