ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2025
LUNA
MAY-2025

Xi’an, inima Chinei antice

TIPĂREȘTE URM de aici

In Xi'an am ajuns seara, pornind dimineata din Beijing, dupa un popas in orasul Luoyang, la grotele Longmen.

Inca de cand pregateam traseul si locurile de vizitat din aceasta vacanta, am simtit ca acest oras va fi locul meu preferat, cel in care voi simti ca patrund cu adevarat in civilizatia chineza.

Desi turistii considera ca aici nu prea ai ce sa faci mai mult de o zi, in afara de cea dedicata Armatei de teracota, eu am dedicat acestui oras 3 zile pline, pentru a intra in atmosfera dinastiei Tang, pe care am simtit-o la fiecare pas.

Xi'an este una dintre capitalele antice ale Chinei, un loc de nastere esential al civilizatiei chineze, capatul estic al Drumului Matasii, care poarta greutatea a milenii de istorie, fiind martora la ascensiunea si caderea numeroaselor dinastii.

Dinastia Tang a marcat o perioada glorioasa in istoria Xi’an-ului, orasul atingand apogeul realizarilor culturale si artistice, lasand in urma o bogata mostenire culturala pentru generatiile viitoare.

Dimineata ne-am propus sa urcam pe zidurile orasului, cunoscute si sub numele de Zidul Ming. Fortificatiile din Xi'an, cel mai complet zid al orasului care a supravietuit in China, precum si unul dintre cele mai mari sisteme defensive militare antice din lume, are forma unui dreptunghi cu o lungime de 13,74 kilometri, construit in 1370, pe fundatia orasului Imperial din Dinastia Tang.

Zona din interiorul zidului orasului este numita in mod obisnuit centrul vechi sau Orasul antic.

Exista patru porți principale: Poarta Changle (Poarta Est), Poarta Yongning (Poarta Sud), Poarta Anding (Poarta Vest) si Poarta Anyuan (Poarta Nord), care au fost parte initiala a zidului orasului antic. De-a lungul anilor, pentru a facilita accesul la Orasul antic, au fost deschise porti suplimentare, ajungand la un numar total de 18, insa intrarea principala pentru urcarea pe zid este Poarta de Sud, fiind si cea mai frumos decorata.

Taxa de intrare pentru adulți este de 54 RMB, accesul fiind intre orele 8:00 - 20:00. Biletele  le-am cumparat de la poarta, ultima intrare fiind cu o ora inainte de inchidere, iar un tur complet dureaza circa 3,5 ore.

Dupa ce am patruns in interiorul zidurilor, ne-am urcat pe acestea si am cautat un centru de inchiriere a bicicletelor, intentionand sa ne plimbam cu o bicicleta in tandem. Am trecut pe langa un turn de aruncare cu sageti, ce avea 4 etaje si 12 ferestre la fiecare etaj. Atunci cand inamicul ataca zidul orasului, aparatorii se puteau retrage in acest turn lansand sageti. Daca sagetile erau trase in exterior in același timp prin toate ferestrele, sansele de a elimina inamicii cresteau.

Am gasit centrul de inchiriere biciclete, insa dezamagirea mea a fost maxima atunci cand mi   s-a spus ca nu pot urca pe bicicleta pentru ca sunt imbracata cu fusta. Am plecat furioasa, gandind ca probabil le-o fi teama sa nu recreez scena„fustei zburatoare” a lui Marilyn Monroe, de aceasta data, pe bicicleta. Ulterior, mi-a trecut prin minte o alta varianta, stiind ca au grija de turistii lor, fiindu-le teama sa nu imi prind fusta de lant si sa ma accidentez. Oricare ar fi fost adevarul, nu am avut alta varianta decat aceea de a ne plimba per pedes, trecand pe langa un turn de observare, cladire cu 2 etaje si acoperis in doua ape, in stilul traditional chinezesc, folosit pentru a apara si a depozita provizii si echipamente in timpul razboiului, precum si pentru ca garda sa observe ceea ce intampla in afara orasului. In Dinastia Ming, existau un total de 98 de platforme de observare, care in vremuri de pace serveau ca adaposturi impotriva vantului si ploilor pentru patrule.

