ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2025
MAY-2025

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Grand Tang Dynasty Ever Bright City, maretia unei dinastii

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa o zi in care am patruns pe taramul pazit de Armata de teracota a imparatului Qin Shi Huang, intemeietor al dinastiei chineze Qin si ne-am plimbat prin gradinile palatului Huaqing, din perioada dinastiei Tang, seara am asistat la spectacolul oferit de fantana muzicala din Piata de Nord a Marii Pagode a Gastii Salbatice si ne-am intors la perioada infloritoare a dinastiei Tang.

Piața de Nord este cea mai mare piata a culturii Tang din Asia, in fundalul acesteia aflandu-se Marea Pagoda a Gastei salbatice, in centru se afla cea mai mare fantana muzicala din Asia, iar pe cele doua parti laterale strada uimitoare se transforma intr-un tunel al timpului, cu locuri pitoresti special amenajate ce arata spiritul budismului si al prosperei dinastii Tang, Grand Tang Dynasty Ever Bright City.

Pagoda galbena si monotona, ziua, isi schimba infatisarea noaptea, cand luna raspandeste o lumina blanda asupra pietei, iar atunci cand incepe spectacolul, la ora 20.30, toate luminile se aprind, fantana muzicala incepe sa cante, iar pagoda antica arata mult mai atractiv.

Fantana muzicala in forma de T este impartita in 3 zone: piscina cu cascada, piscina cu 8 niveluri si piscina muzicala Preludiu. Cand incepe muzica, apa tasneste la inaltime prin orificii, prezentand o varietate de modele: coloane verticale de apa ce se ridica pana la 20 m, cascade cu apa curgatoare si line care creeaza o atmosfera linistita si relaxanta, lotusi, nori, pescarusi zburatori si o perdea de apa laser.

Spectacolul are loc din 2 in 2 ore, incepand cu ora 12, insa cel mai spectaculos este cel de la ora 20.30, cand zona devine foarte aglomerata.

Efectul spectacolului fantanii este perfect conceput prin combinarea muzicii, luminilor, apei si a culorilor, seara, devenind mult mai atractiv decat in timpul zilei.

Dupa spectacolul fantanilor, am pornit calatoria in timp pe strada pietonala Grand Tang Dynasty Ever Bright City, care ne-a lasat, la propriu, cu gurile deschise.

Odata cu lasarea noptii este timpul pentru muzica, dansuri si jocuri interactive. Toate evenimentele vibrante sunt concepute pentru a ne cufunda in atmosfera unica a orasului Xi’an, plimbarea prin Datang Everbright City fiind o incursiune intr-un basm clasic chinezesc.

Toti copacii sunt decorati cu benzi LED galbene in jurul trunchiului si cu beculete colorate pe ramuri sau felinare rosii, stralucind puternic noaptea. De asemenea, arhitectura in stil traditional este iluminata de reflectoare si de luminile puternice ale cladirilor.

Turul a inceput cu strada Poeziei antice, poemele fiind scrise cu caractere luminoase si agatate pe ramuri, creand o atmosfera romantica unica. Este unul dintre cele mai fotogenice locuri, mai ales imediat dupa ce se aprind luminile.

Exista 4 piete principale, Piata de Nord a Marii Pagode a Gastei salbatice, Piata Xuanzang, Piata Zhenguan si Piata Ceremoniala Kaiyuan si 9 sculpturi de grup in onoarea imparatilor dinastiei Tang si a altor personaje istorice si legendare.

Piata Zhenguan este partea centrala si este alcatuita din 4 grupuri de cladiri culturale si artistice: Teatrul Mare, Sala de Concerte, Muzeul de Arta Qujiang si Cinematograful Qujiang.

Monumentul Zhenguan este o sculptura emblematica, constand din statuia imparatului Li Shimin care sta maret pe un cal inalt. In jurul lui, o garda de onoare formata din 24 de membri, cu un numar egal de trompetisti si purtatori de steaguri, doi tobosari, trei oficiali civili si trei generali militari il urmeaza indeaproape.

