ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.06.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Gura Humorului [SV]
ÎNSCRIS: 03.09.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Paste in Israel 2016

TIPĂREȘTE

Inca din toamna anului trecut ne-am propus ca in 2016 sa mergem de Paste in Israel.

Zis si facut.

Am ales un pelerinaj cu plecare din Iasi, astfel ca pe data de 26 aprilie ne-am intilnit cu grupul si preotul insotitor la aeroportul international din Iasi la ora 04:30 plecand din Iasi la ora 06:55 cu avionul pe ruta Iasi - Tel Aviv (aeroport Ben Gurion) cu aterizare la ora 09:50.

Experienta traita in Israel a fost una covarsitoare, greu de uitat, si cu bune si cu rele, total diferita de tot ceea ce traisem pana atunci.

In prima zi ne-am deplasat la Biserica Stella Maris (Steaua Mării), ce are altarul deasupra peşterii sfantului Prooroc Ilie Tezviteanul, insa era trecut de orele 13.00 si biserica era inchisa, o prima dejamagire. In continuare am aruncat o privire panoramica asupra orasului Haifa si a Grădinilor etajate Bahai. Atat orasul cat si gradinile erau splendide, admirandu-le in ciuda caldurii covarsitoare de 31 de grade cu care nu eram invatati si care ne-a insotit de-a lungul pelerinajului.

. Ne-am continuat vizita în satul Cana Galileii, la Biserica situată pe locul unde Mântuitorul nostru Iisus Hristos a savarsit prima minune în Galileea - minunea preschimbării apei în vin.

In Nazaret am vizitat biserica situată în preajma izvorului Buna Vestire, biserică pictată de fraţii Moroşanu (români), în anul 1977, Biserica Bunei-Vestiri a Maicii Domnului, construită pe locul casei Maicii Domnului şi a Dreptului Iosif.

Cazarea şi cina am avut-o la C Hotel in Tiberias, hotel despre care voi scrie un alt reviu.

A doua zi, dupa micul dejun, ne-am plimbat cu vaporasul pe Marea Galileii, si am fost incantati ca cei de pe ambarcatiune au arborat drapelul romanesc si au pus imnul de stat.

Plimbarea a fost foarte relaxanta, am avut parte de linistea pe care nu am mai regasit-o ulterior in pelerinaj desi mi-am dorit-o foarte mult... Am urcat ulterior pe Muntele Tabor (muntele Schimbării la Faţă al Mântuitorului Hristos) la Mănăstirea cu Biserica Schimbării la Faţă, dupa care pe Muntele Fericirilor. In Capernaum – oraşul Domnului nostru Iisus Hristos am vizitat Biserica ortodoxă greacă cu hramul Sfinţii Apostoli, situl arheologic al vechiului oraş Capernaum unde se afla casa soacrei Sfântului Petru şi sinagoga oraşului. Biserica din regiunea celor şapte izvoare denumită Tabgha - locul unde s-a săvârşit minunea înmulţirii celor cinci pâini şi doi peşti.

Dupa amiaza ne-am deplasat in Ierihon – cel mai vechi oraş din lume, unde am vizitat Aşezământul românesc, o minunatie de arhitectura si picturi si biserica greacă – ortodoxă unde se află Sicomorul lui Zaheu Vamesul. Seara am ajuns la Bethleem unde am fost cazati la Hotelul Sancta Maria.

In ziua urmatoare, dupa micul dejun am intrat in Ierusalem, distanta din Bethlem fiind destul de mica. Am urcat pe Muntele Măslinilor la Mănăstirea rusească de pe Muntele Înălţării – Eleon, Biserica Dominus Flevit (Domnul a plâns) ne-am continuat pasii la Biserica Tuturor Naţiunilor (sau Biserica Patimilor lui Iisus) şi Biserica ce adaposteste mormantul Maicii Domnului din Gradina Getsimani. Aici am avut primul contact nefericit cu un grup de crestini copti din Egipt, foarte necivilizat, i care ne-au prins ca intr-o menghina de pe laterale, in timp ce asteptam frumos la rand sa intram, mi-as fi dorit sa ies din rand, dar nu aveam unde, egiptenii impingandu-se cu forta si de o parte si de alta, folosindu-se pentru a-si face loc si de niste bastoane care le puneau intre noi.

