ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 11.09.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 4 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ierusalim de Aur, de Bronz si de Lumina…

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cuvintele se regasesc in melodia unei cantarete disparuta in conditii misterioase dar a carei voce rascoleste si astazi sufletele celor care o asculta.

La un moment dat, ca prin vis se auzi vocea ghidului: Doamnelor si Domnilor…Ierusalim-ul…

M-au trecut fiori pe sira spinarii, o senzatie care numai cei care au incercat-o cu adevarat, stiu despre ce vorbesc.

Am urcat pe Muntele Maslinilor, am oprit si am admirat panorama Ierusalim-ului si am inchinat un pahar de vin cumparat din Cana, cinstind, totodata si memoria ostasilor care se aflau ingropati in cimitirul evreiesc care adapostea peste 100.000 de morminte, multe existand din timpul lui Irod.

De acolo, de sus se vedeau cupola aurita a Moscheii lui Omar, zidul vechi al orasului, biserica Maria Magdalena construita de tarul al III-lea al Rusiei in memoria mamei sale…

Fiind sambata seara si fiind Sabat, trebuia sa ajungem la o ora cat mai tarzie la hotel pentru a ni se putea pregati camerele.

Asa ca, ne-am oprit si la Asezamantul romanesc aflat in plin cartier al evreilor ultrareligiosi unde ne-a intampinat un preot roman care ne-a tinut o scurta slujba de binecuvantare. La intoarcere, pe drumul spre autocar ne-am intalnit cu grupuri de evrei in varsta sau mai tineri unii chiar copii, fete si baieti cu perciunii aceia lungi si cu caciuli mai mici sau mai mari, fiecare dupa rang. Ni s-a spus ca nu avem voie sa-i fotografiem si desi am incercat sa le fac cate o poza pe furis, nu au iesit deloc clare.

Am ajuns in sfarsit la hotel, Jerusalem Gate, unde am mai asteptat circa 1 h ca sa se faca curatenie in camere. De putin timp, soarele apusese si ei, numai barbati, se apucasera de treaba. Nu am fotografiat in camere deoarece ca si la celelalte hoteluri sunt identice cu cele prezentate pe site-ul oficial. Pot sa va confirm ca erau dotate cu tot ce trebuie, am avut vedere spre ceea ce numeau ei, podul in devenire si am fost foarte incantati si de mancarea diversificata si de ambianta si de boutique-ile aflate in interiorul hotelului unde, prin negociere, ajungeai la preturi incredibile…

A doua zi, insotiti de aceasi melodie a Beatlesilor, am pornit spre locul Nasterii Domnului – Bethleem. Acolo, pe langa Biserica Nasterii Lui Iisus Christos am intrat si in Grota Laptelui, unde a fost alaptat Pruncul Sfant. Grota Laptelui este tot un fel de pestera mai micuta, cu peretii albi, albi ca spuma laptelui si unde toti, fara exceptie care pasesc acolo se inchina la icoana, in amintirea pruncilor ucisi de Irod.

Am mers apoi la un magazin unde opresc toate autocarele si desi stiam de acum un an, am cumparat multe nimicuri pe care, dupa aceea le-am gasit in magazinasele din apropierea parcarii autocarelor la un sfert de pret. Bine, ideea era ca populatia Bethleem-ului este foarte saraca si trebuia “ajutata”. Dar eu i-as fi ajutat direct pe copiii care vindeau pe strazi si care erau asa de veseli si haiosi incat nu te puteai abtine sa nu cumperi cate ceva, orice.

Datorita faptului ca ne aflam pe teritoriul Palestinian, in interiorul zidurilor ridicate de evrei, ghidul nostru ne-a asteptat la iesirea din Bethleem si ne-a condus spre Zidul Plangerii.

