ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2007
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cimitirul Arlington si blestemul familiei Kennedy.

TIPĂREȘTE

Locul in care "curajul doarme mandru" ("Where Valor Proudly Sleeps")

Pe o colina inalta la marginea Washingtonului, peste raul Potomac se afla cimitirul Arlington, locul sacru al SUA, locul in care sunt inmormantati peste 290000 de eroi, veterani, personalitati importante, astronauti disparuti in misiune, prizonieri de razboi si in general cei care au adus servicii importante SUA.

De 30 de ani mormintelor li se pune un acelas tip de piatra funerara simpla pentru ca cei ce odihnesc sub ele, fie soldati sau generali sunt egali in fata eternitatii.

Eroii necunoscuti sunt onorati in Monumentul Eroului Necunoscut in care simbolic au fost puse ramasitele a peste 2000 de eroi din primul razboi mondial, din al doilea, din razboiul din Coreea si Vietnam. Pe frontispiciul monumentului este scris « numele lori ii este cunoscut doar lui Dumnezeu ». Garda de Onoare de la Monumentul Eroului Necunoscut este asigurata de militari din "Vechea Garda" de infanterie, unitatea ceremoniala a armatei americane, care raspunde si de protectia capitalei, Washington. Schimbarea garzii din ora in ora este un ceremonial riguros si complicat si atrage zilnic sute de turisti, fiind un moment memorabil al vizitei la Cimitirul Arlington.

In memorialul celor cazuti in Vietnam sunt scrise pe placi 58000 de nume de barbati si femei; la capatul aleii de zeci de asemenea panouri se afla un pomisor impodobit cu scrisorele, la baza caruia se depun zilnic flori. Memorialul celor cazuti in Coreea infatiseaza prin statui raspandite pe o suprafata mare de teren o scena impresionanta de lupta.

M-a impresionat numarul femeilor cazute la datorie. Cateva mii de infirmiere si-au gasit aici linistea incepand cu razboiul americano-spaniol din 1898 si pana azi.

Am mai vizitat memorialul celor cazuti in luptele de pe insula Iwo Jima, celor disparuti in prizonierat, celor din echipajul navetelor spatiale Challenger si Discovery, mormantul boxerului Joe Louis veteran de razboi, al celui mai decorat soldat din toata istoria SUA, al generalului Robert Lee, al eroilor din Razboiul Civil, al constructorului orasului Washington francezul Pierre l’Enfant, etc. Mormantul lui John Kennedy este simplu, o lespede de marmura neagra vegheata de o flacara vesnica. Langa el odihneste Jakie (Jaqueline Bouvier) si primul lor fiu Patrick mort la cateva zile dupa nastere; pe o esplanada ceva mai jos este mormantul cu cruce de lemn a lui Robert fratele presedintelui, fost senator democrat si candidat la presidentia SUA.

Arlington este vegheat de un somptuos conac colonial construit in anul 1800 si care a apartinut familiei presedintelui George Washington. In urma casatoriei unei nepoate a presedintelui cu generalul Lee care a declarat secesiunea statului Virginia fata de Uniune, conacul si domeniul au fost confiscate de guvernul federal si terenul a fost destinat unui cimitir militar. Primele morminte au fost sapate in gradina de trandafiri a conacului si de atunci locul a fost atribuit eroilor patriei.

Este foarte interesant cat de patrioti sunt americanii. Portoricani, sau chinezi, afro-americani sau italieni chiar si romani in momentul depunerii juramantului si preluarea cetateniei sunt emotionati si sinceri, gata de sacrificiu suprem pentru tara care i-a adoptat si le-a dat o a doua sansa. Nu stiu de ce la noi este un curent de negare a unor valori fundamentale printre care dragostea de pamantul in care te-ai nascut, cu bune si rele, poate mai mult rele dar asa cum e, ii apartii, chiar daca iti duci viata la mii de kilometri departare.

Radacinile familiei Kennedy coboara in Irlanda atunci cand Patrick emigreaza la jumatate sec. XIX in SUA dar povestea si ascensiunea familiei incepe cu Joseph si Rose. Joseph a fost un membru marcant al partidului democrat si fondatorul implicit sponsorul Universitatii Harvard. Sotia sa Rose Fitzgerald a trait pana aproape de o suta de ani si a indurat ca mama toate tragediile prin care a trecut familia. Au avut noua copii din care trei au avut morti violente iar alti trei au fost foarte bolnavi:

- fiul cel mai mare, pilot, a murit in cel de al doilea razboi mondial in 1944, incarcatura navei pe care o conducea, explodand in aer;

-o fiica a murit in 1948 intr-un accident de avion;

-o alta fiica a avut din nastere un retard mental, a suferit o operatie nereusita de lobotomie si a trait in continure cu intelectul uni copil de trei ani;

- John Fitzgerald Kennedy cel mai tanar presedinte al SUA a fost impuscat in Dallas la 22 nov 1963, ofcial de Oswald Lee.

Misterul si itele asasinatului nu se cunosc sau nu au fost date publicitatii. CIA? Masonii? Cubanezii? Rusii? Cercurile fianciare? El a fost unul dintre membrii cei mai proeminenţi membri ai familiei Kennedy implicaţi în politică, fiind totodată considerat un stindard al liberalismului american. Nu pot fi uitate cuvintele sale: “Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ea”. La randul sau si el suferea de o boala incurabila la vremea aceea, maladia Adisson, care-i producea dureri ingrozitoare de spate.

- fratele presedintelui, Robert, candidat la presedintia SUA din partea partidului democrat a fost la randul lui impuscat mortal, dupa cativa ani in 1968.