Ne-am continuat pelerinajul intrand in Cetatea Ierusalemului prin Poarta Sf. Arhidiacon Ştefan, unde am vizitat Biserica ce adaposteste locul casei parintilor Maicii Domnului, dupa care am parcurs Via Dolorosa sau Drumul Crucii, cu cele 14 opriri si in final, Biserica Sfântului Mormânt ce adaposteste Golgota, Piatra Ungerii şi toate paraclisele. Cetatea minunata si pitoreasca, cu toate acele stradute, care initial mi s-au parut ca un labirint, ulterior, dupa mai multe vizite am inceput sa le cunosc.

Peste tot comercianti cu tot felul de produse cu preturi mari, speculand apropierea sarbatorilor de Paste.

As putea sa afirm ca Cetatea e un melanj intre comert, fanatism si credinta.

In ziua urmatoare ne-am deplasat la Hozeva, prin Wady Kelt la Mănăstirea Sfântul Gheorghe, la moaştele Sf. Ioan Iacob Hozevitul sau de la Neamţ, am parcurs pedestru o distanta cam de un km dus –intors intr-un peisaj minunat de canion, dar din pacate pe aceeasi caldura aproape insuportabila care te lasa fara aer. Pe langa noi circulau arabi cu magarusi care te intrebau daca vrei sa te duca calare, stiau cateva cuvinte in romana si spuneau ,,Hai madam ,,... Locul a fost deosebit, foarte frumos si foarte obositor pentru cei fara conditie fizica. In continuare ne-am intors in Ierihon si am vizitat Biserica greacă de pe Muntele Ispitirii.

Am plecat ulterior cu autocarul pe Valea Iordanului la locul Botezului Domnului nostru Iisus Hristos –Betabara si la Mănăstirea Sfântul Gherasim de la Iordan. Cei din grup au intrat in Iordan si au primit botezul de la preotul insotitor. Pentru a avea acces la o plaja de la Marea Moartă ne-am oprit la un complex cu magazine si restaurant unde cativa din noi au servit o masa frugala si astfel am obtinut niste vauchere cu care am intrat intr-un strand ce apartinea de acelasi lant de magazine.

Seara am ajuns din nou la Sf. Mormant, dupa care am participat la slujba Prohodului Mantuitorului de la Asezamantul Romanesc de la Ierusalim. Acest salas de cult nu prea m-a impresionat, era o maicuta mai in varsta, nevorbita sau cel putin asa parea, care spunea aceeasi poveste la toti pelerinii noi care veneau, iar biserica este destul de mica si spatiul interior insuficient pentru marea de oameni. Nu se compara cu Asezamantul Romanesc de la Ierihon.

Si a venit si fulminanta zi de sambata. Ne-am deplasat cu autocarul la una din portile cetatii unde ne-am despartit de grup, acesta urmand sa incerce sa intre în incinta cetăţii si sa se apropie de Biserica Sfantului Mormânt in momentul cand vine Sfinta Lumina. Noi, dupa experienta cu imbrancitul de catre crestinii copti de la mormantul Maicii Domnului am preferat sa asteptam Lumina la Poarta Jaffa. Asa ca de la ora 08.00 pana la 12.00, ne-am plimbat de la o poarta la alta, intrucat la Poarta Jaffa era puhoi de lume si nu prea aveai nde sa astepti.

