GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ca si hotel, Grand Hotel este foarte bun. Este amplasat intr-o zona unde te poti plimba, pana in centru faci 5 min cu taxiul care costa 20 lire egiptene. Acest hotel din Hurgada face parte din grupul Red Sea. La sosire ne-au dat o harta a hotelului. Un hotel de vis, piscine, mancare foarte buna, puteam manca la trei restaurante, temperaturi de 30 de grade in timpul zilei, servicii ireprosabile.
Hurgada are doua centre, centrul nou Sekalla si centrul vechi Dahar. Distanta dintre cele doua este de vreo 10 km.
Am facut o excursie la Cairo. Am plecat la 1, 40 noaptea si la 9 am intrat in Cairo. Am vizitat mai intai muzeul de egiptologie. Am trecut si pe langa canalul Suez in drum spre Cairo. Peste tot incep constructii de noi statiuni pentru ca ei traiesc din turism si agricultura. Teren cultivat se gaseste de la Luxor in colo.
Muzeul de egiptologie contine multe exponate, de la comorile lui Tutankamon pana la sarcofage si mumii de animale si faraoni. Multe din capodopere se afla acuma la Paris.
Dupa vizita de la muzeu am luat masa pe un restaurant vapor de pe Nil, dupa care am plecat la piramide. Am urcat pe platou de unde am vazut piramidele de sus, ne-am pozat cu ele, apoi am coborat sa le vedem de aproape.
Piramida faraonului Keops este cea mai mare dintre cele trei piramide mari de pe platoul Giza, spun mari deoarece aici se gasesc si piramide mai mici. Piramidele sunt orientate dupa punctele cardinale, cu cea mai mare precizie. Se presupune ca 20 de ani a durat constructia piramidei lui Keops. Prin maretie ii coplesea pe supusi faraonul, cu cat ii uimea mai mult prin inaltime, volum si perfectiune cu atat erau mai slaviti ca faraoni.
Tutankamon un faraon foarte tanar, a murit la 21 ani. El a fost inmormantat in Valea Regilor si este cunoscut pentru comorile si bogatiile gasite in mormantul sau, descoperit in 1922 de Carter, fiind acoperit cu sfaramaturile rezultate din construirea altor morminte. Din acest motiv, comorile din mormantul lui nu au fost furate – masca de aur, 3 sarcofage aurite, jucarii, etc- de aceea este Tutankamon cel mai renumit faraon al Egiptului antic.
Am vazut si multa mizerie, cartierul oamenilor saraci, cu locuinte inghesuite, case minuscule, sprijinte una de cealalta pentru ca spatiul era restrans iar langa case erau mormintele lor – cartierul mortilor- din Cairo.
Apoi am mers la Sfinx, unde am facut poze. Sfinxul se afla mai jos de piramide, spre marginea platoului Giza, este sapat direct in roca in timpul faraonului Kefren, care pare ca pazeste piramidele din spatele sau.
Dupa aceea am fost si la un atelier de papirus, unde un papirus costa de la 100 lire egiptene in sus. Ca si comparatie, 1 Euro era 8 lire egiptene.
De aici ne-au dus la un magazin de parfumuri orientale. Pe la 18 ne-am imbarcat spre hoteluri, la care am ajuns in jurul orei 24. Drumul este destul de lung dar tot timpul am factut poze din autocar si parca a trecut mai usor
S-a circulat in convoi de cca 80 autocare, cu masini de politie in fata si in spate cu masini pline de politisti cu mitraliere in brate, printre autocare si cu un politist inarmat in fiecare autocar la dus iar la intoarcere am venit liber, fara escorta militara, doar cu politistul inarmat in autocar.
La Luxor am plecat tot in convoi militar, la ora 5 dimineata. Aici am vizitat templul din Karnak al lui Ramses, templul lui Hatsepsut, femeia faraon care s-a prezentat ca barbat in statui si inscriptii hieroglifice. Acest templu terasat are 3 etaje si este format din 3 curti ample, separate de coloane si pereti de granit.
Valea regilor este locul unde sunt inmormantati regii. Am vizitat mormantul lui Ramses I, Ramses al III lea si Ramses al IV-lea. La Luxor am vazut locasurile de cult gigantice cu arhitectura funerara. Pentru ei viata terestra era doar o scurta etapa a unei existente care se continua in mormant cu aceleasi necesitati si placeri ca si pe pamant.
Zona in care se gaseste valea regilor si a reginelor se numeste Theba.
Lipit cu spatele de Valea Regilor despartit de un munte, se afla tempul reginei Hatsepsut care a fost sculptat in stanca.
Din templul lui Amenhotep al III-lea au mai ramas doar statuile de la intrare. Acestea masoara 18 m inaltime si au fost sculptate dintr-un singur bloc de piatra, ele au devenit cunoscute sub numele de ca si Colosii lui Memnon dar si dupa denumirea lor eronata Memnon si Amnon, primita de la greci.
Si noi vrem sa mai plecam odata ca ne-a placut foarte mult. In vara mergem insa in Grecia.
Trimis de bubica in 27.06.09 06:40:49
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bubica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest review
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2008 Trebuie sa ajungeti si in Egipt, macar pt pestii superbi — scris în 28.12.08 de bitnic din BUHUSI BACAU - RECOMANDĂ
- Jul.2007 Dino Club, un hotel de care poti fi foarte multumit daca nu ai fitze... — scris în 25.06.08 de cami_g* din ROMANIA - RECOMANDĂ