ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 12.11.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
19 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cu cămila prin deșert

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă în urmă cu câțiva ani mi-ar fi spus cineva că voi face o plimbare cu cămila prin deșert, n-aș fi pregetat să-i răspund: „-Fugi, Dom’le, d’aci’! Cum să mă cocoț io pe cocoașa dromaderului, io’s femeie serioasă și nu mai sunt demult tinerea! ”

Eheeei, uite cum se confirmă vorba: „niciodată să nu spui niciodată! ”, căci, DA! , mi s-a ivit prilejul să ajung și prin deșert și chiar să-mi înving temerea de-a mă cocoța pe cocoașa unei cămile. N-am vrut imediat să mă alătur mai tinerilor și curajoșilor mei prieteni cu care am ajuns în deșert, mai ales că nici măcar Mihai, omul meu, nu mă încuraja, spunându-mi că el a mers odată pe cămilă și că n-ar mai face-o a doua oară.

Chiar și așa, curiozitatea și dorința mea au învins și am ales să risc, spunându-mi că un alt prilej nu se va mai ivi curând și că dacă am să cad, asta e’…. (!), îmi voi juli puțin nasul, îmi va trece și…... gata! Voi rămâne, însă, cu amintirea că m-am plimbat și eu cu cămila și că am încercat ceva nou.

Asta s-a întâmplat într-a patra zi a sejurului nostru în Iordania, după ce am plecat din Petra, de la hotelul „Al Anbat” spre „Petra Mică”, sora celei mari. Am mers cu autocarul cale de vreo 15 Km, pe drum bun, asfaltat. După ce am văzut unde era piața mare de mărfuri, acolo unde se stabilea și prețul acestora (un fel de bursă de azi), ne-am urmat drumul, cale de mai mult de 120 Km, cu autocarul, spre Wady Rum, deșertul din sudul Iordaniei, unde urma să ne și cazăm pentru o noapte.

Poate că n-ar fi rău să spun câte ceva despre acest loc, după ce l-am întrebat pe amicul „google”:

Wadi Rum - cunoscut și ca Valea Lunii, este o vale în nisipul și granitul din sudul Iordaniei, la 60 de kilometri de Aqaba: este cel mai mare wadi din Iordania. Numele Rum provine, cel mai probabil, de la rădăcina aramaică care înseamnă „înalt” sau „elevat”. Pentru a-i reflecta corecta pronunțare în limba arabă, arheologii îl transcriu fonetic Wadi Ramm.

Wadi Rum a fost locuit de multe culturi încă din timpurile preistorice, cu multe culturi – incluzând și civilizația nabateeană- fapt care se poate observa din forma desenelor murale și a desenelor de tip graffiti. În vest, Wadi Rum poate că este mai bine cunoscut pentru legătura pe care o are cu ofițerul britanic T. E. Lawrence, care a traversat această zonă de mai multe ori în timpul revoltei arabe din 1917-1918. În anii 1980, una dintre formațiunile stâncoase din Wadi Rum a fost numită „Cei șapte piloni ai înțelepciunii”.

Wadi Rum este casa beduinilor din tribul Zalabia care, lucrând cu alpiniști și călători, au reușit să dezvolte un ecoturism care le este acum sursa principală de venit. Această zonă este acum una din atracțiile turistice cele mai importante ale Iordaniei, atrăgând un număr mare de turiști străini, în special iubitorii de alpinism dar și pe cei care doresc să experimenteze posibilitatea de a merge în safari pe cal sau pur și simplu, pentru excursii de o zi de la Aqaba la Petra. Alte activități des întâlnite în peisajele deșertice includ camparea sub stele, echitația dar și alpinismul între formațiuni de rocă masive. [Wikipedia]

Aici ne așteptau mașinile de teren, fiecare cu câte șase locuri pe platforma descoperită, din spatele cabinei șoferului. Ne-am suit și am pornit la drum prin „deșertul roz”, cum îmi place mie să-i spun. Din loc în loc se văd niște de tufe pitice de verdeață, nu prea multe, acum uscate. În dreapta și stânga noastră privim formațiunile stâncoase de culoare maro-roșcat cu forme, care de care mai impresionante, prin forma și înălțimea lor. Facem poze stâncii numite „Cei șapte piloni ai înțelepciunii”, care ne apare după numai câțiva metri parcurși.

