ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.01.2023
DE ilee
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 31.07.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
DEC-2022
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Vacanta de Craciun in Veria (Grecia)

TIPĂREȘTE

Mergem in fiecare vara in minunata Grecie, chiar si de 2 ori, dar iarna nu am fost niciodata. De obicei plecam la schi cu copiii dupa Craciun, in Bulgaria. Am vrut anul acesta ceva mai deosebit, m-am gandit sa plecam chiar din prima zi de vacanta in Grecia si sa facem Craciunul acolo. Iar daca avem si unde sa schiem, cu atat mai bine!

Am inceput sa caut statiuni din nordul Greciei, ca sa nu mergem foarte mult cu masina si mi-a atras atentia Seli ski Center aflat pe muntele Vermion, la 20 km de oraselul Veria. Romanii care tranziteaza localitatea in drum spre insulele ionice au scris chiar pe acest site despre Veria. Mi-a placut ce am citit asa ca am zis ca e perfect sa petrecem Craciunul in Veria si sa schiem la Seli.

Vreau sa va spun ca mai sunt cateva statiuni de schi in apropiere de Veria, cum ar fi Elatochori (la 50 km) sau 3-5 Pigadia (langa Naussa). Insa despre cea mai mare dintre ele aveam sa aflu de abia in Grecia, de la gazda noastra si anume statiunea de schi de pe muntele Kaimaktsalan, munte cu un varf de 2521m.

Pana la urma, partea cu schiatul a picat, din lipsa de... zapada. Au fost temperaturi ridicate in decembrie, noi ne-am bucurat in Veria de soare si caldura. Au fost zile si cu 20 grade C!

Asa stand lucrurile, am scos pantalonii de schi din bagaje si am cautat informatii despre ce se poate vizita in Veria si imprejurimi.

In sfarsit a venit vacanta, am plecat devreme, pe la ora 7, dar bulgarii s-au miscat cu incetinitorul la vama, asa ca am pierdut mai bine de o ora la Giurgiu. Am ajuns in Veria chiar cand se intuneca. Cazare am avut intr-o casa (Melody House), situata in varful unui deal dar cu o panorama foarte frumoasa asupra orasului.

Ajunul Craciunului

A doua zi, in Ajunul Craciunului, am ascultat dimineata cativa colindatori care au venit la gazdele noastre sa le ureze Sarbatori fericite. Cartierul este doar cu vile, fara blocuri si am zarit grupuri de colindatori mici si mai mari pe la usi, foarte frumos! Apoi am plecat, unde altundeva decat la mare!

La 30 de minute de Veria se afla Methoni cu plaja Kavurina. Am crezut ca e totul inchis, insa spre surprinderea mea, erau cateva taverne deschise si aveau chiar si clienti afara, pe malul marii. Superb! Cred ca erau vreo 18 grade.

In timp ce ma apropiam de apa am zarit cativa pelicani! Haiosi tare. Au aparut si cateva ratuste negre. Ce cautau la mare? Ei bine, foarte aproape se afla delta raurilor Aliakmonas- Loudias- Axios care formeaza Delta National Park. Ne-am gandit ca ar fi interesant sa vizitam intr-o zi delta, dar gazdele noastre ne-au spus ca sunt alte locuri mai frumoase de vazut. Asa ca am mers pe mana lor!

Am trecut mai departe si am ajuns la un dig cu ziduri vopsite si cu tot felul de inscriptii. Dincolo de el se afla Kavurina beach. Superba! Cu nisip fin si multe scoici aduse de valuri. Scoici pe care vara nici nu visam sa le vedem... Marea, linistita, fara valuri! Au aparut si 3 pisici simpatice si dornice de joaca, asa ca am ramas mai mult timp aici.

Dupa amiaza am mers in centrul Veriei sa mancam. Am vrut sa vedem care este atmosfera inainte de Craciun. Toate terasele erau arhipline! Mi-a placut ca aveau un fel de incalzitoare electrice pe care le aprindeau dupa ce se intuneca si se facea mai frig. Forfota de nedescris peste tot. Cum e si la noi inaintea sarbatorilor.

Pentru seara de Ajun, am avut rezervare la restaurantul Beluga din centru. Le-am rugat pe gazde dinainte sa plecam in Grecia sa ne faca o rezervare unde cred ei, pentru ca oricum noi nu stiam nici un restaurant. Am vrut doar sa fie cu muzica greceasca live.

