ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.01.2020
DE Noha
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 10.09.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

7 nopti la Royal Livingstone Victoria Falls Zambia, partea 2 – activitati

TIPĂREȘTE URM de aici

In prima parte pe care o puteti citi aici am povestit despre hotel.

Aici o sa incerc un minighid de activitati pe care le-am facut in 7 zile de sejur

Ziua 1: zbor Bucuresti- Paris- Kenia-Livingstone – cu Airfrance si Kenya Air. Pe traseul Paris-Kenia la clasa business (upgrade pe mile la un bilet economy cumparat). Exista si alte rute poate un pic mai scurte ca durata dar am dorit upgrade si mile aveam doar la Airfrance/Klm.

Sa va asteptati la intarzieri ale zborurilor ca eu le-am avut si la dus si la intors.

Pachet 7 nopti cu activitati cumparat de la hotel direct, costurile le puteti vedea la ei pe site.

Vremea in iunie este uscata cu temeraturi de pana la 27 grade ziua si seri reci 13-17 grade. Sa aveti haine in consecinta. Vaccinare la Victor Babes pentru febra galbena, noi am facut si pentru difterie. Am inceput tratament anti-malarie cu 1 saptamana inainte de plecare cu MALARONE (cumparat de pe un site romanesc care aduce din strainatate) pe care il luati si o saptamana dupa intoarcere. Nu au fost tantari deloc, nicaieri nici in hotel nici in afara dar nu merita riscat.

La intrarea pe aeroportul din Livingstone exista 2 zone de trecere, una pe care scrie viza si unde treci sa platesti o viza de intrare si o alta zona fara viza. La vize era coada, noroc ca mi-am adus aminte de prietenia intre popoare a lui Ceausescu si ne-am dus la fara vize sa intrebam. O domnisoara draguta ne-a controlat pasapoartele si ne-a pus intrarea fara sa platim nimic. Deci, e nevoie de stampila dar nu se plateste si nici nu am stat la coada.

Fusul orar nu se schimba, e aceeasi ora ca la Bucuresti.

La sosire:Transfer cu masina pana la un punct de imbarcare si apoi cu barca pe Zambezi catre hotel. Noua ne-a placut, dureaza cam 30 de minute pe raul Zambezi. Daca aveti copii mici nu este cazul, exista si senzatii tari pentru ca este o barca rapida cu motor. Bagajele iti raman in masina si le gasesti direct la hotel.

Se pot vedea animale si pasari, seamana oarecum cu o excursie in delta.

Ziua 2: Dupa micul dejun am plecat pe jos si singuri, fara ghid pana la cascada Victoria (unul din motivele pentru care ne aflam acolo.) Sa aveti pelerine de ploaie ca va udati pana la piele din cauza aburului umed de la cascada. Au si unele de dat la hotel, un fel de folii de plastic de unica folosinta. Cand iesiti din cascada sunt oameni care va cer acele pelerine de plastic. Puteti sa le dati ca luati oricand altele si ei traiesc din vanzarea pe 1 dolar.

Daca sunteti cazati la Royal Livingstone nu platiti intrare. Trebuie doar sa respectati ora de iesire ca sa nu se inchida poarta parcului spre hotel.

Ziua plaja de voie la piscina hotelului.

Seara: excursie la apus de soare cu un fel de feribot mic “Lady Livingstone”, dureaza cam 2-3 ore si se servesc bauturi si niste snackuri (gen antreuri). Mergeti pe fluviul Zambezi si puteti vedea hipopotami, crocodili, pasari. Pe o parte a raului este Zambia, pe cealalta Zimbabwe.

Ziua 3: Tur ghidat cascada Victoria atat de pe malul din Zambia cat si din Zimbabwe.

Ne-a preluat un ghid de la hotel si ne-a dus unde am mai fost si singuri. De data asta cu pelerine de ploaie profesionale oferite de ghid. Ne-a povestit despre cascada si mai apoi ne-a transferat catre zona de trecere catre Zimbabwe. Aici exista o frontiera catre Zimbabwe, din Zambia iti pui o stampila de iesire si apoi treci peste un pod spre Zimbabwe. Dar odata ajunsi in “nomansland” am constat ca o viza costa 35 de dolari de persoana (pe aici nu trecuse Ceausescu) si ni s-a parut aiurea sa dam banii ca sa vedem practic doar o alta perspectiva a cascadei.

Pe acest pod dintre tari erau vanzatori ambulanti care ne-au napadit cu produse locale. Am cumparat si negociat bratari de cupru, statuiete de lemn dur si am dat acestor oameni banii de viza in loc sa mai trecem in Zimbabwe. Ma bucur ca am facut-o pentru ca viata e grea, cu adevarat grea pe acolo. E si greu sa scapi de ei, dar mai tarziu cand m-am uitat cu adevarat la ce am cumparat mi-am dat seama ca eu am iesit in castig.

