ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.01.2025
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN

Revelionul atunci și acum

TIPĂREȘTE

Atunci când citiți titlul articolului meu vă gândiți probabil că sînt puțin defect, este al patrulea articol care începe cu cum a fost atunci... cum este acum... Ultimul articol de acest gen am scris la alegeri iar cel despre crăciun anul trecut am scris așa: vezi impresii Dar ce să fac sînt deja trecut de o vârstă și pot povesti despre trecut, dacă eram tânăr nu puteam :)

Tema articolului este să vă povestesc cum s-a sărbătorit revelionul în trecut, în perioada de după revoluție iar despre cum se petrece acum cred că toată lumea știe.

În România prima dată s-a petrecut de revelion acum 120 de ani după model francez, atunci făceau românii prima dată o noapte albă cu chefuri cum nu se putea mai bine.

Nu mai trăiește nimeni din familia mea dar povestirile bunicilor, părinților mi-au rămas întipărite în minte. În perioada interbelică bunicii/părinții petreceau de revelion. Tineretul cu tineret, bătrânii cu bătrânii. Tinerii făceau petreceri la cineva acasă de obicei iar obiectul care făcea muzică era de regulă un patefon. Patefonul era strămoșul pick-upului, discurile erau de ceară se spărgeau ușor și pe o singură parte era o singură melodie, trebuia să fie cineva de servici să schimbe discurile, acele (un ac se schimba după 2 melodii) și să tragă de manivelă (erau mecanice cu arc nu erau electrice)

După al doilea război mondial se sărbătorea atât revelionul cât și moș gerilă pe 31 decembrie. Moș Gerilă era înlocuitorul lui Moș Crăciun după model sovietic, atunci era interzis sărbătoarea crăciunului. Se sărbătorea pe atunci mai mult după model sovietic (rusesc) după modelul preluat de la această țară. Pe atunci au apărut și pick-upurile electrice.

Au mai trecut câțiva ani și am apărut și eu în anii 70, astfel stricând planurile de revelion ale părinților și sărbătorind împreună. Îmi aduc aminte (de pe la vârsta de 3-4 ani) că părinții veneau la bunici de revelion să petreacă. Mai veneau câteva rude din alte localități. Bunicii neavând nici un mijloc de făcut muzică ai mei luau pick-upul și îl căreau până acolo. Pe acea vreme nici odată nu am apucat anul nou adică ora 12 noaptea, dormeam deja și auzeam în somn cum s-au apucat ai mei de cântat probabil după mai multe pahare :)

După câțiva ani n-am mai dormit și la ora 12 se ieșea pe stradă și atunci. Motivul era că de la unitatea militară din vecinătate se trăgea cu ceva semnalizatoare, rachete colorate, înlocuitoare de artificii. Dar ne-a plăcut, altceva nu era, nu exista abundența de acum. De cumpărat se puteau cumpăra niște arttificii mici în formă de băț, arătau ca electrozii de sudură dar în miniatură, le aprindeai și ardeau câteva secunde. Se găseau la cutie și erau multe în ambalaj. Șampanie era de cumpărat la greu, alimente nu.

Problema alimentelor afecta și revelionul. Totuși lumea încerca să păstreze ce avea mai bun pentru noaptea dintre ani. Copil fiind nu simțeam că lipsește ceva de revelion. Îmi aduc aminte că de revelion ai mei spuneau bancuri la greu despre Ceaușescu și regimul comunist. Râdeam și eu copil fiind unele bancuri le înțelegeam, altele nu.

Nu îmi aduc aminte dacă ai mei au petrecut revelionul vreodată la restaurant. Era și la vremea respectivă destul de scump să petreci la restaurant și mult mai scump cu ocazia unui sejur la vreun hotel în zonele bune din țară. Majoritatea populației petrecea la casă sau la bloc, erau chefuri în apartamente cu câte 20-25 persoane, se făcea loc, când era vorba de distracție nu mai conta cât este de mic apartamentul. Nu se făceau revelioane în piețe, în stradă ca acum, se ieșea la 12 și cam atât.

