ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.03.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 10 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Zakynthos - insula în care a rămas, demult, o parte din inima mea

TIPĂREȘTE

Iniţial, vroiam să denumesc acest review „Zakynthos - Insula care i-a cucerit pe români sau insula cucerită de români”, însă mărimea sa uşor supradimensionată, m-a făcut să mă răzgândesc, şi-n urma unei cugetări mai profunde, am ales titlul de faţă. Prima parte a propoziţiei îi priveşte pe cei care, seduşi de Zakynthos, încă de la primele imagini cu plaja Navagio prinse în calendarele de promovare ale Greciei cu cele mai faimoase plaje ale sale, au pornit, timid, în căutarea sa. A două parte se referă la mulţimea de turişti care, după un început deja făcut, a invadat insula în dorinţa acerbă de a îmbrăţişa frumosul la el acasă.

Nu ştiu sigur în ce etapă m-aş încadra împreună cu prietenii mei, (deşi parcă-aş înclina către prima), dar ştiu sigur că la început de septembrie 2009, insula era plină de turişti britanici (e drept că şi noi folosiserăm tot o agenţie din Albion), însă am întâlnit şi conaţionali, unii chiar muncind în insulă, dar şi de alte naţii.

Am fost ispitiţi de o ofertă de nerefuzat din partea acelei agenţii cu un complex, ce-i drept, îmbietor, OK: Maistrali Hotel & Apartments şi cum, am fost dintotdeauna, adepţii cazărilor la cunoscutele studiouri greceşti, am înclinat balanţa înspre preţul mic.

Ce n-a fost tocmai OK, era poziţionarea Maistrali în extremitatea satului Tragaki, la 3 kilometri de Tsilivi, acolo unde trebuia să mergem şi noi, seară de seară, pentru că în Tragaki nu prea aveai ce face seara, iar noi vroiam forfotă : restaurante, magazine, şi taverne. Prelungirea satului Tragaki în care se afla şi hotelul nostru era o aşezare mică, doar cu câteva magazine cu articole de plajă, ceva suveniruri şi ceva alimente, băuturi. Doar în prima seară am făcut drumul pe jos, în recunoaştere, sperând să-l parcurgem în jumătate de ora, aşa cum era precizat şi pe site-ul agenţiei în descrierea hotelului, dar am făcut aproape o oră/sens, pe un drum îngust, fără trotuar, fără bandă extinsă de circulaţie. În serile ce au urmat am folosit una dintre maşini întrucât am călătorit cinci persoane în două maşini, pentru mine şi soţ, fiind prima vacanţă cu maşina personală.

Lângă complexul hotelier, la vreo sută metri treceam pe lângă resortul mastodont Iberostar, în drum spre plaja Amboula, micuţă dar cochetă, amenajată cu toate facilităţile (duşuri, cabină de schimb, rampă handicapaţi, taverne) ce făceau din ea o plajă modernă, cu Blue Flag. În fiacare zi, indiferent că plecam sau nu, ne refugiam cel puţin un ceas-două la această plajă pe care am îndrăgit-o că pe un bun personal deoarece ne conferea acea senzaţie de plăcere şi intimitate, negăsite în alte staţiuni.

Acestea fiind zise despre perioadă şi locaţie, nu-mi rămâne decât să va povestesc cu mare întârziere câte ceva despre vacanţa noastră şi a prietenilor aferenţi în insulă chiar dacă nu sunt sigură vor mai folosi cuiva, după atâtea impresii postate, bune de tot, dar cine ştie?! Ajută la eliberarea conştiinţei mele încărcate de vina de a nu putea scrie nimic atâţia ani la rând.

Fiind vorba de zece zile, şi nu de cinci ca-n cazul Lefkadei, programul a fost mai relaxant şi a cuprins trei categorii de activităţi: destindere totală (odihnă, lâncezeală, stat cu burtă la soare, cum vreţi să-i spuneţi), excursii organizate (în insula vecină din nord, Kefalonia şi croaziera în jurul insulei ce cuprindea peşterile albastre şi oprire la vestită plajă Navagio) şi plimbări de capul nostru prin insulă, cu maşina: Tsilivi, Alykes, Alycanas, Laganas, aquaparkul din Sarakinado, un tur de insulă şi, desigur, Zante, capitala omonimă.

Zakynthos, supranumită Fior di Levante (Floarea Estului) de veneţienii ce au dominat demult zona, este locul despre care în mitologie se credea că Artemis, zeita vânătorii, obişnuia să se plimbe prin pădurile verzi de măslini, ascultăndu-l pe fratele ei, Apollo, cântând la liră. Homer aminteşte în Iliada şi Odissea de Zakynthos că fiind fiul regelui Troiei, Dardanus.

