ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.12.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 16 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Gastronomia chineza - o revolutie culinara!...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Dragi prieteni, pentru mine a fost o adevarata revolutie culinara!

Am fost ,,lovit'' in bolta palatina, cu savoare si mireasma greu de imaginat, cu meniuri extrem de rafinate, unele atingand perfectiunea, dar am avut parte si de experiente, la care papilele mele gustative nu si-au dat acordul!

Sincer, am mers principal pe principiul ,,nu-ti place, nu manca ''!

Preparatele din bucătăria chinezeasca include o varietate de arome diferite, cu zone diferite, datorită geografiei vaste a milenarei China, care cuprinde o cincime din populatia lumii.

In mod traditional mâncărurile locale au un caracter distinctiv, propriu si nu trebuie sa fie doar satioasa, trebuie sa fie echilibrata cu efect tamaduitor.

Bucataria manciureana cunoaste patru stiluri de baza importante:

- bucataria nordica, specifica in zona Beijing-ului, unde predomina preparatele cu taitei, varza pregatita cu diferite condimente, iar langa o varza ,,merge'' si o rata... Pekin - o specialitate care se gaseste in toata China.

- bucataria Huaiyang, in zonele estice de coasta (inclusiv metropola Shanghai), se gaseste o varietate de mancare pe baza de peste si crustacei, asezonati cu o diversivitate de legume,

- bucataria sudica Guangdong (cantoneza), este cea mai cunoscuta in lume, cu multe preparate pe baza de orez... in toate culorile!

- bucataria din Sichuan, din mijlocul tarii, faimoasa prin mancarurile extrem de condimentate.

Alaturi de experientele mele, am sa-ncerc un scurt istoric al celor mai reprezentative gastronomii din China.

Specialitatile Shandong

Are in compunere preparate culinare din zonele Jinan, Jiaodong si Kongfu.

Punctul forte al bucatariei Jinan, consta in prepararea diversificata a supelor; supa limpede sau supa laptoasa (datorita orezului), au prevederi de reteta stricte.

Felurile de mancare sunt arhi-cunoscute datorita prospetimi si atentiei la detaliile de prezentare.

Preparatele din zona Jiaodong, include si bucataria din orasele Qingdao, Yantai si Weihai, care exceleaza in fructe de mare in sos dulce.

Bucataria Kongfu este reprezentata de produse din carne de inalta calitate, taiata marunt in diferite moduri (drept, oblic, crustat), care se serveste cu ingrediente rafinate.

Este cea mai reprezentativa, in gatirea bucatelor, la banchetul celor bogati si nu lipsea din meniul Curtii Imperiale.

Bucataria Cantoneza

S-a dezvoltat datorita alimentelor locale din zona Guangzhou, Chaozhou si Dongjiang.

Consumata in special in Hong Kong si Macao, este servita in cele mai multe dintre restaurantele chinezesti din intreaga lume.

Aceste feluri de mancare sunt mai rafinate si au adoptat mai multe din abilitatile scolilor de preparare a alimentelor din Occident, unde se apreciaza calitatea si gustul.

Competenta bucatarilor din Chaozhan, o da combinarea aromelor Fujian cu cele cantoneze, care se observa in amestecul acestora in preparatele care sunt prajite intr-o tava numita ,,wok''.

Exista o adevarata tehnica in rasucirea acestei tavi, care trebuie sa fie incinsa in timpul amestecului mancarii.

Mancarurile pe baza de fructe de mare sau puiul Gongbao, au gust dulce iar compozitia acestora este mai groasa.

Nu insist prea mult, majoritatea preparatelor se gasesc si la noi, in restaurantele cu specific chinezesc.

Arta culinara din Hunan

Consta in preparate culinare versatile din zona raului Xiangjiang, in zona Dongting a lacului de vest si a zonei montane.

Felurile de mancaruri din zona raului Xiangjiang, sunt evidentiate, avand o utilizare mai mare a uleiurilor, iar datorita condimentelor, mancarea are o culoare mai densa.

De asemenea, sunt mai substantiale in aciditate, fiind faimoasa in alimentatia picanta si murata.

Cel mai cunoscut deliciu culinar este puiul General Tso, pe numele sau adevarat Zuo Zontang. Este o reteta dusa la extrem, datorita combinatiilor naucitoare dulce / acrisor / iute! Se serveste neaparat alaturi de un bol de orez aburind...

Bucatarii din zona lacului sunt artisti in prepararea pestelui si a crevetilor, dar si-n pregatirea animalelor domestice. Aceste sortimente sunt caracterizate ca fiind mai grase, cu mai multe purine.

