ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.11.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 27.06.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Washington – metropola si capitala politica a SUA

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe 18 mai dimineata am predat camera la Hotelul Pennsylvania (vezi impresii) si am pornit la autogara/gara Port Authority Bus Terminal din New York, pregatiti pentru drumul spre Washington.

Biletele pentru busul Greyhound, cu plecare la ora 10.00, le-am cumparat cu 2 zile inainte, pretul a fost de 36 USD/pers incl. taxe.

La ora 14.20 am ajuns in capitala SUA, la Union Station, trecand prin North Bergen, Secaucus, South Kearny, Newark, Elizabeth, Trenton, Groveville, pe langa raul Delaware, Pennsville – Deepwater, New Castle, pe langa Baltimore, si suburbiile Washingtonului (Hyattsville, Fort Lincoln, NoMa).

Iesind din Union Station, dam de monumentul lui Columb – Columbus Circle si ne continuam drumul la pas pe Massachusettes Ave NE. Deja zarim Phoenix Park Hotel, casa noastra pentru 3 nopti. Trebuie doar sa traversam intersectia cu North Capitol St NW.

Ce am vazut pe acest scurt traseu - pe placutele de inmatriculare din Washington, DC este inscris sloganul “Taxation without Representation”. Fata de Carolina de Nord, aici, in District of Columbia este obligatoriu sa fie montate ambele placute de inmatriculare.

Sloganul impozitare fara reprezentare este utilizat in Washington, D. C., deoarece rezidentii districtului trebuie sa plateasca impozite federale, in ciuda faptului ca nu sunt reprezentati in Congres. Capitala SUA nu apartine nici unui stat, are statut de zona federala independenta, cu denumirea District of Columbia.

Dupa ce ne-am cazat si racorit putin, am plecat spre Capitoliu. Ce ne-a placut a fost faptul ca orasul este mult mai linistit, nu am vazut atata agitatie si nici o acumulare de turisti ca in New York. Desigur nici zgarie nori deoarece aici a existat o lege clara si anume cladirile nu aveau voie sa depaseasca inaltimea Capitoliului. Este un oras curat, linistit, cu mult spatiu verde in care era imposibil sa nu remarci veveritele.

Capitoliul este o constructie monumentala pe colina Capitol Hill, este impresionanta, ridicata pe 5 etaje, cu o cupola de 88 m inaltime. Toata lumea stie - Capitoliul este sediul Congresului SUA, al celor doua camere, Camera Reprezentantilor si Senatul.

In anul 1793 George Washington a pus piatra de temelie pentru constructia cladirii, ciocanul folosit in timpul ceremoniei este unul din exponate. Prima sesiune a congresului s-a tinut aici in anul 1800.

In perioada razboiului britanic-american cladirea a fost incendiata de trupele britanice si distrusa aproape in intregime. Reconstructia a inceput in 1851 si de atunci au tot urmat extinderi.

Pe cupola Capitoliului este amplasata Statuia Libertatii, o statuie din bronz inalta de 6m.

Capitoliul este cladirea centrala a unui intreg ansamblu sau complex, cum il numesc ei. In jurul lui gasim mai multe cladiri impozante, printre care Russell Senate Office Building, Biblioteca Congresului, Curtea Suprema precum si memorialele lui James A Garfield, al lui Ulysses S Grant, etc.

Exista o conexiune subterana intre aceste cladiri, accesibila dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 doar membrilor congresului si angajatilor, cu exceptia tunelului care duce la Library of Congress, in cladirea istorica Thomas Jefferson.

Tururile ghidate sunt gratuite dar rezervarea trebuie facuta cu ceva timp inainte.

In interior, Constantino Brumidi a pictat fresca Apoteoza lui Washington direct pe cupola care are un diametru de 20 m. Langa G Washington sunt Victoria si Liberty, inconjurate de reprezentantele feminine ale celor 13 state care si-au declarat independenta fata de Imperiul Britanic la 04.07.1776, devenind fondatoarele SUA de astazi.

Inaugurata in 1824 Rotonda este elementul central al Capitolului, este de fapt spatiul rotund din mijlocul cladirii care face legatura dintre aripa de nord si cea de sud.

Mai jos vedem mai multi ani de istorie americana, de la Columb la fratii Wright. In aceste tablouri este redata descoperirea si colonizarea Americii dar si intreaga miscarea de independenta.

Cripta se afla sub Rotonda, are 40 coloane ce sustin Rotonda. Cripta s-a dorit a fi locul de odihna vesnica a lui George Washington. dar pana la urma acesta a fost ingropat in cripta familiei pe Muntele Vernon. In cripta am vazut o busola tot din marmura care marcheaza locul de unde pornesc cele 4 cadrane ale districtului Columbia.

Old Supreme Court Chamber este una dintre camerele care au supravietuit incendiului din perioada razboi britanic-american. Jumatate din mobilier, birourile si scaunele judecatorilor sunt inca cele originale.