Am ajuns seara pe la ora 9 la Beluga, dupa ce ne-am oprit pentru cateva poze la oraselul lui Mos Craciun, aflat foarte aproape de restaurant. Gazda noastra, Ermioni avea o prietena la Beluga, o bulgaroaica, care, am aflat mai tarziu chiar de la ea, s-a maritat cu un grec al carui frate are afaceri la Constanta!

Meniul a costat 35 euro/pers, cam mult, dar, o data in an este Craciunul! Am pus poze cu ce am mancat, doar aperitivul am uitat sa il pozez... Friptura a avut un sos exceptional, demn de un Master chef! iar salata cu tot felul branzeturi frantuzesti. Desertul, sublim, au concluzionat copiii mei. Vinul, am comandat separat, un Chardonet cu 20 euro sticla.

Atmosfera, calda, placuta. Formatia, cu 3 solisti care au cantat pe rand melodii grecesti superbe. Grecoaicele elegante, cu blanuri, rochii fara spate si pantofi cu toc cui. A fost o seara reusita.

Ziua de Craciun

Pentru aceasta zi, ne-am gandit ca ar fi minunat sa mergem la o manastire. Cea mai cunoscuta din zona este Panagia Soumela. Aici se afla o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni –Panagia Soumela. A fost pictata de Apostolul Luca si dupa moartea Fecioarei Maria a ajuns la o manastire de pe muntele Mela (Turcia de astazi) construita in 386 de 2 monahi, la indemnul Maicii Domnului. In 1931 a fost adusa in Grecia, iar din anul 1951 se afla la manastirea care a fost construita in 1950 in aceasta regiune muntoasa. Se spune ca zona seamana prin frumusetea salbatica cu cea de pe muntele Mela. Impreuna cu icoana au fost aduse o Sfanta Cruce a imparatului Manuel si manuscrisul Evangheliei scris pe pergament de Sf. Hristofor.

Manastirea se afla la o distanta de 20 km de Veria, intr-o zona muntoasa, superba, la o altitudine de 1200 m. Se ajunge pe un drum serpuit, care trece prin satul Kastania.

Locul este de o frumusete unica, in padure, printre castani, cu o panorama deosebita.

Langa complexul monahal, in zona de parcare sunt magazine cu suveniruri bisericesti, produse traditionale, cateva terase. Puteti sa umpleti sticlute aduse de acasa sau cumparate de aici cu ulei sfintit din biserica.

A doua zi de Craciun

Am stabilit sa mergem la baile termale de la Pozar si la intoarcere sa ne oprim la cascadele de la Edessa.

Pozar Bath sau Loutra Pozar se afla la 67 km de Veria, la poalele muntelui Kaimaktsalan, aproape de statiunea de schi Voras.

La Loutra Pozar sunt izvoare cu ape termale bogate in minerale cu efecte binefacatoare cunoscute inca din antichitate. Interesant este ca izvoarele au fost create de apa de ploaie.

Vremea a fost superba, cred ca erau 20 grade. Din pacate, nu doar noi ne-am gandit sa facem o excursie la Pozar, ci si toti grecii din zona. A fost o aglomeratie de nedescris. Pe langa oameni imbracati cu geci si incaltati cu ghete, treceau persoane in halat de baie si papuci…

Altfel, locul e tare frumos, situat in padure, intr-un defileu, pe unde serpuieste râul Thermopotamos. Cascadele formate pe cursul raului, sunt spectaculoase.

Raul cu izvoare termale avand temperatura de 37 grade si 2 cascade spectaculoase cu apa rece se afla pe partea stanga. De-a lungul albiei, acolo unde raul capteaza izvoarele, au fost amenajate mici bazine cu ape termale fierbinti.

Pe partea dreapta, o piscina mare cu apa termala si cabinele de schimb la care era o aglomeratie de nedescris. Pret baie 3 euro/pers. Stiam ca sunt si 2 piscine interioare cu ape termale si bai de abur individuale. Ne-am dus la receptia de la complex sa intrebam de pret :18 euro /4 pers. Putem sa intram? am intrebat. Tipul se uita pe un tabel si zice: Avem liber la miezul noptii. Ce??