In zona muntoasa, exceleaza mancarea cu gust afumat si foarte sarat, datorita conservarii hranei. Se gasesc pe masa adevarate delicatese montane, alaturi de tarte cu fructe de padure sau cu crema de ou.

Gastronomia Fujian

Preparatele din bucătăria Fujian cuprinde trei ramuri (Fuzhou, Fujian de Sud si Fujian-ul de vest).

Gustul mancarurilor acestei regiuni este delicios mai putin sărat, dulce si acru.

Este o mancare foarte dietetica, cu putin ulei sau grasimi si multe legume. De asemenea, folosesc si faina din orez.

Aceasta faina, in contact cu apa si caldura are o textura glutinoasa si lipicioasa, diferita de faina de grau. De asemenea, veti avea surpriza sa vedeti, ca unele retete din taitei sunt compuse din mazare sau alte cereale. Vor fi greu de gasit la noi, daca nu aproape inexistente, prin urmare putem folosi cu toata increderea taitei de orez, sau cum se mai numesc ei ,,viermisori ''. Eu le achizitionez de la... Dragonul Rosu!

Bucătarii din Fuzhou acorda o atentie speciala in prepararea supelor, unde utilizeaza ca asezonare zaharul brun!

Gatitul bucatelor in partea de sud a Fujian-ului, dispune de aceleasi caracteristici, cu diferenta ca aici se foloseste din plin ardei Cayenne, barbeque si sosuri cremă ca arome.

In partea de vest a regiunii se folosesc ca materie prima, delicatese si ingrediente montane.

Deliciile Zhejiang

Aici am avut parte de mai multe experiente, fiind si la inceputul voiajului...

In principal gastronomia acestei provincii are trăsăturile din orasele Hangzhou, Yiwu, Ningbo si Shaoxing.

Mâncărurile din aceste orase iti trateaza toate durerile! :))

In primele doua orase, situate la aproximativ 100 de kilometri unul de celalalt, intalnesti o bucatarie susceptibila, ia a păstra ingrediente proaspete si fragede, pestele fiind utilizat în principal, crevetii si legumele, cu accent pe o aroma usoară, autentica in toata China, eliberând gustul original al ingredientelor.

Combinatia gust / aspect aici ajunge la perfectiune, cu meniuri accesibile pentru toata lumea.

Bazat pe creativitate si pasiune, orice fel de mancare face trecerea de la curiozitate la dorinta!

Am incercat tentacule si corp de sepie alaturi de sandwich-urile cu pui si salata de pe strada (care am facut-o in compania unui localnic!), scoicile Geoduck (o delicatesa vanduta pe sume imense) - la prima vedere par respingatoare si te gandesti la madularele anumitor animale dotate (vezi foto); mi-am luat-o gustand dintr-o pasta verde din cel mai iute ardei posibil, am savurat boureli mici (melci) dar si pui de balta in sos hoisin picant, furnici in copac (o specialitate Sishuan), supa de peste de rau deosebit de condimentata, paste din orez cu muguri de bambus si am avut impact cu bolurile pline cu ardei picanti crocanti!

Mâncărurile din Ningbo au gust un pic sărat, cu aroma specifica folosita in special in gatirea fructelor de mare. Igredientele sunt obligate să fie proaspete, pentru ca aceasta oferta gastronomica sa contribuie la un gustul original, pe lunga durata conservat... in cavitatea bucala.

Felurile de mâncare Shaoxing sunt bine-cunoscute pentru peste, creveti, scoici de râu, precum si păsări de curte, cu cerinta specifică sa fie unse cu sos de ghimbir si miere si sa aiba o piele netedă si crocanta.

Supa este groasa, cu gust puternic si bogat în stilul rustic.

Sortimentele Jiangsu

Contin preparate ale oraselor Suzhou, Wuzhen (vezi impresii), Yangzhou, Nanjin si Zhenjiang.

Din pacate, imi amintesc cu dezgust despre unele specialitati, chiar daca chinezilor le provoaca satisfactii culinare sau performante sexuale!

Operatorul turistic care mi-a facilitat drumul din orasul Yiwu spre metropola Shanghai, mi-a propus o delicatesa chinezeasca, gatita in cele mai multe operatii posibile: sarpele.

Acesta se ,,consuma'' proaspat, fiert, prajit sau... dulce, cu ajutorul unor practici vetuste, specifica altor vremuri! (vezi foto)

Nu am avut curajul sa-ntalnesc acest gust astringent!

Dar, desigur in masura in care si saracia este o stare de spirit, care pluteste peste aceste zone limitrofe, aceasta ,,delicatesa '' pare o... oportunitate.