Asadar ne-am intors din nomansland inapoi in Zambia. Gidul nostru ne-a spus ca excursia e de 4 ore si ce sa faca el ca daca noi n-am vrut in Zimbabwe acu ce ne facem? Asa ca l-am invitat la o masuta, langa intrarea de la cascada, in parcare la un bar. Am povestit cu omul asta la un Pepsi in sticla de sticla, varianta de sticla de pe vremea noastra. Parca a fost cel mai bun pepsi baut vreodata. Si pentru ca omul a fost cinstit si nu a tras chiulul la orele de munca l-am intrebat ce am putea face noi in plus fata de activitatile pe care deja le cumparasem. Ne-a dat cateva sugestii si l-am “antamat” pentru 6 ore intr-o alta zi sa ne faca el un tur. Ne-a cerut 80 de dolari (cost la jumate sau mai putin fata de orice alta activitate cumparata in pachet.)

Cine are nevoie de un ghid local, verificat, puteti sa trimiteti mesaj privat ca vi-l dau cu email si telefon. O metoda grozava de comunicare e whatsupp pe wifi de la hotel, altfel te usuca. Am vorbit zilnic in Romania si conexiunea a fost foarte buna. Am vorbit si cu omul asta pe whatsup ca sa stabilim cum facem in ziua excursiei private cu el.

Seara am luat cina traditionala gen bufet organizata de hotelul Avani din apropiere. Se tine intr-un “sat traditional” construit in parc intre hoteluri. Am scris in partea 1 ce si cum, nu mai revin. Merita incercat.

Ziua 4: safari in parcul national CHOBE din Botswana

Iara vine cineva si te ia cu masina si te duce cam o ora pana la trecerea in Botswana care se face peste apa cu barca. Soferul care te-a luat te lasa la barca si apoi el revine sa te ia dupa 4 ore pe care le petreci in Botswana la safari si iti face transferul inapoi.

La frontiera se ocupa ei sa puna viza in pasaport si nici nu am platit pentru ca cred ca era inclus in excursie.

Aici noi ne-am incurcat si am creat o situatie neplacuta oarecum da nu din vina noastra. In rezervarea de safari scria ca avem jumatate de zi safari cu masina in parc. La preluarea de catre ghizii din Botswana care ne-au imbarcat in niste vehicule de teren am fost dusi la o barca si s-a facut un safari de 2 ore pe apa. Dupa ce am revenit la mal am fost transferati la un restaurant in cadru unui Lodge in parcul Chobe unde au servit un pranz gen bufet foarte ok.

Dupa masa s-a dat strangerea spre vehiculele de teren cu care veniseram si s-a plecat spre intrarea in parc pentru safari cu masina. Nimeni nu ne-a spus ca noi nu mai trebuia sa facem parte din acest grup deoarece jumatatea de zi s-a terminat. Asa ca odata intrati in parc s-au prins ca au gresit si au oprit alaiul sa ne intrebe ce vrem sa facem: mai dam 100 de dolari sa continuam sau ne transfera la barca sa ne intoarcem in Zambia. Am mai dat 100 ca mi s-a parut aiurea sa tinem tot alaiul pe loc.

Ambele variante de safari sunt ok, atat cel pe apa cat si cel prin parc. Animale sunt destule de vazut dar desi se face reclama la “rapitori” nu vezi picior de rapitor. Doar elefanti, hipopotami, kudu si impala, zebre, girafe, crocodili.

Din Botswana nu uitati sa luati suvenir celebra moneda ca sa va distrati cu prietenii pe acasa ????

Din pacate cu incurcatura la safari l-am facut pe saracul sofer sa ne astepte inca 3 ore in plus pe parte Zambiei. El era destul de cool si prietenos asa ca i-am dat si lui o atentie financiara pe masura.

Ziua 5: Flight of Angels, zbor cu elicopterul 30 de minute peste cascada si fluviu.

Te preia o masina si te duce la un heliport. Aici urci intr-un elicopter, eu am stat in fata langa pilot. Pilotul in costum cu camasa si pantaloni pana la genunchi, foarte haios, evident englez care era defapt din Africa de Sud.

Zborul este senzational, se zboara deasupra cascadei si apoi direct prin canionul format de aceasta, se zboara aici mai jos aproape de nivelul apei. Merita platit 30 de minute, exista si optiune de 15 min. Nu povestesc ca nu am ce, trebuie vazut.