Am coborat apoi de pe ziduri si am luat autobuzul, coborand la statia Guangrensi, dupa care am mers de-a lungul Xiwuyuan Road pentru a ajunge la templul Guangren, situat in partea de nord-vest a orasului antic.

Templul Guangren este singura manastire budista tibetana din provincia Shaanxi, construit in 1705, la ordinul imparatului Kangxi, pentru a promova unitatea si stabilitatea in regiunile multietnice din nord-vestul Chinei. A servit ca resedinta temporara pentru calugari tibetani si lideri mongoli si din alte regiuni, care calatoreau spre Beijing. A fost reconstruit pentru prima data in 1952, iar in 2006 a suferit din nou reparatii ample si s-a extins la scara larga din prezent.

Intrarea in complex se realizeaza prin magnifica poarta Shanmen, care poarta o placa cu numele templului scris de imparatul Kangxi. Pe acoperisul portii se afla statuile a 2 cerbi care asculta Sutre citite. De o parte si de alta a portii se afla cate 4 pagode pentru a-l celebra pe Buddha. Intrarea este libera, ba chiar am primit un bidon cu apa si un servetel umed, binevenite pentru temperaturile de peste 35 grade din aceasta zi.

Am patruns in prima curte interioara, unde se afla un pavilion hexagonal inalt ce protejeaza o piatra funerara imperiala din marmura alba, originala, "Stela Templului Guangren ridicata sub Ordinul Imperial", impodobita cu sculpturi deosebite, ce a fost odata pierduta si deteriorata, gasita apoi in timpul unui proiect de constructie.

In interiorul primei curti se afla un perete paravan de 6 m inaltime, 10 m latime si 1 m grosime. Dragonul sculptat in centru este simbolul unui templu regal, iar imaginile lui Buddha si ornamentele florale sunt capodopere ale sculpturii in caramida.

Curtea este flancata in stanga de Turnul tobelor, iar in dreapta de Turnul clopotelor. Un iaz in care inoata pesti koi, peste care trece un podet din piatra, intregesc tabloul relaxant al templului.

Sala celor 1000 de Maini ale Guanyin contine statuia aurita din lemn cu o inaltime de 6,6 m si 2 tone greutate, fiind cea mai mare de acest fel din provincia Shaanxi.

Am trecut in cea de-a doua curte interioara, in care se afla o lampa de altar permanenta numita si„Lampa de 10.000 de ani” , continand o cantitate mare de ulei si un fitil plutitor, conceputa sa arda zi si noapte, continuu, simbolizand intelepciunea si cunoasterea.

In partea dreapta a curtii se gaseste„Mandala Tarei Verzi” „locul unde diversi buddha si zeitatile insotitoare se aduna in jurul zeitatii pricipale, intelepciunea originala, viata fiind perfect organizata. O Mandala locuita de un Buddha sau Bodhisattva include palate, porti, curti interioare, ziduri, fiecare avand o semnificatie speciala.

Pe aceeasi latura se gaseste si Templul Protectorilor Dharmei, aici fiind consacrati 5 protectori, venerarea acestora ajutand la succesul in afaceri si prevenirea dezastrelor.

Pe latura stanga a curtii se afla Templul Logevitatii, unde sunt consacrate 3 zeitati, iar langa acest templu exista un arbore sfant Bodhi, transplantat in anul 2014 din India, Bodhi Gaya, locul sfant unde Shakyamuni a devenit Buddha. A calatorit mii de kilometri si a fost nevoie de 3 ani pentru a ajunge aici, semnificand„transplantarea” budhismului in China.