Ne-am consolat la o terasa cu bere si ciocolata calda

La plecare, in drum spre parcarea in care am lasat masina, am vizitat bazarul cu produse locale. Oferta foarte bogata: tot felul de seminte, linte, fasole boabe mari si mici – din acestea am cumparat mereu din zona Bansko- miere de pin, de castane (cam amara), de portocale, propolis, fagure. Multe borcane cu muraturi, ardei umpluti cu branza (o nebunie), fructe confiate sau glazurate cu miere (delicioase). Am gasit si un vin local alb sau roze cu 5 euro litrul. Am dat si de o pravalie in care se vindeau cascaval si feta -sortimente locale. In fine, as fi stat toata ziua sa casc gura pe acolo, dar trebuia sa ajungem si la Edessa.

Pe drumul de intoarcere, la 43 km de Veria se afla Edessa cu minunatul Waterfalls Park. Aici sunt cascade mici si mari, lacuri, poduri, toate creeaza o priveliste deosebit de placuta ochiului.

Cascadele au aparut in urma unui mare cutremur. Cea mai mare dintre ele se numeste Karanos cu o cadere de apa de 70 m, supranumita Niagara Greciei. In spatele cascadei se poate ajunge pe o poteca si se poate vizita pestera aflata aici, in munte, sapata de forta apei. Ni s-au parut cam fragili peretii pesterii asa ca doar am privit, nu am intrat. In apropiere exista o expozitie cu reptile, 2 euro /pers. Doar fata mea a intrat sa vada tot felul de serpi oribili si nu stiu ce soparle.

De aici de sus, de unde porneste caderea de apa, se coboara pe scari de lemn si carari dar am inteles ca sunt si 2 lifturi de sticla care te duc din varf pana in vale unde sunt lacuri, poduri si alei pe care te poti plimba la umbra copacilor seculari. Un loc incantator! Din pacate nu am avut timp sa exploram suficient zona, vroiam sa mancam si apoi sa plecam spre Veria pentru ca in curand incepea sa se intunece. Asta e partea proasta cu iarna, ca se intuneca devreme

Sfantul Stefan (a treia zi de Craciun)

Gazdele ne-au sugerat sa facem o excursie la lacul Neraida. Cel putin asa am inteles. Am vazut din poze ca este un lac frumos cu un pod interesant care il traverseaza. Am pus pe gps biserica de la capatul podului.

Neraida se afla la 77 km de Veria. Drumul este in mare parte pe Egnatia Odos. Am ajuns cam intr-o ora la capatul podului. Se circula pe un fir intrucat se lucreaza pe pod. In timp ce asteptam la semafor am vazut o placuta pe care scria lacul Polyfytos. Deci nu Neraida se numeste lacul. Neraida este un sat aflat langa lac.

Lacul este artificial si a fost construit intre 1972-1975 pe raul Aliakmonas. Are 2 poduri, cel mai mare este cel pe care am trecut cu masina, are 1372 m. La capatul podului este biserica Sf. Nicolae pe care am gasit-o inchisa. Toata zona ni s-a parut cam pustie, nici tipenie de om... Am ajuns pe malul lacului, am dat si de un ponton si cam atat. Am zis hai sa mancam ceva si sa ne intoarcem. Apoi mi-am amintit ca gazda a spus Neraida si nu Polyfytos.

Neraida este un sat din varful unui deal aflat la capatul celalalt al podului. Asa ca ne-am intors pe pod si am luat-o spre sat pe un drum serpuitor. Cand am ajuns aproape de varf, au inceput sa apara restaurante, un hotel dar si o multime de masini. Pana in centrul satului nu am gasit loc de parcare liber. Chiar nu intelegeam de ce este atat de aglomerat. Dupa ce in sfarsit am gasit un loc in care sa lasam masina, am mers spre marginea dealului si atunci am inteles! Privelistea iti taie rasuflarea. Cuvintele nu sunt suficiente ca sa exprim ce am simtit. Va rog sa va uitati la poze.

Pe margine sunt bancute, iar mai jos pe deal, am vazut o alee pietruita cu stalpi de iluminat. Imi inchipui ce placut este sa te plimbi pe alee si sa admiri apusul soarelui... In stanga este o bisericuta iar in dreapta sunt mai multe restaurante cu terase suspendate de unde se poate admira mai bine lacul. Am intrat la Folia. Pe terasa suspendata pe care era un bradut impodobit, am facut o multime de poze. Am ramas sa mancam. Meniul doar in greaca iar ospatarul nu vorbea decat greaca! Pana la urma ne-am descurcat, mai cu google translate mai cu dat din maini. Mancarea gustoasa, pretul un pic mai maricel ca in alte parti, da, ce sa zic, privelistea costa...

