ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.12.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 24 zile
colegi

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Experiența China

TIPĂREȘTE

Cam greu am demarat activitatea de a redacta acest review despre China si este mai degraba o lectura la modul general din care daca macar o singura persoana va gasi utila vreo informative voi fi multumita. Am facut o deplasare in China in interes de serviciu de 17 zile (mai 2013) si 24 zile (octombrie 2014). De ce am ezitat atat de mult sa scriu, deoarece fiind o deplasare in interes de serviciu nu am avut mult timp la dispozitie pentru plimbare insa voi incerca sa fac un scurt rezumat al experientei China:

Avion: prima data am zburat cu escala in Germania, plecand dimineata si ajuns in Beijing a doua zi dimineata, intoarcerea a fost cu escala la Istanbul si astfel drumul ceva mai scurt. A doua oara am zburat cu Aeroflot, cu escala la Moscova, drumul in total 17 ore si la dus si la intors. In general (sfat primit de la un medic) este bine sa va hidratati bine cand zburati la inaltime atatea ore deci nu va fie rusine sa cereti apa cat mai multa (cu riscurile de rigoare :) ) in timpul zborului.

Trenuri

Daca va deplasati in China si puteti beneficia de serviciile trenurilor tip D sau G facati-o cu cea mai mare incredere. In general in gara accesul este gen aeroport, nu intrati ingara decat daca prezentati biletul (pentru turistii straini se verifica eventual si actul de identitate deoarece pe bile teste trecut si numarul cardului de identitate), panourile afiseaza poarta de imbarcare unde veti astepta accesul spre linie pana cu 10-15 minute inainte de a veni trenul. Nu aveti cum sa incurcati trenurile decat daca ati luat biletul gresit, deoarece si inainte sa vi se dea drumul spre linie va este verificat biletul inca o data.

Pe peron aveti marcaje astfel stiti exact unde sa va asezati iar trenul se opreste in dreptul vostru cu o marja de eroare de maxim 1 m. Daca aveti ghinionul de a calatori cu un tren de noapte tip T (este bine la cuseta de 4 locuri, groaznic la 6) singurul lucru bun este ca vi se ia biletul de tren si vi se da inapoi cu o statie inainte de a cobora deci nu trebuie sa fiti atenti la statii. Trenurile tip D/G afiseaza ruta pe care cicula trenul si statia care urmeaza (in chineza si engleza) precum si viteza de deplasare.

Se calatoreste la fel de confortabil atat la clasa 1 cat si 2 cu diferenta ca la clasa 1 sunt cate 2 locuri pe fiecare parte iar la clasa 2a cate 3 locuri pe fiecare parte. In plus la clasa 1 primesti si un pachetel cu snacksuri si apa sau suc. Scaunul poate fi rabatat pe spate ca la avion si aveti si support pentru picioare. Ca deplasare cu acest tip de tren D/G am parcurs de exemplu distanta Wuhan-Guanzhou (1100 km) in 4 ore.

Hoteluri

Am vizitat urmatoarele orase: Beijing, Jinan, Linyi, Weifang, Shijiazhuang, Hangzhou, Taizhou, Guangzhou, Jingdezhen, Nanchang, Yingtan, Qingyuan, Yichang, Qufu. In general hotelurile este bine sa fie ales de la 4* in sus (asta pentru confort si mic dejun). Atentie in fiecare loc vi se va cere sa lasati o suma de bani drept garantie si care difera in functie de hotel/ oras/ durata, noi am avut sume cuprinse intre 100-1000 RMB, lucru deranjant la o suma mare pe care nu-ti convine sa o ai blocata, astfel incat la un moment dat am dat cardul si suma ni s-a oprit/ restituit cu ajutorul cardului.

In general in China primiti zilnic apa deoarece apa lor nu este de baut. Intr-un singur hotel ni s-a intamplat ca in baie sa mai existe o teava suplimentara de apa pe care sa fie pus senmnul “drinking water” si tot in functie de hotel primiti fructe, sucuri, cafea, ceai zilnic in camera.

Atentie, daca vreti sa mergeti pe cont propriu si solicitati unei firme de turism sa va gaseasca hotel in orasul indicat de voi cereti sa va dea si adresa web pentru verificare. Am avut 2 surprize inainte de definitivarea traseului cand unul dintre hoteluri era in alta regiunea (deci de exemplu spuneti Taizhou, Zhejiang deoarece mai exista si Taizhou, Jiangshu iar hotelul ales de agentie pentru Weifang cuprindea toata regiunea Weifang si se afla cam la 80 km de oras. Altfel agentia prin care am mers (axata mai mult pe Asia) a fost mai mult decat rabdatoare cu noi fixand acest tot traseu cu multe locatii, avioane, trenuri)

Locuri de amintit (pe care am putut sa le vizitam in putinul timp liber)

Beijing: Orasul interzis, piata Tien An men (ca si bifa deoarece este doar o piata care insa are insemnatate pentru istorie), marele zid chinezesc (am vizitat segmentul Mutianyu la recomandarea unei colaboratoare si prietena acum, din China), Mormintele dinastiei Ming