În Zakyinthos, unde nuga cu migdale, numită mandolato, devenită produsul specific al insulei, am văzut cel mai mare soi de ceapă, uriaşă pot spune, fiecare bucată putând atinge kilogramul, nemaiîntâlnit în altă parte.

Zakynthos este insula broaştelor Carreta-Carreta, care pe partea de vest este stâncoasă şi aproape de neabordat, aşa încât, staţiunile sale sunt concentrate pe partea estică şi de sud, acolo unde relieful a dat voie să se creeze adevărate perle ale turismului. Zakynthos este şi insula în care în anul 1962, cuplul de îndrăgostiţi soprana Maria Callas şi magnatul armator Aristotelis Onasis, a vizitat-o într-o seară, debarcând de pe iahtul „Christina”. Împreună cu o mulţime de prieteni, văzuseră Mănăstirea de la Stofadia şi, impresionaţi de ospitalitatea şi primirea călduroasă făcută de călugări, au hotărât să viziteze mai mult din insulă. Au fost uimiţi să descopere caracterul hotărât al zantienilor, manifestat mai ales atunci când au fost nevoiţi să reconstruiască mare parte din clădirile din oraşe, dărâmate de cutremurul din anul 1953. Onasis a promis atunci zantienilor că va extinde zborurile companiei sale aeriene Olimpic Airways şi în Zakynthos, construind de altfel în scurt timp şi un aeroport.

Zante (numele în italiană al insulei şi oraşului), capitala insulei, este un oraş fermecător atât ziua, cât şi seara, animat, elegant, uşor cosmopolit, cu un aer veneţian ce răsuflă din toate clădirile (re) construite aproape în totalitate după planurile originale după ce cutremurul din 1953 a distrus-o în cea mai mare parte. În Zante, soţul meu, mare iubitor de ΣΤΟΙΧΗΜΑ, făcea naveta zilnic la agenţiile locale pentru a valida toate încercările băieţilor din grup de a câştiga ceva.

Despre Zante Town, al cărui simbol, turnul semeţ al Mănăstirii Agios Dionysios (construită în 1925) din capătul portului mi-a rămas adânc întipărit în minte, semn că este emblematic, ar fi multe de spus, dar mă voi limita pe cât se poate. L-am admirat din toate unghiurile, de sus de la castelul Bochali, din portul său, din inima sa, Plateia Solomou. Aici domină statuia ridicată în memoria poetului Dionysios Solomou autorul poeziei ale cărei versuri au devenit imnul naţional al Greciei (care a dat şi numele pieţei), şi de clădirile neoclasice ale Băncii Naţionale, Primăriei, Bibliotecii Municipale şi a Muzeului Post Bizantin, dedicat artei post bizantine greceşti. Are străzi înguste, adevărate capcane pentru şoferi, care duc, de cele mai multe ori, în vestita piaţă San Marco, un alt punct fierbinte al oraşului. O altă stradă centrală, devenită seară furnicar datorită magazinelor, cafenelelor şi tavernelor aşezate unele lângă altele, este Alexandrou Roma unde ne plimbam şi noi. Însă, cel mai cunoscut edificiu din capitală, mai ales că a rezistat seismului din 1953, este Mănăstirea Agios Dionysios, patronul spiritual al insulei ce a trăit la sfârşitul secolului al 16-lea, începutul secolului al 17-lea, maiestuoasă, unde mi-a fost dat să trăiesc o experienţă unică. Într-una din seri, în nevoia de apropiere de Dumnezeu, intrasem alături de soţ şi de unul dintre prieteni în mănăstire pentru câteva momente de pioşenie şi rugăciune la icoane, unde am remarcat oarece forfota în rândul altor credincioşi aflaţi pe lângă altar. Ne-am apropiat şi noi şi am văzut racla unde erau păstrate moaştele destul de bine conservate ale sfântului, despre care ştiam că se află aici. Era prima oară când vedeam atât de –aproape şi pe viu asemenea relicve, aşa încât am plecat destul de impresionată din biserică. Se pare că nimeriserăm chiar în plin moment al unei procesiuni dedicate acestui sfânt. Veşmintele sfântului sunt păstrate în capela bisericii Agios Nikolaos sto Molo, din capătul celălalt al portului, din Plateia Solomou. Această capelă de pescari, ridicată iniţial în 1561, distrusă în întregime la cutremur, a fost refăcută cu dragoste, piatră cu piatră, interiorul său fiind nou.

Laganas, cel de-al doilea oraş al insulei, era perceput ca pol al distracţiei dusă la extrem, mai cu seamă de turiştii englezi, zgomotoasă, cu multe taverne şi magazine. Foarte aglomerată mi s-a părut şi plaja sa atât de lungă (nouă kilometri!), nisipoasă că semăna mai degrabă cu un mâl şi intrarea foarte lină în apă, ce făcea din ea un rai pentru familiile cu copii mici. Punctul de atracţie maximă l-a constituit un pic mai departe, lângă Agios Sostis, insula Cameo cu aspect exotic, legată de Zakynthos printr-o pasarelă accesibilă doar cu piciorul. După ce ne-am căţărat pe treptele construite primitiv, ne-am putut delecta cu ceva de băut şi o cafea la taverna din vârful său.

