ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Ok. Am ajuns in Kos. Ce facem acum?

Ilustrație video-muzicală
Aggelos Dionisiou - Dio Dromous Exei I Zoi (Evita Zashto)
TIPĂREȘTE URM de aici

Pai ce sa facem... Ne apucam sa vizitam obiectivele turistice arheologice pe care le vom gasi la tot pasul si pe unde nu te astepti.

Ca sa nu las treaba neterminata, am sa va prezint acum si traseele pe care le-am facut noi in insula Kos.

Dupa cum stiti deja din review-ul anterior, am fost cazati la Michelangelo Resort & Spa 5 stele timp de 7 nopti vezi impresii si asa cumva spuneam, daca n-am mai inchiriat masina pentru a vizita insula asa cum aveam de gand initial (vezi chestia cu natura moarta :))), dupa prima zi ne-am cam plictisit si am zis ca totusi putina miscare nu strica, asa ca hai sa vedem si cate ceva din ce ofera insula daca tot am ajuns pana aici :)

Pentru inceput ne-am hotarat sa dam o tura prin capitala Kos, aflata destul de aproape de noi. Pentru asta aveam de ales intre a mergem cu taxiul, autobuzul transportului in comun local, sau cu biciclete inchiriate. Fiind adepti ai miscarii in aer liber, normal ca am inchiriat biciclete de la hotel (10€ / zi, bicicleta + casca de protectie obligatoarie) si am luat-o asa usor usor strabatand cei ~ 8 Km ce ne desparteau de capitala Kos in ~ 20 de minute la mers lejer si cascat gura prinprejur :)

Kos-ul mai este denumit si “Orasul bicicletelor” si asta pentru ca majoritatea turistilor, dar si a localnicilor se deplaseaza cu acest mijloc de transport. Din acest motiv, exista piste de biciclete special amenajate atat in capitala, cat si pe drumul ce duce in sudul insulei, spre Kefalos. Distanta intre Kos aflat in extrema de nord a insulei si Kefalos aflat extrema sudica este de ~ 40 Km. Ca de la Bucuresti la padurea Snagov :)). Asadar usor de parcurs cu bicicletele si cu posibilitatea de a admira in liniste si pe indelete insula. Este o varianta buna de deplasare si musai trebuie luata in calcul daca ajungeti pe acolo.

Asadar ajungem in Kos. O luam pe bulevardul principal, sosea larga, foarte buna si umbrita de copaci mari, admirand casele vechi si bine intretinute, dar in primul rand bucurandu-ne de ceea ce ne lipsise pana atunci. In sfarsit vedeam vegetatie multa, flori si garduri vii toate cu mare grija “bibilite” si intretinute, verdele naturii ce-ti bucura ochii si-ti face ziua mai buna. Am luat-o si pe cateva alei ce porneau din bulevardul principal strajuite si acestea de palmieri si arbori inalti si vigurosi, case vechi dar bine intretinute, o multime de flori in rondulete si prin curtile oamenilor, liniste de aveai senzatia ca esti intr-o zona nelocuita si doar cate un latrat de caine cand si cand mai “spargea” linistea ce domnea imprejur :). Superb. Oras linistit, nimeni nu vorbea tare, nimeni nu se grabea, toata lumea parca se bucura de pacea generala.

In oras veti intalni mai multe stiluri arhitectonice, de la grecesc si roman, la bizantin, persan si otoman, asta pentru ca insula s-a aflat la confluenta mai multor civilizatii si puteri ale lumii antice care au ocupat-o succesiv, iar toate aceste civilizatii si-au lasat amprenta prin constructii specifice culturii lor de la acea vreme.

Cum ziceam. Dupa ce am colindat si pe cateva stradute laterale, am luat-o spre Cetatea Neratzia supranumita si Cetatea Cavalerilor, un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat. Ca sa ajungeti aici, veti trece prin Piata Platanului (Platia Platanou), unde va trebui sa popositi pentru a vedea Platanul lui Hipocrate (Platanos tou Ippokrati).

