ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.11.14
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Avdat, fortăreața din deșertul Negev

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

În zare se înalta Avdat, cetate a nabateenilor. În închipuire se zămislesc fapte şi glasuri de oarecând, din timpuri în care deşertul Negev era păsuit de neamuri şi seminţii aflate într-o perpetuă căutare a prosperităţii Podgoriile se făceau covor pe coline precum o coroană a cetăţii văzută doar din inaltul cerului. Oamenii veneau şi plecau, adăstau preţ de o zi cu poveşti cât pentru o viaţă spuse în arsiţa zilei sau în răceala tăioasă a nopţii, îşi căutau permanent destinul printre sorţii aruncaţi din cele patru zări de firele de nisip purtate de singurul mare stăpân al deşertului care este vântul.

Viaţa nomadă este consemnată în deşert de mai bine de 6000 de ani. Canaaniţi, amalechiţi, edomiţi... îşi purtau paşii şi poverile într-un furnicar al antichităţii despre care se ştiu puţine. Mai târziu, asirienii se aşezau pentru a pune peceţi pe cel de-al IX-lea secol dinaintea erei creştine iar în timpuri solomonice evreii aveau să găsească şi să se regăsească în pamantul promis de Yahveh.

Nabateenii au dezvoltat centre urbane pe întreg întinsul Negevului. La Mamshit, Haluza, Shitva şi Nitzama nabateenii au fost făuritori de zori ai civilizaţiei iar la Avdat au atins apogeul dezvoltării urbanistice din partea dreapta a Iordanului precum o răzmeriţă în faţa năpustirilor de zi cu zi ale deşertului. Nabateenii au fost nu doar făuritori de civilizaţie ci mai ales vectori propagatori ai ideilor novatoare care aduceau bunăstarea în sensurile în care poate fi inîeles acest tip de concept în zonele aride. Dincolo de renumele de războinici şi comercianţi, preocuparea acestor triburi era legată esenţial de agricultură. Am putea spune, respectând proporţiile, ca inventivitatea nabateenilor a configurat o agricultură stiinţifica a antichităţii.

Edenul pământesc, grădina atât de necesara vieţuirii şi supraviţtuirii, era incontestabil un deziderat al popoarelor deşertului iar locuitorii vremelnici ai Negevului au dus pe culmi nebănuite tehnicile agriculturii în pământ sterp. Măslini, viţă de vie, vegetale hrănitoare rezistente la secetă şi grâne răsăreau ca dintr-un corn al abundenţei din nisip şi piatră fără de viaţă. Metodele de sădire a plantelor şi de colectare a apei tivesc fenomenalul doar dacă ne gândim la enigmaticile amenajări numite Tuleilal el Anab, prin care se reuşea strângerea unei cantităţi de apă de ploaie de cinci ori mai mare decât cea raportată la aria de pe care era colectată.

Din păcate izvoarele istoriografice sunt firave, literatura nabateeana nu a fost păstrata, iar inscripţiile sunt sumare şi puţin relevante. La Avdat cea mai târzie inscripţie datează din secolul al V-lea al erei creştine. Opt secole de istorie stau aşezate în obrocul curiozităţii menită parcă la a zămisli legende cu iz de mirodenii orientale.

Avdat este şi spaţiul unde a fost turnată versiunea cinematografică a musicalului american Jesus Christ Superstar, opera rock care a adus lauri de nominalizare pentru Globul de Aur din 1974. Calea între Petra si Gaza care era parte a drumului mirodeniilor sau mai bine spus al tămâiei, avea drept popas şi răgaz fortificaţia de la Avdat.

Ca drum al tămâiei este considerat moştenire şi valoare universala în lista UNESCO înca din anul 2005. Cetăţi, caravanseraiuri, sisteme de alimentare cu apă, hrană pentru caravane, siguranţă pentru transportul valorilor…iată menirea unei astfel de zidiri fortificate, rânduita pe calea altor valori din alte timpuri. În cel de-al VII-lea veac al erei creştine un cutremur de proporţii a năruit cetatea Avdat.

Se termina atunci drumul de glorie al nabateenilor, romanilor şi bizantinilor, care stăpânisera vreme de secole pulberea mişcătoare a drumurilor acestei părţi de lume. Darb el Sultan, calea care lega Mediterana de Marea Roşie, avea să intre vremelnic în tainiţa istoriei. Templele şi bisericile s-au năruit, apele au secat, iar regele zeu Obadas a intrat în nemurirea cernită de vălul deşertului.

Rămân în urmă întrebari fără de răspuns, ipoteze neconfirmate înca şi mai ales tentaţiile peregrinării pe mările de nisip şi piatră ale deşertului Negev. Din zare, se iveşte precum o fata morgana, grădina paradisului, Edenul bucurat de verdeaţă şi susur de ape, cu ispitirile sale de o clipă şi speranţele de o viaţă.

Reviev preluat de pe blogul personal


[fb]
---
Trimis de Titi Dinca in 22.11.14 16:16:26
Validat / Publicat: 22.11.14 17:25:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

VIZUALIZĂRI: 1484 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Titi Dinca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 4 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Titi DincaAUTOR REVIEW
[22.11.14 16:17:12]
»

https://www.youtube.com/watch?v=NfvligDll_s

Link video fortareata Avdat din Israel

webmasterX
[22.11.14 17:24:50]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

...

Retras PMA standard, conform Cap 1A al. 13 din Regulament care prevede că republicarea de pe blogurile personale este permisă cu acordarea punctajului site-ului (PMA) numai în limita a două articole pe săptămână. Celelalte, nu vor putea beneficia decât de votul simbolic al site-ului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Titi Dinca
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Israelul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041501045227051 sec
    ecranul dvs: 1 x 1