In general, gustul tuturor ingredientelor rămâne în felurile de mâncare, usor sărat si dulce, avand o compozitie groasă. Bucatarii folosesc la gatirea preparatelor în principal fierberea, grătarul, inabusirea sau se amestecă prin prăjire.

Se pune mare pret pe potrivirea culorilor, cu accent pe decorul farfuriei, în conformitate cu anotimpurile.

Preparatele Anhui

Se bazeaza pe ingrediente din sudul acestei provincii, a fluviul Yangtze si a raului Huai.

In mod evident, in aceaste locatii se evidentiaza o mare varietate de feluri de preparate marina, ce reprezinta sursa principala de proteine din peste, creveti si tot ce misca-n in apele acestei zone, in afara de... submarine!

Ca sa se sporeasca calitatile nutritive se folosesc compozitii precum, mazare prajita in usturoi, porumb gatit in toate felurile etc... etc, toate alaturate langa omniprezentul bol de orez.

De remarcat este ca, toate produsele sunt naturale sau din... sanul naturii si folosesc in mod excesiv ca condiment, coriandrul si sosul din soia.

Specialitatile din zona Beijing

Fara doar si poate, cea mai reprezentativa si cunoscuta in intrega lume, este Rata Pekin sau... ma rog, fiecare provincie isi aloca dreptul la aceasta delicatesa (exemplu: rata Shanghai) !

Restaurantele Quanjude si Bianyifang din capitala acestei tari, sunt renumite pentru prezentarea acestei arte culinare chiar in fata clientului.

De fapt, se foloseste un anumit tip de specie de pasare, mai mult sau mai putin domestica, ce contine un element chimic major in organism, numit seleniu.

Ratele mandarin au un numar din ce in ce mai mic de exemplare, disparitie considerata a se datora braconajului, defrisarilor si vanarii lor, cunoscut fiind faptul ce rol important au in aceasta gastronomie chinezeasca.

Dar sa trecem la reteta:

Ca sa-i facem dreptate ratei, o frigem in grasimea ei!

Se adauga sosuri dulci cu surse de proteine, pentru a-i face pielea mai fina, bogata in fier, cu multe grasimi ce nu patrunde in firele de carne. Aceste sosuri se prepara din grasimea ramasa, iar ca sa-i dea aroma si savoare se foloseste ghimbir ras cu miere de albine. Se pune la rotisor pana pielea devine crocanta. Apoi te joci cu igredientele!...

Cursurile de bucatari Manchu-Han, este o scoala creata in timpul Dinastiei Qing si constituie o mostenire pretioasă a culturii chineze antice, in alegerea elaborata a preparatelor si gatirea acestora cu tehnici rafinate.

Din aceasta bucatarie feudală, ieseau specialitati ca: pestele domnului Pan (un renumit nutritionist), cuburi de pui prajite in tigaie cu chili, susan si arahide, ghiveciul Lihongzhang, aripi de rechin in sos de soia, pui General Tso, supa de peste Song (i se mai spune Matusa Song), Câmpia Beijing un preparat fin facut din carne de porc fiartă. Din bucătăria aristocratica, face parte si ,,casa lui Tan Zongjun '', un membru al Academiei din Dinastia Qing, care prin tehnicile sale speciale, i-au adus faima pana-n zilele noastre. Multe din felurile de mancare poarta numele său si se gasesc in mai toate restaurantele.

Deoarece in timpul iernii este foarte frig, hrana protectoare si preferata a locuitorilor din Beijing, este carnea de capra sau de oaie fiarta cu mult usturoi si otet din orez sau marinata si facuta pe plita.

Renumite sunt si coastele de porc, reteta foarte raspandita si in zona de sud a Chinei, un fel de mancare delicios pregatit de bucatarii chinezi cu mare grija si rabdare. Specific acestei retete este sosul care compune marinata pentru carne, un sos inchis la culoare, dulce usor picant si foarte aromat.

Coltunasii omniprezenti, aici se consuma cu o umplutura de piele de rata crocanta, ceapa, castravete si sos picant.

Un alt element care este distinctiv il reprezinta folosirea betisoarelor in loc de tacamuri.

Kuai Zi (Betisoarele)

Fiind simbolul in care mancarea ajunge in... ,,cutia de masele'', are o traditie indelungata.

Contrar celor vehiculate, nu-ti trebuie prea multa indemanare sa aprofundezi aceasta tehnica, chiar daca si eu la inceput m-am aparat de foame cu furculita si cutitu'.

