ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.02.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 15.02.16
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 5 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Paphos, capitală europeană şi artă abstractă

TIPĂREȘTE URM de aici

N-am avut mult timp de zăbovit prin Larnaca. Era o altă zonă care acţiona asupra mea ca un magnet cam la 100 de km distantă. De fapt nu îmi place să stau mult într-un loc. Cele mai reuşite vacanţe mi se par cele din care mă întorc obosită. Inactivitatea, statul la plajă şi un program fix sunt toate ingredientele pe care nu vreau să le folosesc în concediu. Aşa că renunţăm la apartamentul destul de confortabil din Kiti cu intenţia de a ajunge cât mai repede in Paphos. Am mai făcut o oprire de câteva ore la Camel Park, un fel de zoo cu …cămile evident. O să vă vorbesc şi despre el, dar acum ne grabim să ajungem in Paphos.

100 de km pe autostradă au trecut pe nesimţite. Eram porniţi să cercetăm insula cât de în nord putem. La închirierea maşinii, ni s-a atras atenţia că în Ciprul de Nord nu e valabilă asigurarea. Ca turist nu vrei să te implici în problemele lor interne, dar am simţit multă tristete ori de câte ori am adus vorba de zona nord. Uitasem să vă zic că anul trecut Paphos a fost capitala europeana a culturii, a fost gazda unor evenimente culturale cu tema „Pod între continente, punte între culturi”. Pe faleza de la castelul medieval spre Faros Beach erau o mulţime de omuleţi pictaţi, purtători de mesaje unele vesele, optimiste, altele politice, triste sau disperate. Unul dintre ele mi-a provocat o lacrima şi nevoia să aflu mai multe. Help Cyprus şi un cuţit însângerat cu marca Turciei. Îl vedeţi şi voi în imagine. Pe scurt, că doar suntem în vacanţă, istoria e cam aşa. Începutul secolului îi prinde colonie britanică, dar divizaţi în două comunităţi religioase principale care vor deveni nucleele a două „republici”. În timpul primului război mondial insula a fost oferită de britanici, Greciei, un fel de mită pentru a intra în război alături e ei. Grecii refuză, dar o eventuală independentă nu era dorită nici de ciprioţii musulmani, care se temeau de o posibilă uniune cu Grecia. Cipru a devenit republică independentă în 1960 printr-o convenţie negociată de Turcia, Grecia şi Marea Britanie. Intervenţia celor trei state implicate, fiecare cu propriile interese au amplificat sentimentele patriotice şi ura interetnică a ciprioţilor, care nu au fost niciodată consultaţi cu adevărat în problemele constituţionale şi de guvernare. Astfel s-a ajuns la un stat divizat artificial, partea de Nord recunoscută ca stat doar de Turcia, blocată de un embargou comercial, are o economie care stagnează, în timp ce partea de sud, se dezvoltă datorită turismului şi a recunoaşterii internaţionale.

Nu vreau să vă încarc cu mai multe informaţii doar ce e necesar să stiţi. Povesteam cu ceva timp în urmă cu nişte prieteni care fuseseră tot anul trecut în Cipru, au închiriat şi ei maşină, dar au omis sa asculte şi indicaţiile de a nu trece graniţa. Au trecut în Ciprul de Nord şi în mai puţin de 2-3 km au fost opriţi de un echipaj de poliţie care le-a recomandat respectuos sa facă cale întoarsă pentru siguranţa lor. Le-au povestit că au fost cazuri în care cetăţenii au vandalizat maşinile închiriate de turiştii din Cipru de Sud şi că disensiunile dintre ei se răsfrâng asupra tuturor. Recunosc, nu am încercat, dar probabil se poate încheia şi o asigurare valabilă în partea nordică. Nu ştiu nimic de costuri. Nu cred în poveştile auzite cum că cei din nord sunt nişte brute care dau foc la biserici şi vandalizează maşinile turiştilor, dar încerc să respect istoria fiecăruia aşa cum o trăieşte şi cum o percepe. Daca voi vizita partea nordică, sunt sigură că-mi va plăcea la fel de mult, pentru că natura e uimitoare peste tot, iar diferenţele culturale nu fac decât să ne îmbogăţească. Deocamdată recunosc, nu ma simt pregătită să mă confrunt cu baclavale, bazaruri şi all inclusive.

Avem autostradă spre Paphos, drumul e bun, frumos, bine semnalizat, iar condusul pe partea opusă e o provocare grozavă pe care o agreem cu toţii, şi cel mai mult soferul. Noroc cu cutia automată a maşinii. O grija în minus e binevenită. Suntem atenţi la indcatoare, nu de teama că am putea să ne rătăcim, ci mai degrabă să vedem pe unde am putea să ne mai plimbăm. Un indicator spre Aphrodite’s Hills ne trezeşte cheful de explorare. Stabilim să ne întoarcem într-una din zile.

V-am spus că Cipru e invadat de români. În Paphos am gasit un magazin cu produse româneşti. Normal, plin de români. Am intrat de curioşi, dar nu am cumpărat nimic. Aveau pufuleţi, pate Bucegi, loţiuni şi creme Farmec, apă Borsec. Preturi mai mari normal, dar ciudat mi s-a părut că era plin de turişti români. Eu credeam că astfel de magazine sunt pentru cei care traiesc şi muncesc acolo şi le e dor de un gust românesc. Ca turist… ma gândeam că alegi o ţară nouă ca să ai parte de diversitate.