Hippocrate, cel supranumit si “Parintele medicinei”, s-a nascut in insula Kos in anul 460 i. e. n, iar legenda locala si ghizii deopotriva, spun ca sub acest platan, marele invatat al istoriei antice isi initia discipolii in tainele medicinei. Pentru mine personal, platanul a fost o dezamagire la felul cum arata acum, sustinut fiind de un fel de schele metalie si cu o scorbura imensa in tulpina. Trist si chiar deprimant as putea spune...

Dar haideti sa desfiintam si un mit :)). Asa cum spuneam, Platanul lui Hipocrate este doar o legenda ridicata la rang de adevar de catre localnici si ghizi deopotriva si asta pentru ca “suna bine” in auzul turistilor veniti in Kos sa-l viziteze (de platan zic :))), fapt care-l face sa fie o atractie a insulei si in consecinta profitabil pentru turismul local :)). Daca ar fi reala legenda, acest platan ar avea peste 2.475 de ani, ceea ce este imposibil. In realitate, conform specialistilor platanul nu poate depasi varsta de 650-700 de ani, iar acest copac are in jur de 500 de ani. Cu un diametru al trunchiului de 12m, se pare ca acest platan este cel mai mare si mai batran din Europa. Dar asta spun tot ei (grecii), asa ca am o retinere in a-i mai crede, asta dupa faza cu varsta de 2.475 de ani a Platanului lui Hippocrate =))

Tot in Platia Platanou (Piata Platanului) si foarte aproape de Platanul lui Hippocrate, veti gasi si Moscheea Gazi Hassan Pasha, construita in anul 1786 de catre guvernatorul insulei de atunci, Hassan Pasa, asta pe timpul ocupatiei otomane dintre anii 1782-1786. Moscheea are un minaret superb si impresionant care merita admirat si fotografiat.

Langa Platanul lui Hippocrate, veti vedea si o fantana, Fantana Moscheei Gazi Hassan avand pe ea inscriptii arabe si formata dintr-o cupola in stil otoman sustinuta de sapte coloane dorice. Initial aceasta a fost un monument funerar bizantin, dar la porunca lui Hassan Pasha, sarcofagul mormantului a fost golit si umplut cu apa, folosit fiind apoi ca loc unde credinciosii musulmani isi spalau picioarele inainte de a intra la slujbele din moschee. Si moscheea si fantana sa, au o mare valoare istorica fiind construite cu materiale provenite din ruinele unei fostei bazilici bizantine, Bazilica San Gabriele construita undeva prin secolul VI e. n.

In continuare, trecand peste un pod, vom da peste Castelul Neratzia sau Castelul Cavalerilor, ridicat intre anii 1436 – 1516 de catre Cavalerii Ioaniti pentru a fi un bastion de aparare impotriva otomanilor si a piratilor ce cutreierau marea Egee. Castelul este construit in stil venetian si intr-un loc care in antichitate era o insula. Accesul la castel se facea pe un pod de piatra, acelasi pe care-l vedem si astazi.

Castelul a suferit avarii serioase in urma unui cutremur major ce a avut loc undeva prin secolul XIV e. n., iar in urma acestui cutremur insulita pe care era construit castelul, s-a unit cu insula Kos. Castelul in forma lui actuala a rezultat dupa reparatiile pe care le-a suferit 200 de ani mai tarziu, undeva prin secolul XVI e. n.

Castelul Neratzia este format din doua incinte. In prima incinta, cu ziduri de aparare nu foarte mari, vom ajunge strabatand anticul pod de piatra care acum traverseaza o frumoasa strada marginita de palmieri. Accesul in cea de a doua, se face traversand un pod mobil peste un sant lat si adanc, care odinioara era plin cu apa. Aceasta a doua incinta este impresionanta, fiind o adevarata fortareata, inconjurata de ziduri masive de aparare si avand in cele 4 colturi turnuri circulare de aparare.

Daca va hotarati sa vizitati castelul, veti mai putea vedea si diverse colectii de sculpturi expuse aici din perioada elena, romana si bizantina. Pretul biletului de vizitare este de 3 €, iar programul de vizitare intre orele 08.00 – 14.30 de marti pana duminica. Nu mergeti lunea. Este inchis.