- Fostul presedinte John a avut cu Jackie patru copii din care numai doi au ajuns la maturitate. Dar din acestia, John-John, - cel care ca si copil de trei ani a impresionat lumea prin salutul dat tatalui la Arlington- a avut si el parte de o moarte violenta impreuna cu sotia sa. La doar 39 de ani, avionul pilotat de el s-a prabusit in ocean.

-. Generatia a treia, unii dintre nepotii lui Joseph si Rose sufera de paralizii sau mor tragic in accidente de masina sau supradoze de alcool si droguri. In 1984, nepotul David moare din cauza unei supradoze de droguri; nepotul Michael moare intr-un accident la ski. Femeile importante din viata fratilor Kennedy au morti violente: Marylin Monroe, zice-se sinucisa apoi secretara lui Ted, Mary Jo, a fost omorata de acesta intr-un accident de masina in care senatorul a pledat " vinovat" si practic si-a incheiat ascensiunea politica. La randul ei Jackie, fosta sotie a presedintelui a murit prematur de o forma rara de cancer.

La toate aceste tragedii a participat nefericita mama, Rose, decedata la 95 de ani in 1995

-Ultimul fiu, fratele fostului presedinte Eduard (Teddy) a fost inmormantat anul trecut la Arlington. A avut o moarte cumplita suferind de un cancer al creerului.

Legenda spune ca blestemul s-ar datora unui rabin care l-a blestemat pe batranul Joseph Kennedy care in timpul cand era ambasador in Anglia a refuzat sa dea viza de intrare in SUA pentru 500 de evrei care ulterior au murit in lagare. (? ) Aceasta legenda neverificata a circulat mult in mediile evreiesti.

Se poate spune ca familia Kennedy a fost marcata de asasinate, accidente de avion si auto, de boli incurabile si in ciuda imensei averi si a pozitiei politice de exceptie cele 17 intamplari tragice petrecute intre anii 1940 si 2006 au facut din ea o familie tare nefericita...

Dupa vizitarea cimitirului Arlington care cuprinde pe 250 ha. istoria SUA am facut un tur al orasului Washington. Capitala a SUA (echivalenta cu Districtul Columbia) are o populatie de 4. 4 mil locuitori dar fiind sambata si in preajma Craciunului mi s-a parut pustie. De la retina zgariata de inaltimea imobilelor din New York, de la stradutele in care umbra nu lasa niciodata sa patrunda o raza de soare, de la furnicarul din statiile de metrou, in Washington am gasit un "ORAS EUROPEAN", cu strazi aliniate frumos, multe parcuri si cladiri solide de inaltime medie. Exista o lege federala care interzice constructiilor cu o inaltime mai mare decat a obeliscului lui Washington (168 m). Orasul a fost proiectat de arhitectul francez Pierre l’Enfant la sfarsitul sec. XVIII si a avut de la inceput destinatia sa fie capitala federala a Uniunii. Planul lui, realizat în 1791, a rămas aproape neschimbat, desvoltarea ulterioara urmand liniile marelui constructor. In oras am vizitat in exterior:

-Casa Alba in fata careia o grevista a foamei isi facuse salasul ca si, deasemeni un alt protestatar.

-Memorialul Lincoln cel care a declarat ca „ oamenii sunt egali”, a abolit sclavia, a fost autorul proclamatiei Emanciparii si a condus spre victorie armatele nordiste. Lincoln a fost asasinat la teatru de un sudist. Cele 36 de coloane de marmura reprezinta cele 36 de state ale Uniunii existente la moartea lui Lincoln. Ele au fost completate pana la 50 cate state sunt azi prin sculpuri exterioare.

-Monumentul lui G. Washington domina intreg orasul. Spre deosebire de obeliscurile egiptene construite din monobloc, monumentul e format din blocuri suprapuse donate de diferite orase ale Uniunii. Se spune ca pe el sunt insciptii masonice (? ). Principala inscriptie este Laus Deo. Monumentul este asezat in mijlocul unei cruci ale carei brate sunt indreptate catre Casa Alba (resedinta presedintelui), Capitoliu (senat si camera deputatilor), memorialul Jefferson si memorialul Lincoln.

Ne-am asezat sa ne odihnim pe o banca intr-un parc langa statuia lui Lafayette. Era multa liniste, proportiile orasului iti confereau calm si siguranta. Peste cateva ore intram intr-un New York fascinant, naucitor si tumultos. Again!


[fb]
---
Trimis de Michi in 19.06.10 17:57:18
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7501 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Washington-Casa Alba
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

pepsi70ro
[19.06.10 18:22:48]
»

De 30 de ani mormintelor li se pune un acelas tip de piatra funerara simpla pentru ca cei ce odihnesc sub ele, fie soldati sau generali sunt egali in fata eternitatii.

Americanii au un respect deosebit pentru EROI.

Daca te duci in oricare cimitir romanesc ai sa gasesti un cavou impresionant al unui general mai mult sau mai putin celebru si un mormant peste care au aparut buruienile, cu o cruce din lemn putrezita, al unui soldat neinsemnat.

Cineva spunea ca "in fata mortii cu totii suntem egali". Oare?

Felicitari pentru americani, pentru ca stiu sa-si respecte personalitatile!

catalinalupu
[01.07.10 11:16:18]
»

Again! - inca un review minunat!

presario
[01.07.10 11:33:12]
»

Foarte interesant, felicitari !

cc_iordachescu
[15.08.10 13:48:10]
»

Excelent review!

Un vot însoţit de toată admiraţia noastră!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catalinalupu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Washington:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043483972549438 sec
    ecranul dvs: 1 x 1