Fiind grupul celor care își petreceau revelionul acasă mai mare decât cei care sărbătoreau în altă parte televizorul juca un rol foarte important în această seară. Cunoscând faptul că tot anul adică 365 zile programul televiziunii române (unicul program pe țară) avea emisiune 2 ore pe zi, în ziua de 31 decembrie de revelion avea program începând cu ora 19.00 până dimineața la 5.00. Iar programul de televiziune de această dată era mult mai distractiv și atent pregătit. Adevărat nu lipsea mesajul de anul nou al tovarășului Nicolae Ceaușescu de la ora 12 dar în rest emisiunea era faină de tot cu cântereți/cântărețe/actori/actrițe de top românești din acele vremuri. Între piese muzicale erau bancuri, anecdote la greu bineînțeles adaptate vremurilor. După revelion de 1 ianuarie beneficiam din nou de program TV prelungit. Astfel în toate casele/apartamentele televizorul era pornit toată noaptea. Așa am urmărit și eu câteva revelioane TVR.

Câteva linkuri despre cum petreceau românii revelionul atunci se pot urmări mai jos :

gandul.ro/social/cum-petr ... erupta-20392816

digi24.ro/stiri/actualita ... nistilor-853011

evz.ro/revelionul-in-comu ... distractie.html

adevarul.ro/stil-de-viata ... sm-2227559.html

youtube

Pe când eram la liceu s-au cam terminat revelioanele în familie. Făceam chefuri acasă la colegi acolo unde era disponibil inclusiv și la mine. Nu prea se mai folosea pick-up era casetofonul la putere și magnetofonul încă (pentru calitate muzicală superioară față de casetofon) Mâncare fiecare aducea ce avea, astfel au fost colegi care aduceau și unele alimente care nu prea se găseau. Dar de obicei făceam mai toată lumea sandvișuri. Cu băutura nu era o problemă fie se aducea ceva de casă fie se găsea de cumpărat. Îmi aduc aminte de șampanie Jidvei și băutură spirtuoasă Floris.

Primul revelion liber mi-a rămas în amintire, dar nu pentru că era liber ci pentru că era un eșec pentru mine. Revelionul s-a planificat încă înainte de revoluție la un fost coleg de clasă. Mergând în seara de 31.12.1989 la adresa cu pricina cu sandvișuri și băutură, mi se spune senin la poartă că nu se mai ține revelionul. Ne-existând pe atunci nici un mijloc de socializare, telefoane nu au putut anunța. Liniile de telefon erau deranjate din cauza revoluției. A fost cred cel mai trist revelion din viața mea, am petrecut singur în casa bunicilor și mă uitam la TV, atunci au transmis prima oară clipuri muzicale străine printre care și lambada :)

În următorii ani, în perioada de tranziție de după revoluție am avut revelioane diferite. Multe persoane au rămas la obiciurile vechi de a petrece acasă revelionul cu invitați sau fără, chefuri la cineva acasă. Așa am făcut și eu mulți ani la rând. O singură excepție am avut revelionul 1992/1993 am petrecut-o lângă Viena într-un sătuc uitat de lume. În seara de revelion era o liniște de mormânt în acel sat Marktgrafneusiedl, absolut neobișnuit pentru mine atunci. Dar din fericire am fost mulți prieteni și am reușit să facem un chef excelent, atunci eram și cu dna AZE în devenire :)

Între timp a ajuns și la noi moda de a întâmpina anul nou într-o piață centrală. Așa am petrecut mulți ani combinat, la cineva acasă sau la mine și pe urmă fuga în Piața Mare din Sibiu. Așa am prins și anul 2000.

În anul 2003 s-a schimbat un pic situația, de atunci avem împreună cu o rudă apropiată din familie o căbănuță de munte. Și din acel an cam pe acolo mergem, de multe ori singuri savurând liniștea din pădure. În acel loc scriu tocmai acest articol.