La ora 12.00 eram in plimbare la Poarta New Gate si cu surprindere am constatat ca era putina lume si cei de la paza israeliana le permitea accesul in cetate. Am intrat si noi cu ei fiind foarte surprinsi si bucurosi. Am nimerit un grup de spanioli civilizati, imbracat frumos, de sarbatoare, care nu se impingeau si asteptau cu rabdare sa inainteze. Am parcurs in cetate cam jumatate din distanta pana la Biserica Sfantului Mormânt si ne-am oprit la un moment dat, intrucat nu se mai putea inainta, in fata fiind furniocar de lume.

Am zis sa ramanem acolo pina vine Lumina si am stat fix 20 de minute dupa care soldatii israelieni au inceput sa urle la noi si sa ne impinga pe o alee, nu am inteles ce se intimpla, am crezut ca poate vine o coloana oficiala si vor sa-i faca loc, asa ca am intrat intr-o biserica Greceasca cu gandul de a ramane pina trece coloana oficiala. Dar nu am scapat, soldatii au intrat dupa noi si ne-au scos afara, urland ca daca nu ne supunem, ne aresteaza si amenintindu-ne cu armele ne-au impins pana ne-au scos afara din cetate pe la Poarta Jaffa.

Ne-am intors din nou la Poarta New Gate, unde am ramas pana a venit Lumina. Cam asta a fost experienta noastra personala de Paste.

Cei din grupul nostru care au reusit sa intre in cetate, ne-au povestit, unii, ca au vazut si ei scene ostile si brutale din partea soldatilor, respectiv, cand stateau la rand, acestia se jucau cu pustile si se prefaceau ca-i ochesc, iar la femei le ridicau fustele cu varful armei. De asemenea, ca pe o femeie mai in varsta, au lovit-o cu patul armei si o tirau pe jos. Seara, optional la ora 23.00 –cine a dorit s-a deplasat cu autocarul la Aşezământul românesc de la Ierusalim pentru participarea la Sfânta Liturghie din noaptea Sfintelor Paşti.

Duminica ne-am continuat pelerinajul indreptandu-ne spre Mănăstirea Sf. Sava din pustiul Iudeii si Mănăstirea Sf. Teodosie, unde o maicuta romanca, foarte frumos din partea ei, ne-a servit cu oua rosii, cozonac, prajituri si cafea.

In continuare ne-am intors in Betleem – deplasandu-ne la Biserica Naşterii Domnului, Biserica Sf. Ecaterina.

Am revenit dupa amiaza in Cetatea Ierusalimului, strabatand cartierul armean si ajungand pe Muntele Sion, unde am vizitat Biserica Adormirii Maicii Domnului. Ne-am imaginat Cina cea de Taină la locul istoric Foisorul cel de sus, am vizitam mormântul Regelui David si Zidul Plângerii, dupa care am intrat din nou in Biserica Sfantului Mormant.

Luni ne-am deplasat In orasul Betania unde am vizitat mormântul Sfântului Lazăr, dupa care, in localitatea Ein Karem, patria Sfântului Ioan Botezătorul, am vizitat Biserica ridicata pe locul casei Sf. Ioan Botezatorul si a locului de intalnire a Maicii Domnului cu Elisabeta, mama Sf. Ioan. Am pornit apoi spre localitatea Lida si ulterior in Jafo (localitatea istorica Iope), unde am vizitat Manastirea cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail şi Gavril, acolo slujind un preot roman, care ne-a servit cu cafea si apa plata, dupa ce ne-a facut un scurt istoric al manastirii si a vietii lui personale... tipul era mai haios din fire...

Ne-am plimbat pe faleza marii, Jafo fiind o prelungire a or. Tel Aviv, admirand hotelurile zgirie nori de langa plaja. Seara ne-am luat ramas bun de la Ierusalem si Cetatea Sfanta.

Marti, dupa micul dejun la ora 07:00, am plecat spre aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, decoland la ora 10:50 spre Iasi, unde am ajuns in jur de ora 14:00.