Pana sa se ajunga la instrumente pentru a servi masa, chinezii rupeau cate doua crengute din pom si amestecau in oalele in care gateau; ulterior au realizat ca se pot transforma intr-un proces de ingurgitare. Si asta acu' mai bine de 2000 de ani!

In zilele noastre, aceste betisoare au capatat diferite marimi si culori, ornamentate in diferite materiale, mai scumpe sau... exorbitant de scumpe (cele din fildes). Eu le-am folosit cu foarte mare succes, drept suveniruri celor apropiati, cand m-am intors din aceasta aventura!

Restaurantele de lux, au intotdeauna pe masa un suport special care sustin aceste betisoare (vezi foto) sau in alte locatii poti primi un set de unica folosinta din lemn de bambus. Pentru acestea din urma, va sugerez sa le frecati intre ele, pentru a indeparta eventualele aschii!

Tehnica de manipulare consta in pozitionarea acestora in causul palmei, intre degetul mare si degetul aratator (vezi foto). Astfel ca betisorul de jos, ce sprijina degetul inelar, este mai tot timpul fix, in timp ce mobilitatea este asigurata de degetul aratator. Eu am inceput sa exersez cu rosii cherry, apoi cu alune si-n final cu... melcisori cat unghia!

Bauturi

China este patria ceaiului!

Ceaiul verde, negru sau din fructe este frecvent consumat de catre chinezi (o sa detaliez intr-un rw despre ,,Ceremonia ceaiului ''), la care se adauga berea chinezeasca, mai slab alcoolizata, cea mai cunoscuta fiind Tzintao.

O alta bautura spirtoasa produsa de secole (in provincia Guizhou), avand 55 de grade, este ,,maotai jiu '', facuta din grau si sorg sau dintr-o planta numita melo. Eu chiar am devenit melo-man de vreo cateva ori!..., este la fel de tare ca palinca noastra, dar a noastra ,,ii mai buna''!

Vinul de Sanbai este cel mai cunoscut, fiind distilat dintr-o pasta lipicioasa din orez alb sau negru. Sincer, la gust mi s-a parut cam... insipid!

Desert

Ei, as! Cred ca chinezii nu se inebunesc dupa dulciuri!

Opinia mea este ca prajiturile lor sunt destul de ciudate la gust, cu niste combinatii ireale pentru noi europenii (gen: un fel de savarina cu... maioneza sau sos din margarina!).

Se consuma mai mult tarte sau coltunasi cu diverse umpluturi si prajituri facute din orez negru.

In schimb, se consuma o mare varietate de fructe in stare naturala (in special pepene rosu si galben), pe care le gasesti pe mesele tuturor restaurantelor sau a hotelurilor in care am stat (vezi impresii).

Imi amintesc cu nostagie, cand am vraut s-o fac pe grozavu', invatand cateva fraze in limba chineza si am comandat fructe intr-o bodega. Ospatarita a facut ochii mari, a inceput sa vorbeaca tare si sa dea din maini si-ntr-un final m-am trezit cu... fructe de mare!

Dar iata cateva dintre fructele exotice ce se gasesc in bolurile restaurantelor sau in magazinele de specialitate (aprozare):

Fara indoiala, cel mai cunoscut este Fructul Dragonului sau Pitahayo (vezi foto), care are un miez carnos folosit la salate, aperitive, torturi si cocteiluri. Se achizitionea cu 5 RMB / bucata.

Yankmei, de culoare rosu inchis are o samanta maricica in mijloc si este foarte dulce. Sucul facut din acest fruct este cunoscut sub numele de Yumberry.

Taro, un fruct de culoare roz, original din sudul Chinei, este arhicunoscut ca fiind umplutura placintei de la... Mc. Donald's!

Rambutan este acoperit de tepi, are un miez asemanator unui strugure, usor gelatinos si se foloseste si-n prepararea pestelui. Nu mi-a placut!

Duku, pare un fruct tropical, care nu are puterea de mentinere a prospetimii mai mult de o zi dupa ce a fost cules. Are un gust dulce, usor acidulat, iar semintele sunt amare. Este folosit si-n medicina traditionala chineza.

Medlar, este un fruct scortos, si la propriu si la figurat, cu o aroma indoielnica!

Yuzu asemanator cu lamaia, este o combinatie intre gref si mandarina cu pielea subtire, folosita si in aromatizarea camerelor de hotel si nu numai.

* * *

Intr-adevar, recunosc ca m-am adaptat treptat la aceasta gastronomie, deoarece observam la tot pasul acele bucatarii improvizate de pe strada, unele murdare, in care nu m-as fi apropiat de mancare nici macar din politete!

La inceput am frecventat restaurantele arabesti, fast-food-urile Mc. Donald's sau Subway, pe care le gasesti in mai toate orasele importante ale Chinei.

