GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
După ce ne-am cazat la Pensiunea Emil din Balatongyörök, ne-am grăbit să ajungem la primul obiectiv pe care îl aveam de vizitat în această zonă.
E vorba de Lacul din Peșteră de la Tapolca. Nu sunt sigur dacă asta e cea mai bună traducere a acestui obiectiv. În engleză el figurează ca și „Lake Cave”, iar o traducere directă ar fi Peștera Lacului. Mai apare pe net și sub denumirea de Lacul în Peșteră sau Peștera cu Lac. Eu o să încerc să îi spun mai pe românește așa că am să folosesc termenul care sună mai bine în limba noastră, Lacul din Peșteră.
Am aflat de pe net despre acest loc, atunci când am căutat obiectivele turistice din zona Lacului Balaton și am vrut neapărat să îl vedem pentru că era ceva inedit pentru noi.
Ne-am grăbit să ajungem în acea zi din cauza programului de vizitare, care în lunile acelea de primăvară este destul de scurt și casa de bilete se închide cu o oră înaintea obiectivului pentru că vizitarea acestuia durează cam o oră și ceva.
Peștera se găsește la următoarea adresă: Tapolca, Kisfaludy Sándor u. 3,8300 Ungaria, iar date despre ea găsiți pe internet aici: bfnpi.hu/hu/tapolcai-tava ... latogatokozpont.
Programul de vizitare pe tot parcursul anului este următorul:
ianuarie - februarie = 09.00 - 16.30, ultima intrare la ora 15.30;
martie - iunie = 09.30 - 17.00, ultima intrare la ora 16.00;
iulie - august = 09.00 - 20.00, ultima intrare la ora 19.00;
septembrie - octombrie = 09.30 - 17.00, ultima intrare la ora 16.00;
noiembrie - 23 decembrie = 09.00 - 16.30, ultima intrare la ora 15.30;
- în perioada sărbătorilor de iarnă este închis în zilele de 24,25,31 decembrie și 01 ianuarie iar în restul zilelor programul este mai scurt.
Biletul de intrare constă 2200 forinți pentru adulți și 1500 forinți pentru copiii cu vârsta între 3 și 14 ani. Pentru studenți și pensionari, biletul costă 1900 forinți. Mai există și bilete pentru familii și pentru persoane cu handicap. Se poate plăti și cu cardul.
Noi am ajuns acolo la ora 15 și 10 minute și am putut să intrăm. Înainte de a intra am parcat mașina în parcarea de vis-a-vis. Parcarea este cu plată și între orele 08-16 costă 100 forinți pe oră. Duminica este gratuit.
După ce am achitat biletele am mers spre turnicheții de la intrare iar aici am fost întâmpinați de un domn care ne-a înmânat la fiecare ochelari 3D și ne-a întrebat dacă dorim audioghid. Ochelari sunt incluși în prețul biletului și trebuie predați atunci când terminați turul, iar audioghidul costă 1000 forinți și are doar limbile engleză, germană și rusă.
Turul începe chiar după intrare cu o expoziție care prezintă fotografii și mulaje ale lumii preistorice, precum și imagini din această peșteră. Sunt și câteva televizoare cu imagini 3D care prezintă foarte frumos peștera. Peste tot sunt tot felul de locuri unde copiii și nu numai, pot să se mai distreze puțin pentru a nu se plictisi. De exemplu e o cutie din placaj care are niște găuri rotunde și înăuntru se află mai multe tipuri de roci pe care trebuie să le recunoști doar pipăindu-le introducând mâna prin acele găuri și comparându-le cu pozele și explicațiile care sunt afișate pe pereții cutiei. Mai este un mic perete pentru cățărat și multe alte chestii interactive.
Am admirat și noi toate aceste lucruri care se întind pe o suprafață destul de mare, la parterul și etajul clădirii și am coborât din nou la parter prin altă parte, am lăsat ochelarii 3D într-un coș și am intrat spre peșteră pe o ușă mare de lemn pe care este un anunț care te roagă să nu o lași deschisă.
Am copiat de pe net niște date despre peșteră care sigur vă vor interesa și anume:
„ Pestera a fost descoperita in anul 1902, sub orasul Tapolca, pe malul lacului Balaton. Este un sistem de pesteri, din care o parte sunt acoperite de ape adanci, pe care pot circula si barci. Astazi este un loc ideal pentru turisti. O parte din pestera care se gaseste sub spital, in al 2-lea Razboi Mondial, a fost un loc unde se ascundeau localnicii. Aerul benefic pentru afectiunile cailor respiratorii se cunoaste din acea vreme. Parerea medicilor specialisti, compozitia aerului si aspectul benefic asupra organismului bolnav au dus in anul 1973 la amenajarea unei parti din pestera pentru tratarea bolnavilor. Pestera, incepand cu anul 1982, a obtinut aprobarea Ministerului Sanatatii. Vindecarea completa a astmului se poate obtine prin combinare tratamentului medicamentos, fizioterapie, psihoterapie, dieta si sport. Pentru vindecarea bolnavilor nu se foloseste doar clima pesterii in mod pasiv, ci se aplica un tratament specific, complex, de reabilitare a cailor respiratorii.