Ziua 6: Tur de oras Livingstone si vizita la un sat traditional, organizat de noi cu 80 de dolari cu ghidul pe care l-am avut la cascada. In paranteza fie spus, 80 de dolari era cam jumatate din salariul lui lunar, chestie pe care o stiam dar am acceptat-o ca atare si sub forma de ajutor financiar.

Dimineata aveam emotii pentru ca ghidul a zis ca vine el cu masina lui sa ne ia. Data trecuta venise cu masina agentiei dar acum era platit pe cont propriu. Vine omu cu o Toyota, decenta si curata, propritate personala. Am povestit ca o luase second hand, ca avea propria agentie si mai facea si tururi proprii dar lucra si pentru agentiile care aveau clienti de pe la hoteluri.

Si acum a inceput si viata adevarata pentru noi si am vazut ce inseamna cu adevarat sa iesi din hotelul de lux in care stai si sa cunoasti realitatea tarii in care te afli.

Ne-a dus undeva pe un camp cu ceva copaci (ca veni vorba soselele atatea cate sunt sunt impecabile) unde se afla un sat pe bune, nu turistic, unde traiesc comunitati intregi in constructii gen colibe cu toaleta in fundul campului, cu apa doar la fantana comuna. Sute de oameni care au cate un conducator de comunitate, saraci in praf si cu multi copii. Satul se viziteaza de catre turisti contra cativa dolari. Ai o ghida care iti explica despre comunitati, te duce in curtea si in casa oamenilor. Este saracie lucie. La plecare am mai donat niste bani catre sat si am mers la niste corturi unde vand ei ce produc, adica margele, statuiete, bratari. Am cumparat cadouri frumoase lucrate manual si ne-am bucurat ca ajutam comunitatea. Cand o sa mai vad pe viitor o statuieta de lemn africana o sa apreciez pe bune munca manuala depusa.

Apoi am rugat soferul sa ne duca in piata la Livingstone de unde am cumprat niste banane urate si portocale patate cu gust cum nu gasesti pe la noi. Dupa aceea ne-am oprit la un fel de hostel care avea si o terasa cu un bar si am baut un suc si o cafea. Pe acolo erau turistii reali care fac trasee de Africa cu rucsacul in spate nu ca noi asa in locatii de lux.

Inapoi spre hotel ghidul nostru ne-a dus sa se laude cu un teren pe care il cumparase intr-un alt camp si unde se chinuia sa ridice si el un fel de lodge pentru turisti. Deocamdata nu era racordat la apa sau electricitate dar avea planuri mari de viitor.

Se mai putea vizita si un parc privat cu “rapitori”, dar am inteles ca stau ca la poza si nu mi s-a parut natural sa ma pozez cu leul in spate.

Ne-am despartit prieteni, cine are nevoie de un baiat bun in Zambia, sa ma intrebe in mesaj privat.

Ziua 7: program de voie la piscina, facut bagaje si seara din nou cina traditionala de la Avani.

Ziua 8: mic dejun, transfer cu barca la aeroport. Ruta Livingstone-Kenia-Amsterdam-Bucuresti.

Intrziere 4 ore zbor Kenia -Amsterdam cu KLM, pierdut avion in Amsterdam si rerutat pe un Tarom.

In rest toate bune. Acum ca am trait experienta asta ma gandesc ca ne ajunge o data in viata si ca mai sunt si alte tari de vizitat. Poate o sa ma mai intorc in safari dar cred ca si in alte tari e asemanator.


[fb]
---
Trimis de Noha in 24.01.20 22:05:07
Validat / Publicat: 25.01.20 08:06:16
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AFRICA [alte locuri]

VIZUALIZĂRI: 766 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Noha); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Curcubeu peste cascada Victoria
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45500 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[25.01.20 09:46:45]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Aurici
[28.01.20 16:06:14]
»

@Noha: Foarte interesantă experiența voastră și multe informații utile pe care ni le-ai dat, mulțumim. Cam scump, fir-ar să fie, dar ați și făcut niște lucruri. Aș vrea și eu niște experiențe asemănătoare dar nu sunt pregătită nici la cap, nici cu buzunarul nu mi-e foarte confortabil.

Să nu rătăcești contactul ghidului local că cine știe...

Mulțumim încă o dată pentru toate informațiile și felicitări pentru această vacanță!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
NohaAUTOR REVIEW
[28.01.20 16:12:07]
»

@Aurici: MULTUMESC SI EU

mishu
[23.03.20 18:24:46]
»

@Noha: O experienta extraordinara care te face sa uiti de tot si de toate si sa traiesti clipa.

Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, mishu, Noha
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Zambia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052958965301514 sec
    ecranul dvs: 1 x 1