Acolo esti controlat cu strictete si dupa ce intri auzi un zumzet ca de albine si te cuprind niste calduri si emotii pe cand te apropii de nu mai stii cine esti si unde te afli. Ne-am impartit in 2 grupuri, barbati si femei si ne-am strecurat cu greutate pana cand am ajuns la zid. Am vazut femei rugandu-se, plangand si chiar izbindu-se cu capul de el. Aveam pregatite biletele cu dorintele noastre pe care abia le-am introdus printre crapaturile zidului, semn ca nu mai fusesera “maturate” cam de multisor. Odata la 3 luni, cu niste maturici speciale, biletelele sunt scoase din zid si ingropate si atunci dorintele se indeplinesc…

Am plecat mergand cu fata la zid, lucru nu obligatoriu dar, pur si simplu, nu-i puteai intoarce spatele.

“Cine n-a vazut Templul lui Irod, n-a vazut o cladire de o rara frumusete”. Templul a fost distrus de catre romani, ars pana la temelii si numai pietrele care alcatuiau Zidul de Vest au rezistat. Zidul acesta a ramas ca fiind zidul Plangerii si este unul din cele mai sacre locuri din Ierusalim.

Luni, 1 noiembrie, pasii ne-au purtat spre Intrarea gunoaielor si asa am inceput drumul Patimilor. Pe stradutele inguste, printre tarabe, dughene, galagie am mers si noi pe urmele Domnului, oprindu-ne de 14 ori pentru cate o explicatie a ghidului, incercand sa ne imaginam chinul si agonia Lui de la sala de judecata a lui Pilat pana la Golgota, locul crucificarii. Pe Drumul Crucii, fiecare popas este marcat de cate o capela pentru reculegere, bisericuta pentru rugaciuni pana la Basilica Sfantului Mormant.

Ajunsi in Basilica, nu cred ca cineva poate descrie cu adevarat cum arata interiorul si ce simti cand intri acolo. Am ingenuncheat in locul unde Iisus a fost uns cu mir deasupra fiind 7 sau 8 candele.

Apoi ne-am asezat la coada care poate fi mai mica sau mai mare (depinde de ora la care ajungi) si cu cate un manunchi de lumanari (33) intri unde se afla Mormantul …

Nu-mi dau seama cat esti lasat sa stai acolo, cateva secunde sau minute, nu pot sa va spun. Oricum, nu este suficient pentru cat ti-ai dori sa ramai.

La iesire, aprinzi manunchiul si tot acolo il si stingi atingandu-l de o mica cupola metalica.

Noaptea, la 12 am revenit special pentru Slujba in limba romana si greaca. Erau mai multi romani si in acustica perfecta a Basilicii rasunau vocile preotilor si ale noastre.

Sunt convinsa ca si Iisus era acolo cu noi.

In ultima zi, am plecat din Ierusalim spre Marea Moarta, oprindu-ne la Masada, o fortareata aflata pe malul de vest al marii, construita pe ruinele celui mai vechi Regat din Israel. De pe dealul falnic pe care este construit Masada National Park se vede un peisaj natural de o frumusete salbatica si urmele garnizoanelor unde au stat ostasii romani.

Dupa ce am indurat cu greu soarele, am coborat spre mare unde am ramas pana la lasarea intunericului.

Oriunde te duci, de oriunde vii, Ierusalim-ul este acolo de mii de ani asteptandu-te sa pasesti pe pamantul sfant macar o data in viata…

“I am the least of all your children”

Rog a se atasa aceasta melodie

click aici

Bethleem-ul sarbatoreste zilele acestea, slavind nasterea pruncului Iisus…

Dumnezeu sa va asculte si sa va indeplineasca toate rugaciunile si dorintele…


[fb]
---
Trimis de artemisa24 in 22.12.10 00:14:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4554 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (artemisa24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pe Muntele Maslinilor, in primele minute dupa intrarea in Ierusalim
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13300 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

anadragusin
[22.12.10 02:02:00]
»

