ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Un dar natural in Zajecar - izvoarele calde

TIPĂREȘTE

Municipalitatea este situata la intersectia drumurilor si varsarea raurilor Crni si Beli Timok, la 11 kilometri de granita cu Bulgaria, pe drumul E75 si E761.

Mi-a placut acest oras in drumul de intoarcere spre tara natala (vezi review), sediul regiunii Timok si totodata cel mai mare oras din valea acestui rau.

Scurt istoric:

Zaječar este un oras relativ tanar in comparatie cu celelate localitati limitrofe, precum localitatea Gamzigrad aflat la 11 kilometri in sudul orasului, unde se gasesc urmele unui palat fortificat din epoca antica tarzie - Felix Romuliana.

Izvoarele termale calde a facut din castrul roman, resedinta in timpul imparatului Gaius Valerius Maximilian, cunoscut si ca Galerius (in traducere ,,pastor '') la sfarsitul secolului al III-lea si se numara printre realizarile grandioase ale arhitecturii romane, palatul primind aceasta denumire dupa numele mamei imparatului, Romula.

Site-ul este unic in estul Serbiei, ceea ce a contribuit la includerea in patrimoniul mondial UNESCO.

Nu departe de aceste ramasite ale trecutului, se gaseste un tumul care, dupa parerile istoricilor se presupune ca ar fi locul unde a fost incinerat insusi intemeiatorul asezarii.

Mostenirea romana a continuat cu nepotul fondatorului, Maximunis Daia si Flavius Lucinius, ultimul originar din Dacia noastra, fiind cunoscut prin toleranta recunoasterii religiei crestinismului, ca egala cu celelalte culte din imperiu.

In regatul Serbiei a fost atasat abia in anul 1883 datorita harniciei localnicilor sai si a fertilitatii imprejurimilor, bogata in livezi si vita de vie, a devenit cunoscut drept cel de-al doilea oras dupa capitala.

Am ajuns intamplator prin aceasta asezare, in periplul meu spre tara, atunci cand pierdusem razboiul timpului si doream ca noaptea sa ma gaseasca intr-un asternut.

Din fericire, am avut destule momente de spatiu consacrate acestei localitati natale a lui Nikola Pašić, cea mai importanta figura politica balcanica in Primul Razboi Mondial.

De asemenea aici s-au nascut Ljuba Didic, Zoran Radmilovic (filozof in spatiul teatral), revolutionarul si insiratorul al ideilor socialiste Svetozar Marcovic si... haiducul Veljko, nume din folclor care presupune ca a inspirat denumirea formatiei de fotbal Hajduk Split, pe vremea ex-Iugoslaviei.

Pe strada Ljuba Nesic (un fizician de renume mondial) se gaseste conacul lui Radul-bey, casa tipica a unei familii din regiune, construita la inceputul secolului al XIX-lea, la parterul careia se pot procura suvenire, iar la etaj se gaseste o expozitie permanenta cu tematica orasului.

Muzeul National are un program de vizita intre 08:00-18:00, sambata/duminica 09:00-18:00.

Aici se pot face doua combinatii!

Combinatia admisa pentru un adult:

1. Un bilet ce include muzeul + conacul Radul-bey, ce echivaleaza cu 300 de dinari,

2. Tichet de 400 de dinari ce cuprinde vizita celor de mai sus si complexul Felix Romuliana. Pentru copii si studenti se plateste suma de 250 de dinari!

Expozitia muzeistica domina de picturi pe baza de ceara, fresce crestine timpurii, mozaicuri si alte obiecte de cult, in mod circumspect vegheat de capul din marmura cu granulatie fina al imparatului Galeriu.

In timpul plimbarilor prin oras veti observa cladirile exceptionale ale Liceului si Prefecturii, construite in anul 1911, iar in Piata Centrala, care poarta numele lui Nikola Pasic, se afla Monumentul celor cazuti in Primul razboi mondial, opera a sculptorului Antun Augustincic.

Turismul ecumenic va primeneste spiritul la manastirile Suvodol, din hotarul Selacka, de pe muntele Manastirska Glama, acolo unde cneazul sarb Lazar este venerat ca sfant dupa batalia de la Kosovo impotriva otomanilor din anul 1389. Dupa aprecierea multora, manastirea se aseamana cu cea din Zica.

Manastirea Sfantul Petru si Pavel de la Grliste, a fost unul din focarele rascoalei din Crna Reka si include o pestera cu fresce si relicve din secolul al XVI-lea.

Potentialul turistic ar putea creste prin construirea unui centru balnear in Nikolicevo, orasel aflat la 8 kilometri spre vest, izvoarele sale tamaduitoare sunt vizitate, dar, oportunitatile de cazare sunt limitate.

Pe teritoriul administrat de Zajecar nu exista lacuri naturale, insa se evidentiaza ,,oaze'' artificiale din necesitatea aprovizionarii orasului cu apa potabila. Lacul Grlicko a devenit ulterior loc de agrement si lacul Rgotsko format din ape subterane dobandit din ploi adunate in craterele de nisip de cuart.

Pentru iubitorii de natura neatinsa, Muntele Rtanj reprezinta un profit ozonat care asteapta investitii! Aici nimeni nu concureaza cu nimeni in proprietati montane, aderentii sau aventurierii au avantajul intimitatii acestor inaltimi.

De pe Muntele Rtanj, alpinistii se bucura de o priveliste minunata spre muntii Jastrebac, Malinik, Kucaj si zona Boljevac-ului.

O valoare aparte a acestei regiuni o reprezinta vioreaua endemica, care produce renumitul ceai de Rtanj, ce se culege doar in luna august.

Merita amintit ca pe coastele muntelui se gaseste biserica Lozica, construita in a doua jumatate a secolului al XIV -lea, Manastirea Lapusnja cu autoritate extinsa asupra intregii biserici crestine inca din anul 1501 si biserica Sfantul Ilie.

Recomand pentru un sejur sau tranzit, hotelul Srbia Tis de trei stele, aflat in centrul orasului, o imbietoare gazda in al carui restaurant (Cрпска кућа) evoca traditiile etno-sarbesti, ce servesc specialitati din bucataria locala precum: ,,Влашка шyбapa'', ,,Тимочски сан" sau o portie de ,,дабров реп ''! :)

Optiunea pentru cea mai autentica pizza cu topping si igrediente locale se face la Da Vero, local situat vis -a- vis de Muzeul National.

,,O vacanta este asemeni dragostei: anticipata cu placere, traita cu disconfort si amintita cu nostalgie! "

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 20.07.14 11:29:10
Validat / Publicat: 20.07.14 14:20:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.

VIZUALIZĂRI: 3833 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Glama
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 63850 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.07.14 14:20:54]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[20.07.14 14:52:28]
»

@webmasterX:

Cu consideratie! Multumesc!

bessondm
[20.07.14 15:19:35]
»

@Marian Preda: De mentionat ca in Zajecar este si unul din consulatele Romaniei in Serbia.

As zice, totusi, ca o dragoste traita cu disconfort nu prea mai e dragoste...

Marian PredaAUTOR REVIEW
[20.07.14 15:22:23]
»

@bessondm:

Multumesc pentru precizare!

Cat despre citat, ... e scrisa de un anonim!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bessondm, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Zajecar și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.2767097949982 sec
    ecranul dvs: 1 x 1