ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2012
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 30.07.08
STATUS: CHIBIȚ
TIMP CITIRE: 4 MIN

Orasul dervishilor invartitori - Konya

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Jalāl ad-Dīn Muḥammad Balkhi -Rūmī (30.09.1207 – 17.12.1273) a fost un poet, jurist si un teolog musulman de origine persana a ramas cunoscut in istorie sub numele de Mevlana, iar pentru vorbitorii de limba engleza este cunoscut sub numele de Rumi, paradoxal insa este este printre cei mai bine vanduti dintre poetii straini, in SUA.

In 1958 Papa Ioan XXIII a spus: “In numele Lumii Catolice, ma inclin cu respect in fata memoriei marelui poet Rumi”

Mevlana sau Rumi prin poeziile sale indeamna la buna intelegere, la dragoste si armonie spirituala, pentru el toti oamenii sunt egali indiferent de religie. A fost si un talentat musician care avea convingerea ca poezia, muzica si dansul te pot ridica pe un alt nivel spiritual in relatia cu Divinitatea. Dupa moartea sa, fiul acestuia Sultan Walad infinteaza ordinul Mewlewi Sufi cunoscut si sub denumirea de Ordinul Dervishilor Invartitori. Acest ordin in cadrul ceremoniilor religioase practica acea forma de adorare a creatorului prin muzica si dans cunoscuta sub numele de “Sama” Sama a devenit in zilele noastre parte reprezentativa a culturii atat din Turcia (in special) cat si din alte tari arabe

In anul 1077 se naste Sultanatul Rum (sau Sultanatul Seljuk) pe teritoriul Anatoliei Centrale (fosta provincie romana de unde si numele de Rum). Timp de 230 de ani pana in 1307, acesta isi mareste constant granitele, cucerand celelalte mici state ajungand pana la lacul Van in est, Marea Neagra in nord, Marea mediterana in vest (provincia Sinop) si sud (regiunea Antalya-Alania)

Sultanatul prospera mai ales in secolul 12 cand cucereste de la Imperiul Bizantin o serie de orase-port strategice, atat la marea Neagra cat si la marea Mediterana si cand se construiesc numeroase caravanseraiuri de-a lungul drumurilor comerciale lucru care a facilitat schimbul de marfuri din Orient spre Europa. Sultanatul va face fata cu success cruciatilor insa va sucumba in fata invaziei mongole. In a doua jumatate a secolului 13 Sultanatul Rum se dezintegraza in numeroase mici principate si dispare cu desavarsire in prima decada a secolului 14. Dintre aceste principate un rol important in istorie il va avea Principatul Osmanoğlu cunoscut si sub numele de Otoman.

Foarte bine pana aici insa veti spune…ce legatura au una cu alta? Ambele se leaga de o localitate aflata in Anatolia de sud/vest, anume orasul Konya, oras care a fost capitala Sultanatului Rum si orasul in care a trait cea mai mare parte din viata si in care a murit si este inmormantat Mevlana alias Rumi.

In ciuda faptului ca in ultimii ani orasul Konya se dezvolta rapid (in anul 1975 s-a infintat “Selçuk Üniversitesi” care este in present universitatea cu cei mai multi studenti din Turcia), fata orasului fiind schimbata prin aparitia numeroaselor cladiri moderne, Konya pastreaza inca un aer de oras provincial Anatolian, acest oras fiind unul dintre cele mai conservatoare din Turcia, aici veti vedea majoritatea femeilor purtand esarfe traditionale pe cap.

Orasul se afla amplasat pe un teren plat, exceptie facand un mic deal numit “Alaattin Tepesi “ chiar in centrul orasului, care este ridicat de mana omului in perioada seljucida pentru a putea fi amplasat palatul sultanului. Nu au mai ramas decat cateva ruine din acel palat, ruine care sunt protejate cu copertine, in rest dealul este acum un parc, unul atractiv.

Konya este cunoscut pentru zestrea arhitecturala seljucida insa principalul obiectiv turistic si un “Must See” este Muzeul Mevlana respectiv Mausoleul lui Rumi. Acesta este un loc de pelerinaj si ofera o retrospective a vietii culturale musulmane din secolul 13. In Muzeul Mevlana puteti admira o bogata colectie de manuscrise, copii dupa Coran, obiecte de arta din perioada seljucida, instrumente musicale folosite in acea perioada etc. Portiunea din vechiul oras ce inconjoara Muzeul Mevlana este deoasebit de interesanta, pastrand acel aer medieval oriental, stradute inguste, cladiri istorice formeaza un tablou deosebit de pitoresc.

Nu foarte departe se afla majoritatea edificiilor istorice din perioada seljucida adica secolele 12,13, printre acestea un loc aparte il ocupa Iplikçi Mosque construita in secolul 13 aflata inca in functiune, este poate cel mai reprezentativ model de arhitectura seljucida.

