GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O zi in Parcul National Tara - o adevarata incantare
De ce va povestesc despre Tara?
In primul rand, pentru ca este un subiect despre care nu s-a scris pe acest site. In al doilea rand, pentru ca este o destinatie de top din Europa de Est, care merita atentie. Si in ultimul rand, va scriu pentru ca AmFostAcolo!
Este una dintre cele mai frumoase zone protejate din Europa!
Rog a nu se confunda Parcul National Tara, din vestul Serbiei, cu Canionul Tara, din Muntenegru, care este cel mai mare din Europa si al doilea din lume, dupa cel din Colorado!
Ma aflam acolo pentru cateva zile, cazandu-ne in diferite zone, in functie de ceea ce doream sa vizitam in ziua respectiva. Prima data am dormit in apropiere de Uzice, in Bela Zemlja, la Motel M&D, apoi in apropiere de Cacak, la Vila Petrovic.
Dupa un mic dejun foarte gustos, servit in Drvengrad (Orasul de lemn a lui Kusturica), primind indicatii pretioase de la chelner, am pornit cu masina catre Tara. Ca sa va faceti o idee, Parcul National Tara este situat in Alpii Dinarici. Puteti ajunge acolo, dupa ce parcurgeti aprox 40 km de la Uzice, iar inainte de a intra in Mokra Gora, este indicator la dreapta catre Tara si Banjina Basta.
Alte distante fata de orase mai importante as mai aminti: 180 de km pana la Belgrad, 240 pana la Novi Sad si 40 pana la Zlatobor. Prietenii nostri care ne-au ispitit cu poze si povestiri din aceasta zona (care sunt ‘’vinovati’’ de conceperea acest review :), cand se intorc de la mare din Muntenegru, dupa un sejur in Budva, intotdeauna se cazeaza in Zlatibor, pentru cateva zile si de acolo pleaca in drumetii prin apropiere.
Sunt convinsa ca multi dintre voi cand vedeti subiectul Serbia aveti unele suspiciuni, datorate situatiei politico- militare din ultimii ani, dar in prezent aceasta pare relativ calma. Serbia isi da silinta sa redevina in gratiile internationale, sa devina o destinatie de vacanta de exceptie, atat vara, cat si iarna, chiar daca nu are iesire la mare. Pentru mine, este o tara a contrastelor, cu multe atractii si o ospitalitate de neegalat.
Drumul catre Tara cu masina este o adevarata incantare. Cu bicicleta, cred ca este mult mai frumos, dar si mai greu. Dar am intalnit foarte multi ciclisti, fiind o zi superba de octombrie. Serpentine dupa serpentine, iar soselele sunt de foarte buna calitate si indicatoarele sunt prezente la tot pasul. De la un centru de informare turistica, poti face rost de o harta si de acolo te poti orienta cam ce vrei sa faci in Tara, care are o intindere de peste 19.000 de hectare.
Se gasesc multe pensiuni si in Tara. Am tot oprit si admirat cateva. Poate sunt si campinguri, dar nu am observat. Noi am mers doar in recunoastere in ziua aceea, dar am putut admira privelisti montane unice! Relieful montan este de 800-1600metri. Raul Drina si cele cateva lacuri artificiale - Perucac si Zaovine, va pot face sa va rezervati o zi sau macar cateva ore de relaxare pentru a pescui. Este un climat placut. In Tara peste 80% sunt paduri de brad, molid, fag, alun si tisa. Din 1981 a devenit Parc National, iar din 2002-Patrimoniu National Unesco.
Pe langa frumusetea salbatica a peisajelor, care ne obliga la cat mai multe opriri pentru a contempla si fotografia, Tara mai este renumita pentru cele mai renumite specii de ciuperci otravitoare din Europa, care se gasesc aici. Cele mai inalte varfuri muntoase de aici sunt Zvijezda (1673) si Tara (1544) . Cheile formate de raul Drina sunt un alt obiectiv turistic important, pentru turistii care au mai mult timp la dispozitie decat noi. Platoul Mitrovac este situat la 1080 de metri, iar de acolo se poate vedea Bosnia! Din panourile informative de pe munte am remarcat existenta a 18 trasee turistice. Sunt o multime de specii de pasari pe cale de disparitie (vulturul auriu, vulturul plesuv si soimul calator). Dintre animale, capra neagra, pisica salbatica, ursul brun si mistretul. Care este pasionat de vanatoare, puteti trece si acest loc ca pe o viitoare posibilitate.
In Parcul National Tara sunt si cateva sate. Am dorit sa mergem sa vedem Manastirea Raca, o manastire veche din secolul al XIII lea, dar nu ma nimerit drumul. Cand ne-am dat seama eram in alt sat si am oprit sa mai discutam cate ceva despre zona cu niste sateni. De la ei am aflat ca in Perucac este si o cetate medievala si ca sus, pe platou, daca ajungem putem intalni si cai salbatici.
Iarna, am inteles ca este doar o singura partie de schii aici, destul de scurta, dar ne recomanda statiunea Kopaonik, care are 44 de partii de schii, fiind una dintre cele mai accesibile, dar si foarte renumita nu doar in Serbia, ci si in Europa, situata la altitudinea de 2000 m.
Cum arata Tara iarna? Nu stiu decat din fotografiile altora. Poate-am sa aflu intr-o zi si-o sa va spun si voua!
Fiind o zi de toamna insorita, am intalnit foarte multi turisti care urcau sau coborau din Tara, majoritatea sarbi. M-a impresionat ca la ei nu se practica iesirea la un gratar, ca la noi, care a devenit sport national, de la primul colt de iarba iesit, pana cand pica zapada! Deci nu fumuri de gratar, nu manele, nu corturi insirate pretutindeni pe pajisti. Dar asta nu inseamna ca sarbii nu stiu sa se bucure, dar o fac in felul lor! Vreau sa adaug faptul ca in toata zona am admirat faptul ca peste tot domneste curatenia!
