GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ramasesem dator sa va povestesc depre cosmarul de peste noapte.
Va spuneam ca efectiv sub acelasi acoperis al cortului mare, despartisere cu niste covoare si astfel creasera camere separate care reputeau fi modificate in functie de numarul membrilor din familie.
Ai putin intimitate vizuala, dar se aude orice pas, sau fas dincolo. Totul tine de bunul simt al vecinilor in a pastra linistea fara sa deranjeze.
Si acel covor despartitor nu se intindea pana sus, ci ramaneau circa 20 de cm atat cat sa nu se vada in partea cealalta (bine, daca te ridicai in pat in picioare puteai sa privesti dincolo).
Pe la 3 dimineata ne trezim si eu si sotia dintr-un somn profund, obositi de alergatura din ziua anterioara, cu un mormait, bolborosit neinteles si pe tavanul cortului vedem o umbra proiectata cred ori de lumina unui telefon mobil sau o lanterna ceva.
Parea ca malaiezienii de langa noi fac ceva farmece sau vraji nocturne, umbra se misca ca ntr-un balans frenetic de dute-vino.
Cand ne-am dezmeticit am putut deslusi cuvintele unei rugi islamice in special Alah Akbar atat intelegeam, spus de zeci si zici de ori repetat obsesiv.
La un moment dat, de parca nu era de ajuns vocea soptita a unui barbat, se mai porneste o alta voce ca si a dascalului care confirma spusele primului si impreuna se pornesc intr-o lauda si ancantatie care se amplifica din ce in ce mai tare ca depasisera limita soptitului si trigau de-a binelea.
Am marait si noi un pic, infundat asa de bun simt, sa lasam a intelege ca totusi e 03.00 dimineata si deranjeaza, au redus sonorul pentru catva timp, dar progresiv cred fara sa-si dea seama au inceput din nou sa-si faca vocile auzite.
Noi iar am tusit asa putin mai tare, atragand discret atentia. Hmm!
Mai, radeam facand haz de necaz, mai susoteam noi si fara sa exagerem cred dupa 40 de minute in care la final ziceau numai Alah Akbar, zic stai sa –i vezi ca navalesc peste noi cu macetele, s-au potolit, au disparut umbrele si s-a asternut linistea din nou.
Dimineata pe la 06.30 au inceput iar sa se foiasca si auzeam scartaind usa de la camera lor, se tot frecaneau de colo-colo pana cand nu am mai rezistat si le-am zis vreo cateva pe romaneste.
N-am mai fost chip sa adormim, asa ca ne-am trezit cu totii sa ne pregatim de micul dejun pe care il aveam inclus si de plecarea catre sat unde urma sa ne recuperam bagajele.
Le-am aruncat in trecere o privire nu tocmai amabila si dupa siesta de dimineata ne-am prezentat la micul dejun pe care l-am servit afara pe terasa bucurandu-ne de ultimele clipe petrecute in acest loc superb. Si ceaiul de rigoare si nelipsit.
Cateva cuvinte voiam sa va spun despre baraca unde se aflau dusurile si cele doua sau trei toalete. Stim cu totii ca apa este atat de greu de procurat acolo in desert, spre marea noastra surprindere, la dus curgea apa calda, e adevarat cu debit foarte mic, dar ne-am putut spala bine, iar la sectorul toaletelor, care nu aveau faianta pe pereti, in schimb erau scliptor de curate si bine intretinute, fara miros sau mizerie pe jos.
Credeti-ma ca am fost la noi in tara in multe restaurante sau institutii publice, unele cu pretentii, unde iti era pur si simplu sila sa intri dar sa le mai si folosesti.
Chiar la maretul Palat al Parlamentului, am fost la toalete si am vazut ca lipseau placi de faianta, se miscau robinetii, altii nu se inchideau lasand apa sa curga continuu, pe jos era ud de la tevi care curgeau, lipseau capacele la toalete, usile nu se inchideau bine, lipsea hartia igienica, oglinzi ciobite si patate si peste toate un miros intepator de clor ca la wc -urile publice de acum 30 de ani.
Sa stiti ca taberele din desert ale beduinilor, ale unor nomazi (necivilizati, credem noi), desi sunt lipsite de apa curenta, cel putin aceasta in care am fost noi, la capitolul curatenie toaleta ii era de departe superioara celei de la Parlamentul Romaniei.
