ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2007
DURATA: 5 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Circuit in ISRAEL – partea I

Ilustrație video-muzicală
Glykeria by Kitsofolia - Morenica
TIPĂREȘTE

In anul 2007, in Bucuresti ziua de 1 noiembrie a fost mohorata, rece si cu burnita. Din sala de asteptare a aeroportului, priveam cerul care devenea tot mai paclos si ma intrebam cat vom intarzia la decolare.

Controlul vamal a fost stresant deoarece, in afara formalitatilor cu care eram obisnuiti, a trebuit sa facem fata – fiecare in parte – unui interviu inedit. Personal israelian, bun vorbitor de limba romana, adresa intrebari de genul: Ati mai fost in Israel? Cu ce scop calatoriti? Cine v-a facut bagajele? Cine v-a condus la aeroport? Duceti un cadou cuiva? Cand am fost intrebata daca cineva din familie a mai fost in Israel, cand si cu ce scop, raspunzand ca sotul meu a fost la un turneu de tenis la Ramat Hasharon in Tel Aviv, cel care ma interoga a mers atat de departe cu intrebarile incat m-am vazut nevoita sa raspund "nu stiu". Am scapat cu bine, iar la 11.15, conform orarului, cu o nava israeliana, am decolat spre Tel Aviv.

Zborul a fost placut, desupra norilor albi ca de zapada sfredeliti de razele soarelui. Pacla a ramas mult in urma, la Bucuresti. Aproape de finalul calatoriei, micsorand din inaltime, am admirat Marea Mediterana, tarmul Turciei si panorama orasului Tel Aviv.

La ora 15.00, dupa intampinarea facuta de Dalila - ghidul nostru in Israel, o evreica cunoscatoare de limba romana si de Fayn - soferul arab crestin, ne-am imbarcat in autocarul care ne astepta parcat langa o plantatie de pomelo.

Prima destinatie a fost Muntele Tabor cu biserica ortodoxa ridicata pe locul unde s-a petrecut Schimbarea la Fata. Aici vietuiesc 4 maici din Romania. Bineinteles, una dintre ele ne-a fost ghid, ne-a prezentat lacasul si icoana facatoare de minuni venita pe mare.

In primele doua nopti ale circuitului am fost cazati in Tiberias, la Golan Hotel, situat central, pe o inaltime din apropierea lacului Tiberias (Marea Galileii) oferind frumoase imagini cu imprejurimile. Un rasarit de soare la Marea Galileii este pentru oricine de neuitat. In jurul lacului Tiberias sunt magazine, restaurante si cafenele, dar trebuie retinut ca multe pot fi inchise in Sabat (de vineri, la apusul soarelui, pana sambata).

Manastirea Stella Maris poarta unul din cele 150 de nume date Maicii Domnului. Ni s-a spus ca marinarii au fost cei care au numit-o astfel. Manastirea este un asezamant monahal carmelit din sec. XIX, aflat pe versantii Muntelui Carmel. Inceputurile sale au fost in sec. XII, in timpul ocuparii regiunii de catre cruciati, cand grupuri religioase de pustnici au inceput sa locuiasca in pesterile din zona, imitandu-l pe Profetul Ilie. Dupa vizitarea grotei in care a trait ascuns Sf. Ilie Tesviteanul, ne indreptam spre Haifa, al treilea oras ca marime din Israel si port cu o vechime indelungata.

In jurul templului Bahai - biserica tuturor religiilor – gradinile amenajate intr-un design deosebit, de o frumusete inimaginabila, ofera o minunata panorama asupra orasului si portului Haifa.

Nazaret, locul copilariei lui Isus, in prezent un important loc de pelerinaj pentru crestini, se afla la 25 km de Marea Galileii si aprox. 9 km vest de Muntele Tabor.

In Nazaret, cel mai mare oras arab din Israel, am vizitat Biserica Buna Vestire. Dupa Evanghelia lui Luca, Nazaret era satul de origine al lui Iosif si Maria, de asemenea, locul in care Maria a fost instiintata de ingerul Gabriel ca il va naste pe Isus.

In sec. VI, istorisirile religioase ale crestinilor despre Fecioara Maria au inceput sa trezeasca interesul pelerinilor, fapt care a dus la ridicarea Bisericii Bunei Vestiri (ortodoxa greaca) langa un izvor de apa dulce, astazi cunoscut sub numele de Izvorul Mariei. Biserica Buna Vestire este cea mai mare biserica crestina din Orientul Mijlociu.