Dupa Neratzia am mers in Centrul Vechi sau Centrul Istoric al Kos-ului. Aici circulatia vehiculelor este interzisa asa ca puteti nestingheriti sa admirati zona.

Tot aici se afla si poarta Kamara tou Forou, poarta prin care se facea accesul in oras in antichitate. Vizavi veti putea merge in Platía Eleftherías (Piata Elefteria) sau Agora Antica, actuala piata a orasului si in care veti putea cumpara de prin bazare diverse cadouase si bunatati traditionale grecesti.

In vecinatatea Agorei Antice avem trei sit-uri arheologice. Primul datat ca apartinand secolul IV i. e. n. si compus din ruinele a doua temple inchinate zeitei Afrodita și lui Hercule precum si ruinele unei foste bazilici bizantine din secolul V e. n., Bazilica San Gabriele.

In al doilea sit arheologic vom putea admira vestigii ale unui oras antic roman din secolele II si III e. n. Veti vedea aici ruinele bailor publice, ale unei scoli, un templu antic inchinat zeului Dionysos (Bacchus la romani), precum si Odeonul Roman, acesta din urma restaurat si artand superb :)

Al treilea sit arheologic cuprinde ruinele unei case din secolul II i. e. n. Casa Europei, restaurata partial si aceasta. Numele de Casa Europei vine de la mozaicul aflat in interiorul case si care infatiseaza momentul cand Zeus sub forma unui taur alb o rapeste pe printesa feniciana Europa, pe care mai apoi o va duce in insula Creta.

Ce n-am mai vizitat in Centrul Istoric este Muzeul de Arheologie si asta pentru ca se facuse deja ora 5 dupa amiaza si se inchisese, dar oricum ne si saturasem de cate “pietre si pietroaie” vazusem in ziua aia, asa ca ne-am marginit in a-l admira pe afara.

Muzeul se afla, cum altfel :), tot in Agora Antica sau Platía Eleftherías si este gazduit de o frumoasa cladire cu 2 etaje si avand 3 intrari boltite. A fost construit de italieni in anul 1935 intr-un stil neoclasic, pe timpul ocupatiei italiene a insulelor Dodecanese.

In muzeu veti putea gasi o mare colectie de artefacte, statui, ceramica si mozaicuri din perioadele antica, elenistica si romana, gasite in timpul sapaturilor arheologice din insula. Piesele de rezistenta insa, sunt o statuie a lui Hippocrate datata din secolul IV e. n. alaturi de statuia lui Hermes datata din secolu 2 e. n.

Pretul biletului de vizitare este de 3 €, iar programul de vizitare intre orele 08.00 – 15,00 de marti pana duminica. Ca si la Castelul Neratzia, lunea este inchis.

Viata de noapte din Kos este alaturi de cea din Rhodos cea mai activa si atractiva din insulele Dodecandeze. In apropierea portului din Kos si imediat dupa Agora Antica, se afla strazile Diakou si Nafklirou care formeaza impreuna celebra “Street Bar” - Strada barurilor. Veti gasi aici taverne cu muzica live, baruri in care se incing petreceri nebune si unde se danseaza pe bar si pe mese pe ritmuri de Sirtaki, cluburi de “fitze” unde se asculta si se danseaza pe muzica house mixata de DJ cunoscuti ai momentului, harmalaia auzindu-se pana pe faleza. Unele dintre ele sunt deschise doar pana la ora 2 noaptea, altele insa pana a doua zi dimineata.

Vizita in oras am considerat-o ca pe o reusita si timp consumat cu folos. Tot ce aveti de vizitat este grupat pe o zona restransa, asadar usor de acoperit intr-o vizita de o zi :)

A new day a new beginning. Asa ca am luat-o tot cu bicicletele de data asta spre Plaja Thermes, aflata foarte aproape de resortul Michelangelo, pana intr-un kilometru sau putin peste. Aici, exista o mica plaja cu pietris si nisip negru si un fel de laculet. De fapt acest lac este format dintr-un golfulet natural, inchis de localnici printr-un mic dig din stanci insirate alaturat in mare la o distanta de ~ 15 m spre larg. Izvoarele de apa termala ce ies din munte isi revarsa apele fierbinti in acest lac improvizat, iar valurile aduc apa rece din mare in interiorul lacului cu apa fierbinte, facand-o suportabila pentru o balaceala.