Nu pot sa inchei, fara a aminti despre faimoasele mese rotative suprapuse, in care se gasesc in orice restaurant chinezesc care se respecta (vezi foto). Ideea mi se pare geniala, in care permite tuturor comesenilor sa se serveasca pe rand, din fiecare fel de mancare.

Intinderea uriasa geografica cu soluri diversificate si cu-n climat variat, a dus la aceasta gastronomie chinezeasca bogata, fiind cunoscuta pe intreg mapamondul, prin aromele si esentele sale puternice, ce-ti starnesc simturile!

Toate cele bune!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 15.12.12 12:35:46
Validat / Publicat: 15.12.12 15:02:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA. A mai fost în/la: Hangzhou, Yiwu, Suzhou, Wuzhen, Shanghai, Beijing

VIZUALIZĂRI: 7080 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

37 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 „Gastronomia chineză...” / Aici sunt surprins cand degustam specialitatile de pe strada. Sunt tentacule de sepie!...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40250 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

37 ecouri scrise, până acum

Admin
[15.12.12 14:56:58]
»

Extraordinar articolul – în deplinul sens al cuvântului! Scris cu o inspirație de zile mari (aș denumit-o mai degrabă „har”), excelent organizat, superb ilustrat. Îl consider una dintre master-piece-urile de excepție de pe AmFostAcolo.

A fost bineînțeles selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această temă / destinaţie.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[15.12.12 15:30:30]
»

@Admin:

Iti multumesc pentru cuvintele frumoase, care, sa fiu sincer, ma flateaza!

Cu consideratie...

O zi faina!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[15.12.12 15:49:30]
»

DJ AFA Web 13, te rog din suflet sa-mi atasezi o melodie adecvata si-n armonie cu aceste bucate orientale!

Sunt convins ca alegerea facuta, va fi... ,,pofta ce-am poftit ''!

Cu consideratie, iti multumesc anticipat!...

celeste
[15.12.12 16:00:47]
»

@Marian Preda: Foarte interesant rw-ul tau... daca voi ajunge vreodata in China cu siguranta imi voi face abonament la Mc Donalds... sau voi minca numai orez, pachetele de primavara si chiftelute cu susan...

Dragoș_MD
[15.12.12 16:30:25]
»

Apropo de deserturi chinezeşti - mie îmi place (la "chinezii" noştri de prin mall) banana prăjită. (de fapt, nu e musai doar banană, se mai poate pune şi câte o felie de ananas).

Moamăăă... şi-mi făcuşi o poftăăă... Da' las' că am ceva pacheţele de primăvară congelate şi o sticlă de sos dulce-picant şi mă calmez cât de cât.

Am fugit la bucătărie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[15.12.12 16:40:22]
»

@celeste:

Pai, ce facem?!

Sunteti una din protagonista cererilor de a scrie un articol despre aceasta tema!

Draga prietena si colega, contrar celor vehiculate, bucataria chinezeasca (la ea acasa), nu se face la coltu' strazii!

In nici un caz nu-i ieftina sau de calitate inferioara, asa cum ar putea crede multi!

Meniurile chinezesti, asa cum am facut referire in materialul meu, sunt diversificate, cu potential accesibil tuturor gusturilor...

Intr-adevar meniurile de pe strada sau de prin bodega, au preturi mai mici, dar mancarea este gustoasa! , ... cu atentionarea s-o cumperi alaturi de un localnic!

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Andox
[15.12.12 16:51:44]
»

Nu pot sa zic decat yammy

celeste
[15.12.12 16:53:45]
»

@Marian Preda: Am glumit si eu... sotul meu e fan mancare chinezeasca... am fost in Dragon de am cumparat tot felul de sosuri... dulce-picant, dulce -acrisor, soia... cand avem musafiri gatim cu placere acei taitei de care ai scris in rw.

balasa violeta
[15.12.12 17:09:04]
»

Felicitari! Super! Am o foame... m-am bagat toata-n frigider dar n-am bunatati din acelea... dieta, dieta ce facem cu ea?

Marian PredaAUTOR REVIEW
[15.12.12 17:12:02]
»

@Dragos:

Crede-ma ca este un preparat... imprumutat!

Am gustat acest fel de desert prin anii '90, cand ma aflam la New York, si am ramas surprins ca aceasta specialitate se gasea si-n anumite pungi de la market-uri!

Despre banana prajita, se poate face un adevarat retetar cu multe elogii, in ale bucatariei!

Ca sa fiu sincer, eu nu l-am intalnit in nici un meniu din China!