Am mai observat că nu prea sunt dune de nisip aici, cum m-aș fi așteptat să fie. Când am văzut, totuși, una, mașinile au oprit și am „escaladat-o”, unii încălțați, alții desculți. Am făcut ceva poze și am pornit mai departe, să admirăm și să ne minunăm ce a creat mama natură.

Toate stâncile sunt mărețe, însă, una din ele mi-a plăcut în mod deosebit, cea din poza P23. Când am zărit-o de departe, părea că este îmbrăcată cu un voal transparent, dantelat, de culoare puțin mai închisă decât are stânca. Am încetinit ca să facem poze și unor desene de tip graffiti făcute pe o stâncă, prin care vechii nabateeni au lăsat posterității mesaje care să ateste că au trăit și ei acolo.

În drum întâlnim și un grup de beduini cu cămile care, parcă, ne așteptau pe noi să ne urcăm în „taxiurile” deșertului. Mai timizi la început, mai temerari apoi, contra sumei de 8 DJ (11 $ americani) ne-am aventurat 12 turiși (din 19) să ne suim pe cocoașa cămilei, echipată cu șaua specifică, cu „mâner” de sprijin atât în față, cât și în spate. Ceva emoții am avut când cămila „a demarat”, ridicându-și, mai întâi, picioarele din spate și, apoi, pe cele din față. Trebuie să te ții bine cu mâinile de ambele mânere, altfel riști să te dezechilibrezi și să cazi, în față sau în spate.

Am pornit călare prin deșertul roz, strângând bine mânerul din față, mai ales. Mașinile cu restul prietenilor noștri au pornit spre corturile care ne așteptau cu ceai cald. După vreo doi Km, fiind atentă să nu mă dezechilibrez, dar și la peisajul stâncos din jur, am ajuns și noi la ele. Din nou am avut emoții! A trebuit să mă aplec puțin pe spate, ca să nu vin în nas, și să mă țin strâns de mânerul din față, cum m-a sfătuit Mihai.

Am reușit să fac manevrele descălecatului așa cum trebuie, la fel ca și prietenii mei. N-au fost probleme nici pentru fete, nici pentru băieți. Ajunși aici am văzut, săpat pe o stâncă, portretul ofițerului englez Thomas Edward Lawrence, și a principalilor însoțitori ai lui, din timpul revoltei arabe, lângă care nu am ratat să fac câte o poză.

În cortul mare, special amenajat și mobilat pentru primirea turiștilor, ne așteptau beduinii care pregăteau ceaiul la foc de lemne făcut în gropi de nisip, un ceai bun, tare și cald. Ca peste tot unde am făcut popasuri ne așteptau, pentru a fi cumpărate, obiectele-suvenir, mai mult sau mai puțin manufacturate. Multe din ele erau aduse din India sau din China.

Când am ajuns seara la corturile unde am înnoptat, am făcut un duș după toată transpirația care m-a trecut în mersul pe cămilă și, privindu-mi palma stângă, am descoperit o mică bășică (pungă cu apă), de la strânsul mânerului.

Mi-a plăcut tare mult „deșertul roz”, este o minune a naturii și, dacă ar fi să aleg să mai merg odată acolo, n-aș zice „nu”, daaar despre mersul pe cămilă… (?) … nu sunt sigură că aș mai vrea încă odată!

Rog frumos pe Web master, mulțumindu-i anticipat, să atașeze la începutul articolului, link-ul de mai jos, un filmuleț de vreo 3 minute, cu secvențe din plimbarea noastră pe cămile!

https://youtu.be/7nUhhCY58WQ

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de doinafil in 20.11.18 08:41:16
Validat / Publicat: 20.11.18 10:31:37
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU

VIZUALIZĂRI: 2036 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

27 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 20. Stânca asta mi se pare că are forma unui vapor ce navigheză prin deșert...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

27 ecouri scrise, până acum

webmaster87
[20.11.18 10:29:46]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&Ema
[20.11.18 10:41:12]
»

@doinafil:

Start vot!

