GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Introducere
Tara terorista, al-Qaida, tonere umplute cu bombe trimise spre tarile vestice prin avioane, rapiri, atentate sinucigase... Cam asta auzim zilnic de Yemen, si asta am auzit si eu inainte sa plec. Nu a fost o excursie in sensul turistic, a fost un fel de calatorie de afaceri, o obligatie. Asa ca am pornit cu inima in dinti. Colegul meu care a mai fost acolo de vreo 10 ori in ultimii doi ani m-a tot incurajat la genul ca o sa fim rapiti, dar suma de rascumparare este relativ mica deoarece nu suntem americani :).
Transport
Am luat bilete de avion la Turkish Airlines, cu suma ~700 euro dus-intors cu schimbare in Instanbul, Turkey - Ataturk. In Otopeni, inainte de decolare am baut vreo 2 beri la 15 ron sticla mica de 330 ml. I-am injurat un pic, dar asta nu a fost nimica pe langa costul unei beri in Instanbul. Aia mica era vreo 9 euro iar cea mare la halba de 700 ml vreo 13 usd. Mi se pare o mare marlanie politica preturilor enorme din aeroporturi (nu ma refer numai la bere ci si la apa, cafea, mancare etc). Ce s-or face oamenii care stau vreo 2 zile blocati pe acolo... Bine ca in duty free poti sa iti o sticla de whisky cu 10 euro. E drept ca tre’ sa o bei repede ca nu te lasa cu ea in avion. Sa revin... am stat vreo 8 ore tranzit si am baut vreo 5 beri mari (~65 usd) + o portie de mancare si cafea, cam 100 usd. Fiind fumatori amandoi, si acum 3 saptamani era interzis fumatul in tot aeroportul (alta mare prostie, nu ca sunt eu fumator, dar faci bine la altii, si ii termini... pe altii -- fumatorii stiu de ce--) am trecut peste reguli si am tras cateva tigari in toaleta (unde si vamesii si politistii turci trag la greu). Atentie ca vin agenti la verificat si amenda cred ca e vreo 25 de euro. Situatia s-a schimbat radical la intoarcere, s-a facut un salon de fumatori undeva sus pe scari!
La 8,30 seara am avut avionul spre Sana'a, capitala republicii Yemen. Ne-am imbarcat cu yemeniti, asiatici si ceva vestici (care dupa bocanci si haine parea excursionisti). Prietenul meu zicea: "Ii vezi? o sa auzi de ei rapiti sau decapitati prin desert". Nu stiam sa zambesc sau sa ma ingrijorez :). Zborul dureaza vreo 5 ore si ceva, dar este ok, se da mancare calda, prajituri.
Am aterizat pe la 2 noaptea la Sana'a. Vizele le-am luat din USA, inainte se dadeau la aeroport, din cauza teroristilor nu se mai dau. Asa ca daca vreti sa mergeti trebuie sa aplicati pentru viza la alte ambasade (la noi nu au). Aeroportul este ca o gara, nu e mare lucru, dar la duty free un cartus de tigari costa cam 13 usd (Marlboro lights). In aeroport este armata peste tot si agenti de la securitate (se disting ca sunt mai albi si imbracati la costum). Sunt taxiuri, care sunt ieftine ~2,5 riali pe km (1000 riali = 5 usd). Nu va speriati de stare masinilor, deoarece toate sunt busite in Sana’a (am sa revin mai incolo).
P e noi ne-a asteptat Hussein, care este omul nostru angajat acolo. Va recomand strict sa aveti un om de legatura si incredere acolo daca mergeti pe cont propriu, altfel va riscati viata. Mercedes negru, automat, scaune de piele, benzinar... masina lui Hussein. Sub scaun Kalasnikov . Sunt cam 60 de milioane de arme pe piata la o populatie de 20 de milioane in Yemen. Oficial nu ai voie, dar toti au, asa ca nu va speriati. La iesirea din aeroport filtre de armata, s-au uitat la noi cu lanternele si cu armele pregatite, dar am trecut ok. La fel la intrare in oras. Armata si politia este prezenta peste tot si trebuie sa te obisnuiesti cu asta, ceea ce este relativ ok pentru securitatea personala.