Toate cele bune, prietene!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[15.12.12 17:25:41]
»

@Andox:

Iti multumesc!

Te invit la un... Yumberry! , ... sau mai bine la un ,,maotai jiu'', de-a noastra, neaosa?!

alinaro
[15.12.12 17:27:14]
»

@Marian Preda: Draga Marian, extraordinare toate review-urile tale despre China..., insa acesta este, pentru mine, cireasa de pe tort!!! Sublim, FELICITARI!!!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[15.12.12 17:30:48]
»

@balasa violeta:

Draga mea prietena, aceasta dorinta nestavilita, se poate rezolva printr-o excursie in aceasta tara... impreuna, nu?

mariana.olaru
[15.12.12 17:43:12]
»

Felicitări, dragă Marian! Într-adevăr, un review de zile mari! Și în plus, n-ai păcătuit nici cu... ispitele , că doar în postul ăsta se mănâncă atât de des pește! Iar fructele de mare nici nu-s socotite de ”dulce”, ca fiind ființe fără sânge. Așa că, după câte ne-ai povestit, dau la o parte rața ”Pekin” și pot să înghit și eu... în sec, fără să mă mustre conștiința că am încălcat... postul . Mulțumim pentru acest festin culinar, foarte apetisant ilustrat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[15.12.12 18:09:14]
»

@alinaro:

Imi esti un cititor drag, si-mi place ca-mi vizitezi recenziile!

Pot sa-ti destainui ca nu sunt un adept in consumarea acestor mancaruri traditionale chinezesti?!

Ei bine, da!

Mama este originara din Bucovina, cum as putea eu s-o tradez!

Cine sunt eu sa-i schimb pe altii ?!...

Toate cele bune !

webmaster26
[15.12.12 18:12:11]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală, vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Marian PredaAUTOR REVIEW
[15.12.12 18:16:19]
»

@webmaster26:

Este o surpriza muzicala, ca tot parcursul meu in aceasta tara!

Iti multumesc!

Cu consideratie...

Marian PredaAUTOR REVIEW
[15.12.12 18:53:53]
»

@mariana. olaru:

Pentru unii ,,ispitele '' se regasesc in... mancarea perfecta!

Pentru mine atractia majora o reprezinta... ,,colega mea de camera ''!

In frumoasa mea familie, dragostea trece si prin stomac!

Recunosc ca-mi place sa gatesc, doar feluri traditionale romanesti, dar si din cele europene!

Poate ca, de aceea mi-a fost usor sa scriu despre aceasta experienta!

In ceea ce priveste aceasta interdictie crestina (postul), o sa mai discutam, sper din tot sufletul, intr-o viitoare intalnire AFA-ista!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic
[15.12.12 19:17:36]
»

@Marian Preda: Am deschis si eu calculatorul si… ce sa vezi? A aparut Marian cu gastronomia chinezeasca! Felicitari, Marian, pentru curajul de a gusta din toate cele, pentru rabdarea de a ne povesti si a ne arata in poze cele traite si simtite de tine pe melaguri indepartate!

Mi-a facut placere sa-ti citesc randurile pentru ca ai prezentat totul organizat, cu talent si cu haz pe ici pe colo. O intrebare s-a conturat in mintea mea: Oare ce-as fi facut daca eram in locul tau? Sarpe? Mai bine numai salata de varza pe tot parcusul sederii mele in China!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[15.12.12 19:37:04]
»

Uau, am rămas fără cuvinte... în schimb am o idee, cum ar fi să vă surprindeţi invitatii la masa de Craciun cu o reţetă chinezească originală şi foarte uşor de făcut, Aripioare de pui cu Coca Cola, voi ataşa un filmuleţ, aripioarele se îmbibă bine cu sos de soia şi se lasă 15 minute ca sosul să se intrepătrundă bine, se prajesc câte 5 minute pe fiecare parte apoi se mai adaugă puţin sos de soia sau sare fiecare cum preferă pentru a le da un gust sărat, se adaugă o jumătate de cană de Coca Cola şi se mai ţin pe foc mediu încă 15 minute... gata, aşa veţi avea şi ceva exotic alături de sarmale şi piftie.

In caz că sunteţi intrebaţi cum se numeşte reţeta puteţi răspunde... Aripioare Afa inspirate de către @Marian Preda... )

Marian PredaAUTOR REVIEW
[15.12.12 19:43:33]
»

@iulianic:

Stimata colega, am privit sarpele ala pana m-au usturat ochii!

Sunt magulit de faptul ca ma cititi si nu doar ma votati!