Ce excursie speciala! Pozele sunt minunate, culorile, formele slefuite de vant, totul.

Mi-a placut ca ati urcat pe duna de nisip, si ca ati facut poze cu voi si pe duna si pe camila si la beduini.

Aveti dovezi clare, este cert voi ati fost acolo!

Eu stiam ca e greu sa cobori de pe camila, fara sa probez. Si ca e mai scump decat sa urci!

Tare as incerca o asemenea experienta!

Felicitari, numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafilAUTOR REVIEW
[20.11.18 10:44:34]
»

@webmaster87: Mulțumesc frumos! Să aveți o zi bună!

Radu Tudoran
[20.11.18 11:18:41]
»

Acum stiu care-i urmatoarea experienta pe care vreau s-o incerc

robert
[20.11.18 11:27:42]
»

@doinafil: e super tare senzația să mergi călare pe cămilă! Și nouă ne era frică în momentul când ne-am suit prima oară. Cel mai greu e când se ridică sau când se așează. Mie mi se făcea milă de ea când mă gândeam că duce ditamai animalul în spate.

Beduinii au făcut și ceva glume cu noi, le-a pus să alerge un pic! Acolo să vezi senzație!

Felicitări atât pentru articol, cât mai ales pentru curaj!

doinafilAUTOR REVIEW
[20.11.18 11:40:31]
»

@Dan&Ema: Ai găsit cuvântul potrivit, Dane: „specială”.

Așa este, a fost ceva special și de neuitat.

Carmen Ion
[20.11.18 11:44:33]
»

@doinafil: O experiență inedită pe urmele lui Lawrence al Arabiei!

Bravo!

doinafilAUTOR REVIEW
[20.11.18 11:44:51]
»

@Radu Tudoran:

Mă bucur că review-ul meu v-a stârnit dorința de a experimenta cât mai curând mersul pe cămilă!

Mulțumesc pentru ecou și vot și... vă doresc să ajungeți cât mai curând acolo!!!

mprofeanu
[20.11.18 12:09:06]
»

@doinafil: Frumos totul, o experiență inedită, amintiri pentru o viață!

Am revăzut cu plăcere prin tine enigmaticul și specialul Wadi Rum!

doinafilAUTOR REVIEW
[20.11.18 12:10:57]
»

@robert:

Robert, cred că bietei cămile cu care ai mers, nu i-a fost prea ușor să te care pe... cocoașă!

Nu vreau să știu cum a fost senzația voastră cu alergatul , mi-a fost de-ajuns cât am transpirat eu, încercând să-mi țin echilibrul!

De curaj nu duc lipsă, slavă Domnului!: La 62 de ani am încercat și tiroliana în munții noștri, la o înălțime de mai mult de 100 m.

Mulțumesc pentru ecou și vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdan
[20.11.18 12:15:38]
»

Doina curajoasa!! Hi! hi! hi! Bravo! frumos

fra
[20.11.18 12:45:44]
»

Cea mai tare poză mi se pare ultima, unde se vede bine cât de multe mașini sunt și cât de "aglomerat" de turiști e deșertul. Cu toate acestea, sunt sigură că ați simțit și cât de mici suntem în fața naturii. E un deșert fantastic, pe care sunt mândră că l-am vizitat și noi chiar anul acesta. Mă impresionează cât de aproape suntem de acest obiectiv și cât de accesibil este (ca buget) pentru noi, românii, și cât de puțin promovat este. Dar încetul cu încetul va deveni mai cunoscut zic eu și de compatrioți...

doinafilAUTOR REVIEW
[20.11.18 13:20:11]
»

@Carmen Ion:

Înainte de-a ajunge la punctul final, la cortul cu ceai, nu știam că T. E. Lawrence a fost și el cu beduinii prin acele locuri. Cu atât mai mare a fost bucuria mea de-a afla că am mers pe urmele lui, cu cămila, ca și el.