Sana’a
Este unul din cele mai vechi orase locuite din lume, la o altitudine de aproximativ 2300 de metri, fiind una din capitalele din lume situate la cea mare altitudine, cu munti in jur. Nu va asteptati sa vedeti paduri, muntii sunt de fapt niste stanci golase sau dealuri de lut.
Old Sana sau Old city (site protejat UNESO) este o destinatie pe care nu trebuie sa o ratati (desi mie totul mi s-a parut old in Sana ). Este o cetate, un oras fortificat locuit de mai bine de 2500 de ani! Intrarea principal se face prin Bāb al-Yaman. Stradute inguste, case vechi de lut si gips. Bazarul este mare si gasiti de toate. Atenti la hoti de buzunare! Daca te vad strain preturile sunt umflate de 2 ori. Deci negociati la sange chiar daac poate dura si o ora negocierea. Nu va luati dupa chestiile ca obiectele sunt vechi de sute de ani decat daca sunteti cu cineva care cunoaste foarte bine. Exista multe chinezarii si acolo
In Yemen alcoolul este strict interzis si nu se gaseste nimic in magazine. Oricum straini au voie sa aduca o sticla, dar pentru uz personal si in loc inchis. Nu indrazniti sa vindeti sau sa iesiti pe strada cu alcool. Noi am luat cate o sticla de whiski din Instanbul.
Ne-am cazat la Nawarah Apartaments. Pretul este aproximativ de 45 usd / noapte, 2 camere, baie bucatarie. Sunt si hoteluri vestice de 5 stele, dar pretul sare de 150 usd pe noapte. Apartamentul a fost ok, mai putin internetul wireless care merge groaznic (~10k), de fapt peste tot in Yemen cam asa e. curentul se poate lua zilnic cam 2 ore, deoarece nu suporta intregul consum din Sana’a, sau rebelii mai arunca in aer transformatoarele (nu prea am inteles de ce). Noroc ca hotelul avea generator pe benzina care tinea vreo ora …
La poarta aveam paznic inarmat.
Clima este foarte uscata, iar acuma temperaturile erau de aproximativ 25 grade ziua si sub 10 noaptea. Este posibil sa va crape buzele sau sa va curga sange din nas.
Nu exista reguli de circulatie! Nu exista prioritate de dreapta sau stanga, totul se face la mica intelegere sau vorba lui Hussein tre sa fii gentleman. Din aceasta cauza toate masinile sunt busite, mai ales din cauza unor mini busuri (da bab) care merg ca nebunii si nu ii intereseaza ca te busesc (am inteles ca in spatele lor sunt politisti si generali). Nu exista asigurare auto obligatorie, asa ca in caz de accident se cearta si masina ti-o repari pe cont propriu.
La ora 4 noaptea incep sa se cheme la rugaciuni, asa ca nu va mirati daca va trezeti buimaci in pline strigate si urlete (eu asa le numesc fara sa jignesc pe nimeni…)
Bauturi
Nu exista bauturi alcoolice. Sunt in schimb o groaza de sucuri, majoritatea importate si se gaseste bere fara alcool. Va recomand sa luati Becks, ca restul sunt facute prin UAE si sunt destul de naspa la gust. Atentie sa luati clasica, ca sunt zeci de beri fara alcool cu fructe (cirese, banane, struguri, capsuni, etc). Au ceaiuri foarte bune, iar cafeaua Mokha (nu stiam ca e din Yemen) e un deliciu.
Mancare
Exista supermarketuri unde se gasesc de toate (mai putin porc, care este interzis in Yemen). De asemenea sunt magazinute cam la fiecare 200 de metri. Painea (lipia) la cuptor se gaseste la toate colturile si se face in fata ta. Painea din magzin este frantuzeasca si e scumpa, nu va recomand.
Exista multe restaurante (eu am fost la libanez, iordanian, Indian). Va recomand sa mergeti la cele care arata ok, cele de la coltul strazii nu prea mi-au inspirit incredere. Nu va mirati sa ii vedeti cum stau pe jos si maninca (chiar si intr-un magazin de lux am vazut patronii stand trantini pe gresie si mancand …)
Distractie
nu exista. Singura este sa mesteci qat (niste betisoare de pom) care le mesteci si iti umfli obrajii ca niste broaste pana la 12 noapte. Apoi scuipi continutul. In acest timp stai si palavrajesti si bei apa (cu barbatii). Ei spun ca dupa se gandesc la nevasta si la afaceri . Eu nu am simtit nimica deosebit decat ca eram verde tot in gura. Mai sunt locuri ok unde se poate fuma narghilea si bea cafea.