Nu am talentul dvs narativ, dar incerc si eu sa imbogatesc obiceiurile culturale ale unei civilizatii, in care, pana la un anumit punct, vom depinde de ea!

Se spune ca in aceasta tara, se mananca tot ce merge pe pamant in afara de de masini, tot ce zboara in afara de avioane si tot ce merge prin apa in afara de submarine!

Credeti-ma ca sunt doar povesti!

Este o tara civilizata, aflata acum la masa celor bogati (sau chiar in capul ei!), in care am constatat ca, nu numai pitorescul peisajelor sau vestigiile dinastiilor are prestigiu turistic, ci si savoarea irezistibila a bucatarie acesteia, atrage milioane de vizitatori...

Toate cele bune!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[15.12.12 20:03:06]
»

@webmaster13:

Este o reteta pe care o voi experimenta chiar... maine! (pe cuvant! , daca nu ma crezi, intra pe un anumit site de socializare si o sa vezi fotografii postate!)...

Aripioarele de pui sunt indragite de intreaga mea familie! Asa ca, iti multumesc pentru reteta!

Din pacate, de Sarbatori, sunt consecvent al preparatelor culinare traditionale. Ma rog, respect datina!

Asta nu inseamna ca ceea ce mananc si sunt, nu?

Sarbatori fericite, alaturi de cei dragi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
amero
[15.12.12 20:24:27]
»

draga colega m-ai pierdut, ce ai putut sa imi faci in seara aceasta??? ma voi resemna comandand niste furnici in copac sau vita pe plita cu urechi de lemn sau mai bine ma intorc la un iaurt pentru a-mi racori naduful. P06 cu rata si bucatarul echipat ca un chirurg e super. admin. are mare dreptate, este un rew. extraordinar in domeniul culinar pe AFA. ma inclin pentru stil, continut, poze, un adevarat ghid

FELICITARI

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[15.12.12 20:55:17]
»

@amero:

Inca o data ii multumesc lui Admin pentru aprecieri!

Habar n-aveam ca exista si o sectiune de mini-ghid, dedicata gastronomiei!

Te-ai ,,prins'' cu... furnicile in copac!

Eram convins ca esti o buna cunascatoare a acestei arte culinare, ca prea m-ai presat cu publicarea recenziei! si... sincer, m-am cam grabit sa-ti satisfac curiozitatea!

Referitor la reteta... ,,Furnicile in copac'', este o reteta chinezeasca bazata pe o combinatie de carne tocata cu taitei din orez, specifica bucatariei Sishuan, si ciuperci (sau cum bine ai afirmat... ,,urechi de lemn'', pe care eu le achizitionez de la Dragonul Rosu).

In consecinta, nu are nimic de-a face cu... furnicile!

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ms65
[15.12.12 22:03:07]
»

wow... eu... am ramas fara cuvinte... sincer, nu sunt prea deschisa experimentelor culinare de acest gen dar va admir din toata inima pentru multitudinea de inforrmatii, pentru munca dvs de a scrie atat de detaliat acest review si pentru curajul de a gusta din toate acele minunatii/grazavii... chiar asa, ati stiut intotdeauna ce mancati? ma gandesc ca la coltul strazii nu erau meniuri traduse si nici ingredientele nu erau comune cu cele din bucataria romaneasca...

in fine, tot ce as gusta ar fi o rata crocanta la rotisor... in rest, dezamagita ca nu au dulciuri grozave, dar parca pe vremuri mancam cu placere ciocolata chinezeasca

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
johnnyredlabel †
[16.12.12 06:21:00]
»

Animalele alea din P60 se mananca???

M-am si speriat cand le-am vazut

Cris
[16.12.12 07:33:45]
»

Marian, îţi mulţumesc că mi-ai oferit posibilitatea să citesc un review excelent în timp ce imi beau cafeaua în această dimineaţă de duminică. Aţi avut o experientă inedită cu această excursie, am citit şi mi-au plăcut toate review-urile tale, însă cu ăsta te-ai întrecut pe tine.

Felicitări sincere şi din partea mea.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[16.12.12 09:12:04]
»

@ms65:

Iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase!

Categoric, n-am stiut intotdeauna ce mancam! Cum am specificat si-n rw, am mers pe principiul ,,nu-ti place, nu manca! ''

Cu toate acestea, stiam cand ceva nu era in regula, deoarece ii simteam pe comesenii chinezi cand mustaceau...

Imi amintesc cand am gustat dintr-o crema de un verde-fistic, extrem de iute, pe care n-am putut s-o inghit. Cred ca daca o faceam explodam!

Mi-am revenit cu greu, comandand repede doua beri, iar cuplurile de chinezi din fata mea, se schimonosisera de la atata ras!