Mulțumesc frumos pentru ecou, vot și... !

doinafilAUTOR REVIEW
[20.11.18 13:24:05]
»

@adrianbogdan:

Mulțumesc, Roxana, pentru vot și ecou!

Da, mi-a trebuit ceva curaj să mă sui în „taxiul” din Wadi Rum, și mă bucur c-am făcut-o!

doinafilAUTOR REVIEW
[20.11.18 13:38:54]
»

@mprofeanu:

Da, a fost superb!!!

N-ai cum să uiți un lucru pe care l-ai făcut doar o dată în viață!

Mi-aș dori să ajungă acolo cât mai mulți români, să vadă și ei cât de enigmatic și special - cum bine l-ai definit tu - este Wadi Rum, din Iordania!

Mulțumesc frumos pentru ecou și vot!

Să ai alegeri la fel de inspirate și pe viitor! Pupici!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafilAUTOR REVIEW
[20.11.18 14:05:30]
»

@fra:

Cât mă bucur să citesc că au fost mai mulți dintre noi acolo!!!

Da era „aglomerat” deșertul, iar stâncile alea roz-maroniu te copleșeau cu frumusețea și măreția lor!

Mă bucur pentru voi că l-ați văzut și sper - tocmai pentru că este aproape și nu atât de scump - ca mulți românași să ajungă să vadă ceva diferit, „special și enigmatic” - cum bine și succint - l-a definit colega @mprofeanu!

Sper și eu că încet, încet, va fi un obiectiv preferat în alegerea viitorilor turiști români, la aceasta contribuind, cu siguranță, și site-ul „amfostAcolo.ro!

Mulțumesc pentru ecou și vot!

Rodel
[20.11.18 14:26:34]
»

O experiență deosebită! Cred că aș încerca-o și eu dacă aș ajunge acolo.

Scrii că prețul a fost inclus în costul total al excursiei. Dar care este acest preț?

Felicitări pentru excursie, impresii, poze!

doinafilAUTOR REVIEW
[20.11.18 15:12:39]
»

@Rodel:

Merită, cu prisosință, să încerci!

Prețul pentru excursie a fost negociat de colega și prietena noastră @roth, care-l cunoaște foarte bine pe ghidul iordanian. A fost de 600 $/pers., plus bacșișurile aferente, fără avion. Am stat 8 zile și 7 nopți cazare. Dacă te interesează, scrie-i un PM și vezi despre ce este vorba.

Mulțumesc pentru ecou și vot!

krisstinna
[20.11.18 16:15:40]
»

@doinafil: Bravo, Doina!

Nu exista limita de vârsta la distracție, important e cum și ce simți

Nu numai “cămiloiul” a fost ceva unic pentru tine ci și dușul in deșert. Cum sună asta? Excelent: am făcut un duș in deșert!

Sunteți minunați, amândoi

De câte ori văd semnătura ta pe un articol îmi amintesc cu drag cum ne-am cunoscut și cât de greu te-am convins să îți faci cont pe AFA și să scrii. Mihai imi spunea: “are talent dar nu vrea”, mare dreptate a avut!

Sunteți fantastici, vă imbratisez cu drag!

elviramvio
[20.11.18 20:48:56]
»

@doinafil:

Fain, felicitări Doina! Eu pe cămilă... never!!!

mihaelavoicu
[20.11.18 21:17:35]
»

P17 e mortală! Până și cămila e fotogenică. Are un zîmber de Divă.

Observ că stai pe ceva moale și comod, pe dedesupt o țolică cu un model ce aduce a covor oltenesc.

Peisajul, ce să zic, este mirific.

La P22 acele caravane nabateene pot fi niște semne care duc către... undeva. Nimic nu este întâmplător!

Felicitări pentru excursia făcută! Încerc să te urmăresc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafilAUTOR REVIEW
[20.11.18 22:17:55]
»

@krisstinna: M-a emoționat ecoul tău, Krisstinnuca!

Îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase de la final - mai ales! Mă onorează să știu că gândești așa despre noi doi!

Da! Dușul în deșert m-a mirat și pe mine - când ne-a spus Camy că-l vom putea face! Este o realizare grozavă a turismului iordanian! Să oferi așa condiții în inima deșertului, pare de nerealizat, mai ales într-o țară în care apa este - efectiv - drămuită!

Îți doresc să ajungi și tu acolo, să vezi și să te minunezi!

Pupici mulți și dulci

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafilAUTOR REVIEW
[20.11.18 22:32:00]
»

@elviramvio: Unul din motivele pentru care am ales să mergem în Iordania a fost ȘI acela că era prevăzut în program să zburăm cu balonul cu aer cald.

Știam că tu ai făcut-o, în Capadochia, și vroiam și noi să vedem cum e.

Din păcate, zona unde urma să zburăm era închisă din cauza unor filmări ce se făceau acolo, chiar în acea perioadă. Asta ne-a spus Adel, ghidul nostru, după ce s-a informat la centru de zbor.

Am compensat cu mersul pe cămilă, însă! N-a fost ușor, dar a fost palpitant și, la final m-am bucurat că am făcut-o!

Mulțumesc pentru ecou și vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[20.11.18 22:50:47]
»

@doinafil:

Da, mi-ai spus în vară de acel zbor cu balonul, așteptam articolul. Acum m-ai lămurit (vezi, poate faceți o Cappadocie în primăvară, încercați). Dar eu chiar nu mă voi sui pe cămilă ????, așa că vă admir pe voi doi în mod deosebit! Și dacă ți-a plăcut pe cămiluța ????, poți să faci asta și în Cappadocia

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafilAUTOR REVIEW
[20.11.18 23:04:43]
»

@mihaelavoicu:

Așa se pare, Mihaela, că am fi amândouă fotogenice, - mai ales cămila!

Harnașamentul pe care stau cred că este format dintr-un cadru solid de lemn, cu două mânere ajutătoare la încălecat/descălecat - față/spate -, îmbrăcat cu niște perne tari și acoperite cu pături moi.

Așa pare în P22, că stau pe un covor cu model oltenesc, dar nu e decât modelul unei pături moi.

Dacă beduinul ar fi știut câteva cuvinte în engleză, l-aș fi întrebat mai multe despre „scaun”.

În pozele P31 și P32 se văd niște modele țesute, de covoare și velințe. Nu diferă mult de ale noastre!

Îți mulțumesc frumos de ecou și vot! Mă bucur că încerci să mă urmărești! Mai am surprize! (sper că plăcute)

Până atunci... pupici

roth
[24.11.18 14:23:03]
»

Felicitari tie, felicitari noua tuturor celor care AmFostAcolo!

O experienta ce merita incercata si care va lasa amintiri frumoase, cu ceva dureri "de sale" dar merita.

crismis
[25.11.18 08:27:36]
»

@doinafil: Foarte frumos deșertul roz, n-am ajuns încă, dar sper să se întâmple într-o zi!

Cât despre cămilă, te admir și te felicit, dar te înțeleg că n-ai prea vrea să repeți experiența. Și eu am participat la o plimbare pe cămile acum vreo 13-14 ani, în Tunisia. Vorba aia, eram mai tinerică, dar asta n-a făcut să-mi dispară stresul și teama permanentă că sunt în pericol de a cădea. Tipul care ne însoțea, văzându-mă cum stau așa crispată, din când în când râdea de mine: "Relax, madam, relax! " Zău dacă puteam să mă relaxez! Iar la coborâre, mi-am dat și o unghie peste cap destul de rău, ca să fie tacâmul complet! Așa că zic ca dl. Mihai: never ever!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, crismis, Dan&Ema, doinafil, elviramvio, fra, mihaelavoicu, mprofeanu, Radu Tudoran, robert, Rodel, roth
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Wadi Rum:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09090781211853 sec
    ecranul dvs: 1 x 1