Tsilivi, o altă staţiune notabilă a insulei a fost leagănul serilor noastre din Zakynthos, acolo petrecându-ne timpul aproape în fiecare dintre ele, pe la magazine şi taverne unde vizionam şi meciurile din preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal ce urma să aibă loc în iunie 2010. Destul de mare, seara se aglomera aproape ca un furnicar, dar nici ziua nu era mai prejos. Am făcut într-una din zile şi plajă în Tsilivi deoarece unii dintre prieteni simţeau nevoia de ceva mai mult decât liniştita Amboula Beach, de care mă simţeam ataşată ca de cineva drag. Plaja din Tsilivi, şi ea purtătoare de Blue Flag, era destul de lată, cu nisip fin şi auriu, dotată cu multe facilităţi beneficiind de apă mică la intrare.

Alykanas şi Alykes erau două mici staţiuni „vecine” cu noi, aflate la o aruncătură de... vreo 6-7 kilometri pe care le-am vizitat în cercetarea zonei limitrofe, si-în celălalt sens, cel opus lui Tsilivi. Demnă de mai multă atenţie mi s-a părut Alykes, vestită printre surferi pentru condiţiile bune de practicare a acestui sport aici. Ne-am plimat pe faleză, am „călcat” câteva magazine şi ne-am îndreptat către laguna din Alykes pentru a o admira. Plajele acestora sunt la fel, premiate cu Blue Flag, din nisip fin deschis la culoare, destul de lată şi apă mică la mal.

Despre excursia pe mare şi uscat în Kefalonia, ca şi despre croaziera în jurul insulei, voi încerca să scriu câte ceva separat, pentru că ar trebui să mă întind prea mult şi cred că ar fi obositoare şi plictisitoare parcurgerea lor într-un singur review.

Turul de insulă pe care l-am organizat eu însămi n-a fost nici pe departe complet, iniţial planul includea atingerea mai multor puncte din pitoreasca insulă, însă cum socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg... Am pornit din faţa hotelului nostru în sensul invers al acelor de ceasornic (trigonometric) având ca ţintă satul Volimes despre care se spunea că este tradiţional până în măduva oaselor, convingându-ne că aşa este. El este cunoscut mai ales pentru lucrurile de artizanat: broderii, mileuri, covoraşe confecţionate manual de femeile satului. Aici mi s-a-ntâmplat ceva notabil: dorind să cumpărăm şi noi ceva suveniruri de la tarabele din centru, o localnică mai în vârstă de la una dintre ele, auzindu-ne vorbind în română între noi, zâmbindu-ne larg, ne-a declarat încântată că fiul ei studiază Medicina la „Cluz” (la noi la Cluj), ceea ce a mai atenuat neplăcerea păţită în Kefalonia când o grecoaică bătrână, întrebându-ne de unde suntem, ne-a întors spatele la aflarea originii noastre româneşti. Ba chiar a vrut să facă o poză cu mine!

Am plecat apoi pentru a împlini un alt moment mult aşteptat, şi-anume, către locul de unde puteam admira plaja Navagio de sus, din balconul metalic special amenjat atârnat în vârful peretelui stâncos ce-o mărgineşte. Se spune că acesta ar avea cam 183 metri înălţime, destul de impresionantă priveliştea aş spune, mai că-ţi tăia respiraţia sub imperiul frumuseţii ce se prăvălea la picioarele noastre. După şedinţa foto de rigoare, ne-am îndreptat către Mănăstirea Anafonitria unde Sfântul Dionysios a fost stareţ în timpul ultimilor săi ani de viaţă. Interesant este că, şi biserica şi capela din cadrul manasririi amintite, ridicată în secolul al 16-lea, au supravieţuit miraculos (localnicii cred că a fost vorba de pronia divină) devastatorului cutremur din 1953. Se pare că aici se află o icoană făcătoare de minuni care, ori de câte ori, s-a încercat scoaterea sa din mănăstire, aceasta dispărea din locul în care era dusă şi reapărea la locul ei, în mănăstire.

Ne-am desprins de la Anafonitria cu gândul să vizităm cel mai bătrân măslin din insulă, de la Exo Chora, însă ne-am încurcat pe drum şi-am nimerit tot la o mănăstire, Agia Maura, situată în satul Macherado, în centrul insulei. Aceasta, veche din secolul al 19-lea, de pe la 1873, care tocmai trecea printr-un amplu proces de restaurare, ne-a impresionat nu numai prin vechime, dar şi prin arhitectură şi importanţă.