La Nazaret sunt cel putin 23 de manastiri si biserici, multe situate in orasul vechi. Traseul de pelerinaj conecteaza multe dintre acestea pe un traseu de 60 km care se termina in Capernaum (satul lui Naum), un fost sat de pescari situat pe malul nordic al Marii Galileii.

In Evanghelia dupa Luca, orasul Capernaum este mentionat ca fiind locul de origine al apostolilor Petru, Andrei, Iacov si Ioan. De asemenea, aici Isus a propovaduit si a savarsit minuni. În 1838, exploratorul american Edward Robinson a descoperit ruinele antice ale orasului Capernaum. Sapaturile au scos la iveala doua cladiri publice, o sinagoga si o biserica octogonala, iar in 1968, in partea de vest, in urma escavarilor s-a descoperit o casa datand din sec. I. care se presupune ca ar fi fost casa Sfantului Petru.

Am continuat spre Tabgha situat in nord-vestul Marii Galileii, nu departe de Capernaum. Pe acest loc fertil, cu sapte izvoare care ofera apa din abundenta, Isus a savarsit minunea inmultirii painilor si pestilor hranind 5000 de oameni cu cinci paini si doi pesti.

Mozaicul este amplasat pe podeaua bisericii, langa o piatra mare, fapt ce a dus la idea ca Isus a stat pe aceasta cand a binecuvantat painea si pestele inainte de a hrani multimea care venise sa-l asculte. In 1981 biserica a fost restaurata incorporand portiuni din mozaicurile originale, descoperite in 1932 de doi arheologi germani.

Muntele Fericirilor, mai mult o colina fertila pe malul lacului decat un munte, este unul dintre cele mai atractive obiective turistice si religioase din zona. Situat la 7 km nord-vest de Tiberias, muntele ofera – din partile sale cele mai inalte – o imagine integrala a Marii Galileii. Muntele Fericirilor este locul unde Isus a rostit "Predica de pe Munte", una din predicile sale cele mai cunoscute. Aici se afla Biserica Fericirilor.

Dupa Muntele Fericirilor, ne-am indreptat cu bucurie spre chibutul Yardenit, la apa sfanta a raului Iordan, unde a fost amenajat pentru turisti si pelerini un loc in care sa poata intra in apa, intruchipand botezul lui Isus. Imbracati in camasa cu chipul lui Isus pe piept, ne-am racorit si… ne-am botezat.

In primele doua zile ale circuitului nostru in Israel, cazati in Tiberias, am explorat – cam in fuga – principalele obiective istorice si religioase ale zonei. A treia zi urma sa parasim Tiberias si sa ne indreptam spre Iordania.

--------------------------------------------------------------

Nota webmaster: Partea a doua o puteti citi aici


[fb]
---
Trimis de iulianic in 28.07.11 20:15:21
Validat / Publicat: 28.07.11 20:51:36
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4491 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Plantatie de pomelo in imediata vecinatate a aeroportului Ben Gurion - Tel Aviv.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[28.07.11 20:52:56]
»

Ar fi trebuit sa mai adaug faptul ca la Biserica Buna Vestire din Nazareth, biserica dedicata Fecioarei Maria, pe peretii curtii interioare sunt reprezentari ale Maicii domnului oferite de foarte multe tari (printre care si Romania).

Trebuie mentionat ca chipul ei prezinta mari asemanari cu chipul femeilor din tara respectiva. De asemenea, icoana oferita de Japonia prezinta o particularitate demna de semnalat: manecile vesmantului Maicii Domnului sunt realizate in perle veritabile asezate una langa alta. Am incercat sa fixez acest aspect fotografiind (chiar am atasat imaginea), dar nu stiu daca apare suficient de clar.

Admin
[28.07.11 22:11:11]
»

Articolul - impreuna cu eventualele continuari - a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13
[29.07.11 09:39:04]
»

Glykeria Kotsoula, este o cantareata nascuta in anul 1953 in localitatea Agio Pnevma de langa orasul Serres.

(Glyko in limba greaca inseamna dulce, deci numele sau s-ar traduce liber prin "Dulcica"

Pe data de 14.03.2010 postul de televiziune grecesc Alpha TV a desmnat aceasta artista pe locul trei in topul celor mai mari cantarete din Grecia.

Este foarte cunoscuta si apreciata in Israel avand in repertoriul sau multe melodi cantate in limba ebraica, ca si melodia postata care sper sa placa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[29.07.11 20:56:41]
»

Multumesc, wembaster13! Fondul sonor este foarte frumos si potrivit.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Israelul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053683996200562 sec
    ecranul dvs: 1 x 1