GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Montserrat Caballe & Vangelis - March with me
Am ajuns în Ţara Sfântă!
Mulţumim lui Dumnezeu pentru această şansă. Zborul a fost plăcut şi în aeroportul Ben Gurion am observat că eram cei mai tineri din grupul de pelerini care venisem să ne închinăm şi să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru toate.
La aeroport am fost întâmpinaţi de un ghid eveu de origine română. Preotul român care a condus grupul a încercat şi a izbutit pe tot parcursul pelerinajului să ne explice şi să ne apropie mai mult de Dumnezeu.
Pelerinajul a început cu vizitarea oraşului Haifa, oraş sfânt al Bahailor (o credinţă elitistă, exclusivistă) unde se găseşte Mănăstirea Stella Maris cu Peştera Sf. Ilie Tezviteanul şi grădinile templului Bahai. Ne-a impresionat peştera unde a stat Sf. Ilie - roagă-te lui Dumnezeu pentru noi păcătoşii.
Am văzut munţii Carmel, plantaţii de banani, lămâi şi pomelo.
Cazarea şi cina în Nazaret la un hotel de 4 stele. + un fost hotel Marriott.
Mâncare foarte bună, condiţii excelente.
Dimineaţă am urcat pe Muntele Fericirii. (Tabor). Ne-am întâlnit cu un grup de pelerini români. Preoţii au hotărât să facem un parastas pentru adormiţi... a fost emoţionant... cine ştie câţi predecesori şi-au dorit să ajungă în Ţara Sfântă? Astăzi dragii mei aţi ajuns şi aţi fost pomeniţi în Tabor! Am fost bucuroasă pentru toţi românii adormiţi cu nădejdea Învierii! Pe acest munte am lăsat toate grijile şi supărările. M-am rugat pentru cei de acasă şi parcă o mână nevăzută mi-a luat toate necazurile. Un sentiment unic şi greu de descris.
Am vizitat biserica Sf. Arhanghel Gavriil cu Izvorul Maicii Domnului. Am luat apă sfinţită de la izvorul Maicii Domnului şi m-au impresionat oamenii care rosteau rugăciuni şi cântau în diferite limbi. Maica Domnului ne asculta pe toţi... şi noi am cântat Apărătoare Doamnă, Cuvine-se cu adevărat. Suntem puţini obosiţi dar ne simţim bine. În Cana Galileii am vizitat biserica în care Iisus a făcut prima minune: transformarea apei în vin.
În Capernaum am vizitat casa Sf. Petru şi am mâncat peştele pe care îl prindea Petru... un peşte uriaş cu multe oase, foarte gustos şi foarte multe salate. (18 dolari). Ne-am băgat picioarele în Marea Galileii şi ne-am plimbat cu o corabie de lemn. S-a cântat imnul ţării şi s-a înălţat drapelul pe catarg. S-a cântat Hristos a înviat, Sfinte Dumnezeule şi s-a rostit Tatăl Nostru. Preotul a citit pericopa evanghelică în care Hristos a certat vântul şi valurile.
Spre seară am ajuns la râul Iordan. Părintele ne-a uns cu mir şi ne-a stropit cu apă. (este un loc special amenajat pentru binecuvântarea credincioşilor). Toată lumea a intrat în apă şi parcă nu ne venea să plecăm.
La ora 20 am ajuns la Ierusalim şi am zărit pentru câteva minute cetatea. Mulţumim Doamne că am ajuns.
Biserica Mormântului Maicii Domnului m-a impresionat foarte mult. Mijlocitoarea noastră către Dumnezeu stă într-un paraclis mic unde ard lumânări. Un călugăr român care vieţuieşte în mănăstire ne-a povestit despre minunile din biserică (recente).
La Ierusalim trebuie să vii să vezi, să simţi. Este un sentiment unic... amestec de bucurie, uimire şi teamă.
Am parcurs Via Dolorosa cu cele 14 opriri ale lui Iisus pe Drumul Crucii (Doamne, cât ai mai pătimit pentru noi), am vizitat Mormântul Sfânt, Golgota, Piatra Mirungerii, Biserica ortodoxă a Învierii.
Foişorul Cinei celei de Taină - o aglomeraţie de oameni... fiecare primea explicaţii în limba lui.
Piatra Mirungerii - miroase atât de bine a mir... mâinile, hainele, tot ce am atins de piatră au căpătat miros de mir. Parcă suntem într-o altă lume, toţi sunt uimiţi de ceea ce văd.