In aeroport nu am avut nici un fel de probleme la control, atit cit a trebuit sa raspundem la un set de intrebari puse in limba romana pe un ecran electronic.

Per ansamblu am vazut locuri minunate, cu biserici si manastiri splendide, peisajele foarte frumoase in partea vestica si de nord, cu multa vegetatie si mai arida in restul zonelor spre centru.

Mancarea la hoteluri a fost mai buna decat m-am asteptat, personalul foarte amabil, camerele lasau de dorit, unele fiind mai putin de 4 *. Au fost si persoane din grup norocoase, care la Hotelul Sf. Maria din Betleem au avut camere spatioase si modernizate ca la turci la 5*, dar acestia au fost putini. Noi am nimerit o camera mica, fara minifrigider, pe care dupa lungi insistente, ne-au schimbat-o a treia zi cu o alta, si mai mica dar cu minifrigider.

Marea Moarta, acolo unde ne-am oprit, ne-a amintit de Egipt, in zona Sharm el Sheik cu vedere spre insula Tiran, doar ca Marea moarta e complet stearpa fata de minunata lume acvatica din Marea rosie.

Voi ramane cu multe amintiri frumoase printre care omenia si ospitalitatea unor biserici, de ex. la o biserica greaca, nu mai stiu cu certitudine care, dar eram inca in post, ne-au servit cu o supa care mi s-a parut delicioasa, cu orez, masline verzi si crutoane de paine.

Voi ramane si cu amintiri de cosmar in cele ce privesc dispretul soldatilor israelieni fata de crestini si comportamentul lor ostil si grosolan si aminiri amare privind fanatismul unor asa zisi crestini pentru care a fi in fata insemna totul.

Nu cred ca am enumerat chiar toate bisericile si manastirile vizitate, au fost foarte multe, mi-am amintit acum de ex. de Manastirea Elisabeta Feodorovna, din Ierusalem foarte, foarte frumoasa, povestea sfintei impresionandu-ma mult.

Daca ar fi sa revin, ceea ce nu-mi doresc prea curand, inca mai resimt oboseala acumulata, as alege o alta perioada a anului si poate voi incerca o experienta si cu alta agentie de turism.


[fb]
---
Trimis de elenaadina in 10.06.16 11:25:33
Validat / Publicat: 10.06.16 14:13:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

VIZUALIZĂRI: 6850 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elenaadina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Gradinile Bahai si orasul Haifa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mishu
[10.06.16 15:27:43]
»

In final a fost insa o experienta deosebita, cu bune si mai putin bune, lucruri de care insa te vor lega amintiri pe viata. Felicitari pentru destinatia aleasa.

calatorul
[26.11.16 19:41:07]
»

@elenaadina - Felicitari pentru spectaculoasa excursie in orasul sfant al crestinatatii, si eu planuiesc de multa vreme o asemenea calatorie. DAr imi propun sa o fac tot primavara insa nu in asemenea ocazie cand orasul este supraaglomerat, prefer linistea si plimbarea de voie.

Atitudinea militarilor israelieni este fireasca si cunoscuta, sunt foarte agitati cand au informatii sau suspiciuni de atentate teroriste, motiv pentru care devin foarte categorici cu orice necunoscut. Am aflat mai multe povestiri despre asemenea agitatii aplicate oricui nu parea suficient de inofensiv.

Se pare ca intamplarea face sa ajung si aici tot la votul de SB, acordat pe merit unei relatari interesante si utile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elenaadinaAUTOR REVIEW
[26.11.16 19:48:59]
»

@calatorul: Multumesc!

Pentru ca m-am indepartat de eveniment privesc acum lucrurile cu mai mult calm, o buna perioada de timp dupa ce m-am intors eram foarte revoltata, poate ca asa a trebuit sa fie experienta pentru ca eu sa invat ceva si sa merg mai departe mai bogata spiritual...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, elenaadina, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Israelul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052616119384766 sec
    ecranul dvs: 1 x 1