ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.11.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Valladolid
ÎNSCRIS: 27.05.11
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
DEC-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Santo Domingo de la Calzada - 'donde cantó la gallina después de asada'

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

In Spania aproape ca nu-i sat in care sa nu se organizeze, o data pe an, un targ medieval. Mai mare sau mai mic, mai frumos sau mai putin frumos, mai original sau mai… tipic si normal, dar se organizeaza peste tot. Anul trecut, la inceputul lunii decembrie, am fost la targul medieval din Santo Domingo de la Calzada, o localitate cunoscuta din La Rioja, acolo unde “gaina a cantat dupa ce-a fost fripta pe gratar”, asa cum spune zicala. Am facut vreo doua ore si ceva cu masina din Valladolid.

Pe stradutele din centrul istoric, frumos impodobite cu ghirlande, stegulete, etc… toate cu tenta medievala, se organizeaza un targ cu in jur de 60 de tarabe cu produse din cele mai diverse, si ai caror producatori si vanzatori se imbraca in costume ca in Evul Mediu. In acelasi timp se organizeaza o serie de activitati precum trasul cu arcul, atelier de scriere veche, dansuri, lupte cu cai, si chiar o nunta medievala, care ne-a placut mult. La acestea participa buna parte din populatia satului, cu mic si mare! In sunet de tobe si cimpoi ne-am plimbat pe strazile targului, desi vremea nu prea a tinut cu noi si din cand in cand dadea cate o gura de ploaie marunta…

Santo Domingo de la Calzada se afla pe malul raului Oja, care, pe langa pamantul rosiatic de care v-am vorbit in postarea despre parcul tematic de dinozauri, da numele comunitatii autonome La Rioja (río Oja). Este o localitate cu istorie, ale carei vestigii povestesc multe… Zidurile satului, la origine lungi de aproape 2km, asteapta sa fie restaurate intr-un viitor nu foarte indepartat. Primaria este o constructie baroca din sec. XVIII, integrata in zidul Pietei Mari, numita Plaza España, si fatada acesteia are 9 arcuri. Piata se afla in spatele Catedralei, si acolo se organizau targurile in Evul Mediu.

Catedrala era inchisa, din pacate, in ziua respectiva. Stiam insa ca este o catedrala frumoasa si faimoasa, a carei constructie a inceput pe la 1100 si ceva, cu scopul de a “adaposti” ramasitele unuia dintre cei mai importante sfinti ai vestitului “Camino de Santiago”, pe numele lui Santo Domingo de la Calzada, care da si numele localitatii. Si acum sa va povestesc pe scurt legenda care a facut atat de faimoasa Catedrala: candva prin sec. XIV, o familie de nemti, cu un fiu de 18 ani, a oprit, in pelegrinajul spre Santiago de Compostela, in acest sat, pentru a innopta. In hanul respectiv muncea o fatuca careia acesta i-a cazut cu tronc. Sentimentele nu au fost reciproce, asa ca tanara, din dorinta de a se razbuna, i-a ascuns in traista o cupa de argint si… - rea, rea fatuca – a denuntat imediat asa-zisul furt. Tanarul neamt a fost pe loc condamnat la moarte prin spanzuratoare (nu ca in zilele noastre, hehe…). Cand parintii lui au fost sa-l vada spanzurat, l-au gasit viu, si repede repede au fugit sa-i comunice acest lucru mai-marelui satului, tanarul spunandu-le ca Sfantul l-a tinut in viata. Primarul sau ce-o fi fost el, tocmai se pregatea sa manance un cocos si-o gaina fripte pe gratar si a inceput sa rada de parinti: “Da, da, fiul vostru e la fel de viu precum gaina si cocosul din fata mea”. Si… ghiciti: gaina si cocosul s-au sculat de pe platou, si, asa parliti cum erau, au inceput sa cante instantaneu. De atunci, in Catedrala, exista un loc unde permanent se afla un cocos si o gaina, albi la culoare, in cinstea si amintirea miracolului facut de Sfant. Locuitorii satului au grija de acest lucru, adica in fiecare luna o familie schimba perechea de pasari, ceva in genul asta. Chiar mi-ar fi placut sa-i vad, si poate sa ma rog si eu la Sfant pentru ceva :)