Qufu: templul lui Confucius, minunat, mi-a placut mai mult decat orasul interzis care este foarte comercial, fiind cum se spune “overcrowded” nu te poti bucura de istorie cu adevarat pe cand templul lui Confucius nefiind chiar in drumul tau, este ceva mai verde, mai putin aflomerat, poti respire si admira

Hangzhou: West Lake – minunat, am petrecut acolo cateva ore minunate (jumatate de zi), te plimbi prin parc, pe lac

Jinan: Baotu Spring Park – unde am avut norocul sa vedem o expozitie de crizanteme si avand in vedere ca ne aflam in China, totul era superb aranjat, te simteai pe un taram feeric.

Yichang: cea mai mare hidrocentrala din lume aflata pe raul Yangzte - Three Gorges Dam Project - din greseala ca sa zic asa am facut rezervare in zona ei la un hotel interesant, dar atmosfera din jur ciudata. Acolo nu aveau voie sa locuiasca (in zona hidrocentralei) decat angajatii (fara copii insa) iar perimetrul era foarte bine pazit.

Shanghai: The Bund (o minunata zona de promenada de-a lungul fluviului Huangpu de vazut mai ales seara), Bund Sightseeing Tunnel (ai senzatia ca intri intr-o lume a basmului subtraversand raul Huangpu intr-o calatorie de aproximativ 5 minute in care luminile si sunetele au efect maxim), Oriental Pearl Tower (daca vreti sa vedeti totul luati-va biletul cel mai scump si alocati-va cel putin 3 ore), precum si o imensa Paralela pietonala (aflata exact la iesirea din Oriental Pearl Tower).

Cumparaturi

În magazine sunt preturi foarte mari, in schimb am mars de exemplu in Pearl Market in Beijing si ca sa furnizez un exemplu concret am intrebat pretul pentru un troler pentru costume (minunat) si mi-a cerut 950 RMB (spunand ca pretul correct ar fi de 1500 insa mi-l lasa asa) eu i-am oferit doar 100 RMB si ne-am targuit pana la 280 RMB (aproximativ 40 Euro). Aceste astfel de zone (nu pot spune piata deoarece este o cladire cu cateva etaje si multe magazine mici) exista in orasele mai mari.

Taxi

De obicei soferii nu prea cunosc limba engleza astfel incat daca doriti sa ajungeti undeva e bine sa aveti numele locului scris in limba chineza. Nu luati taxi decat din locurile special amenajate si nu ni s-a intamplat sa atragem atentia soferului sa porneasca aparatul, o face automat. Nu prea ajuta la incarcarea/ descarcarea bagajului. Un lucru interesant mai ales in orasele mari, aparatul are presetata o suma fixa (in Shanghai era 14 RMB) corespunzatoare unor km si dupa ce se terminau acei km aparatul pornea de la suma de 14 RMB (asta insemna cam 2.5 km cred). La sfarsit primeati chitanta si sumele nu sunt mari sunt chiar decente (mai mici ca in Bucuresti in mod sigur). Un alt drum cu taxi-ul a fost de la gara din Guangzhou pana la aeroport, 60 km-200RMB + 20 RMB taxa drum (o plateste tot turistul) adica aproximativ 35 Euro.

Valuta

Cel mai bun schimb este la banca unde insa pana te verifica stai cel putin o ora. Noi am schimbat in aeroport/ hotel. Daca sunteti mai multi este bine sa schimbati la un loc deoarece taxa per tranzactie este de 60RMB indifferent de suma schimbata. Daca ati schimbat prea mult la plecare puteti schimba din nou in valuta initiala insa maxim 50% din suma schimbata.

Mancarea

In general fiind in interes de serviciu luam micul dejun la hotel, pranzul de cele mai multe ori pe unde ne aflam (si de multe ori si cina) si de cateva ori pe cont propriu Pizza Hut sau KFC. Despre mancarea lor pot spune ca mi-a placut, mi s-a parut interesanta si as mai incerca, am mancat de cateva ori traditionala rata de Pekin (minunata) si de asemenea tot un fel traditional – Hot Pot (am mancat de cateva ori dar raman la rata de Pekin ca si preferinta). Am mancat feluri diferite functie de zona prin care treceam. Despre mancarea la fast food nu pot spune decat ca avea mult din farmecul local (am mancat la McDonalds un hamburger cu creveti minunat) insa era si scumpa (o pizza mare-nu XL, 2 sucuri si 2 prajituri echivalentul a 150 lei) si cu toate astea aceste localuri fast-food erau mereu pline.

Amuzante

Ne-a fost destul de greu sa ne acomodam cu faptul ca la masa oricat de sete ne era primeam tot timpul ceai fierbinte, prima data colega mea a cerut un pahar cu apa si ghiciti cum era apa :) fierbinte. La o alta masa eram super insetata si cu ceai fierbinte nu pot sa spun ca imi potoleam setea si cand in sfarsit a venit intrebarea miraculoasa daca dorim sa bem un suc de portocale sau de porumb, din curiozitate am ales sucul de porum. Cum era? fierbinteeeeee.