Dar am mai petrecut și acasă și Piața Mare iar de câteva ori la restaurant. Un sejur de revelion nu îmi programez niciodată, asta atât din motive de servici cât și din motive financiare (în această perioadă poate fi mai scump, probabilitatea de anulare zbor sînt un pic mai ridicate, pot fi ambuteiaje pe drumuri, etc)

Nu cred că are rost să descriu cum petrec oamenii revelionul acum, le povestesc cei de la știrile tv foarte bine. Sînt mult mai multe posibilități acum și pentru cei cu dare de mână și pentru cei cu mai puțini bani. În multe orașe din țară poți petrece revelionul mult mai fain decât pe acea vreme trecută. În orașele unde primăriile s-au pregătit poți savura concerte, focuri de artificii, eventual un spectacol cu drone, toate astea gratuit. Totul este împodobit și plin de lumină, lumea se bucură, dansează, deschide șampania la miezul nopții. Nu știu cum sînteți voi cu asta dar eu prețuiesc mult această libertate de acum.

La mulți ani

Trimis de AZE in 01.01.25 04:17:02
Validat / Publicat: 01.01.25 09:53:21

VIZUALIZĂRI: 592 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI

P02 În noaptea dintre ani
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 23 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

17 ecouri scrise, până acum

crismisPHONE
[01.01.25 10:49:43]

@AZE: Am petrecut puține revelioane în afara casei. 'Când eram la mama fată', mi-ar fi plăcut să ies cu colegii, dar nu prea mă lăsau ai mei; abia în primul an de facultate (1986-87) am reușit să-i înduplec 🙂.

Pe urmă, după ce m-am măritat, am împărțit revelioanele între gărzile pe care eram nevoită să le fac în spitalul unde lucram și vizitele la Ploiești, la ai mei. Îmi amintesc cu mare drag de revelioanele la Ploiești - Mama și Tata se dădeau peste cap să pregătească sau să cumpere tot felul de bunătăți, aveam brad împodobit, copiii erau mici, noi tineri și părinții încă sănătoși - era în zilele alea o magie pe care am pierdut-o definitiv după ce a murit Tata... Un singur an n-am fost nici de gardă, nici la ai mei - 1997-98 - a nins atât de mult, că pur și simplu era periculos să pleci la drum. Necazul a fost că nici nu ne pregătiserăm cu nimic știind că plecăm și nici nu se mai găsea mare lucru prin magazine, nici ele nu se puteau aproviziona din cauza drumurilor blocate! Am fost invitați în ultima clipă la niște prieteni, și acum ne amintim amuzați (avem poze) cum i-a prins cumpăna dintre ani pe copiii noștri stând pe olițe...

Mai apoi... Sincer, am devenit din ce în ce mai comozi și am început să prindem gustul statului acasă de revelion. E așa de bine să mănânci un pic, să bei un pahar de șampanie, să te uiți la un film în haine comode și să te culci când ai tu chef!... Am avut și câteva excepții: revelionul '3 zile și 3 nopți' petrecut cu gașca finilor acum 2 ani la Vatra Dornei și... revelionul ce tocmai trecu, pe care l-am făcut pe un ponton plutitor pe Dunăre și chiar a fost fain; știam locul, că nu încap prea multe persoane și m-am gândit - și s-a adeverit - că n-o să fie balamuc...

Hai, la mulți ani, să trăim, să călătorim și să mai povestim mult-mult de-acum înainte! E frumos să cotrobăi prin amintiri, mulțam pentru ocazie! 🥂

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
Dragoș_MDPHONE
[01.01.25 11:02:29]

@AZE: fac și io ca moșii ăia din Muppets - stau pe margine și comentez: să nu uităm totuși că programul de 2 ore la TV și un singur canal de luni până vineri (și câteva ore în plus sâmbăta și duminica) au fost doar la finalul „domniei” (sau tovărășiei?!?) lu' nea nicu.

De unde și bancul: ce vor românii la TV? Sâmbăta, Vornicu; în rest, nu vor nicu.

Pentru tinerii care nu au auzit de Tudor Vornicu, să caute pe Wikipedia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
[01.01.25 12:03:04]

@crismis: La mulți ani! Mă bucur că ți-am trezit amintiri, iar AFA ne lasă (La mulți ani Cornel) să ne povestim amintirile pe aici.