In fata Catedralei se afla – cum nu? – Piata Sfantului (Plaza del Santo), unde, in trecut, se afla Spitalul Peregrinilor, care si acesta are legenda lui: pentru a-l construi era nevoie de foarte mult lemn, fapt pentru care locuitorii au fost sa-i roage pe vecinii din satul Ayela sa le imprumute, insa acestia nu au fost de acord intru totul sa-i ajute, zicandu-le sa duca cu ei cati pomi vor putea taia cu securea pe care unul dintre sateni o purta la brau. Sfantul si-a facut iar datoria, si, la fiecare lovitura de secure, cadea un pom, asa incat au reusit sa adune cat aveau nevoie :)

Am mai vazut “Casa de la Cofradía del Santo” (dupa cum vedeti, in acest sat totul se invarte in jurul Sfantului), care astazi este unul dintre cele mai importante locuri ce adapostesc pelegrinii si care dateaza de la 1500 si ceva. Alta varianta spune ca aici se cresc, de fapt, cocosii si gainile din Catedrala…

Am trecut si prin Plaza de la Alameda, unde se vindeau in trecut fructele si legumele.

Evident, am lasat pentru altadata cateva alte obiective turistice, pentru ca localitatea e plina: Manastirea San Francisco, construita de episcopal Zaragozei, confesorul lui Carlos V si Felipe al II-lea; biserica San Francisco si biserica Abadía Cisterciense; precum si cateva cladiri civile: Casa de la Trastamara (una dintre putinele exponente de arhitectura gotica ale localitatii, mai totul fiind in stil baroc), La Casa de las Antiguas Carnicerías, etc.

Si acum cateva cuvinte despre targ, care ne-a placut foarte mult. Imediat cum am ajuns in Piata Sfantului, prima taraba care i-a sarit in ochi celui mic a fost cea care oferea… schelete de dinozauri :), si acolo si-a cheltuit din start banii care-i spusesem ca-i sunt alocati pentru excursia respectiva!! Bineinteles ca matusica (sor’mea), care era cu noi, a trebuit sa dea cu bata-n balta, ca de obicei, si sa-i cumpere si ea… tot ce pofteste singurul nepotel! Insa asta e alta poveste…

Erau redate acolo toate mestesugurile vremii, cu atata pricepere, incat, veti vedea in poze, multi “mestesugari” pareau reali. Imi plac excursiile de acest gen, ca tuturor parintilor, de altfel, pentru ca se transforma in adevarate lectii de istorie pentru cei mici. Prichindelul era incantat sa vada cum se facea focul pe vremea aia, cum se tragea cu arcul… Ne-am oprit in fata postului de paini artizanale, unde ne-am incercat norocul si am cumparat o bucata de… ceea ce ni s-a parut noua ca seamana cu turta de malai pe care mamaia mea, Dumnezeu s-o ierte, o facea iarna cand eram mici; insa… nu semana deloc la gust, asa ca ne-a dus in trecut doar cu privirea, desi noi asteptam ceva gen madlena lui Marcel Proust… De asemenea, am zabovit destul la o taraba cu pietre “pretioase”, unde cel mic l-a zapacit (surprinzandu-ma placut!) pe nenea vanzatorul cu o multime de intrebari… chiar in tema. Dar ce ne-a placut cel mai mult a fost redarea unei nunti medievale, cu mireasa, mire, dansatoare si alaiul corespunzator… Aparitia miresei calare pe un cal alb, si a mirelui intr-o “caruta” frumos impodobita trasa de un magarus, au fost spectaculoase! Imi place la spanioli ca se implica cu mic cu mare in acest gen de sarbatori; de altfel, in toate sebarile oricarei localitati, se alege constiincios, “regina si regele satului”, dintre adolescentii din localitate.

Am vazut, cu aceasta ocazie, cateva dansuri ale vremii, iar jonglerul satului, un tip foarte sugubat, a acaparat imediat privirile celor mici (si nu numai!).

Erau si cateva pasari de curte expuse intr-un tarc, insa cu astea cel mic e obisnuit din vacantele pe care le petrece la tara, in Arges, cu bunicii, in fiecare vara. Erau si vulturi sau ma rog, pasari de prada, legate ca nu cumva sa creeze surprize…

In fine, o frumusete!! Chiar daca vremea nu a tinut cu noi si chiar ne-a obligat sa plecam mai devreme decat planuisem, ne-am simtit oarecum, pentru cateva ore, in Evul Mediu. De aici, matusica cea nazdravana, ne-a “carat” pana la Ezcaray, port de ski, cum il numesc spaniolii, aflat la vreo 15km departare, unde urcusul cu masina nu se mai termina, unde am prins ceva zapada si de unde peisajele care se intindeau sub ochii nostri erau minunate!

Daca veti ajunge prin acest locuri, mai multe informatii puteti gasi pe santodomingodelacalzada.org

Noua ne place La Rioja, sper sa putem reveni in curand!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de alinaro in 07.11.11 09:42:31
Validat / Publicat: 07.11.11 11:52:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1999 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Parcasem masina si ne apropiam de centrul istoric...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru
[07.11.11 12:22:38]
»

Of, Doamne, tare frumos povestești, făcându-ne părtași la atâtea evenimente inedite și la atâtea oportunități de vizitare! Mie îmi plac grozav manifestările culturale cu iz de străveche tradiție, pentru că ele vorbesc foarte bine despre spiritualitatea împărtășită de localnici. Dar gândind cât de improbabilă e vizitarea de către mine a locurilor prezentate de tine, îmi aduc aminte cu ciudă de... criza mondială, și-n lipsă de altceva mai bun, dau vina pe ea! Nu-mi rămâne decât să imaginez cu ajutorul cuvintelor și fotografiilor tale, atmosfera și spiritul târgului de la Santo Domingo de la Calzada. De aceea, îți mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Costi
[07.11.11 12:38:46]
»

@alinapopi

Nu pot să nu remarc din nou talentul de povestitor, dar şi corectitudinea gramaticală a scrierii.

Pentru cineva care stă departe de România de ceva vreme este cu atât mai de apreciat!

Şi în plus, mai e vorba şi de o piteşteancă...

Păcat că Spania este aşa departe, dacă am fi vecini, aş merge măcar o dată pe lună acolo. Aşa, mă mulţumesc cu mai puţin (foarte puţin).

Noroc că ne mai povestesc alţii...

Totuşi, cred că s-a strecurat o mică eroare. Data sejurului nu putea fi decembrie 2011, nu?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alinaroAUTOR REVIEW
[07.11.11 12:55:23]
»

Mariana: si eu iti multumesc din nou pentru comentarii si ma bucur ca ti-a placut descrierea acestei/ui localitati/eveniment. Evident ca nu se afla pe lista multor turisti din afara, insa... poate schimba planning-ul vacantei, de ce nu? Nici timpul si nici banii nu ne permit sa vizitam atata cat dorim din pacate. Eu stau aici, asa ca, in timp ce voi citi cu nostalgie povestirile voastre despre Transfagarasan, Maramures, etc., n-am decat sa va fac partasi la ce vad si eu pe aici. Cu siguranta multe destinatii inedite si foarte putin cunoscute, cel putin la noi. Multumesc din nou.

Costi: multumiri si tie! Ce sa zic, gramatica mi-a placut, si... de fapt, am facut filologie, adica ar fi rusine sa fac greseli. Ma lupt in fiecare zi cu "spaniolizarea" limbii romane de aici, insa uite, in august i-am cumparat acasa baietelului meu toate manualele de clasa a II-a, si le facem in paralel cu astea de aici; asa ca, in caz ca "indraznesc" sa uit ceva, o sa-mi reimprospatez memoria...

Si da, ai dreptate, am gresit: e vorba de decembrie 2010; rog webmasterii sa schimbe daca se poate. Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[07.11.11 12:57:52]
»

corectat data!

webmaster13
[07.11.11 13:04:16]
»

Melodia atasata se poate sterge/schimba!

alinaroAUTOR REVIEW
[07.11.11 16:14:03]
»

Webmaster, excelent! Multumesc pentru melodie.

Pentru cine vrea sa "intre" mai mult in atmosfera:

youtube (aici veti vedea jonglerul din fotografie)

youtube (aici dansul tinerelor... medievale)

youtube (iar aici alte manifestari... incheiate cu nunta medievala)

youtube (reportaj despre catedrala)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[07.11.11 16:38:15]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

alinaroAUTOR REVIEW
[07.11.11 17:03:58]
»

Multumesc frumos!!!

alinaroAUTOR REVIEW
[14.11.11 11:39:20]
»

Multumesc frumos pentru aprecieri si pentru rabdarea cu care mi-ati citit postarile!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Costi, mariana.olaru

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.037317037582397 sec
    ecranul dvs: 1 x 1