ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Frumoasele statiuni de pe coasta de nord a lacului Balaton

TIPĂREȘTE URM de aici

O alta latura a orasului Keszthely, in afara de cea istorica, am descoperit-o in cea de-a doua parte a zilei. Orasul are iesire la coasta de nord a lacului Balaton„, Marea Ungariei” , fiind un loc de relaxare. Lacul e alimentat cu apa termala de la izvoarele de la Heviz, de aceea isi pastreaza o mare parte din an temperatura de 20-26º C.

Promenada e amenajata pe malul lacului, in spatele parcului Helikon, iar aici am descoperit o statuie in marime naturala a imparatesei Elisabeta (Sisi) alaturi de cainele ei.

Plaja orasului (Városi Strand) este renovata, cu terenuri de sport pentru copii si adulti, cu toalete si cabine noi. Mai exista doua plaje amenajate in oras, una la dreapta, plaja Helikon si una la stanga, in nordul orasului, plaja Libas. Pentru toate plajele din Keszthely se plateste.

In centrul zonei de promenada se afla o roata ca cele din parcurile de distractie, dar si semnul pe care scrie„Keszthely” , un loc popular, unde am facut fotografii cu lacul in fundal.

Exista si un debarcader de unde vaporasele pleaca in minicroaziere pentru turistii dornici de plimbare. Un astfel de vapor se pregatea de plecare, asa ca ne-am cumparat bilete si am ocupat ultimele locuri disponibile. Vaporul s-a indepartat de mal si timp de o ora ne-a plimbat in larg, admirand si apusul soarelui.

Lacul a fost o mare, cu milioane de ani in urma, insa din cauza schimbarilor geologice, peisajul s-a schimbat si fundul marii s-a ridicat, ajungand la o adancime mica, de aproximativ 3 metri, singurul loc mai adanc al lacului fiind depresiunea Tikhany. Calitatile curative ale apei lacului sunt recunoscute pentru puterile miraculoase de a reda sanatatea celor bolnavi.

Pe inserat ne-am indreptat spre una dintre cele mai frumoase locatii ale zonei, prima baie circulara construita pe apa. Aceasta a fost extinsa la o baie cu doua insule, avand astazi forma literei Y. Baia insulei a fost detinuta de o companie, Balaton Fürdő Rt., insa orasul Keszthely a preluat administrarea baii si a parcului, incepand cu anul 1890. Familia Festetics a contribuit si ea la intretinerea zonei, insa in anii 1960 aceasta a fost demolata si inlocuita cu o cladire din metal si beton. Incepand cu anii 2000, baia insulei din secolul al XIX-lea a fost restaurata, astfel ca exteriorul complexului este autentic.

Am intrat pe poarta ornamentala, decorativa a„castelului” de lemn cu doua turnuri restaurate, care are in interior vestiare, o cafenea si alte dotari moderne.

Seara nu am avut prea multe optiuni de distractie aici, deoarece terasele s-au inchis la ora 22.00, ceea ce ne-a surprins, gandindu-ne la terasele noastre de pe litoral, pline ochi, cu muzica ce bubuie pana dupa ora 24.00. Nu stiu de ce au acest program, insa aceasta liniste si„discretie” am descoperit-o a doua zi si in cea mai veche si celebra statiune balneo-climaterica de pe malul lacului, Balatonfured. Izvoarele termale bogate in acid carbonic sunt folosite in terapia afectiunilor cardiace.

Pe de alta parte, Balatonfured este si un paradis al amatorilor de sporturi nautice, caiac, canoe, yachting, dar si al competitiilor de pescuit. Iarna, lacul poate ingheta saptamani, astfel incat se poate patina.

Nu ne-am indepartat prea mult de tarmul lacului, plimbandu-ne pe Promenada Tagore, numita dupa laureatul Nobel, poetul indian Rabindranath Tagore care, dupa ce a fost vindecat la Spitalul de Stat de Cardiologie, cu ajutorul apei cu proprietati terapeutice a lacului, a plantat primul copac al promenadei. Potrivit unei legende hinduse, daca un barbat in varsta planteaza un copac, va trai pentru a vedea copacul crescand. Rabindranath Tagore a murit 11 ani mai tarziu, la varsta de 80 de ani.

Ne-am oprit mai intai in portul de yachtinguri, din care iubitorii de navigatie cu vele pornesc in Regata Kékszalag, cel mai mare eveniment al Asociatiei Ungare de Yachting, in cadrul caruia sute de navigatori se intrec pe „Marea Ungara” si fac inconjurul complet al lacului pe ruta Balatonfüred, Balatonkenese, Siófok, Keszthely si Balatonfüred.

Promenada umbrita, unde intalnesti restaurante, cafenele, magazine, este cunoscuta ca strada principala a Lacului Balaton, iar statuile si placile memoriale povestesc despre istoria orasului.

Doua dintre statui reprezinta un pescar si un barcagiu, doua profesii stravechi ale locuitorilor de pe malul lacului, despre care legenda spune ca daca le atingi cizmele, sigur te intorci in aceste locuri. Bineinteles ca le-am atins si eu pentru ca imi doresc foarte mult sa revin pentru a vizita in tihna, explorand lacul pe doua roti, pe traseul cu o lungime de 150 km de coasta.

Portul Balatonfüred este o locatie populara de plimbare, de unde se poate vedea peninsula Tihany. Portul functioneaza din 1846, existand datorita contelui Istvan Széchenyi. Docul a fost reconstruit de mai multe ori inainte de a ajunge in starea actuala.

Alte statui pe care le-am intalnit sunt: statuia cu mana intinsa iesind din apa, un memorial pentru marinarii inecati, dar si statuia de bronz a lui Istvan Bujtor, actor maghiar si pasionat de navigatie.

Am stat doar cateva ore aici si cu parere de rau ne-am continuat drumul fara a vizita si ale statiuni ale zonei de nord a Balatonului, formata din orase cochete, cu o arhitectura deosebita, ideale pentru o vacanta relaxanta in orice perioada a anului. Partea de sud a lacului este dedicata celor mai petrecareti, fiind impanzita de resorturi, pub-uri, cluburi si baruri, plaje cu iarba si multe alte localuri similare celor din Europa.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 06.11.22 16:17:22
Validat / Publicat: 06.11.22 18:56:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3184 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28600 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.11.22 19:09:02]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Keszthely-Heviz:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053817987442017 sec
    ecranul dvs: 1 x 1