GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cand esti intr-un city-break de 3-4 zile, categoric nu ai timp sa vezi TOT! Poti sa "gusti" din savoarea locului intr-un ritm lent ori, daca esti grabit si/sau lacom, poti, desigur, sa bifezi obiective. Dar, din experienta calatoriilor trecute, mai nimic din ce am "bifat" pe fast-forward nu mi-a ramas intiparit nici in memorie, nici in suflet.
Acesta e motivul pentru care nu-mi achizitionez city-pass-uri, m-as simti obligata "sa vizitez de toti banii" investiti si as fi intr-o alergatura obositoare. Nu mai ai ragaz sa intorci capul, sa descoperi ceva frumos care nu e trecut in ghidurile turistice, dispare elementul surpriza. Cand am vizitat Roma, de exemplu, pana si statul la coada la Vatican a avut savoarea sa.
Dar sa ne intoarcem in Dublin. Unul din elementele forte ale orasului e faptul ca exista o excelenta organizare la nivel de informatie turistica. Dai la tot pasul peste birouri de informare, iar angajatii chiar isi fac bine treaba: iti dau harti, iti deseneaza cu pixul pe harta traseul catre locul in care vrei sa ajungi, iti ofera si alternative, iti dau detalii despre preturi si mijloace de transport.
Intr-una din zile, imediat dupa ce iesiseram de la Irish Rock'n Roll Museum Experience, ne-am amintit ca unul dintre prietenii nostri ne spusese sa mergem si in Howth, un sat pescaresc din peninsula Howth Head, sa mancam fructe de mare in port.
Daca tot nu avam nimic programat pentru acea dupa-amiaza, ne-am oprit la primul punct de informare turistica (cele mai multe sunt ca niste chioscuri), am intrebat cum putem ajunge in Howth si am fost indrumati sa luam trenul din statia Tara, din Pearse Station sau din Connolly Station. Cu siguranta ca ne-a spus si ce serviciu feroviar sa folosim (DART, adica Dublin Area Rapid Transit), dar n-am retinut, am aflat abia in gara, cand era sa ne urcam in trenul gresit. Am fost ajutati si cand a trebuit sa cumparam bilet de la automat, si cand era sa gresim trenul. Oamenii sunt saritori si dornici sa ajute, daca sunt tratati cu respect. Calatoria dureaza cam 30 de minute, iar un bilet dus-intors costa in jur de 5 euro si este valabil o zi.
N-am avut norocul sa vad nicio foca in Marea Irlandei, asa cum au avut altii. Dar am vazut oameni iesiti la promenada, cativa turisti, dar si localnici, bucurandu-se de zilele insorite si fara ploaie ale sfarsitului de martie. Am vazut o mare cuminte si un soare care se oglindea artistic in ea. Am vazut casute cochete, o biserica numita Adormirea Maicii Domnului, un magazin pescaresc pe care l-as fi vrut pe tot acasa. Am vazut farul care protejeaza portul, am vazut zecile de ambarcatiuni, dar si masinile care incarcau pestele pentru a fi transportat in capitala. Am vazut si un trompetist iesit pe chei si cantand parca pentru el insusi. Sau asa mi-a placut mie sa cred, am refuzat gandul ca e posibil sa fi fost chiar un roman al nostru care canta pentru painea zilnica.
Pe cheiul vestic, West Pier sau, pe scurt, W Pier, sunt multe restaurante cochete. Am ales si noi unul, The Monkey Brass, si am comandat cate o portie de Deluxe Chowder (supa aceea irlandeza satioasa cu peste, fructe de mare si smantana, servita cu paine neagra si unt) si doua portii de calamar. Supa mi s-a parut cam prea consistenta, poate nu trebuia sa comand varianta Deluxe, ci pe cea normala, care imi placuse grozav de mult intr-un restaurant din zona Temple Bar. Nici nu prea imi era foame, drept e.
Cand a apus soarele si s-a lasat frigul, ne-am indreptat catre gara din apropiere si ne-am intors in Dublin, multumiti ca am avut inca o zi reusita, in care ne-am creat amintiri frumoase
Trimis de Bodobo in 20.03.18 17:52:47
- A fost prima sa vizită/vacanță în IRLANDA
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Bodobo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Howt... un loc unde trebuie sa mergi si vara si iarna (ma rog, iarna aici e un fel de toamna tarzie in Romania). Poteca care inconjoara peninsula te pune in fata unor peisaje superbe, in functie de momentul din zi, lumina capatand diferite nuante de la galben auriu la toata paleta de albastru, turcoaz, apoi orange, pana la rosu, s. a. m. d.
Farul din parte de est trebuie vazut seara... apoi, daca mergi prin noiembrie poti face si o " burta" de mure.
Intr-adevar, fructele de mare sunt excelente aici, cu o bere irlandeza alaturi... sau doua!
Votat!
@gregorio: Acum ce sa mai spun decat ca mi-ai facut o pofta nebuna sa revad Dublin si Howth? Daca n-as avea alte calatorii de facut in viitorul apropiat, zau ca mi-as cauta chiar acum un zbor si m-as duce acolo doar pentru un tur al peninsulei si o portie de chowder. Dar cine stie, poate prind "burta" de mure. Multumesc!
@Bodobo: Wow... imi lasa gura apa dar daca vrei sa mananci cel mai bun fish & chips si seafood chowder atunci le gasesti la King fisher, chiar pe Parnell St.
Cu permisiunea web master-ului am sa postez un comentariu de azi, "preluat":
"Best Fish and Chips in the world!The seafood chowder was to die for.Delicious sandwiches and the best apple crumble pie in the neighbourhood!Staff are very friendly. I am already missing this place!"
Am vizitat Howth si am mancat celebrul chowder cu fructe de mare la The Brass Monkey, a fost o experienta frumoasa, chiar daca vremea nu a fost prea prielnica, in binecunoscutul stil irlandez, de fapt!
Multumim mult pentru ponturi
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2013 Un port, prelungirea orasului Dublin — scris în 25.02.13 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