Sculptura tematica „Epoca infloritoare a lui Kaiyuan” are cele mai multe personaje. Pe primul nivel al soclului se afla imparatul Li Longji, care are 4,59 metri inaltime, reprezentand statutul suprem al imparatului. Al doilea nivel prezinta 6 dintre cei mai apreciati ministri si 20 de trimisi din statele staine. Pe al treilea nivel, 42 figurine de muzicieni canta la diverse instrumente muzicale, intregul grup sculptural fiind compus din 78 de figuri, creand o atmosfera de bucurie specifica oamenilor care traiesc si muncesc multumiti in timpul prosperei Dinastii Tang.

„Procesiunea imparatesei Wu” este un grup de sculpturi amplasat intre Piata Zhenguan si Piata Kaiyuan, marcheaza inceputul epocii infloritoare Kaiyuan. Exista 24 de coloane in relief cu teme istorice si culturale din dinastia Tang, situate de o parte si de alta a sculpturii imparatesei Wu.

Statuile a 4 calugari remarcabili care au contribuit in mare masura la raspandirea budismului in acea perioada: Xuan Zang, Jian Zhen, Hui Neng si Kong Hai, sunt si ele imprastiate.

O alta zona aduce un omagiu poetilor celebri din Dinastia Tang, inclusiv Li Bai, Du Fu, Bai Juyi, Wang Wei.

Pe langa statuile care„povestesc” despre prosperitatea dinastiei Tang si ne prezinta cele mai celebre personalitati ale acelei perioade, exista scene colorate pe care se desfasoara 22 spectacole, incepand cu ora 19, care dureaza cate 10 minute, ce prezinta cultura si istoria Dinastiei Tang prin forme precum dansul, compozitia si recitarea de poeme sau mici scenete. Nu te poti sincroniza astfel incat sa asisti la toate, dar poti vedea cateva, in timpul plimbarii intre scuaruri.

In plus, 7 trupe diferite evolueaza pe strada, una dupa alta, pe tot parcursul zilei. Indiferent daca este vorba de opera, jazz sau rock, fiecare va genera o atmosfera relaxanta.

Pe fiecare parte a strazii pietonale, exista„Calea Pianului” , lunga de 100 m. Cand turistii pasesc pe „clapele pianului” , banda LED isi va schimba culoarea si se va auzi o melodie placuta.

La un moment dat, am vazut grupuri de oameni strigang in fata unei fantani, ceea ce ni s-a parut ciudat, insa pe masura ce ne-am apropiat am desccoperit ca ei controlau inaltimea jeturilor de apa ale fantanii prin intensitatea sunetelor scoase. Fantana activata vocal poate elibera cu adevarat stresul.

Exista multe, foarte multe alte atractii, am fost atat de fascinati, incat am uitat sa ne uitam la ceas, fiind la un pas de a pierde ultimul metrou spre cazare. Pentru ca ne-a placut atat de mult, am revenit si a doua zi, ajungand aici pe lumina, colindand inca o data, pana tarziu in noapte.

De aceasta data, m-am imbracat in Hanfu traditional, nu doar pentru distractie, aceasta fiind modalitatea perfecta de a ma cufunda in cultura dinastiei Tang din China. Sunt zeci de magazine de inchiriere Hanfu, care ofera servicii complete de aranjat parul, machiaj si accesorii, inclusiv fotografi care cunosc cele mai bune locuri pentru a face fotografii de neuitat in Hanfu.

In incheiere, recomand din toata inima sa ajungeti seara in Grand Tang Dynasty Ever Bright City, in primul rand pentru ca este singurul loc pitoresc national in stil Tang, reproducand arhitectura si cultura dinastiei Tang in modul live. Daca Terracotta Warriors and Horses prezinta puternica dinastie Qin, fondată de primul imparat al Chinei, Marele Oras Luminos al Marii Dinastii Tang iti spune animat cum a fost glorioasa dinastie Tang sub guvernarea unor mari imparati si a unei imparatese.

In plus, este un loc minunat pentru viata de noapte si diverse experiente imersive, cu costuri reduse.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de geani anto in 26.10.25 08:09:33
Validat / Publicat: 26.10.25 08:54:24

VIZUALIZĂRI: 22 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Spectacolul oferit de fantana muzicala din Piata de Nord a Marii Pagode a Gastii Salbatice.
Puteți VOTA acest articol:

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Xian:

• LOGAT? = DA (IntC=1)