Parametrii aerului sunt constanti, nu contin substante externe agresive, lipsit de polen. Temperatura este de 14-16 grade constant. Umiditatea este mare, nu are praf, aerul este extrem de curat. Acesti factori calmeaza si relaxeaza (sunt recomandate la pacientii alergici, cu astm si alte boli a cailor respiratorii).
Tratamentul in pestera se recomanda pentru: astm, laringite, bronsite, alergii ale sistemului respirator. Nu sunt contraindicatii.
Marimea pesterii si conditii bioclimaterice
Adancime: 15 m; Suprafata: 1210 m2; Volum: 3490 m3; Temperatura: 14-16 oC; Umiditatea relativa: 95-99%; Presiunea atmosferica: 750-778 Hgmm”
Știam că este și un loc bun pentru sănătate dar sincer noi am vrut să o vizităm pentru plimbarea cu barca. Nu am mai experimentat niciodată așa ceva și eram foarte curioși cum este să descoperi o peșteră plimbându-te prin ea cu barca.
Am coborât pe scări până la baza acestora și de aici am mers puțin și am ajuns la debarcader. Aici erau mai multe bărci mici cu o singură vâslă și un domn care te ajuta să te urci în barcă și îți explica normele de siguranță și direcția în care trebuie să pornești. Se merge doar într-o singură direcție pe niște galerii care te aduc înapoi la locul din care ai plecat. Pentru adulți nu sunt obligatorii vestele de protecție dar am văzut că pe copiii mai mici îi obligă să le poarte.
Plimbarea cu barca prin peșteră a fost super faină. Peștera este carstică și peste tot pereții din calcar au fost mâncați de apă și au niște forme foarte interesante. Apa nu pare adâncă pentru că este extrem de limpede și peste tot se vede fundul. Galeria prin care navighezi este foarte îngustă și pe alocuri foarte joasă. Adică așa joasă că trebuie să te apleci în barcă ca să poți trece. Și aici nu e vorba doar de mine, care a trebuit să mă aplec mai des. Sunt și unele locuri unde spațiul este mai larg și acolo am oprit și noi pentru a ne mai bucura de priveliște. În rest nu prea poți să oprești pentru că vin alte bărci din spate și nu prea pot trece două bărci una pe lângă alta.
Pe pereți sunt camere video și butoane pentru panică dacă vă apucă teama. Într-un loc este un aparat care vă face o poză, pe care o puteți cumpăra atunci când ieșiți. Noi nu am știut exact unde este acesta și nu am ieșit prea bine în poză dar tot am luat-o. Poza o vedeți în prealabil pe un ecran aflat la ieșire lângă magazinul de suveniruri și dacă vă place puteți să o cumpărați cu 590 forinți.
Nu am prea putut să ne facem nouă poze pentru a vedea dimensiunea peșterii față de barcă, astfel că am pozat pe cei care au trecut pe lângă noi pentru a vă da seama cam cum arată plimbarea prin peșteră. În unele locuri trebuie să te împingi de pereți pentru a lua curbele sau pentru a înainta pentru că e așa îngust că nu poți să vâslești. Barca se lovește aproape încontinuu de pereți dar nu este deranjant pentru că viteza cu care înaintezi este foarte mică. E chiar distractiv.
După ce am ajuns în locul de unde am plecat, am predat barca și am mers către ieșire. Chiar înainte de a ajunge la scări am văzut în dreapta și un loc uscat pe unde te poți plimba puțin pentru a explora peștera și am mers pe acolo. E un culoar mic care se termină imediat și trebuie să te întorci pe unde ai venit.
Am plecat de acolo foarte încântați de experiența avută și vă recomandăm cu tot dragul să nu ratați acest loc dacă ajungeți prin zonă.
Călătorii frumoase!
Trimis de ungureanica in 26.09.19 15:02:58
- A fost prima sa vizită/vacanță în UNGARIA
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Keszthely-Heviz, KESZTHELY / HEVIZ" (deja existentă pe sait)
Să te faci ”cârlig” că nu te-ai lovit cu creștetul de tavanul peșterii? La cât ești de înalt, n-aș crede!
@mihaelavoicu: Cum să nu. Dar astea se uită repede.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Frumoasele statiuni de pe coasta de nord a lacului Balaton — scris în 06.11.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 La pas prin Tapolca — scris în 04.10.19 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Balatongyörök - locul unde ne-am întâlnit cu Balatonul — scris în 25.09.19 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Lacul Heviz — scris în 19.02.19 de valyman din BAIA MARE - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Festetics Furdohaz minunea de pe lacul Heviz — scris în 19.02.18 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Erotikus Panoptikum - Keszthely — scris în 06.02.18 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Surprinzătorul Keszthely — scris în 04.09.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