GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe urmele lui Dan Brown in Simbolul Pierdut
Pentru cei care au citit Simbolul pierdut al lui Dan Brown, Washington DC este un oras ce trebuie vizitat daca ajungi in SUA. Dupa ce citesti cartea simti nevoia sa mergi acolo, sa vezi pe viu locurile descrise in roman, sa traiesti impreuna cu capitala SUA.
Si am ajuns mai intai in Freedom Plaza. O piata micuta, cu o fantana arteziana pe o latura, cu pavaj pe care sunt imprimate in piatra citate din presedinti, din personalitati importante din istoria americanilor. O zona unde intr-adevar gasesti imprimate in piatra planurile originale ale arhitectului l’Enfant, cel care a gandit capitala SUA, marcand Casa Alba, Capitoliul si o parte din memoriale. Tot acolo ai sa vezi simboluri masonice, asa cum sunt descrise in roman.
Si ajungi la unul din locurile obligatoriu de vizitat: obeliscul = monumentul Washington. Initial conceput ca o piramida (simbol mason), a fost transformat ulterior intr-un obelisc de inspiratie egipteana, cu o piramida in varf. Inceput in 1848, a fost ridicat pana la 45 metri, apoi nu au mai fost fonduri si constructia s-a oprit aproape 30 ani (se vede diferenta de culoare a pietrelor). A fost terminat in 1884, fiind la acea data cea mai inalta constructie din lume. Se poate vizita gratis. Seara este luminat din afara si din interior prin cate 2 ferestre pe fiecare latura a piramidei din varf. Lumina din interior este rosie si mi-a dat senzatia de fantoma cu ochi rosii!
Dupa ce am citit cartea am spus ca trebuie sa vizitez Capitoliul si Biblioteca Congresului (Library of Congress). Deoarece in carte se pomeneste despre un tunel ce leaga aceste cladiri, am preferat sa fac drumul ca in roman, adica sa vad intai biblioteca si apoi Capitoliul. Si a meritat, chiar daca am mers mai mult pe jos. In spatele Capitoliului se ridica mareata Biblioteca a Congresului – cladirea Jefferson. A fost construita in 1815 si cuprindea peste 16000 carti. Biblioteca are de fapt 3 cladiri, inceputa in anii 1800, arsa in 1814, reconstruita ulterior. In prezent are peste 29 milioane volume. La intrare poti admira o fantana arteziana, fantana lui Neptun. In sala principala se vad cele 8 statui de bronz care reprezinta etapele cunoasterii: filozofie, arta, istorie, comert, religie, stiinta, drept, poezie. Incaperile sunt frumos ornamentate si trebuie sa-ti faci timp sa vezi totul.
Tunelul care te duce spre Capitoliu – descris in roman – este accesibil publicului. Atentie, la intrarea in Capitoliu se verifica bagajul si nu ai voie cu mancare sau bauturi!
Capitoliul – cladirea Congresului SUA din 1800 – se poate vizita gratis. De la ghiseul pentru vizitatori primesti un ecuson si ti se spune cand incepe urmatorul tur cu ghid. Sunt foarte frecvente. In rotonda, pe cupola (asa cum e descris in roman) poti admira o fresca a lui Brumidi, care reprezinta „apoteoza lui Washington”: Washington este reprezentat ca un zeu care se inalta la ceruri, inconjurat de simboluri ale democratiei americane si ale progreselor tehnologiei. Se ajunge apoi in sala statuilor. Fiecare stat din SUA a fost invitat sa doneze Capitoliului cate 2 statui reprezentative, pe care au avut dreptul sa le schimbe in timp. O parte din ele au fost pastrate in aceasta sala, dar s-au acumulat prea multe si au fost distribuite si pe holuri. Interesanta in aceasta sala rotunda este acustica. Daca stai intr-un anumit loc poti auzi ce se discuta in partea opusa a salii. Ghidul iti face si o demonstratie in acest sens. Se pare ca un membru al Congresului era foarte apreciat pentru capacitatea de a ghici planurile opozitiei, dar el nu facea decat sa asculte unde trebuie. In Capitoliu mai poti admira o copie a statuii Libertatii care se afla de fapt afara, pe cupola principala.
Langa Capitoliu se afla Gradina Botanica, un alt loc de vizitat daca citesti romanul lui Dan Brown. Construita in secolul XVIII, deschisa pentru public in secolul urmator (pe la 1850), se poate vizita gratis. Ai ocazia sa vezi „jungla” din mijloc cu gradina tropicala, gradina de cactusi, gradina de orhidee si te poti bucura de racoare intr-o zi de vara. Merita o plimbare!