MORMÂNTUL SFÂNT - locul în care mii de pelerini îşi pleacă genunchii şi fiecare se roagă pe limba lui... pacea din mormânt te învăluie. Păcat că se stă prea puţin... sunt foarte mulţi oameni care aşteaptă afară... nici nu ştii ce să spui, cum să te rogi. Am cumpărat lumânări pe care le-am aprins de la candela Sf. Mormânt. (un mănunchi de 33 de lumânări) / 5 dolari - la televizor pare altfel de Înviere când lumina sfântă se coboară. Cum să nu crezi când vezi cu ochii ca Toma necredinciosul...
BETLEHEM - Palestina
Trecerea în Palestina s-a făcut printr-un drum îngust împrejmuit de sârmă... ghidul evreu nu are dreptul să intre în Palestina. Spre bucuria noastră am fost preluaţi de un ghid român, o doamnă tânără care trăia în Palestina... multă sărăcie, ură, oameni înarmaţi pregătiţi de luptă.
Am vizitat biserica ortodoxă a Naşterii Domnului- am văzut locul ieslei minunate unde a stat pruncul Iisus, ... am cântat colinde de Crăciun... foarte multă lume...
În pustiul Iudeii ne-am închinat la mănăstirea Sf. Sava (doar bărbaţii au acces, pentru femei se scot moaştele sfântului la poartă pentru închinare) Un călugăr român ne-a povestit despre mănăstire şi ne-a păzit. Nu trebuia să pleci de lângă mănăstire pentru că exista pericolul să fii răpită de beduini. O lume diferită de a noastră...
Vizita la Ierihon (Palestina) mi-a umplut sufletul de bucurie. Ne-am închinat Sfântului Ioan Iacob Hozevitul- sfânt ale cărui moaşte sunt aşteptate cu mult drag în ţară. Foarte cald în deşert... drumul este anevoios, se urcă aproape 2-3 km dar gândul că un sfânt român mijloceşte pentru neamul nostru înaintea lui Dumnezeu ne-a dat putere să ajungem.
MAREA MOARTĂ
Baie în mare la ora 16- 32 de grade- am plutit ca nişte bondari. Nu poţi să înoţi, te scoate la suprafaţă. Foarte multă lume. Pe fundul apei sunt cristale de sare.
Am cumpărat cosmetice cu minerale din Marea Moartă. Preţurile sunt foarte mari.
Seara am ajuns la Elliat -staţiune la Marea Roşie- ne-am plimbat pe faleză.
EGIPT- MUNTELE SINAI
O adevărată aventură... urcuşul pe munte începe la 1 noaptea, este foarte frig şi întuneric... doar torţele şi lumânările aprinse îţi indică drumul. Până în vârf -locul unde Moise a primit Tablele Legii- este dificil - dar o dată în viaţă merită să vezi răsăritul soarelui. Dimineaţa platoul era plin de turişti, se vorbeau atâtea limbi. Coborârea este mai uşoară dar soarele arde foarte tare.
Mănăstirea Ecaterina- cea mai veche mănăstire ortodoxă din lume este deosebit de frumoasă. Am participat la slujbă şi grecii ne-au scos moaştele sfintei din altar pentru închinare.
Aşezământul românesc de la Ierusalim, Biserica Sf. M. Mc. Gheorghe din Jaffa au fost ultimele din popasurile noastre. Bucuria măicuţelor de la aşezământul românesc, ospitalitatea lor ne-au umplut sufletele de bucurie.
Sper să am şansa ca la bătrâneţe să pot ajunge din nou. Sunt multe de povestit...
Am fost cazaţi în hoteluri de 4 stele, condiţii foarte bune, mâncare variată şi gustoasă în sistem bufet suedez - demipensiune (brânza, salatele, pâinicile, dulciurile, carnea de vită care se topea în gură, năutul, sucul de lime şi rodie...) parcă toate aceste lucruri nu au contat de această dată.
Toate intrările la obiectivele turistice au fost incluse în program.
Preţurile în Israel sunt foarte mari şi mai bine optezi pentru un program în care ai asigurate masa, cazarea şi transportul.
Ne-am îmbogăţit spiritual şi dacă mai aveam o urmă de necredinţă aceasta a dispărut. Trebuie să vii să vezi, să simţi şi să crezi!
Doamne îţi mulţumim pentru această şansă!
Trimis de STEFAN I in 17.10.10 23:21:33
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (STEFAN I); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
v-ati bucurat din plin de frumusetile pamantului si de acest loc in care se imbina religiile incat toti ce prezenti le simt puternic. Felicitari! e un loc unic in lume.