Frumos si potrivit review-ul, in ton cu sarbatorile care urmeaza. Un review de o sensibilitate si noblete rara. Sper sa calc si eu pe urmele pasilor lui Isus, pe Pamantul Sfant. Dumnezeu sa fie cu tine si Sarbatori pline de lumina!!!

artemisa24AUTOR REVIEW
[22.12.10 09:21:22]
»

Multumesc, ana. Si acum simt emotiile ce m-au cuprins atunci...

imi atasati si mie, va rog, videoclipul cerut? multumesc

click aici

sandu.53
[22.12.10 10:26:27]
»

o experienta deosebita cea traita de tine... se simte emotia din modul in care ai scris! foarte frumos, felicitari!

webmaster13
[22.12.10 10:37:42]
»

iata si clipul solicitat!

artemisa24AUTOR REVIEW
[22.12.10 10:52:07]
»

multumesc mult...

popescu.borsa*
[22.12.10 11:24:36]
»

Să înteleg că ghidul vostru nu a trecut ,,zidul ruşinii''. De ce? Era evreu?

artemisa24AUTOR REVIEW
[22.12.10 12:15:35]
»

da, e vorba de ghidul de la agentia partenera din Israel care era evreu de origine romana.

a intrat cu noi in Bethleem pentru ca nu ne-au verificat la intrare dar dupa aceea s-a facut nevazut. la iesire, palestinienii s-au urcat in autocar cu armele, toti extrem de tineri gata sa traga la cel mai mic semn.

El ne-a asteptat intr-o parcare in afara zidului.

artemisa24AUTOR REVIEW
[24.12.10 09:20:56]
»

Multumesc tuturor celor care mi-au citit review-ul si celor care mi l-au apreciat.

Sa ne vedem cu bine in 2011, linistiti, sanatosi si mai bogati sufleteste. La Multi Ani

ninaa CONS. ONORIFIC AFA / ORIENTUL MIJLOCIU
[03.01.11 12:40:11]
»

E adevarat ca la Masada se ajunge foarte greu? Adica sunt multe trepte de urcat? Am vrut sa merg si eu in 2005 dar nu am gasit pe nimeni amator! Toti ma intrebau: "Ce sa vezi acolo? " Israelul oameni buni! La Masada depun juramantul militarii in termen, asa mi-a explicat un evreu.

artemisa24AUTOR REVIEW
[04.01.11 23:08:23]
»

La Masada se poate urca si pe carare (am atasat acum o poza) sau cu telecabina. Noi, din cauza caldurii sufocante dar mai ales a timpului prea scurt, am ales calea “cea mai usoara”. Acolo poti vedea o parte din istoria Israelului si nu numai. Merita urcat, indiferent in ce mod fie si pentru a admira doar peisajul de vis…

Ellada_sagapo
[11.01.11 21:11:07]
»

Superb!

Felicitari pentru ca ai ajuns acolo! Este o calatorie pe care noi toti avem datoria de a o face!

artemisa24AUTOR REVIEW
[11.01.11 22:09:21]
»

Ma inclin in fata ta si a celor care, repet, m-au citit.

Biserica Nasterii Domnului, Zidul Plangerii, Maslinul vechi din Gradina Ghetsimani te incarca de emotie, de liniste si pace sufleteasca.

Mormantul Sfant…iti pui capul pe lespedea de piatra si uiti de tine si de dorintele nenumarate pe care ai vrut sa ti le pui…Iisus este acolo, ti le stie si ti le va indeplini cu siguranta, mai devreme sau mai tarziu.

Trebuie doar sa crezi…

adryana
[12.01.11 17:12:07]
»

Ofra Haza, o voce de aur, pacat ca nu mai e, frumoase amintiri si locuri.

sunflower
[29.01.12 15:44:36]
»

Foarte frumos rewieul, imi doresc din suflet sa ajungem si noi acolo, citindu-te mi-au dat lacrimile!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, anadragusin, artemisa24, Ellada_sagapo, popescu.borsa*, sandu.53, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Israelul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049181938171387 sec
    ecranul dvs: 1 x 1