Muzeul Ince Minare (minaretul ascutit) este localizat in vechea cladire a unei scoli teologice din secolul 13, este un obiectiv important atat pentru arhitectura deosebita cat si pentru colectiile de artefacte. Cartierul Meram se afla la mica distanta de centrul vechi, este o zona verde a orasului insa si aici puteti vedea cateva din cladirile istorice precum "Tavus Baba Türbesi" si "Ateşbazı Türbesi".

Konya este azi o placuta alaturare de vechi si modern, aici se gaseste unul dintre cele mai mari parcuri de distractii din Turcia, numit Fuar. Pentru cei pasionati de shopping, strada Zafer este locul ideal, nici Kapu Mosque si Aziziye Mosque cu minaretele lor diferit infrumusetate nu trebuiesc neglijate.

In Konya spre deosebire de celelalte zone turistice din Turcia, limba engleza este vorbita destul de rar, insa acest neajuns este compensat de ospitalitatea localnicilor.

Konya se afla la 307km de Antalya pe directia nord/est, si la 714km de Istanbul pe directia sud/est.

Pentru a viziona imagini din Konya click aici:

surse:wikipedia,wikitravel

Nota webmaster: autorul nu a fost acolo


[fb]
---
Trimis de webmaster in 07.08.12 08:25:08
Validat / Publicat: 07.08.12 09:39:13

VIZUALIZĂRI: 4351 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul Mevlana si Mausoleul poza incarcata de pe http://wikitravel. org/en/Konya
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 11 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

MCM
[07.08.12 10:35:19]
»

Aici chiar ca m-ai nimerit. Pornind de la admiratia pe care o am (cum de nu ametesc sa cada, dom'le?) vis a vis de acest dans ciudat, am cautat pe net explicatia. Asta se intampla in urma cu ceva ani. Si pentru ca am fost intrigata si de viziunea lui Ataturk, de construire si dezvoltare a Turciei, am citit si despre el ceva. Au oarecum legatura, o sa vedeti. Iata cateva date.

In zona Konya, se spune, ca a fost construit primul oras in momentul ancorarii pe muntele Ararat, a lui Noe. Aici discipolii lui Mevlana - calugari care traiesc in meditatie, retrasi - se invart ametitor ca sa atinga starea de extaz care ii duce mai aproape de divinitate. Ataturk, considerand ca aceasta secta, a dervisilor, nu este potrivita pentru un stat laic, a interzis-o.

In vremurile noastre sunt locuri si date precise, stabilite de catre municipalitate, in care adeptii acestei secte, pot arata lumii extazul atins prin dans.Hainele albe, intotdeauna albe, pe care le poarta dansatorii care performeaza acest dans hipnotic, ireal, simbolizeaza giulgiul, iar palaria/caciula (nu stiu cum sa-i zic) ciudata de pe cap, simbolizeaza piatra de mormant. Mainile sunt ridicate mereu inspre cer, palma dreapta este orientata spre cer, iar cea stanga spre pamant, asigurand astfel, traseul energiei dinspre cer, spre pamant.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
webmasterAUTOR REVIEW
[07.08.12 11:08:58]
»

Am avut sansa sa vad un asemenea dans acum aproape 20 de ani in Istanbul, m-a impresionat teribil si la sfarsit eram eu mai ametit decat dansatorii, nu trebuiesc ratate asemenea reprezentatii daca aveti ocazia.

@MCM, multumesc pentru ecou si multumesc celor ce voteaza aceste articole, ma determina sa caut si alte subiecte!

MCM
[07.08.12 11:24:20]
»

@webmaster: Eu am norocul sa-l vad de cate ori merg in Turcia, din varii motive. Ultima data l-am vazut acum, in concediu, in cadrul spectacolului Fire of Anatolya. A fost superb intr-adevar.

iulianic
[07.08.12 11:51:31]
»

@webmaster: Eu am fost acolo. In circuitul Turcia din 2008, in trecere din Capadocia spre Antalia, am poposit in Konya - orasul dervisilor rotitori - din doua motive.

Primul a fost, se intelege, vizitarea Muzeului Mevlana. As recomanda tuturor celor care se afla in preajma orasului Konya sa nu rateze acest obiectiv. In afara de ideea pe care si-o vor face despre viata culturala din sec. XIII, despre dervisi si despre liderul lor spiritual Mevlana, au ocazia sa vada ceea ce numai aici pot vedea. Pe mine m-a impresionat camera cu costumele dervisilor (expuse pe manechine in marime naturala) si mai ales sala mormintelor. Intr-o incapere de mari dimensiuni se afla aliniate multe sarcofage acoperite cu catifea, la capataiul carora troneaza cate un turban tuguiat (cu atat mai mare cu cat de mare era importanta sociala a defunctului). Trebuie sa mai spun ca aceasta incapere, prin aerul solemn pe care il emana, impune respect tuturor vizitatorilor, indiferent de confesiune.