Atentie la femei. Nu vedeti decat rar fetze descoperite. Sunt acoperite cu burka, li se vad numai ochii. Nu indrazniti sa faceti poze sau sa intrati in vorba cu ele, riscati sa vi se taie gatul cu jambia. Jambia este un cutit care se poarta la brau. Este o chestie traditionala si cam toti il poarta. Inca ceva... cand se scoate jambia curge sange …
Concluzii
Sana’a este un oras uimitor, plin de istorie, cladiri vechi si antichitati. Pentru fotografi profesionisti este ca mierea pentru urs (eu personal sunt amator…)
Sunt si alte locuri fenomenale in Yemen, dar care nu am apucat sa le vad, poate next time…
Peste toate atentie la viata dumneavoastra! Eu am venit ok, dar cu masuri stricte. Nu iesiti neinsotiti si mai ales in afara din Sana’a fara protectie. Riscul sa fiti rapit sau omorat este maxim. Chiar si in Sana’a exist un risc mediu sa se intample!
Trimis de alin73* in 16.12.10 12:44:48
- A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alin73*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@alin73
Foarte tare review-ul tău despre acest loc necunoscut nouă. Felicitări şi bine ai revenit sănătos în ţară.
Ar trebui creată o rubrică specială pe acest site:
''Unde mi-aş trimite soacra în sejur'' (sau şefu'... sau cumnatu'... sau...)
Aline, interesantă experienţa, nu e o destinaţie care să atragă, poate pe cei doritori de adrenalină maximă...
Acuma ce sa zic, eu nu am fost rapit, omorat etc.
Oricum nu am iesit neinsotiti nici la supermarket.
Hussein spunea ca sa stam linistiti, ca presa vestica face valuri de pomana, ca peste tot in lume sunt atentate, etc. Dar pararea mea strict personala la ce am vazut, ce am auzit, si la ce am simtit mai ales siguranta pentru cei straini este precara. Intr-adevar am vazut vestici care plecau in desert cu masini de teren, americance si englezoaice cu parul despletit si in tricouri (!) cand la ei e legea strict islamica, si ele stiu bine asta. Parerea mea ca sunt inconstienti, si chiar doresc adrenalina maxima, triburile si clanurile din nord abia asteapta o ocazie... Cat am fost acolo au rapit (in nordul tarii cei drept) un doctor (saudit, deci de ai lor) de la un spital si cereau sa elibereze nu stiu cati. Din cate am inteles a fost eliberat intr-un tarziu, dar a si tulit-o apoi din tara. Aia din nord sunt intr-un razboi continuu cu guvernul, fara un motiv clar , iar cei din sud doresc independenta. Siituatia politica este extrem de tensionata, si in orice clipa se poate intampla ceva, desi presedintele conduce cu o mana de fier tara de vreo... 40 de ani.
Am atasat aceasta melodie, sper sa fie muzica din Yemen asa precum se specifica in randurile explicative.
Oricum aceasta tara pare interesanta, multumim Alin!
Bine ai venit printre noi! Foarte interesanta si inedita aceasta experienta, foarte interesante si pozele care zugravesc aceasta lume diferita de tot ceea ce ne imaginam noi. M-au cam oripilat randurile tale, ce-i drept... Imi place cum ai scris si te votez cu drag.
Cum de ai ales aceasta destinatie? Cum l-ai angajat pe Hussein? La care alte ambasade mai poti cere viza pentru Yemen?
Sper ca nu v-am dat idei sa mergeti acolo Va recomand cu drag alte tari, din regiune. Nu stiu exact de alte ambsasade, banuiesc ca au ambasade prin Germania, Franta, etc, cei de la MAE de la noi cred ca pot oferi informatii. Noi am luat visa din USA, mergand acolo cu proiect finantat de Banca Mondiala. Asa cum am scris si mai sus nu a fost o vizita turistica ci am fost cu un job (altfel nu cred ca ajungeam acolo). Hussein a fost angajat acum 4 ani, recomandat de cineva de la un minister. Pana acuma pare de incredere .
