Mănăstirea de pe ape – „Sfântul Nicolae” din Porto Lagos
Aflați în drum spre Grecia, dar întârziați pe drum din varii motive (vezi impresii) decidem să poposim la un obiectiv religios, situat la aproximativ 50 km depărtare după ce intrăm pe tărâm grecesc pe la vama Makaza.
Pe malul Lacului Vistonida, într-un ecosistem aparte – unde partea nordică este alimentată cu apă dulce de râurile care se varsă în lac, iar partea sudică primește apă sărată prin canalul ce îl leagă de laguna Porto Lagos – se află o mănăstire cu un aspect inedit, impresionantă atât prin modul de construcție, cât și prin imaginea sa pitorească. Aici găsim mănăstirea „Sf. Nicolae” . Ridicate pe două insule de dimensiuni diferite, legate de țărm și între ele prin poduri de lemn, bisericile mănăstirii par să plutească pe luciul apei.
Cunoscută drept „mănăstirea din Porto Lagos” , după numele micului sat pescăresc aflat pe malul lagunei, această așezare monahală este un metoh, adică o mănăstire dependentă administrativ de o mănăstire mai mare, aparținând renumitei mănăstiri Vatopedi de pe Muntele Athos. De altfel, mănăstirea athonită avea drept de pescuit pe lac din vremuri vechi, ceea ce confirmă originile din epoca bizantină.
Șoseaua șerpuiește pe o limbă de pământ între întinse oglinzi de apă, iar pe partea dreaptă se conturează siluetele alb-albastre ale bisericilor și acoperișurile roșii. Mănăstirea dispune de o parcare încăpătoare, potrivită atât pentru autoturisme, cât și pentru autocare. Atenție însă: pe șoseaua din față sensurile de mers sunt separate de o linie dublă continuă, ceea ce poate îngreuna accesul din anumite direcții. În parcare era o tarabă la care se vindeau fructe.
Imediat după poarta de acces se află cabina paznicului, unde este verificată ținuta vizitatorilor. Persoanele care nu respectă codul vestimentar sunt rugate să împrumute, dintr-un dulap pus la dispoziție la intrare, fuste sau pantaloni lungi, astfel încât să poată intra în incinta mănăstirii. „Controlul” nu este însă foarte strict, paznicul părăsindu-și din când în când cabina pentru a se ocupa de diverse treburi.
Podurile pietonale de lemn care unesc cele două insule de țărm au înlocuit vechiul acces cu barca (utilizat până la sfârșitul secolului al XX-lea, anii `90). Pe prima insulă, mai mare ca întindere, se află biserica „Sf. Nicolae” , ridicată în 1904 pe locul unor lăcașuri mai vechi (cel puțin unul a avut hramul „Sf. Theodor” ; unele icoane din iconostas au o vechime considerabilă). Tot aici găsim turnul clopotniță, casele monahale și magazinul. Un alt pod de lemn facilitează accesul pe a doua insuliță unde a fost ridicat la începutul anilor 1990 paraclisul Maicii Domnului Pantanassa.
Pantalonii scurți ai fetelor nu au fost compatibili cu regulile de acces în mănăstire, astfel că au primit fuste, dar noi, băieții, deși eram îmbrăcați în pantaloni scurți am „scăpat” de noile veșminte. Am trecut podul, am făcut numeroase fotografii, peisajul este de o frumusețe aparte. Steagul Greciei și al Republicii Monastice a Muntelui Athos flutură în vârful unui catarg. Am intrat în biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” , unde interiorul luminos, cromatica caldă și icoanele deosebit de expresive creează o atmosferă liniștitoare și primitoare. La ieșirea din lăcașul de cult, pe o măsuță, erau așezate un bol cu covrigei și altul cu bucățele de rahat, oferite gratuit pelerinilor și vizitatorilor, ca semn al ospitalității mănăstirii. Găsim într-un spațiu special amenajat lumânări de mai multe dimensiuni, alături o cutie unde se introduc banii, cât consideră fiecare.
Traversăm a doua punte de lemn și ajungem la biserica-paraclis, care ocupă aproape întreaga suprafață a micii insule. Starețul Iosif a construit acest paraclis aducând aici o copie a Icoanei Maicii Domnului Pantanassa („AtotÎmpărăteasa” sau „Împărăteasa tuturor” ) de la mănăstirea Vatopedi de pe Muntele Athos. O serie de pelerini mărturisesc că au primit ajutor în urma rugăciunilor rostite înaintea icoanei Maicii Domnului Pantanassa, iar unele dintre aceste mărturii au fost consemnate și în presa locală (johnsanidopoulos.com/2010 ... a-at-porto.html).
În jurul icoanei Maicii Domnului Pantanassa, pe o perdea de catifea roșie, sunt prinse cu fundițe albastre numeroase plăcuțe metalice argintii. Este vorba despre „tămâițe” (támata) , daruri votive pe care este reprezentat în relief obiectul pentru care credinciosul se roagă sau mulțumește (casă, căsătorie, copii, vindecare părți din corp). De asemenea, o parte din picturile bisericuței sunt deosebite, Maica Domnului și Sfântul Nicolae ne sunt înfățișați într-o frescă în diverse ipostaze de ocrotire (a copiilor, bolnavilor, soldaților). Admirăm împrejurimile de lângă biserica-paraclis, privim zborul agitat al rândunelelor și cuiburile pline de pui.
Ne întoarcem pe insula mare, aici sunt câteva bănci unde poți sta câteva clipe, chiar un foișor, multe flori. Vizităm magazinul mănăstirii unde găsim obiecte și produse aduse de la Muntele Athos. Călugărul ne aude vorbind românește și ni se adresează în aceeași limbă, chiar primim cadou un calendar de perete 2026 dedicat Sfântului Cuvios Dionisie Vatopedinul de la Colciu.
Am plecat din mănăstire cu sentimentul că am vizitat un loc în care liniștea, frumusețea peisajului și spiritualitatea se împletesc firesc, lăsând în urmă o impresie greu de uitat. Frumusețea naturii, prin apa și vegetația lacustră care înconjoară cele două insulițe, îți oferă câteva clipe de pace, aducând bucurie sufletească.
Alegeri inspirate!
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de tata123 🔱 in 15.07.26 09:40:03
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
@tata123 🔱: Superbă mănăstire de lângă Porto Lagos, așezată pe lac cu două poduri de lemn și două insuluțe! Din poză și articol am înțeles mai bine, întâi este Biserica Sf. Nicolae și apoi Paraclisul pe a doua mică insulă. Nu am mai văzut așa ceva, adică două insulițe și clădirile aferente mănăstirii pe ele.
Am localizat și pe google maps poziția. Frumos, chiar ceva inedit! 🤗
- May.2024 Myrodato beach, o super plaja din nordul Greciei, aproape de Xanthi — scris în 07.02.25 de ilee din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Vacanta de Craciun in Xanthi, Grecia — scris în 12.01.24 de ilee din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Un loc mirific, plin de magie: Manastirea Sf. Nicolae de pe ape — din Nestos National Park (Porto Lagos) — scris în 21.08.22 de ilee din BUCUREşTI - RECOMANDĂ

Rog așteptați...