Iar când ne apucă (eu am scris în noaptea dintre ani) scriem. Recunosc sînt un pic defect anul nou m-a prins făcând foc de tabără într-o mână aveam paharul cu șampanie în cealaltă furca cu care mai aranjam crengile din care făceam focul de tabără, voi atașa poza imediat) și am un defect și la scris, când mă apucă, mă apucă

Așa cum scrii ne dorim și mai multe călătorii pe care să le povestim pe urmă aici. Un an nou excelent

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
robert
[01.01.25 12:13:27]

@AZE: nu sunt un nostalgic al vremurilor comuniste. Aș spune ba din contră! Cu toate asta pot spune că cele mai tari revelioane atunci le-am petrecut prin cîte un apartament de bloc. Nu aveam prea multe distracții și eram tineri. Probabil din acest motiv imi aduc aminte cu nostalgie de acele revelioane.

La momentul actual, probabil și datorită vârstei nu mă mai entuziasmează trecerea dintre ani. Mi se pare ceva firesc, mi se pare ceva ce tot se repetă pe măsură ce noi avansăm în vârstă!

Ce-mi doresc? Un revelion pe plajă undeva la căldură! Am experimentat prin Europa prin Munchen ori Firenze și nu m-a dat deloc pe spate. Tot mai bine a fost acasă! Dar la mare la soare cred că ar fi altceva!

La mulți ani!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
[01.01.25 12:14:28]

@Dragoș_MD: Îmi aduc aminte exact de restricțiile TVR-ului.

În trecutul îndepărtat (anii 70, probabil un pic și în anii 80) erau 2 programe TVR1 și TVR2. TVR 2 în zona Sibiului nu se putea prinde niciodată, doar în jurul Bucureștiului, așa am auzit atunci, de văzut vedeam doar programul în ziare (apărea programul în ziare și era și ziar dedicat unde erau afișate programele TVR ului și ale radioului)

Pe la începutul anilor 80 eram la bunici și n-am să uit niciodată anunțul crainicei de la televizune când anunța că programul se va scurta. Încă nu erau 2 ore dar era mai scurt și dacă până în ziua respectivă era transmisiune continuă de atunci era o întrerupere serioasă până la orele serii.

În ultimii ani erau doar 2 ore de emisiune. De luni până vineri era de la 20.00-22.00. Sâmbătă era 13.00-15.00/19.00-22.30 iar duminică 12.00-15.00 și 19.00-22.00.

În centrul țării în zona Sibiului datorită poziției geografice era greu să prinzi posturi din alte țări. Totuși s-a reușit să se prindă bulgarii (chiar și al ei se transmitea mai mult ca la noi) cu antene ridicate vreo 5-7 m deasupra caselor. Cine își permitea își cumpăra antene parabolice cu receptor și avea lumea deschisă pentru el.

Încă o curiozitate: în 1983 TVR avea prima trasnmisiune color, dar programul era în continuare alb-negru doar anumite programe filme erau color, și vedeau doar cei privilegiați care putea să facă rost de un televizor color.

Astea erau vremurile.

La mulți ani

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
[01.01.25 12:21:31]

@robert: La mulți ani Robert

Știi foarte bine (prin articolele mele) că detest acea perioadă. Prin articolele mele nu doresc să fiu nostalgic și nu mai vreau acea perioadă înapoi. Prin articolele mele vreau doar să atrag atenția (celor care n-au trăit atunci) că nu a fost întotdeauna ca acum, iar acel ceva s-a schimbat când ne-am dorit cu toții libertatea în 1989.

Cât despre petrecerea dintre ani într-un loc cald sînt pentru categoric. Eu n-am făcut-o până acum din motive profesionale, stresul cu călătoriile în perioada sărbătorilor și nu în ultimul rând că în această perioadă e un pic mai scump. Dar totuși cu o rezervare din timp Egiptul ar fi o primă soluție și pe urmă cu cei cu dare de mână alte meleaguri mai calde care din fericire (datorită libertății pe care l-am câștigat acum 35 ani) le putem accesa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
[02.01.25 16:36:07]

La multi ani tuturor!