A fost o lectie si din acel moment, de-abia ma atingeam de preparatele care se gaseau in proportie mai mica, deoarece in celelalte platouri era abundenta mare!

Cat despre meniurile de pe strada, nu ma incumetam decat in prezenta unui localnic cunoscut. (vezi foto)

Ma bucur sincer ca ai revenit pe AFA dupa atata timp!

Toate cele bune, draga prietena!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[16.12.12 09:24:53]
»

@johnnyredlabel:

Vali, nu stiu la ce fotografie faci referire, deoarece eu am postat doar 55 de poze!

Intr-adevar mai puteam adauga vreo 100, dar le-am pastrat pentru impresiile despre restaurantele frecventate in China.

Oricum tot ce-am afisat, se mananca, dar nu stiu cat era de comestibil!

Restaurantele care se respecta, detin un adevarat acvariu imens, cu tot felul de specii marine! Era un adevarat spectacol!...

O zi frumoasa, prietene drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[16.12.12 09:42:45]
»

@pacurarcris:

Draga prietena, ma simt onorat ca-mi citesti impresiile si-ti multumesc din... inima!

N-am crezut ca aceasta ,,culinariada '' o sa aibe un asemenea impact asupra userilor!

Ma bucura nespus, faptul ca te-am destins in aceasta dimineata friguroasa de duminica!

Intr-adevar a fost o experienta fabuloasa, care m-a fascinat si mi-a intrecut pana si cele mai minunate vise!

Caracterul insolit al acestei culturi atat de deosebite, sunt atractii irezistibile pentru vizitatorii care se perinda prin ,,Tara de mijloc''!

Sarut mainile si duminica placuta, alaturi de cei dragi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
bessondm
[16.12.12 13:25:22]
»

Ma inclin in fata curajului tau de a degusta toate cele atat de iscusit descrise mai sus (sau macar o parte din ele). Ai toata admiratia mea.

johnnyredlabel †
[16.12.12 16:42:08]
»

@Marian Preda: Era vorba de a 5 -a poza numarand de la sfarsit catre inceput. Cea cu... amfibiile . Mie -mi par ca vor ele sa te manance!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[16.12.12 16:57:43]
»

@johnnyredlabel:

Marian PredaAUTOR REVIEW
[16.12.12 17:06:47]
»

@bessondm:

Iti multumesc pentru aprecieri!

Ca sa ma pot revansa fata de tine, o sa-mi incep mai devreme periplul dedicat... colindelor!

Am insa o problema, pe care o putem rezolva printr-un mesaj personal: adresa ta din Bucuresti!

Toate cele bune, drag prieten! Pe curand!

Alex_Macedo
[18.12.12 22:09:34]
»

Sincer, pe mine mă'nervează Marian pentru că și-a luat cu de la sine putere să... să... să-mi facă serpentine în stomac. Păi, nu-i corect nene, să fiu sătul și amicu' Marian, să-mi readucă ecouri în mațe... și mai ales la ora asta, când e no-no food! Mariane, eu credeam că suntem prieteni... virtual... da' măcar... nu mă ucide cu chestii d'astea, de-ți vine sa-ți mănânci propria gușă în sos Sichuan. Vorba lu'nenea Caragiale:

Bravo ție, rușine să-ți fie!

Votul meu e la fel de înfometat dar, e la purtător.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[19.12.12 09:52:38]
»

@Alex_Macedo:

Sa-nteleg ca am cazut in dizgratie?!

Ei bine, gata! Am trecut in carantina!

Ptiu! Nu mai pun gura pe carne pana la... amiaza! Ptiu!

Asa poate ca vom coabita pe acest minunat site, pana la adanci batraneti!

Hai ca te las cu ecourile tale, ca mie mi-au luat piuitul, printr-o condensare brusca in cerul gurii...

Toate cele bune! Pe curand!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sosso
[01.01.13 16:19:04]
»

Impresionant articolul tau... Felicitari!

Problema mea este ca mi-am ales cel mai neinspirat moment ca sa-l citesc azi, dupa ce am bagat toata noaptea la ghiozdan, iar azi ma simt de parca am caramizi in stomac... Partea cea mai rea este ca salivez de la primele doua randuri, eu fiind si un mare amator de mancare chinezeasca...

@webmaster 13: Multam fain de reteta, abia astept sa vad ce-mi iese!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, alinaro, amero, balasa violeta, bessondm, celeste, iulianic, Marian Preda, mariana.olaru, ms65, sosso
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind China - o lume aparte:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061131000518799 sec
    ecranul dvs: 1 x 1