National Statuary Hall este construita sub forma unui amfiteatru antic si este principalul spatiu expozitional. Aici vedem diferite statui ale unor figuri proeminente pe care fiecare stat le-a cedat Congresului.

De aici am plecat inapoi spre hotel, facand o pauza in Union Station unde am luat cina.

In urmatoarele doua zile am plecat de dimineata de la hotel, pe North Capitol St in NW, trecand pe New Jersey Ave NW si am ajuns intamplator la DC Fire and EMS Museum, situat la et. III al unei cladiri datand din 1916, cu exponate precum carti, produse de combatere a incendiului, incepand din perioada in care vagoanele cu apa pentru stingerea incendiilor erau trase de cai, pana in prezent. Muzeul a fost deschis in anul 1940. Programul de vizitare este zilnic de la ora 10.00 la ora 17.00. La parter sunt parcate masinile noi care asigura protejarea Capitoliului si Union Station.

De aici, mergand tot inainte, am ajuns prin Constitution Ave NW, intersectandu-ne cu Pennsylvania Ave, la Monumentul Pacii. Monumentul este format din trei femei Durerea si Istoria - si mai jos Victoria. Pe placuta scrie “They died that their country might live”. Monumentul este dedicat marinarilor care au luptat in razboiul civil.

Mergand pe 1st St NW, paralel cu Capitoliul, dar si cu Reflecting Pool am ajuns la Ulysses S. Grant Memorial, monument dedicat lui Ulysses S. Grant, al 18-lea presedinte SUA cu mandat din 1869 pana in 1877. El a fost si general in perioada razboiului civil.

Urmeaza Garfield Circle, intersectia dintre 1st St NW cu Maryland Ave SW unde se gaseste statuia din bronz lui James A. Garfield, al 20-lea presedinte al SUA care a fost asasinat de un avocat care a crezut ca presedintele trebuia sa-i asigure un loc in corpul diplomatic.

Primul obiectiv care ne iese in cale pe partea stanga este gradina botanica. G. Washington si-a dorit o gradina botanica in capitala Natiunii pentru a promova si educa poporul asupra importantei plantelor.

Gradina botanica a fost infiintata in anul 1820 de catre congesul SUA si este una din cele mai vechi gradini botanice din America de Nord. Comparativ cu alte gradini botanice este mica dar bine intretinuta atat in interior cat si in exterior.

In sera imensa pot fi admirate plante din diferite zone climatice, incepand cu cele din padurea tropicala pana la plante din desert. Ce mi-a placut in mod deosebit a fost arborele de cacao, ale carui fructe cresc de-a lungul trunchiului si orhideele multicolore. In Conservatory gasim specii de plante rare si pe cale de disparitie. Fiind muzeu Smithsonian intrarea este gratuita, merita vizitata daca tot esti in zona.

La intersectia dintre Maryland Ave SW cu Independence Ave SW dam de cladirea care adaposteste sediul Voice of America. Vis a vis de aceasta cladire se gaseste National Museum of American Indian.

Imediat dupa urmeaza Air & Space Museum unde pot fi admirate rachete, avioane, capsule spatiale precum Apollo 11. Am vizitat acest muzeu si va recomand sa nu-l sariti daca sunteti acolo. Este incredibil de mare si adaposteste exponate aerospatiale impresionante, multe dintre ele fiind cu adevarat originale.

Urmatorul muzeu Smithsonian este Museum of African Art si urmeaza ultimul muzeu amplasat in linie cu cele mentionate mai sus, US Holocaust Memorial Museum.

Urmeaza Monumentul lui Washington, obeliscul de 169 m inaltime din parcul National Mall. Este cel mai inalt monument din piatra din lume. Obeliscul se reflecta in Reflecting Pool. Constructia lui a durat pana in anul 1884. In jurul lui sunt amplasate 50 steaguri americane, cate unul pentru fiecare stat.

Un alt monument imperial al capitalei SUA este Monumentul Thomas Jefferson, dedicat celui de-al treilea presedinte si unul dintre fondatorii SUA dar si autorul Declaratiei de Independenta. Monumentul se afla in Bazinul Tidal si aminteste de Panteonul din Roma. Statuia lui din interiorul monumentului, cu constructie deschisa este de 7 m. Thomas Jefferson a fost fondatorul si liderul Partidului Democrat Republican.

Revenind in National Mall ajungem la monumentul celui de-al doilea razboi mondial care comemoreaza soldatii americani decedati in cel de-al doilea razboi mondial. Este format dintr-o fantana imprejmuita de 56 coloane din granit, fiecare cu cate o coroana dar si 2 arcuri de triumf. Arcul Nordic reprezinta victoria din zona Atlanticului iar cel sudic pe cea din zona Pacificului.

In Constitution Garden ajungem la Monumentul Veteranilor din Vietnam, dedicat soldatilor armatei SUA si victimelor disparute in razboiul din Vietnam. Este de fapt un zid pe care sunt inscrise nume ale victimelor. Mergand spre Memorialul lui Lincoln gasim si Monumentul Femeilor din Vietnam.

