BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Având la dispoziție o zi pentru Side am putut vizita muzeul așa cum mi-am dorit fără să fiu fugărit de vreun ghid turistic datorită unui program mai strict. Muzeul din Side a fost amenajat într-o fostă clădire romană, mai exact băile romane, sincer nici nu-mi imaginam să fie amenajat de exmplu într-o clădire modernă, nou-construită. Muzeul este la locul lui acasă între pereți construiți acum 2000 de ani.
Cum ajungem la Side-Museum?
Am povestit data trecută despre accesul în Side. Este valabil și pentru muzeu. Mai exact: În localitatea Manavgat se face dreapta din D400 la o intersecție importantă spre stațiunea Side. Se va circula o porțiune scurtă pe bulevardul Kemer după care se face stânga pe bulevardul Yavuz Sultan Selim. Se ține direcția înainte după o altă intersecție și circulăm în continuare pe Faith Sultan Mehmet. Urmează un indicator spre Side Atatürk Otoparki (autogara din Side) se va circula pe strada 511.
Ajungem în scurt timp la autogară unde se vor găsi și locuri pentru autoturisme. De cum ieșim din autogară observăm deja primele ruine din perioada antică. După ce intrăm pe strada principală spre orașul vechi chiar înainte să intrăm pe sub Arcul de triumf muzeul se va observa pe partea dreaptă.
Muzeul are două intrări, cea secundară se află pe faleza vestică a orașului.
Tarife, program și alte condiții
Era afișat doar orarul de iarnă noiembrie-martie 8.30-17.30. Vara cred că ține deschis o oră mai mult, așa am văzut la toate obiectivele din Turcia. Atât la muzeu cât și la teatru am plătit cu cardul, vizita la muzeu m-a costat 14 lei echivalent TL. La intrare nu a existat vreun control de securitate, dar sînt multe camere de supravgehere. Se găsesc și paznici, la un moment dat am pus aparatul foto pe un exponat din exterior și mi s-a atras pe loc atenția.
Fotografierea în scopuri personale este posibilă fără costuri suplimentare. Toaleta se află pe partea stângă dinspre intrare, un magazin de amintiri plus alte obiecte/alimente se mai găsește aici. În curte/parc sînt multe locuri de recreere nimeni nu spune nimic dacă se consumă un sandviș/apă aici. Din grădină se poate observa marea Mediterană.
Muzeul din Side-scurt istoric
Side-oraș portuar din Pamfilia, ca orice oraș roman antic care se respectă avea patru băi populare. Una din cele patru am pomenit în ultimul articol, era o baie populară în partea estică al orașului nu departe de templul lui Apollo. Baia despre care discutăm acum-adică clădirea în care se află muzeul în prezent era un adevărat SPA multifuncțional de pe vremea romanilor. Incinta rectangulară înconjurată de un zid de piatră avea în dotare clădirea băii în sine, o curte spațioasă și o intrare dinspre stradă.
Intrarea dinspre stradă a fost folosită ca și târg, curtea ca și sală de fitness/gimnastică (Palaestra) plus recreere și odihnă, iar SPA-ul roman avea 5 încăperi. Prima încăpere era baia rece bineînțeles dotat cu bazin dar cu apă neîncălzită (Frigidarium). Două încăperi erau dotate cu bazine cu apă semiîncălzite (Tepdarium). O încăpere era destinată pentru cei friguroși, bazinul era umplut cu apă caldă spre fierbinte (Caldarium). Nu lipsea nici sauna în a cincea încăpere cea cu cupolă se putea face baie cu aburi (Sudatorium). Nu lipseau nici vestiarele (Apodyterium) și de ce nu... încălzirea în padoseală și pereți, că doar la romani a fost posibil. Apa necesară provenea din râul Manavgat prin apeductul amenajat. Din toată povestea asta am dedus că romanii erau un popor care se respectă, cel puțin din punct de vedere a băilor.
Revenind la prezent, băile în Side se fac acum în mare, în camera de hotel sau la SPA-ul resortului dacă ai plătit și acest serviciu. Eu în locul celor din Side reconstruiam baia așa cum era iar muzeul îl amenajam în altă clădire. Dar e bine și așa rău e doi în unu, vedem unde făceau ăștia baie plus exponatele din muzeu.
Am și uitat ce era mai important, baia populară a fost construită în secolul II, cică renovat în secolul V și descoperit/excavat în 1961. Cineva a venit cu ideea de a transforma în muzeu, și iată din anii 70 noua destinație.
Ce am văzut în muzeu?
Intrarea dinspre stradă (la stânga se află zidul de incintă, la dreapta clădirea fostei băi) are o lățime de aproximativ 5 metri, este decorat cu coloane romane mai întregi și mai puțin întregi. Aici găsim un prim obiectiv interesant o bornă kilometrică monumentală amplasată cu ocazia construirii drumului de 495 km în anul 129 între Pergamon (capitala provinciei) și Side. Ctitorul drumului a fost consulul Manius Aquilius.