De-aici „am tăiat-o” pe drumul care ne-a dus în Zante Town deasupra căruia „ne-am stabilit cartierul” pe dealul Strani ce oferea o privelişte uimitoare asupra oraşului, la o tavernă unde ne-am ospătat tipic grecesc şi după care ne aştepta Castelul Bochali.

Experienţa noastră în Zakynthos, deşi fabuloasă, n-a fost completă, ne-au rămas multe locuri nevăzute din lipsă de timp sau, mai bine zis, de”porneală”, aşa încât avem motive suficient de temeinice să revenim cu altă ocazie când aş putea rezolva şi problema cu partea de inima rămasă în insulă pe care mi-aş recupera-o!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 07.03.15 19:45:36
Validat / Publicat: 07.03.15 22:39:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3693 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P55 Peretele vertical de stanca vecin cu Navagio
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.03.15 22:36:12]
»

@irinad, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".

S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).

În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).

-

Mai pe scurt: un review distinct dedicat cazării la Maistrali ar fi binevenit. Dacă găseşti timp şi disponibilitate, l-ai putea încărca folosind linkul "SCRIE REVIEW" (cel din prima pagină) amfostacolo.ro/scr-review ... php?Tip=1&tid=7

irinadAUTOR REVIEW
[07.03.15 22:52:08]
»

@webmasterX - Multumesc pentru recomandarile tale, pe care trebuie sa recunosc, le cam stiam. Eu, de regula, nu prea scriu despre locurile de cazare, si tocmai acesta a fost unul dintre motivele pentru care, mi-am permis sa "strecor" aici si cateva amanunute legate de cazare. Pe de alta parte, un review separat pentru "cazare" n-ar mai fi astazi, prea concludent intrucat perioada la care ma refer este mai veche de trei ani. Stiu sigur, de pilda, ca in anul urmator Complexul Maistrali a intrat intr-un proces de modernizare/renovare. Pe viitor, cu siguranta, voi tine seama de toate indicatiile tale!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Larissa
[08.03.15 10:37:57]
»

@irinad - Chiar dacă vine cu o întârziere notabilă, e un review scris plăcut şi cu informaţii care sunt valabile şi astăzi, despre staţiuni şi obiective de văzut.

Ne-am propus în septembrie 10 zile la Tsivili aşa că aştept cu interes orice relatare pe această destinaţie.

irinadAUTOR REVIEW
[08.03.15 11:35:53]
»

@larissa2015 - Multumesc pentru apreciere, inseamna ca, inca, mai pot transmite ceva! In ceea ce priveste vacanta pe care v-ati propus-o in Tsilivi, va asigur ca veti avea ce vedea, veti veni, cu siguranta, incantata de Zakynthos si de tot ce reprezinta ea. Este una dintre insulele cu un potential turistic foarte puternic ce a prins bine in ultimii 20-30 ani. Dealtfel, si infrastructura sa s-a dezvoltat in consecinta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cristina65
[08.03.15 22:07:18]
»

@irinad - Cand am vazut review-ul tau in lista, am zis-"Pfuai, inca unul din Zakynthos?! ", totusi, stiind ca scrii frumos, m-am apucat sa il citesc... si nici nu stii cat ma bucur!

Se vede ca aceasta vacanta a fost o bucurie pt tine, se vede ca ai scris aceste impresii cu mare drag si tot cu acelasi drag ai tinut sa ni le impartasesti si noua!... Felicitari, mi-a placut mult ce am citit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[08.03.15 22:34:51]
»

@cristina65 - Vai, sunt pusa in placuta situatie de a-ti multumi foarte mult pentru cuvintele frumoase pe care mi le-ai adresat! Ele inseamna pentru mine, cu atat mai mult, cu cat vin de la tine! In alta ordine de idei, da, in general eu sunt artizanul vacantelor familiei, ele sunt, asa, mai modeste, dar eu le iubesc si-mi place "sa vorbesc" despre ele! Am apreciat, insa, in mod clar experientele tale africane deosebite pe care le-am citit cu nesat mai ales pentru felul delicios in care au fost expuse, dar n-am apucat sa-ti spun!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cristina65
[08.03.15 22:47:59]
»

@irinad - Si eu iti multumesc, Irina!

Bun artizan au membrii familiei tale :-)

Si nu, vacantele nu se pot cataloga in felul asta, modeste sau nu, conteaza cu ce amintiri, bucurii, impresii venim de acolo, timpul petrecut cu cei dragi are o valoare care nu poate fi contabilizata in nr de km departare de casa, nr de stele sau bugetul alocat.

Vacante "artizanale" frumoase in continuare :-)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristina65, irinad
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Zakynthos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.49730110168457 sec
    ecranul dvs: 1 x 1