Si Doamne fereste de mai rau ca anii din urma!

Cum pe mine nu ma mai anunta nimeni de la AFA despre articolele la care sunt abonat, din cand in cand mai citesc de la mine putere ce ma intereseaza din ce se mai scrie pe aici. Asa am dat si de acest articol.

Fiind ceva mai copt la varsta am mai multe amintiri despre revelioanele dinainte de revolutie. Oricat de greu ar fi fost atunci tot gaseam timp si ce mai era nevoie ca revelionul sa fie reusit. Pana in 1977 cand ne-am mutat in casa noastra, revelioanele le-am petrecut fie pe la niste prieteni fie la restaurant. Poate tineretea noastra, poate ca lipsurile in acea perioada nu erau de speriat, revelioanele au fost mereu momente de bucurie. Dupa 1977, pentru ca aveam o sufragerie mai mare (cam 30 mp) revelioanele multi ani le-am petrecut in casa noastra. Un cumnat venea cu un pick-up si discurile necesare iar eu transformasem un aparat de radio Bucur 4 intr-un amplicator stereo 2 x 35W cu boxe de 50W. Ulterior (in 1980) de mos Nicolae, in 1980, am primit cadou un magnetofon stereo Mayak, iar pana la revelion un prieten care lucra la Radiodifuziune mi-a tras 10 benzi cu ce era mai recent in muzica de dans de atunci. Avand muzica asigurata, trebuia sa facem rost de mancare si bautura, ceea ce nu era mare greutate. Aveam prieteni in zona Focsaniului, pentru care 10-15 vedre de vin erau o nimica toata, iar tot in zona Moldovei faceam rost de curcani sau branzeturi, iar gaini, gaste si Ghita de Ignat din gospodaria proprie a mea sau a celorlalti invitati. Deci aveam toate conditiile pentru un revelion reusit.

Cel mai nereusit revelion a fost cel din 1989-1990, cand nu am avut curent si am vazut la niste prieteni programul la un televizor Sport alimentat de la bateria masinii lor. Mai cu lanterne, mai cu lumanari am facut haz de necaz si tot ne-am distrat.

Aoleo! Nu mai vad pe calculator inceputul ecoului, ceea ce inseamna ca am scris destul.

Nu ma certati, dar n-am scris de mult timp pe aici si am cam pierdut masura.

Numai bine si calatorii placute!

[02.01.25 16:49:43]

@AZE: Pe vremea aceea in Branesti era rezolvata problema programelor TV. In afara de cele 2 programe TVR, care au devenit unul singur, apoi doar de 2 ore, mai prindeam si cele 2 programe de la bulgari si un program rusesc care era retransmis de releul de la Ruse. Antene cu care puteai prinde cele 2 programe TVR si programul 1 de la bulgari erau peste tot. Amplificatoare de antena si colectoare cu 3 cai se gaseau la Muzica sau In Academiei sau la Dioda. In revista Tehnium se gaseau schemele pentru amplificatoare de antena UIF, pentru care gaseai piese din belsug la magazinele de specialitate. Si tot in Tehnium gaseam desene pentru confectionarea de antene UIF, cu care puteai prinde programul 2 de la bulgari si cel rusesc.

MirindaPHONE
[02.01.25 23:38:37]

@AZE: La mulți ani! Frumos articol și interesant topicul ales. Îmi aduc aminte revelioanele în care rămâneam singura acasă cu sora și un platou de sandwiches. Eram cea mai fericita ca puteam sa ma uit la televizor pana dimineața la 6 și urmăream în acest fel filmele si înregistrările de revelion. Era un moment bun sa dansez cu sora mea ca doar eram singure în casa și încuiate în casa, părinții fiind în vecini la petrecerea de revelion. Dupa revoluție am crescut și petrecerea s a mutat în apartamente, cluburi cu colegii și vecinii. Noi plecam și părinții rămâneau acasa. Multe revelioane le am facut si cu părinții și bunicii și îmi amintesc cu drag, deși la acel moment mi se păreau poate plictisitoare. Atunci ascultam mult muzica la radio cu melodii pe repeat.

