ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.01.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Parcul de piatră ASKOS

TIPĂREȘTE

Cine trăieşte cu impresia că cerbii şi căprioarele, ratonii sau ţestoasele sunt animale sălbatice de care trebuie să păstrezi o oarecare distanţă... s-ar putea să-şi schimbe părerea după o raită prin Petrino Parko Askos unde, timp de o oră - două, orice vizitator se poate simţi ca Albă-ca-Zăpada înconjurată de delicatele făpturi ale pădurii... :)

Noi am zărit un indicator către parc în peregrinările noastre pe insulă, când ne îndreptam dinspre Katastari spre Agios Nikolaos: la vreo 2 km 1/2 după ce treci de Mikro Nisi este o intersecție de unde pornește spre stânga drumul către Askos, iar spre dreapta - drumul către St. Nicholas Port (fiecare la 1 km distanță).

La şosea, intrarea în parc este străjuită de o căsuţă de unde îţi iei bilet şi îţi alegi pliantul în ce limbă doreşti (cel în română te amuză cu o perluţă foarte simpatică ce menţionează "amigdalii" printre speciile pomicole existente aici).

Pentru acces se coboară câteva trepte către o altă căsuţă, unde primeşti în costul biletului o sticlă de apă şi dai peste numeroase feline care se lasă mângâiate fără prea multe fițe... Parcul este dispus în terase pe munte, aleile sunt tăiate în piatră; urcuşul nu e obositor şi cele mai multe porţiuni sunt în plan drept - nu oboseşti parcurgându-le, însă e bine să ai încălţăminte adecvată [deşi am văzut şi turişti în papuci... ]. Parcul este administrat de o fundaţie particulară şi după cum spunea Kostas - unul din îngrijtorii cu care am vorbit noi, se întreţine din donaţii şi sponsorizări, oferind "casă şi masă" numeroaselor exemplare faunistice care îşi duc aici traiul în condiţii similare cu cele din habitatele lor naturale. Am văzut diverse patrupede, de la cerbi, căprioare şi iezi, iepuri, ponei, ovine... şi până la broaşte ţestoase de uscat şi de apă, veveriţe şi chinchilla sau simpaticii ratoni nord-americani, plus exemplare de păsăret care de care mai frumos colorate - păuni, fazani, raţe şi gâşte, porumbei. cocoşi şi... ce-or mai fi fost, că erau multe!

Atracţia cea mare a parcului constă în faptul că ai posibilitatea de a interacţiona nemijlocit cu multe dintre animale - cele mai simpatice şi mai prietenoase. Încă de la intrare, am fost însoţiţi de un exemplar superb de cerb, care ne-a condus la sălaşul familionului lui, unde Kostas ne-a pus la dispoziţie ramuri de măslin pentru hrana căprioarelor şi cerbilor. De iezi nu ai voie să te apropii să îi mângâi cât sunt mici (ne-a explicat ceva cum că nu îi mai recunoaşte mama-lor după miros). Am aflat, de asemenea, că e interzis să hrăneşti doi cerbi în acelaşi timp (cu aceeaşi ramură de măslin), pentru că iese "cu scântei" - la propriu! Din păcate, unul din noi a scăpat din vedere acest avertisment şi am fost martorii unui episod "de contre" coarne-n-coarne între doi cerbi, după care unul din ei (probabil cel învins în urma confruntării) a pornit într-o goană... demnă de un train de grande vitesse - nu vreau să-mi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă, Doamne-fereşte!, i-ar fi stat vreun copil sau alt vizitator în cale... Căprioarele umblă libere prin parc și poți avea plăcuta surpriză să ţi se bage "în suflet" şi când ajungi la ratonii cei pofticioşi, pe care tot Kostas te ajută să îi hrăneşti cu bobiţe (hrană concentrată) din găletuşele suspendate în copaci, pregătite special în acest scop. O altă întâlnire memorabilă este cu ţestoasele de uscat, pe care le poţi "cântări" în îmbrăţişări mai drăgăstoase sau mai distante, dar musai cu mare grijă, să nu cumva să le scapi pe jos și să le distrugi căsuţele-carapace.

În afară de faună, în parc cresc diverse specii de plante locale (sau aduse de prin alte părţi), copaci bătrâni - chiparoşi şi alte conifere, cedri, pomi fructiferi - lămâi şi portocali, rodii (rodieri) și fistici, măslini, castani, arborele de ceai sau ceapa uriaşă specifice insulei, viţă de vie, şi bineînţeles - migdali.

Nu rataţi o vizită la Askos când aveţi ocazia, pentru că Zakynthos îşi surprinde vizitatorii şi cu acest parc, interesant ca o grădină zoo, dar distractiv ca o întâlnire între prieteni!


[fb]
---
Trimis de Klaudyia in 06.10.16 20:29:04
Validat / Publicat: 06.10.16 21:40:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3514 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Klaudyia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[06.10.16 21:46:23]
»

@Klaudyia:

Deosebit, felicitari!

calatorul
[06.10.16 22:18:59]
»

Multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, ca si pentru pozele convingatoare.

maryka
[07.10.16 08:20:50]
»

Un loc deosebit! Chiar nu am auzit despre el, multe animale frumoase, blânde, ce mai, o adevărată relaxare în natură! Felicitări! pozele sunt superbe!

adrianbogdan
[07.10.16 08:29:08]
»

Frumoasa vizita voastra la zoo, pozele sunt faine, mai rare gradiniile zoologice unde poti interactiona cu animalele. Acolo in poza P03 mi-ar placea sa ma regasesc.

Vacante frumoase va doresc!

iulianic
[07.10.16 10:13:21]
»

@Klaudyia: Foarte frumos! O amintire de vacanță deosebită indiferent dacă ești copil sau adult! Să le ai în jur, să le poți mângâia și hrăni, este ceva nu prea întâlnit. Doamna din P14 sau domnul din P15 ar putea aprecia greutatea unei broaște țestoase? Am văzut și eu nenumărate (și mai mari și mai mici), chiar am mângâiat una pe carapace (deși eram conștientă că nu simțea afecțiunea mea), dar nu am luat niciodată în brațe o asemenea creatură.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, calatorul, elviramvio, iulianic, maryka
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Zakynthos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062911987304688 sec
    ecranul dvs: 1 x 1