Exponatele sînt obiecte găsite în tot Sideul de la începutul săpăturilor arheologice până în prezent. Exponatele mai valoroase și care trebuie ferite și de vreme (sau de sustrageri) sînt expuse în interiorul fostelor băi. Alte exponate mai voluminoase, ruine, morminte, statui de dimensiuni mai mari sînt expuse în exterior. Eu am vizitat prima dată interiorul. Prima încăpere fosta baie rece este semideschisă, sub cerul liber, cred că a fost ceva de gen piscină exterioară. Înainte de intrare găsim un obiectiv foarte interesant, un ceas solar roman diferit de orice ceas solar văzut până acum. Ceasul solar este ca un bazin semicircular pe margine se află diferite statui și în momentul în care umbra ajunge la o anumită statuie romanii determinau ora. Bineînțeles că erau statui câte ore avea ziua lumină, nicidecum 12. Acuma poate glumesc dar poate romanii plăteau baia la oră (ca în vremurile noastre) așa că ceasul solar putea fi foarte util.
După intrare primele exponate văzute erau niște arme găsite la zidul de apărare estic din Side. A urmat o vitrină luminată cu diferite statuete mai mici de aproximativ 10-50 cm. Despre statuete care reprezentau fie chipuri de om fie femei cu copii s-a scris că se foloseau pentru decorarea locuințelor de acolo și dimensiunile mai mici. În următoarea vitrină am găsit expuse multe obiecte din sticlă, în principiu vaze, vase pentru depozitarea diferitelor lichide vin de ex. chiar și ceva vase în formă de eprupetă. Obiectele de sticlă sînt din perioada romană și bizantină dovadă că a existat și această industrie pe atunci.
În următoarea vitrină am găsit obiecte expuse din metal provenind din viața de zi cu zi ai foștilor cetățeni din Side. Am văzut aici obiecte folosite în bucătărie, ustensile agricole, de prelucrare a lemnului, tacâmuri, etc. A urmat o vitrină cu obiecte din ceramică, în principiu carafe, vaze, etc.
În următoarele încăperi am văzut diferite statui ale unor zeități, cu sau fără cap sau vreun picior-valoroase oricum, sarcofage și alte obiecte. M-au întâmpinat pe rând Hermes, Hercule, Nemesis, Melas (zeul răurilor inclusiv Manavgat), Nike, Eros. Pe lângă zeități mai găsim statui cu chipuri necunoscute. Nu toate sînt originale, există și replici dar noi turiștii neputând face diferența se pot lua de bune ca și originale. Printre obiecte am mai găsit câte ceva interesant cum ar fi o pușculiță din ceramică-în interior s-au găsit 405 monezi de argint, o economie considerabilă pe atunci ca și în comparație un depozit bancar din prezent cu vreo 3-400000 lei. Am mai văzut o colecție impresionantă de monezi ultimele bătute în anul 218. Am mai văzut ceva obiecte folosite în viața de zi cu zi cum ar fi un cazan de încălzit apa, diferite vase, o colecție de amfore de ceramică, o colecție de obiecte liturgice folosite la diferite ceremonii/slujbe religioase, acestea sînt predominant din metal.
Am mai văzut sarcofage dar și morminte deschise cu oase umane dedesubt. Din nici o încăpere nu lipsesc aparatele de dezumidificare, aerul de lângă mare conține totuși o umiditate ridicată.
Revenind în grădină care la sfârșit de noiembrie era încă destul de verde și plin de flori am continuat vizualizarea exponatelor. Pot enumera unele de care îmi aduc aminte, de exemplu relieful zeului Soarelui și Lunii, diferite fresce recuperate de pe clădiri ruine din Side, elemente decorative recuperate de la celelalte băi din Side (așa cum am povestit au fost patru băi în Side din care am vizitat două probabil celelalte au fost distruse de cutremur) un altar dedicat gladiatorilor recuperat din zona teatrului, patru statui reprezentând zeul Nike recuperate din diferite zone ale orașului inclusiv porțile principale, două statui reprezentând leul, simbol al puterii în acea vreme, multe elemente din fațada unei fântâni bizantine, sarcofage, morminte din nou.
În curte mai găsim multe panouri, indicatoare informative. Astfel ni se arată ce unde se află, planul băilor romane, și istoria din Side. Toate inscripțiile sînt în turcă și engleză pe câteva dar nu toate apare și germana. De asemenea era și un ghis audio disponibil dar nu am folosit. Muzeul nu este perfect dar se află într-o continuă acțiune de îmbunătățire, m-a impresionat. Dacă nu aveți prea mult timp la dispoziție merită totuși o vizită muzeul nu este atât de mare. Recomand vizita la acest muzeu.
Trimis de AZE in 18.07.20 20:20:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Green Canyon un peisaj de poveste — scris în 13.11.24 de Ella Elle din CâMPIA TURZII [CJ] - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Manavgat — scris în 30.10.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jan.2024 Ce poți să faci în Side într-o zi de ianuarie — scris în 25.04.24 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Plaja Coppa, Side — in top???? — scris în 17.07.23 de ManuelaManu din TG JIU - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Relaxant, într-o zi înnorată — scris în 14.06.23 de vivi2002 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2023 O excursie potrivita pentru cei cazati in zona. Chiar merita — scris în 05.06.23 de gianimary din BULZ [BH] - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Manavgat, Side, o statiune scaldata in soare — scris în 20.07.22 de laura mihaela din BUZăU - RECOMANDĂ