Satul e micut, in centru sunt cateva restaurante, o biserica si case /vile probabil de inchiriat. Am vazut mai jos si un hotel. Poate ca mai sunt si altele.

A patra zi dupa Craciun

Evident ca nu puteam sa ratam mormintele regale si in special mormantul lui Fililp al II-lea de la Vergina, localitate aflata la 12 km de Veria.

Dar, inainte de Vergina, am facut un popas la manastirea Panagia Dovra la 6 km de Veria. O oaza de liniste, in mijlocul naturii, pe un deal, manastirea cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului, adaposteste o parte din moastele facatoare de minuni ale Sf. Luca al Crimeei. Acestea au fost aduse in 2005 si de atunci au fost savarsite numeroase minuni, astfel ca grecii au hotarat sa construiasca in cadrul asezamantului monahal o manastire inchinata Sf. Luca al Crimeei. Inca se lucreaza la acest locas de cult.

In drumul spre Vergina am mai facut o oprire la o alta manastire, aflata la inaltime, la altitudinea de 1080 m, cu o priveliste superba asupra defileului raului Aliakmonas: Manastirea Timios Prodromu sau Holy Monastery of Saint Jojn the Forerunner. Functioneaza din sec XIV.

Manastirea adaposteste falangele de la degetele Sf. Ioan Botezatorul dar si moastele altor sfinti. Pe o carare ingusta se ajunge la pestera in care a stat o vreme, Sf. Grigore Palama. Langa pestera este o mica cascada pe langa care se poate cobori pe un podet prin padure. Foarte frumos peisajul! De poveste! Jos este defileul raului Aliakmon, iar sus de tot - Egnatia Odos! Merita sa faceti o vizita.

In sfarsit am ajuns si la mormintele regale. Pret 8 euro /adult. Copiii pana la 18 ani au gratuitate.

Mormintele au fost descoperite in anul 1977 si au fost inchise intr-o structura subterana pentru a putea fi mai bine conservate picturile. Tot aici exista si o expozitie cu obiectele valoroase gasite in monumentele funerare.

Cam aceasta a fost pe scurt vacanta noastra de Craciun din Grecia. In incheiere, cateva cuvinte si despre Veria, un orasel fermecator, aflat la poalele muntilor Vermion. Am regasit aici acea atmosfera tipic greceasca ce ne place tare mult. Ca si obiective, mentionez cateva :Altarul (Bema) Sf. Ap. Pavel, Cartierul evreiesc Barbouta cu sinagoga veche, moscheia, biserici foarte vechi si frumoase, Muzeul bizantin si altele.

Sa aveti un An Nou cu sanatate si vacante minunate!


[fb]
---
Trimis de ilee in 03.01.23 18:09:32
Validat / Publicat: 03.01.23 18:59:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3035 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ilee); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P25 Desertul cu inghetata
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[03.01.23 20:06:24]
»

@ilee: Păcat de lipsa zăpezii, dar cred că până la urmă ați avut sărbători frumoase și Veria, un orășel care îmi place mult, s-a dovedit o alegere bună.

Ai menționat Edessa și Pozar, la care, deși mi-am propus, încă nu am ajuns, dar și câteva biserici și mănăstiri aflate în relativă apropiere de Veria de care nu auzisem. Am reținut!

La Vergina s-a deschis publicului palatul - înțeleg că a fost integrat cumva în site-ul mormintelor regale. Nu l-ai vizitat?

Felicitări pentru sejur și un An Nou cu sănătate și plin de călătorii minunate!

ileeAUTOR REVIEW
[03.01.23 20:31:21]
»

@Carmen Ion: A fost mai bine ca nu am avut zapada, pentru ca altfel nu reuseam sa ajungem in toate locurile acestea frumoase! ????

La Vergina am vizitat complexul care cuprinde mormintele si expozitia. Am poze si de aici dar am depasit limita si astept sa vad daca primesc aprobare ca sa incarc mai multe poze.

Multumesc pentru urari si ecou! Multa sanatate si realizari in Noul An!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterPHONE
[03.01.23 20:48:35]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

ileeAUTOR REVIEW
[03.01.23 20:55:01]
»

@webmaster: Multumesc!

mishu
[05.01.23 09:57:57]
»

@ilee: O alegere mai mult decat inspirata, felicitari, votat cu mare drag.

ileePHONEAUTOR REVIEW
[05.01.23 10:02:09]
»

@mishu: Mulțumesc! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, ilee, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Veria-Vergina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065685033798218 sec
    ecranul dvs: 1 x 1