Felicitari pentru impresii:
"La Ierusalim trebuie să vii să vezi, să simţi. Este un sentiment unic... amestec de bucurie, uimire şi teamă. "
Multumesc pentru ca ai ales sa ne impartasesti si noua sentimentele tale!
Sunt nou inscris, urmaresc de ceva timp rewiew-urile acestui site, foarte util din punctul meu de vedere.
Impresionanta descrierea acelor locuri sfinte, nu pot sa nu scriu, nu pot sa fiu impasibil la o asa descriere, primul meu ecou... Multumesc, pentru astfel de rewiewuri.
Vă doresc să aveţi şansa să ajungeţi în Ţara Sfântă şi să trăiţi clipe unice!
Vă mulţumesc pentru muzică! Nu m-am gândit dar mi-a plăcut foarte mult!
Foarte frumos, am ajuns si eu cu ajutorul bunului Dumnezeu acum un an jumatate in Tara Sfanta, cuvintele sunt de prisos nu se poate exprima tot ce vezi si simti in aceste locuri sfinte. Sa-mi ajute Dumnezeu sa mai ajung, avand in vedere ca, pelerinajul facut de mine nu cuprindea Hozeva si Muntele Sinai.
Merită tot efortul să ajungi la Sf. Ioan Iacob Hozevitul iar urcuşul pe Muntele Sinai este o experienţă de viaţă.
Şi eu nădăjduiesc ca şi tine să mai ajung o dată.
Ce te-a impresionat mai mult?
Este ceva sa nu te impresioneze?
Cel mai mult m-a inpresionat Biserica Sf. Invieri cu Golgota, Piatra Ungerii si Sfantul Mormant si nu in ultimul rand cele doua asezaminte romanesti de la Ierihon si Jerusalim care efectiv au destule greutati atat financiare cat si de ordin religios mai ales asezamantul din Jerusalim.
Tot ce am văzut ne-a impresionat dar unele lucruri rămân în suflet mai mult...
Am observat şi noi, ne-au povestit măicuţele despre greutăţile prin care trec. Am făcut şi noi câteva danii şi toate acatistele luate din ţară de la cei dragi le-am dat acolo... prea puţini bani... E greu să fii creştin la locurile sfinte!
Sunteti o familie binecuvintata.
Bunul Dumnezeu sa ne ajute pe cit mai multi sa vedem si noi macar o parte din acele locuri. Multi chemati... putini alesi... In marea majoritate a cazurilor cind, cu efort, aduni suma necesara unui vacante, parca te hotarasti mai usor spre o tara exotica sau spre un loc cu mai multe distractii. Si totusi, macar o data in viata, am putea porni spre Tara Sfinta!!! Eu deja cu ochii mintii, prin ce am citit, am facut primii pasi, cu o dorinta imnesa de a fi acolo nu doar cu gindul si cu sufletul, ci si cu prezenta fizica intr-un viitor... Oare cind? !!!
Eu îmi doream foarte mult să mă închin în Ţara Sfântă dar nu credeam că voi ajunge atât de repede.
S-a milostivit Dumnezeu de noi - cine ştie care e voia Lui cu noi?
În grup cu noi era o doamnă care avea 84 de ani şi toată viaţa a vrut să ajungă în Ţara Sfântă. Ne-a spus că acum poate să moară oricând pentru că şi-a îndeplinit visul.
Ai încredere că vei ajunge, mila lui Dumnezeu este mare şi totul este posibil când îţi doreşti cu adevărat şi crezi.
Şi noi avem un vis... oare când? ... nădăjduim ca şi tine...
Cu voia lui Dumnezeu si cand nu te vei astepta caile tale vor fi libere pentru a merge in Tara Sfanta.
te rog trimite-mi si mie pe privat, asa spune regulamentul, cu ce agentie ai avut excursia. Nu am incredere in niciuna asa ca am nevoie de recomandari.
Multumesc, Rodica
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Pustiul Iudeii si manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul — scris în 15.10.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2023 Locurile sfinte de langa Marea Galileei — scris în 21.08.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 O experiență frumoasă — scris în 23.01.20 de Sabina Nina din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Dec.2019 De Crăciun în Israel — scris în 02.01.20 de CristiCrs din CRîMPOIA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 „Și a fost întuneric, și a fost lumină. Și a fost ziua a patra” — scris în 26.01.20 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Nu tot Israelul este religie – Rezervația naturală En Gedi — scris în 01.10.19 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 „Și a fost întuneric, și a fost lumină. Și a fost ziua a treia” — scris în 15.08.19 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