Cred ca felul în care decidem sa petrecem revelionul tine de vârstă, statul social si jobul avut. De câțiva ani prefer sa petrec acasă revelionul fiind mai comod și în siguranță, iar jobul nu mi permite flexibilitate.

Nu mai cumpăr multe alimente de Craciun si revelion, deși mama în vârstă de 72 de ani în continuare umple frigiderul. Si noi și părinții noștri avem niște traume legate de alimente și bunuri, pe care cu greu le vom vindeca.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Michi
[03.01.25 12:45:44]

@AZE: Desi nu se dă punctaj, am prins al 20-lea vot. Felicitări pentru review, ecouri şi La Mulţi Ani tuturor! Am multe amintiri din diverse etape ale vieţii , chiar de dinaintea celui de al doilea război mondial când oamenii petreceau liniştiţi ( copiii separat în altă cameră unde adormeau pe la zece seara). Nimeni nu prevedea răsturnările sociale, tzunamisul care se va abate curand peste întreaga ţară. Ca decană de vârstă pe AFA, am petrecut sau trecut prin mai multe revelioane decât voi dar pentru că s-a scris aproape tot, eu vă doresc ˝La anu´şi la mulţi ani! ˝ (si sănătoşi- adăugarea mea)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
[03.01.25 13:35:23]

@liviu49: Pe saitul AmFostAcolo.ro intri pe contul meu (contul tău liviu49) secțiunea abonamentele mele pe destinații și le bifezi pe toate. Este acolo România (așa cum te cunosc astea te interesează cel mai mult nu?) și toate țările din lume. Astfel primești înștiințările automat pe mail în timp real despre toate articolele apărute în acel moment. Mai este bifă pentru ecouri, CMR uri, concursuri și așa mai departe.

La mulți ani și mulțumim pentru complectări,asta a fost ideea să mai povestească și alții cum au petrecut atunci.

[03.01.25 13:37:33]

@liviu49: În Sibiu era mai greu, asta din punct de vedere geografic este departe de toate țările care transmiteau și altceva decât 2 ore cu tovarășul. Bineînțeles că mulți au încercat imposibilul, povesteam despre antene care se ridicau la 5-7 m deasupra caselor, blocurilor și la magazinul Dioda erau la mare căutare toate acele piese despre care ai povestit.

[03.01.25 13:40:43]

@Mirinda: Mulțumim pentru relatări. Fiecare a sărbătorit așa cum a dorit/a putut în funcție de posibilități. La mulți ani

[03.01.25 13:44:45]

@Michi: Sărut mâna și la mulți ani. Sînteți de vârstă apropiată cu mama mea (Dzeu s-o odihnească în pace) Cât a trăit a povestit, inclusiv despre revelioane. Aceste povestiri sînt ca și înregistrate în mintea mea, nu le voi uita niciodată. A prins și ea multe revelioane, din păcate în ultimii ani de viață era tot singură, și această singurătate nu puteam contracara nici cu vizitele mele care nu erau atât de dese dar noroc cu băiatul meu care era mai mereu acolo.

[03.01.25 18:34:38]

@AZE: Sa stii ca sunt bifate, dar probabil ca nu mai sunt agreat ca destinatar.

webmasterX
[03.01.25 20:35:39]

@liviu49: daa, verificai chiar acu', Bilgheiț nu te simpatizează (eufemism); lui Soroș îi ești indiferent (ciudat)

Verifică în BULK / SPAM, n-or fi pe-acolo buclucașele, conspiraționistele mamii lor de mesaje?

[04.01.25 08:29:55]

@webmasterX: Le gasii dosite la hotelul Spam!

Le-am adus la casa lor fireasca.

Multam fain!

5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, liviu49, Michi, Mirinda, robert
Alte articole din această RUBRICĂDin viața comunității AmFostAcolo: