GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Albania, episodul 2- Orasul Berat (continuare de la Parcul Arheologic Apolonia Illyria)
Berat, “orasul cu 1000 de ferestre” , patrimoniu mondial Unesco din 2005, a cărui existență documentata a început acum 2500 ani, se întinde de-a lungul răului Osumi, iar datorită poziției sale geografice, orașul a avut parte de o istorie cu adevărat tumultoasă.
Datorită faptului că Berat a fost cucerit pe rand de diferite popoare cu diferite credințe, orașul adună într-un spațiu restrâns biserici crestine care dateaza din secolelele XII-XIV și moschei care păstrează amintirea Imperiului Otoman.
O scurtă retrospectivă istorică ne trimite la numele originar slavon Beligrad– derivat în zilele noastre Berat- însemnând Orașul Alb. În secolul al II-lea î. Hr. orașul a fost cucerit de romani, legiunile romane distrugand zidurile orașului și omorand locuitorii cu vârsta de peste 16 ani. Orașul fortificat a fost numit Antipatrea de către Polib, iar în 216 î. Hr istoricul Titus Livius îl percepe ca pe un oraș fortificat și puternic, poziționat pe o fâșie îngustă de pământ.
În secolul al V-lea, perioada bizantină îl propulsează drept centru cu o mare dezvoltare culturală, iar secolul al VII-lea marchează începutul invaziilor bulgare, denumirea orașului rămânând Berat Belograd, Orașul Alb.
În anul 1417 intra sub dominație turcă, dar rămâne unul dintre cele mai mari orașe din areal.
Castelul din Berat este unul dintre cele mai importante monumente istorice din Albania. Ridicat în formă de triunghi pe vârful unui deal deasupra cartierului Mangalem, cetatea are mai multe faze de construcție, primele elemente datând din secolul 4 î. Hr., iar ultimele din perioada lui Ali Pașa. În interiorul de aproape 10 hectare, apărat cândva de 24 de turnuri, sunt câteva biserici și geamii, unele în ruine, piețe, rezervoare de apă, case etc. Dupa ce am vizitat situl, incluzand Biserica Sfintei Treimi, ridicata in sec XII-XIII, cu frumoasele ei picturi murale si cu coloane la care s-au folosit blocuri de piatra din antichitate, ruinele Moscheei Albe si ale Moscheei Rosii, am ratacit sub un soare bland de aprilie pe străduțele adiacente cu case albe cu faimoasele 1000 de ferestre de la baza cetății.
Din Moscheea Rosie aflata intre zidurile citadelei, construita de Baiazid I, datand din sec al XIV-lea nu au mai ramas decat ruinele si un minaret cu o scara ingusta, spiralata.
Moscheea Alba dateaza din sec XV si ruinele indica un lacas de cult in forma cubica, cu minarete.
Citadela Castelului din Berat mai include Catedrala Sfintei Maria-muzeu, bisericile Sfintilor Constantin si Elena, a Sfantului Nicolae, a Sfantului Gheorghe si a Sfantului Teodor.
Intrarea a fost liberă, nu am văzut nici un ghid prin zonă dar probabil că în anumite perioade se plătește o taxă și se pot închiria căști audio-guide.
Si oriunde am fi fost, la castel, pe ingustele stradute pietruite dintre case sau in zona comerciala cu magazinele de suvenieruri si terase, in pemanenta am fost urmariti de magnificile creste ale Muntelui Tomorri (2414 metri), inzapezite inca in aceasta perioada a anului.
Ne-am oprit pentru cateva momente si la moscheea The King' s Mosque, sau Moscheea Sultanului, construita in sec XV sub domnia Sultanul Baiazid al II-lea, cu o frumoasa curte interioara.
Dealurile din imprejurimile orasului Berat sunt acoperite de maslini, uleiul extravirgin din aceasta zona fiind renumit pentru calitatile sale.
Vita de vie si vinurile locale sunt si ele recunoscute pe plan national, le-am degustat si noi intr-o insorita zi de aprilie a anului 2022.
Vacante faine sa aveti!
Trimis de raducondurache in 12.04.22 20:44:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBANIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Berat, BERAT" (deja existentă pe sait)
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@raducondurache: Despre
”Berat, “orasul cu 1000 de ferestre”
am ascultat intamplor un mic reportaj la Radio Romania Actualitati intr-o dimineata de curand s recunosc cinstit ca nu prea am tinut minte cine stie ce... mai spre nimic , insa intotdeauna ce citesti tu sau vezi (pozele), se retine mai usor si a fost o placere sa citesc despre acest oras.
Felicitari, votat cu mare drag.
Felicitări pentru destinație și articolul bine scris!
Un loc interesant, merită văzut!
????????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2012 O scurta incursiune in istoria orasului Berat – Orasul celor o mie de ferestre – si ce putem vizita aici — scris în 15.02.13 de hakkoo din BACAU - RECOMANDĂ
- May.2012 Cateva lucruri pe care sa le stii inainte de a vizita Berat! — scris în 14.02.13 de hakkoo din BACAU - RECOMANDĂ