Sala Centrala, inconjurata de 40 de roti de rugaciune, in stilul templelor budiste tibetane, pe care le rotesti in sensul acelor de ceasornic in timp ce te plimbi in jurul salii, gazduieste o statuie mareata si delicata de 2 metri inaltime a Tarei Verzi, din cupru, acoperita cu aur. In lateralele acesteia se gasesc alte statui, toate relicve culturale din dinastia Tang.

Sala Guang Di consacra zeitatea care pazeste si ocroteste templul. O vitrina din mahon gazduieste manuscrisul original al„Stelei Templului Ordinului Imperial Daren” a imparatului Kangxi. Rafturile de pe perete expun 500 de sigilii de arhat, fiecare imagine sculptata pe sigilii fiind unica, in prezent fiind inaintata o cerere pentru certificarea Guiness World Records.

In Sala celor o mie de Buddha, mii de statui miniaturale din bronz aurit se aliniaza pe perete. Aici este venerata statuia lui Tsong Khapa care a fondat Gelugpa (o secta a budismului tibetan).

In fata acestei sali exista un vas din marmura alba, care este sculptat cu motive de lotus pe exteriorul vasului, iar in interior are o inscriptie gravata din perioada Qianlong.

Ultima cladire este Biblioteca Scripturilor budiste, ce adaposteste o statuie in marime naturala a lui Gutama Buddha, in varsta de 12 ani si statuia lui Maitreya, inalta de 9,9 m. In partea stanga a salii se afla Pagoda Sanra ce adaposteste ramasitele lui Buddha donate de familia regala thailandeza. In dreapta se afla „tronul din marmura alba, sculptat cu lotus” , pe care a fost adusa de catre printesa Wencheng, statuia lui Buddha culcat din templul Jokhang din dinastia Tang. Langa tron exista o statuie a printesei Wencheng.

La etajse gasesc 6600 volume ale marii Sutre Prajnaparamita, revizuita in 1710, din dinastia Ming, cea mai completa colectie de acest gen din China.

Zeul Galben al Bogatiei este responsabil de casa comorii si are puterea de a elibera oamenii din saracie si dezastre. Acestuia ii este dedicat un templu, cu sculpturi si ornamente frumoase, care adaposteste 1000 de statui din bronz ale Zeului Galben al Bogatiei, primul templu de acest tip din China.

In fata templului se gaseste statuia animalului pe care Buddha Jambhala Galben il tine in mana stanga, care scuipa bani, statuie pe care am atins-o, asa cum spune traditia, pentru a ma imbogati.

Templul are si o stupa altar in aer liber, decorata cu multe steaguri de rugaciune colorate folosite in budismul tibetan, dar si un perete pe care sunt atarnate amulete traditionale chinezesti, elementul central vizibil pe multe dintre ele fiind caracterul chinezesc care inseamna binecuvantare, noroc sau bunastare, in culorile rosu si auriu, considerate culori norocoase in cultura chineza, asociate cu bucuria si prosperitatea.

La iesirea din altar, am primit cate un semn de carte, pe fiecare fiind inscriptionate mesaje ce promoveaza acte de bunatate sau sugereaza importanta pacii interioare si a puritatii spirituale, dar si cate o bratara inscriptionata cu acelasi gen de invataminte. Mi-a placut foarte mult templul, in special pentru ca promoveaza armonia si unitatea unei societati multietnice, cu relicve culturale pretioase adapostite si un mediu linistit, fiind perla stralucitoare a budismului tibetan.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de geani anto in 31.08.25 16:03:39
Validat / Publicat: 31.08.25 16:34:38

VIZUALIZĂRI: 45 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P39 La iesirea din altar, am primit cate un semn de carte, pe fiecare fiind inscriptionate mesaje ce promoveaza acte de bunatate sau sugereaza importanta pacii interioare si a puritatii spirituale, dar si cate o bratara inscriptionata cu acelasi gen de invataminte.
Puteți VOTA acest articol:

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Xian:

• LOGAT? = DA (IntC=1)