Webmaster13, merci de melodie, pentru mine toate par la fel... dar am sa il intreb pe Hussein
E clar nu m-ar tenta deloc o asemenea vizita dar imi place sa citesc impresiile celor care se incumeta sa ajunga acolo! foarte interesant review-ul, excelent scris, poze aparte asa ca te felicit si eu!
@ alin 73...
E bine ca ne mai pomenesti si despre tari in care "anormalul" e regula, astfel ne putem si noi da seama ca traim totusi intr-o tara destul de "normala"... cred ca in acea tara araba secetoasa in care si pietrele crapa, un adevarat "desert arid al mortii", in care cel mai vandut aliment cred ca e apa, ti-au lipsit in primul rand muntii si aerul din Brasov... nu e bine sa te gandesti la rapiri intr-o tara in care se produc rapiri, caci iti fortezi norocul si iti chemi ghinionul si poate... doamne fereste!... eu, spre exemplu, cand ma imbarc intr-un avion, nu ma gandesc niciodata la documentarele de la Discovery despre "Plane crash-uri" sau "Minutes to desaster" sau despre best seller-ul "Cele mai mari catastrofe aviatice ale lumii"... am avut un coleg ce mi-a zis ceva incredibil... ca unii arabi saraci isi abandoneaza mortii prin tomberoane... oare e adevarat?
In fine, saracia e la fel de urata peste tot, si langa orasul meu s-a stabilit de cativa ani o tabara de nomazi din comuna Gheorghe Doja, langa o padure si un rau... traiau din mila cartierului Mureseni... traiau in niste gropi sapate in malurile de lut acoperite cu rogojini si plastic... cimitirul lor, era un locsor amenajat la marginea padurii... dar... haitele de caini infometati ii dezgropau pe cei disparuti...
Mi-a placut titlul... "hidden beauty"... cred ca e foarte "beauty" cand ai scapat cu viata dupa ce-ai fost "hidden" de catre arabi, o vreme...
Foarte interesant. L-am citit pe nerasuflate de mai multe ori. Din pacate, votul nu am putut sa ti-l acord decat o singura data, atunci cand l-am citit prima oara. Ai si niste poze de la hotelul in care ai stat? Nu, nu-mi trece prin cap sa merg in Yemen, dar sunt foarte curioasa cum arata un hotel de categorie medie acolo (pentru ca asa am inteles ca este). Iti multumesc pentru toate aceste informatii inedite; cred ca - personal - am mai citit aici o singura postare despre astfel de destinatii - un review scris (in trei episoade) de cineva care a stat cateva luni in Nigeria. Daca ai mai avut sau vei mai avea experiente asemanatoare, cred ca toti ti-am fi recunoscatori sa ni le impartasesti.
Foarte bune si utile informatiile si sfaturile tale. Sunt primul care ma inscriu pe lista amatorilor de vacante pe muchie de cutit, de jambia am vrut sa zic.
Mare curaj ai avut sa mergi acolo!
E o tara aparte, probabil si cu locuri interesante, insa din cauza al-Qaida nu este atractiva pentru multi turisti, pentru ca senzatia de libertate lipsete.
Dle. Popescu,
Am vazut ca ati fost in Israel. Atentie! in Yemen nu intra evreii! Si daca nu sunteti evreu, dar este gasita o viza pe pasaport din Israel nu intrati in tara... Asa ca puteti sa va retrageti de pe lista
O destinatie mai mult decat interesanta... chiar daca " presedintele conduce cu mana de fier tara de peste... 40 de ani" tot nu as avea curaj sa merg acolo... pentru curajul tau te premiez cu... 400PMA.
@alin73
”Am vazut ca ati fost in Israel. Atentie! in Yemen nu intra evreii! Si daca nu sunteti evreu, dar este gasita o viza pe pasaport din Israel nu intrati in tara... Asa ca puteti sa va retrageti de pe lista
Nu renunţ la listă nici în ruptul capului sau tăiatul gâtului.