N-am rezistat insa prea mult aici datorita faptului ca nu era nici un petecut de umbra, dar si a mirosului accentuat de sulf. Si pentru ca tot incepuse sa se aglomereze, ne-am suit pe biciclete si ne-am dus in Kos Town sa vizitam Portul Kos Marina, pe care nu mai avusesem timp (si chef :))) sa-l vizitam in tura anterioara.

Portul Kos Marina se afla la ~ 150-200 de metri tot de Agora Antica sau Platía Eleftherías si ca sa parafrazez vechiul dicton latin “Toate drumurile duc la Roma”, in Kos toate drumurile pleaca de la Agora Antica :)

Portul reprezinta el insusi o atractie turistica atat datorita amestecului si frumusetii stilurilor diferite de constructie ale cladirilor pe care le veti intalni acolo, dar si pentru ca este o zona cu foarte multe taverne, magazine, cafenele si baruri. Daca vreti sa cumparati ceva croaziere, aici este locul potrivit. O multime de agentii va vor imbia cu oferte care mai de care mai atragatoare.

Pitoresc, cu multe vaporase destinate excursiilor si barci pentru doritorii de pescuit, portul Kos Marina este considerat unul dintre cele mai moderne porturi ale Greciei, gazduind si numeroase yahturi particulare ale celor (nu foarte putini) care detin proprietati private pe insula.

Dupa vizitarea portului, plecam spre Asklepion, sit arheologic datat din secolul IV e. n. si cel mai important al Kos-ului, pana la care aveam de mers ~ 4 Km.

Aici intr-o zona plina de verdeata (VERDEATA :))), puteti vizita ruinele unui centru medical condus de Hippocrate si construit in cinstea fiului lui Apollo, Aesculapius (Esculap), fiul zeului Apollo si al printesei Coronis.

Esculap este asadar un semizeu, protector al sanatatii si al medicinei, iar despre Esculap mitologia greceasca spune ca in drumul sau catre un bolnav ce trebuia tratat, un sarpe i se incolaceste pe baston, iar vindecatorul il ucide. Apare insa perechea sarpelui (sotia deh :))), aducand in gura un fir dintr-o anumita iarba care invie sarpele ucis. Atunci se zice ca Esculap ar fi aflat secretul invierii mortilor, fiind recunoscut ca cel mai mare si mai vestit doctor al timpurilor sale.

Acesta este motivul pentru care bastonul lui Esculap ajunge simbolul din toate timpurile al madicinei si al farmaciei, bastonul reamintind doctorilor ca trebuie sa-si viziteze si sa aiba grija de bolnavii lor, iar sarpele reprezentand puterea leacurilor datatoare de viata.

Pentru ca prin stiinta sa Esculap reuseste sa salveze de la moarte toti oamenii pe care ii trateaza, starneste furia lui Hades, zeul infernului, care i se plange lui Zeus de faptul ca oamenii nu mai mor, si astfel ciclul normal viata-moarte este distrus. Furios, Zeus il ucide pe Esculap cu un fulger si-l aseaza pe cer ca si constelatia Ophiuchus (in greaca) sau Serpentarius (in latina) – "Purtatorul de serpi".

Si la acest sit arheologic, ca si la cele din capitala Kos, intrarea este tot de 3 €.

In fine, astea au fost vizitele pe care le-am facut in insula pe bicicleta si doar asa de control, pe distante mici si in locatii apropiate, ca gaina in jurul casei :))

Inchei acum sperand ca nu v-am plictisit in tot ce am batut eu campii p’aci si ca v-am putut oferi si ceva informatii folositoare in privinta vizitarii unor obiective arheologice si nu numai din insula Kos, un adevarat muzeu in aer liber :)

Pentru ca asa cum spuneam si in alte posturi anterioare :

Cine detine informatia, detine puterea.