O zi in Tara a fost pentru noi un bun prilej de a petrece cateva ore respirand aer curat, admirand muntii maestuosi si impaduriti, crestele golase, platouri ametitoare, izvoarele jucause, pesteri, mici cascade, campurile cu ierburi salbatice cat si o mare diversitate de arbori, plante si animale!
Si-a mai fost un alt vis implinit!
Trimis de georgiana in 11.12.10 20:55:52
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ce norocoasa esti sa poti ajunge in aceste locuri, la noi cel mai aproape e Bulgaria...
Interesante trebuie sa fie si acele trasee turistice, numai bune pentru iubitorii de natura.
La noi gratar se face si in balcon, nicaieri nu se pierde ocazia!
Beau cafeaua si calatoresc cu tine prin Serbia dar nu ma pot bucura si de poze, merge foarte greu.
Din tot ce ai enumerat am auzit doar de Zlatibor.
Cum stau la posibilitati de cazare, pensiuni, hoteluri?
Am sa revin sa vad si pozele. Sper ca ai pozat si ciupercile otravitoare!
Felicitari sarbilor pt inclinatia spre curatenie! Daca ar fi si la noi asa...
extrem de atractiv acest loc datorita frumoasei tale prezentari! o sa revin sa vad si fotografiile dar pana atunci felicitari pentru review!
review interesant si muzica lui Bregovici pica bine... dar sarbii din echipa de basket din orasul meu mi-au zis ca nivelul lor de trai e mai scazut ca al nostru... se poate asa ceva?
Georgiana, citind titlul cu Tara, gandul mi s-a dus la Scarlet O"Hara, Pe aripile vantului... Cu toate ca am citit atenta ca aceasta Tara face parte dintr-un parc national ce este cam la o aruncatura de bat de tara noastra. Te-ai plimbat si in Serbia, nu gluma. Si faci cum faci si gasesti mereu si mereu numai locuri extrem de atractive, adevarate perle turistice pe care sunt convinsa ca multi nu le stiu, intr-o tara aproape de noi. Dar citindu-le pe site, le afla de la tine, nu-i asa? ! Felicitari si sa vii sanatoasa... Numai bine!!!
Ce ma enervati voi vesticii astia, sunteti mai aproape de tot... pai noi pana iesim din tara trebuie sa facem 600 km... iar voi... avem si noi Bulgaria mai aproape... ca o consolare...
Felicitari pt. visul implinit!... si pt. review... si pt. poze. Minunate locuri ai descoperit!
”M-a impresionat ca la ei nu se practica iesirea la un gratar, ca la noi, care a devenit sport national,
.
Am observat si eu un respect deosebit fata de natura si conservarea resurselor naturale.
Un vot si de la mine! Imi plac pozele se vede ca meleagurile sunt linistite si relaxante ochiului meu... mai ales sa fi prezent acolo! Foarte frumos review-ul
Va multumesc tuturor pentru faptul ca mi-ati citit review-ul.
Ii multumesc, de asemenea si lui Webmaster 13, pentru alegerea muzicala potrivita!
Mutat la rubrica "Descopera zona Uzice" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
@georgiana: un vot maxim pt un review deosebit de util!
Sunt in cautarea unei variante reusite de cazare pt o noapte, in drumul spre Muntenegru de la sf. lunii iunie. Te rog indruma-ma. De la Uzice, Zlatibor, ce traseu aleg pt a intra Parcul Tara?
Daca ai fi in locul meu, ce loc de cazare ai alege? Zlatibor sau Tara?
Daca Tara, ce locatii ai remarcat aici pt cazare?
Iti multumesc,
@Tirol,
In Zlatibor nu am fost inca, niciodata.
In Tara am ajuns la intoarcerea dintr-o vacanta petrecuta in Grecia si degeaba iti dau traseul( pe la Krusevac - Kraljevo)pentru ca tu vii din Iasi.
Pot, in schimb, sa te ghidez doar la fata locului, copiind un paragraf din review:
''Puteti ajunge in Tara, dupa ce parcurgeti aprox 40 km de la Uzice, iar inainte de a intra in Mokra Gora, este indicator la dreapta catre Tara si Banjina Basta. ''
Si sa-ti recomand cazarea aleasa de noi, click aici
Nu este cazul sa-ti faci ganduri negre, pentru ca trebuie sa tranzitezi Serbia. Este o tara frumoasa si sigura, cu oameni deosebiti, pe care eu ii admir foarte mult. Daca respecti regulile de circulatie, nu vei avea nici un fel de probleme.
Buna ziua,
Am o dilema, sper sa ma ajutati. Va rog sugerati-mi care varianta de traseu sa aleg spre Cacak, pornind de la Paracin?
1. Zajecar->Paracin->Kragujevac->Cacak
2. Zajecar->Paracin->Krusevac->Kraljevo->Cacak
As aprecia si variante de traseu optim si spectaculos, de la Cacak->Kotor
De asemenea, va rog o sugestie de traseu bun de la Brasov spre Drobeta
Va multumesc,
Ti-am raspuns la aceeleasi intrebari la celalalt review, la cel cu hotelul din Bela Zemlja,
pentru ca vad ca ai dat copy-paste.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2019 Zlatibor, între liniștea verde și șantier — scris în 25.07.19 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Popas in Zlatibor - in drum spre Muntenegru — scris în 09.10.16 de alyna_sv din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 O zi la Zlatibor — scris în 10.09.15 de odi_io din CRAIOVA - RECOMANDĂ