Al doilea motiv a fost acela ca pana a ajunge la Konya, din motive necunoscute mie, autocarul a pierdut oglinda retrovizoare dreapta. Au cules-o soferii in doua bucati si au adus-o pe brate. Asadar, dupa vizitarea Muzeului Mevlana a trebuit sa asteptam inca doua ore intoarcerea autocarului de la reparatii. Din pacate, nestiind cat se va intarzia, am ramas in preajma muzeului, in zona veche a orasului. Partea moderna a fost vazuta numai in treacat, din autocar, deoarece eram in intarziere.

In cadrul unui spectacol, intr-o croaziera pe Nil, am avut ocazia sa privesc in realitate un dans dervis. Egipteanul care il executa pastrand bineinteles elementul principal - rotirea - nu purta costumul specific (cel ale carui poale albe se deschid in cerc in timpul rotirii), ci manevra cu bratele o imensa bucata de material viu colorat, invartindu-se printre privitori si purtand pe deasupra cercul de panza colorata.

P. S. Multumesc pentru review! Este plin de informatii despre o lume si o epoca mai putin cunoscuta noua.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
sanis*
[07.08.12 22:51:45]
»

Am fost de 3 ori in Konya. Prima data in drum intre Cappadocia si Antalya, apoi a fost "poarta de intrare" spre Cappodacia: avion Istanbul-Konya, autobuz Goreme 4 ore), "iesirea" prin Kayseri. [o saptamina costa cca 850E/2 persoane, cu avionul]

De fiecare data am stat in Konya cel putin doua nopti preferam sa plec spre Goreme in zori...) Nu neaparat pentru Mevlana, ci pentru aerul deosebit al vechiului oras. Nu s-a amintit in prezentare: Konya este anticul Iconium, cetatea prin care Apostolul Pavel a trecut in prima lui calatorie misionara de doua ori, insotit de Barnabas. Important oras comercial, dateaza de pe timpul hititilor - deci, e vechi de peste 4000 ani.

Asa cum spune si @webmaster, partea din sud-est de Alaettin Tepesi este cea veche. Aici se pot gasi hoteluri, si mai ieftine si mai scumpe - multe nici nu apar pe booking.com Tot aici sunt multe restaurante ieftine, multe cu mincare specifica anatoliana.

E bine sa evitati sa ajungeti luni (cind muzeele sunt inchise) si in ramadan, cind orasul e plin de pelerini. Pe acestia ii vezi mai tot timpul - mai ales femei, se pare ca invatatura sufi, si aici ma refer la invatatura lui Mevlana, nu la dervisii rotitori, e deosebit de atragatoare femeilor musulmane, prin egalitatea intre sexe pe care o promoveaza. Asa ca, sa nu va mirati ca la Mevlana intilniti intotdeauna cam 7-8 femei la fiecare 2-3 barbati! (poate exagerez, dar asa mi s-a intimplat mie...)

Intre muzee, interesante sunt si Ince Medresi Muzeul de sculptura - de mirare sa vezi sculpturi in lemn si piatra musulmane, atunci cind in arta islamica e interzisa reprezentarea figurativa, mai ales a oamenilor, Complexul Sahip Ata (cu minunate decoratii din faianta si sarcofage) cu Muzeul de Arheologie si cel de Etnografie (alaturi), Karatay Medrese (peste drum de ruinele Palatului - poarta deosebita si mai ales interiorul, cele mai fantastice decoratiuni din faianta albastra si verde), Sircali Medrese (asemenea) - mai aproape de Alaettin Tepesi. Tot pe-acolo este, la subsolul unui bloc modern, un foarte mare si interesant Anticariat (o multime de magazine) - singurul loc unde am gasit multe carti second-hand in engleza (bune de citit in vacanta in Cappadocia).

Nu departe (50km) este Chatal Huyuk, cel mai vechi "oras" din istoria umanitatii: e vechi de peste 9000 ani! Ca si in alte astfel de situri, nu mai e mare lucru de vazut la fata locului - mai toate au fost duse la muzeele din Ankara, Istanbul si Konya. Dar numai sentimentul ca aici a fost locul in care, pt prima data in istorie, oamenii s-au adunat suficient de multi (1500-5000) ca sa intemeieze o cetate, da un sentiment deosebit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
calator65
[31.08.15 11:52:29]
»

@webmaster - Buna ziua. Am atașat niște fotografii din Konya pe care le-am făcut în urmă cu câteva săptămâni. Monemtan ele apar la rubrica mare 'Descoperă Anatolia'. M-aș bucura mult dacă ar putea fi atașate la articolul dumneavoastră 'Orasul dervishilor invartitori - Konya' întrucât ilustrează o parte dintre monumentele orașului pe care le-ați descris atât de atractiv.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calator65, iulianic, MCM, sanis*
Alte articole din această RUBRICĂDocumentare 'AmFostAcolo':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.036628007888794 sec
    ecranul dvs: 1 x 1