Am fost în Israel, împreună cu copiii, anul acesta în luna februarie. La aeroport am cerut să nu-mi ştampileze paşaportul pentru că vreau să merg să vizitez Dubai - ul iar viza de Israel periclitează acordarea vizelor în unele ţari arabe. Ne-a dus într-un birou unde am fost lăsaţi singuri vrea 15 min. Sa întors cu paşapoartele neştampilate şi ne-a dat drumul. Am crezut că vizita noastră în Israel se va limita la aeroportul Ben Gurion.
Mai exista şi posibilitatea schimbării paşaportului.
Daca sunt sau nu evreu nu pot fi sigur, bunica mea a lucrat servitoare în casa unei familii de evrei, înainte de război.
Cred ca probleme mai mari apar în cazul în care eşti circumcis.
So Bach to list!
Alin, multumesc mult. Hotelul pare, din poze, mai mult decat OK. Sigur, diferit fata de ceea ce suntem obisnuiti, dar si camera si holul mi s-au parut interesante. Multumesc si Sarbatori fericite!
Am fost de peste 60 de ori in Yemen. M-am plimbat prin toate regiunile cunoscute, Sana'a, Taiz, Aden, Shibam, Al Hajara, Hodeidah, Ibb... etc. Dar am fost si prin localitatile cu probleme, Saadah, Marib, Khawlan si altele unde nu au ce cauta turistii desi sunt interesante.
Le recomand celor care tin neaparat sa viziteze Yemenul, sa o faca organizat printr-o agentie. Sunt cateva care organizeaza excursii, dar nu va recomand in perioada asta. Tara este una dintre cele mai spectaculoase din lume, se poate vedea acolo ce nu se vede nicaieri in lume.
Apropo de mancare, va recomand sa nu mergeti la cele libaneze sau iordaniene (nu folosesc alimente proaspete si nu se compara cu mancarea locala), luati-va inima in dinti si mergeti la cele de coltul strazii (de preferat cele aglomerate), in Sana'a va recomand rest. Abu Khaled, sau orice restaurant Hadrami. Iar cine vrea alchool, sa mearga la barul oricarui hotel strain, dar va costa ceva, daca vreti ieftin incercati la contrabandistii care vand si arme prin desert. Am cumparat niste bere si whiski de la unii prin desert intre Taiz si Aden, si a le-am tinut ascunse sub bancheta in caz ca dau de un pct. de control.
In legatura cu Qat-ul (iarba care se mesteca), este o planta ce contine un fel de amfetamina, iar cine vrea sa incerce, sa nu cumpere decat cu un specialist, pt. ca majoritatea Qat-ul din piete, e dat cu pesticide, ingrasaminte si alte chimicale pentru a creste peste noapte, asa ca intrebati de Qat Harari sau Etiopian.
Probabil va intrebati la ce riscuri va supuneti acolo... Riscurile nu sunt mai mari decat in Egipt, daca mergeti organizat (nu in perioada asta cu revolutile). In toate vizitele mele acolo, in decursul ultimilor 15-20 ani, nu am fost impuscat decat o singura data (meritat) si am dat cu masina peste o mina, (pe un drum necirculat) intr-o zona unde nu un om normal nu are ce cauta.
Va urez multa bafta!
Ma bucur sa mai stiu si pe altii care au fost acolo... E drept ca daca ai fost de 60 de ori esti un veteran. Mi-a placut comentariul tau impuscat decat o singura data (meritat) . Eu am fost o singura data si nu am iesit din Sana'a. Ai dreptate tara e spectaculoasa si cine stie poate dupa revolutia asta se vor mai deschide mai mult si se vor mai moderniza. Sau poate vor veni radicalii islamisti la putere... Desi din cate vorbeam cu Husein la ora 12 toti pararesc demostratia ca sa mestece Qat. Am inteles ca si in timpul razboiului la 12 lasau armele si treceau la Qat. Daca ai poze si din alte zone poate reusesti sa le atasezi.
Am atasat cateva poze. O parte le-am facut, altele facute de unii amici. Mai am albume cu unele vechi pe film, am sa incerc sa la scanez cand mai ajung pe acasa.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2010 Socotra, acolo unde sunt lucruri ciudate! — scris în 04.01.15 de webmaster din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.1996 O experienta interesanta, trebuie sa fiti pregatit sa va asteptati la orice! — scris în 07.07.11 de pompiliu din BUCURESTI - nu recomandă