Desi nu intra in circuitul turistic, trebuie sa incluzi pe harta obiectivelor de vizitat si Catedrala Nationala. Situata putin excentric spre NV, poti lua metroul rosu pana la Tenleytown, apoi cu autobuzul (orice masina cu numere intre 30 si 39 – 1,7$ calatoria) care te lasa chiar langa catedrala. A 6-a ca marime din lume, construita in stil gotic, a fost inceputa in 1907 si a ajuns la forma actuala in 1990. Are 2 niveluri de vizitat, nivelul de la subsol (cripta) avand multe capele functionale. De la intrare vezi o statuie a lui Washington (infatisat ca mason) si una a lui Lincoln. Pe miljoc sunt arborate steagurile tuturor statelor din SUA. Este considerata o catedrala deschisa tuturor religiilor. Langa altar sunt expuse cele 10 pietre aduse de la muntele Sinai. Exista si o capela pentru copii, cu o statuie la intrare si cu mobilier adaptat la scara unui copil de 6 ani. Afara, undeva sus pe turnul de SV (trebuie un binoclu bun), este o un gargoyle – acei mici monstri pe care ii vezi la toate catedralele si care apara de rau – cu figura lui Darth Vader din filmul „Razboiul stelelor”. Acesta a fost conceptia unui copil de 13 ani care a castigat un concurs organizat de catedrala pentru amenajari exterioare. Eu nu am reusit sa-l vad cu ochiul liber, dar poti cumpara un pliant care are imaginea. Oricum catedrala este impresionanta si merita vizitata!
Si pentru ca mi-am propus sa merg pe urmele lui Dan Brown, nu puteam sa ratez „The House of the Temple” – Casa Templului. Pe strada 16, intre strazile R si S, la numarul 1733, se afla o constructie impunatoare, care este sediul Consiliului Suprem de grad 33 al Ritului Scotian Masonic. Sincer nu ma asteptam la ceva atat de mare si de frumos! La intrare sunt 2 sfincsi – intelepciunea si puterea – care te ghideaza spre cele 33 coloane inalte de 33 picioare (aprox 10 metri). Acoperisul e sub forma de piramida – simbol masonic. Pentru 7,5$ am avut parte de un tur complet cu ghid. In camera principala sunt 8 coloane de marmura neagra si peste tot se vad simbolurile masonice: ochiul, compasul, razele soarelui, piramida etc. Albert Pike a fost conducatorul ritului scotian si este ingropat aici. In camera templului (altarul) este o masa care are pe ea toate cartile sfinte ale religiilor (printre care si Biblia si Coranul), semn al deschiderii masonilor catre orice religie. Covoarele sunt lucrate manual in China, dintr-o singura bucata, in functie de dimensiunile camerei. Deoarece Washington a fost un mason important, o sala de banchet poarta numele lui. Gasesti o colectie impresionanta de monede din toate timpurile si din toate statele SUA. In biblioteca internationala care aduna volume din toata lumea despre masoni am gasit si carti din Romania. Biblioteca are peste 250 000 volume si foarte multe carti rare. Exista si galerii cu portrete ale masonilor celebri. Practic, o cladire interesanta, cu o istorie aparte, folosita mai rar azi de catre masoni, dar care arata influenta lor in toate domeniile de activitate.
Poate ca daca nu as fi citit Simbolul pierdut al lui Dan Brown nu as fi stiut sa caut atatea amanunte in cladirile principale sau nu as fi cautat cladiri speciale. Chiar si asa, Washingtonul trebuie vizitat pe indelete, cu rabdare si cu gandul ca peste tot poti vedea ceva interesant. Nu e un oras unde sa poti face cumparaturi, e un oras istorie pentru SUA. Sper sa revin!
Trimis de delia58 in 07.07.11 00:32:33
- A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (delia58); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Iata melodia propusa pentru aceste impresii, sper sa placa!
@delia58
Am citit de curand "Simbolul Pierdut".
Multumesc pentru acest rw care ma plimba prin locurile descrise in carte!
Foarte buna ideea ta! Felicitari!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 DC - o alta atractie! — scris în 01.01.23 de sempreturist din RM VALCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2019 La spital prin Washington DC ???? — scris în 12.07.19 de Aniram din BRAșOV - RECOMANDĂ
- May.2019 Washington – metropola si capitala politica a SUA — scris în 28.11.19 de bubica din BRAşOV - RECOMANDĂ
- May.2018 O zi relaxanta la Washington — scris în 28.08.18 de Patrim din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Apr.2016 …sau cum să petreci o zi în Washington — scris în 30.05.16 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Coasta de Est a SUA - a doua oprire - Washington — scris în 06.08.14 de Lacrimioara din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2013 The Day US Shutdown — scris în 21.10.13 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