Vă spun acum ce mi-a plăcut mai puţin din ce am văzut. Topul cu locurile prefrate il lasăm pe altă dată.

Nu mi-a plăcut că traseele lor turistice mai ales cele de prin munţi şi păduri nu sunt marcate decât la plecare. După... habar nu ai când şi unde se termină. Te duci până te blochezi în stânci, te rătăceşti în pădure, pe plictiseşti sau abandonezi că ţi se pare că ai deviat de la traseu. Totul depinde de tine.

Cel mai puţin mi-a plăcut la castelul medieval din Paphos. Nu că ar fi fost o ruină… e normal să fie aşa. Dar peste tot erau blocaje care interziceau trecerea, şi era mai spectaculos din afară decât din interior. Nu exista un ghid care să îţi vorbească despre istoria lui, nici plăcuţe cu explicaţii decât foarte sumare. Intrarea costă puţin, undeva la 2 euro de persoană, dar pentru ce am văzut a fost prea mult. Mă aşteptam să aflu ceva, n-am aflat nimic, decât ce am căutat eu pe internet. Are o singură intrare şi câteva ferestre mici. Cladirea principală o reprezintă un turn mare înconjurat de ziduri. Primul nivel îl reperezintă un spaţiu deschis pe centru şi câteva încăperi folosite la un moment dat ca celule pentru prizonieri. Majoritatea erau goale. La al doilea nivel ai parte de o panorama frumoasă şi multe scări blocate.

Jos, într-o celulă de prizonieri era amenajat un spaţiu ce se dorea de prezentare a unei arte abstracte. Un zid de BCA în spate, un covor persan pe jos şi o jantă de maşină legată cu lanţul de peretele de BCA. Artă, nu glumă. Sau poate era o glumă şi eu am crezut că e artă. Probabil reprezenta înlănţuirea voinţei ciprioţilor pe pământ turcesc cu un lanţ grecesc de un perete englezesc… Habar n-am. Poate era doar un şofer care avusese de a face cu hoţii şi îi era teama să nu i se fure roata de la maşina. Recunosc n-am înţeles imaginea artistică a autorului, mai am de învăţat multe, poate sunteţi voi mai pricepuţi. Priviţi poza P09 şi explicaţi-mi şi mie să ştiu ce-am văzut. Clar, am multe lacune în ce priveşte înţelegerea artei abstracte. :D


[fb]
---
Trimis de Maya_C in 14.02.18 12:30:15
Validat / Publicat: 14.02.18 13:04:28
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU

VIZUALIZĂRI: 4474 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Maya_C); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 castelul medieval, locul unde se desfăşară multe spectacolo
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Aurici
[15.02.18 15:18:19]
»

@Maya_C: Când am fost noi, nu cu atât de mult timp in urmă, în partea dreaptă, cum intrai în castel, era o încăpere unde erau scaune și un monitor unde se derula un film cu istoria castelului și a Ciprului, în general. În articolul meu, Despre Cipru în general, despre Pafos în special (II) - excursiile noastre, poza P04 este sugestivă. Asta a fost un ghid bun pentru noi. Să înțeleg că nu mai era așa ceva acolo?

Noi ne-am descurcat destul de bine în Munții Trodos. Traseele pe care am mers noi mi s-au părut chiar foarte bine marcate cu indicatoare și panouri informative. Ce nu ne-a plăcut a fost că citeam la începutul câte unui traseu despre fauna și flora pe care o s-o găsim acolo și de fapt nu găseam mai nimic în afară de poteci și peisaj. Dar de lipsa marcajelor nu pot să zic că am suferit.

Aștept să văd ce ți-a plăcut cel mai mult în Paphos și împrejurimi, sunt curioasă. Mie mi-a plăcut mult de tot acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Maya_CAUTOR REVIEW
[15.02.18 17:58:49]
»

@Aurici: sa stii ca era incaperea cu monitor, am vazut ca rula un filmulet scurt dar nu m-a impresionat prea tare. nu stiu ce asteptari aveam dar un film care sa ruleze in bucla, mi s-a parut prea impersonal.

Pe traseele din munti nu neaparat indicatoare si placute informative mi-au lipsit. Probabil sunt obisnuita cu stilul nostru ca la fiecare plimbare pe carari de munte finalitatea e la o bere rece la o cabana, un punct de perspectiva, o cruce... Asa... sa punctezi capatul drumului. Sau un indicator care sa spuna "ai ajuns la 1500 de metri. esti un campion" In Muntii Trodos am avut dispute serioase cu privire la unde se termina traseul. Mie imi place sa ma avant, sa merg mult. dar ai mei insistau ca pe unde vreau eu e nerecomandat turistilor ca e prea riscant. Ce-i drept nu mai erau oameni, dar eu, cu grija, mai puteam inainta... Nu stiu cine a avut dreptate, dar am cedat sa nu le stric cheful. Acuma... dilema mea a ramas. Am ajuns la capat sau nu?

mishu
[15.04.18 21:35:54]
»

@Maya_C: Frumos articol, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Maya_C, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Paphos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.038372993469238 sec
    ecranul dvs: 1 x 1