Noi obisnuiti ca in tara ca daca colegul vrea ceva sa-i dam noi la ei se traducea ca acela este mai mare in rang astfel incat incepeau si ei sa-l bombardeze cu pus mancare in farfurie. Interesant felul in care erai asezat la masa in functie de rang, iar cel care urma sa plateasca masa avea asezat prosopul din fata lui altfel. Un semn de respect il reprezenta faptul ca te serveau cu peste la masa si daca primeai un cadou sub forma de 2 bucati (am primit la un moment dat 2 cutii de ceai si nu stiam de ce sunt 2) era tot o forma de respect.

De asemenea sa nu va mire ca vor sa faca poza cu voi ei si tot neamul lor. Altfel este foarte interesant sa citesti despre obiceiurile lor inainte sa ajungi acolo ca sa nu faci vreo gafa.

Ce as mai putea spune, sunt foarte multe de spus, China este o destinatie care trebuie vazuta neaparat, eu as mai merge, trebuie sa te acomodezi felului lor de a fi, pentru a-i respecta si a fi respectat. Voi reveni in curand cu o scurta postare despre Penang (Malaesia) si Taipei (Taiwan), 2 vizite scurte insa comprimate efectuate tot in interes de serviciu cu ocazia celor 2 deplasari in China. Urez celor care vor merge in China voiaj placut si sa se bucure de ce vad.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 28.12.15 16:16:39
Validat / Publicat: 28.12.15 16:53:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.

VIZUALIZĂRI: 3258 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Baotu spring garden - un parc unde era o expozitie de crizanteme
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[28.12.15 16:48:22]
»

Câteva fotografii realizate acolo ar ilustra perfect textul, fiind mai mult decât binevenite. Sunt întotdeauna căutate şi apreciate de cititorii interesaţi în această destinaţie...

webmasterX
[28.12.15 16:54:31]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperind China - o lume aparte, CHINA NATURALA" (deja existentă pe sait)

mprofeanu
[28.12.15 21:24:27]
»

@mishu - Este nemaipomenit reviewul tau. Pentru mine este binevenit pentru ca în aprilie voi merge împreună cu soțul într-o excursie, pe cont propriu, de 19 zile în Beijing, Suzhou, Shanghai, Hong Kong, Macau, Xian. Deja am început documentarea. Aș vrea să te întreb dacă în aceste orașe străzile sunt scrise și în engleză? Numerele sunt scrise și cu cifre arabe?

Mulțumesc anticipat și dacă mai am nelămuriri te voi solicita.

mishuAUTOR REVIEW
[28.12.15 22:48:26]
»

@mprofeanu: am intalnit multe strazi scrise si in engleza si cred ca datorita olimpiadei din 2008 iar numerele cred ca doar cu cifre arabe, oricum aceste orase mentionate sunt mari deci nju vei avea probleme. Oricand iti raspund cu placere daca stiu.

Un alt fapt de mentionat este sa nu te bazezi acolo pe yahoo sau facebook, sunt interzise, o perioada chiar si gmail era interzis. Insa nu se stie niciodata lucrurile evolueaza. Eu ma conversam cu familia pe skype

mprofeanu
[29.12.15 10:12:39]
»

@mishu - Mulțumesc pentru lămuriri. Este important pentru mine pentru că încerc să reduc costurile cât mai mult posibil și să apelez cât mai puțin la taxi sau la agenții turistice locale.

An Nou cu sănătate și excursii frumoase!

AZE
[28.02.16 10:21:50]
»

@mishu - Articol excelent si de mare ajutor celor care calatoresc in China. Am citit si restul reviewurilor din aceasta destinatie, sint multe. Felicitari

mishuAUTOR REVIEW
[28.02.16 10:38:53]
»

@AZE: multumesc foarte frumos si articolele tale sunt minunate

vld79
[31.08.22 15:26:16]
»

Mi-am adus aminte de taximetristii chinezi, asa e, si pe noi ne-au invatat prieteni care au mai fost, trebuie neaparat sa ai scrisa destinatia pe ceva, de obicei au hotelurile un fel de carte de vizita cu harta, pentru a sti sa te intorci inapoi, iar pe partea cealalta scrie in chineza: "te rog du-ma la... " si ei cineva de la receptie care vorbeste engleza te ajuta sa iti scrie unde sa ajungi. Altfel taximetristii nu spun ca nu au inteles, te duc unde cred ei ca ai vrea, risti sa vrei sa te duci la vreun obiectiv turistic si sa te trezesti la aeroport

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[31.08.22 17:53:52]
»

@vld79: Corect! ai mare dreptate, dar asa prin sfaturile altora invatam.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, mishu, mprofeanu, vld79
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind China - o lume aparte:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047943115234375 sec
    ecranul dvs: 1 x 1