THX! Bye bye.

Surse informatii greeka.com helios. gr wikipedia.org

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vega06 in 08.07.15 23:11:17
Validat / Publicat: 09.07.15 00:46:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4190 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vega06); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Am ajuns in Kos. Ce facem acum? In fine am ajuns la destinatie. Intrarea in centrul istoric.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.07.15 00:46:30]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

vega06AUTOR REVIEW
[09.07.15 00:52:27]
»

@webmaster -

Multumesc frumos webmaster . Sunt mandru de asta.

webmasterX
[09.07.15 00:55:10]
»

@vega06 - Noi mulțumim pentru impresii. Suntem nerăbdători să ne povestești și alte aventuri... Felicitări!

vega06AUTOR REVIEW
[09.07.15 01:01:39]
»

@webmasterX -

Nu aveti pentru ce. Eu va multumesc.

Si daca tot v-am prins, mai am o rugaminte (iarasi si din nou ) si poate puteti rezolva cazul.

S-a ivit o incurcatura cu link-urile de trimitere de la un review la celalalt. Primul review este cel cu resortul Michelangelo (Resort din clasa premium şi cu servicii pe măsură), iar cel de al doilea acesta. Link-urile sunt inversate.

Mersi mult

webmasterX
[09.07.15 01:04:49]
»

@vega06 - Ok, am procedat precum ai spus

vega06AUTOR REVIEW
[09.07.15 01:06:40]
»

@webmasterX -

Sar'manaa... !

Infiorator de amabil

adryana
[09.07.15 08:02:18]
»

frumos articol, felicitari!

Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[09.07.15 12:02:54]
»

Există o explicaţie în legătură cu acel platan, este vorba de continuitate , în mod cert în acel loc s-a aflat un platan sub care se odihnea Hipocrate care după sute de ani mâncat de carii s-a prăbuşit dar din vechile rădăcini a crescut un lăstar care la răndul său cănd i-a venit sorocul a dat naştere unui nou lăstar... şi tot aşa de 4-5 ori... ca să iasă socoteala anilor , să nu mă întrebaţi de unde ştiu că nu mai ţin minte pe unde am citit!

Util şi interesant articol, mulţumesc @vega06 pentru această lectură!

webmaster13
[09.07.15 12:13:47]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

vega06AUTOR REVIEW
[09.07.15 19:12:07]
»

@adryana -

Multumesc pentru vizita si comentariu Adriana. Eu m-am straduit sa iasa bine review-ul. Acum asta e. Ce-a iesit a iesit...

vega06AUTOR REVIEW
[09.07.15 19:14:10]
»

@Cristian_h -

In primul rand va multumesc si eu dvs. pentru vizita si aprecieri si ma bucur ca-l considerati util (pe articol)

In al doilea rand, una este sa afirmi ca respectivul platan este un descendent coborator din batranul, celebrul si renumitul platan al lui Hipocrate si alta este sa te bati cu pumnul in piept si sa zici sus si tare ca avem in fata chiar platanul in varsta de numai 2.475 de anisub care Hipocrate isi instruia ucenicii.

Asta nu mai e o chestiune de nuantare a adevarului, ci manipulare si minciuna pe fata . Hai ca suna rau “minciuna”, sa-i zicem neadevar . Dar un neadevar ce se dovedeste a fi profitabil turismului insulei, atata vreme cat in orice prezentare a insulei veti cauta, la loc de cinste si printre primele atractii ale insulei, veti gasi ce oare ? Incredibil ! Platanul lui Hipocrate

vega06AUTOR REVIEW
[09.07.15 19:16:49]
»

@webmaster13 -

Multumesc webmaster. Este o alegere perfecta

calatorul
[02.10.15 22:46:25]
»

De acord si cu platanul, iar pozele foarte frumoase, ma bucur ca le putem vota si pe dansele. La buna recitire.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, calatorul
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind insula Kos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047650098800659 sec
    ecranul dvs: 1 x 1