Un alt monument, deosebit, este Monumentul Veteranilor din Coreea dedicat razboiului din Coreea. Este realizat ca un camp de lupta, cu 19 statui in echipament de lupta. Toate statuile sunt in marime naturala. Campul de lupta este realizat din tufisuri de ienupar ce imita padurea coreeana. Pe chipurile statuilor se poate citi frica dar si determinarea. Ca aproape toate monumentele de acest fel, si acesta dispune de o zona cu apa care curge, componenta importanta metaforica pentru un memorial, si un zid din granit, pe care sunt inscrise numele trupelor care au luptat in razboiul din Coreea dar in care se si reflecta cele 19 statui.

Urmeaza Monumentul lui Abraham Lincoln, dedicat celui de-al 16-lea presedinte al SUA. Cladirea seamana cu un templu grecesc, cu 36 de coloane (la acea vreme in Uniune erau 36 state).

Pe peretele nordic este scris discursul din 1865 de la alegerea lui A. Lincoln ca presedinte. Pe zidul sudic este discursul lui A Lincoln de la Gettysburg.

Intrand in monument se ajunge intr-o incinta deschisa, unde statuia presedintelui, din marmura alba, il prezinta pe acesta stand pe scaun, privindu-i pe vizitatori. Martin Luther King si-a tinut in fata a 250.000 oameni, in anul 1963 pe treptele din fata cladirii, faimosul discurs „I have a dream”. In fata monumentului se afla Lincoln Memorial Reflecting Pool, unde se reflecta, in mod normal, atat monumentul lui Lincoln cat si monumentul lui Washington.

Aproape de raul Potomac, pe Ohio Drive este Monumentul lui Franklin Delano Roosevelt, cel de-al 32-lea presedinte al SUA, care a avut 4 mandate. Monumentul este intins, format din statuia acestuia din bronz stand pe scaun langa catelul lui de companie Fala, alte statui inspirate din celelalte mandate prezidentiale si 4 sectiuni exterioare. Fiecare sectiune contine cate o cascada si cele mai importante citate ale preseditelui, sculptate in piatra.

Fiind destul de obositi am renuntat la a ne intoarce prin National Mall si ne-am indreptat spre Casa Alba, amplasata pe aceeasi linie cu monumentul dedicat lui G. Washington. In drumul nostru am vazut German American Friendship Garden, o gradina comemorativa cu plante originare din Germania si America, situata pe Constitution Ave intre strazile 15th si 17th NW.

In apropiere exista un centru pentru vizitatori caruia noi nu i-am trecut pragul.

Inainte de a ajunge la gardul care inconjoara locuinta presedintelui SUA dam de bradul care de Craciun este ornat si la TV pare mai mare. In realitate nu este chiar asa.

Privelistea familiara a Casei Albe nu este partea din fata, ci partea din spate a casei.

De aici ne-am continuat drumul pe Pennsylvania Ave NW, dupa aceea pe G st NW si am ajuns la National Portrait Gallery de unde pe F St NW am ajuns la monumentul The Lone Sailor si US Navy Memorial Plaza.

In drumul nostru spre hotel am trecut prin Chinatown. La intrarea in acest cartier este poarta care serveste ca amintire a relatiilor de prietene dintre Washington si Beijing. Este denumita si Friendship Archway.

In ultima zi am vizitat Muzeul National de Istorie Naturala, aflat paralel cu Smithsonian Institution Building, denumit si The Castle, cladirea centrala care administreaza si coordoneaza toate cele 19 muzee, din care 9 se gasesc in National Mall. In acest muzeu este expus Diamantul Hope, pe langa animalele de pe diferite continente, dinozauri, insecte.

De la Washington am plecat cu Greyhound la Durham. Drumul a durat cca 6 ore, cu o pauza in Richmond.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de bubica in 28.11.19 11:41:35
Validat / Publicat: 28.11.19 13:53:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.

VIZUALIZĂRI: 3710 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bubica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Curtea Suprema de Justitie a SUA
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Aurici
[29.11.19 12:26:25]
»

@bubica: Visez și eu să mă fascineze New-York-ul și să mă plimb prin Washington, dar am o buba la cap în legătură cu zborul. Fac psihologie regulat (eu cu mine) și sper să mă declar vindecată odată și-odată...

Îmi plac relatările din vacanțele tale și apreciez destinațiile deosebite pe care le alegi.

Numai bine, călătorii frumoase în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
bubicaAUTOR REVIEW
[29.11.19 14:38:29]
»

@Aurici: Iti multumesc pentru vizita si aprecieri.

Eu nu am probleme cu zborul - am facut armata la parasutisti... si unde mai pui ca mi-a si placut!

Iti doresc sa ai vacante minunate!

Aurici
[29.11.19 14:46:44]
»

@bubica:

Eu nu am probleme cu zborul - am facut armata la parasutisti... si unde mai pui ca mi-a si placut!

Îmi prinde bine afirmația ta, o iau ca pe o încurajare.

Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, bubica
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Washington:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054138898849487 sec
    ecranul dvs: 1 x 1