La 07.30 ne-am luat ramas bun de la gazdele noastre si de la soferi si am parasit tabara in aceeasi masina Toyota cu care ne plimbaseram toata ziua, condusa de un Audi cam imbufnat si tacut si admirand in urma desertul, ne priveam cu regret ca a trecut prea repede si ca parca ar mai fi mers cel putin o zi si o noapte in desert. Poate alta data ne-am zis. Aici chiar ca ne-am intoarce cu drag...
Odata ajunsi la casa gazdei noastre ne-am recuperat bagajele, am mers la o toaleta destul de civilizata (nu in fundul curtii).
Mehedi ne aranjase combinatia de transport catre Petra cu un microbuz local care urma sa treaca prin fata casei.
La 08.30 ne-a claxonat soferul, a oprit microbuzul si baietii au urcat bagajele, a mai oprit si luat alti turisti de prin alte parti ale satului si apoi am pus pe drum catre Petra, lasand in urma desertul Wadi Rum cunoscut ca si Valea Lunii.
Citez putin din Wikipedia pentru a va completa imaginea despre desertul Wadi Rum.
Este o vale in nisipul si granitul din sudul Iordaniei, situat la 60 km de Aqaba iar numele lui vine cel mai probabil de la radacina aramaica ce inseamna “inalt” sau elevat.
Din timpuri stravechi desertul a fost locuit de numeroase culturi, cea mai cunoscuta fiind civilizatia nabateeana care a si lasat numeroase desene murale de tip graffiti. Renumele in schimb si l-a luat de la legatura pe care o are cu ofiterul britanic T. E. Lawrence, care si-a gasit aici adapost in timpul revoulutiei arabe din anii 1917-1918.
Jabal Rum (1,734 metri deasupra nivelului mării) este al doilea cel mai înalt vârf din Iordania și vârful cel mai înalt din zona Rum centrală, ridicându-se direct peste valea Rum, opusă muntelui Jebel um Ishrin, care are o înălțime cu aproape un metru mai mică.
Satul Wadi Rum are câteva sute de locuitori beduini, cu corturi cu blană de capră și case adunate, dar și cu o școală de băieți și una de fete, câteva magazine și sediul central al Deserto Patrol.
Wadi Rum este casa beduinilor din tribul Zalabia care, lucrând cu alpiniști și călători, au reușit să dezvolte un ecoturism care le este acum sursa principală de venit. Această zonă este acum una din atracțiile turistice cele mai importante ale Iordaniei, atrăgând un număr mare de turiști străini, în special iubitorii de alpinism dar și pe cei care doresc să experimenteze posibilitatea de a merge în safari pe cal sau pur și simplu, pentru excursii de o zi de la Aqaba la Petra. Alte activități des întâlnite în peisajele deșertice includ camparea sub stele, echitația dar și alpinismul între formațiuni de roca masive.
Citeste si continuarea aici cu povestea despre Petra by night si Candles Hotel
Trimis de alunelu69 in 24.03.18 13:30:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alunelu69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
FELICITĂRI pentru articol și fotografii!
Frumos... dar eu nu m-aș încumeta... și în deșert deloc!
Călătorii plăcute!
@alunelu69: Pe nerăsuflate am citit tot serialul vostru iordanian.
Aventură în toată regula.
Deci bilete de avion, căutat cazare, informații despre, Ce, și cum, și ați plecat la drum.
Căldură sufocantă dar și aer condiționat cât să înghețe piciorusele fetelor. Nisip, deșert, mare, soare și aventură cât încape!
Apropoo, frumoasă araboaica ta.
Mi-a plăcut cum ai descris tot ce ați văzut și trăit voi în deșert.
Bănuiesc că mai urmează...
Felicitări.
Toate cele bune.
@Dana2008:
As vrea sa va incurajez, spunandu-va ca tara este foarte sigura (cel putin pe moment pana isi baga dusmanii coada ca si in fosta perla Siria). Cu exceptia drumului obositor cu autobuzul, care poate fi planificat cu avionul, distantele sunt rezonabile.
In Madaba am cunoscut un domn care facuse facultatea in Romanie si care acum era stabilit acolo cu sotia romanca si copiii lor. Cu ajutorul lui, ca si ghid si sofer, ne-am deplasat in partea de nord vizitand majoritatea obiectivelor.
POate ajuta pe oricine care nu vrea sa se complice si sa-si planifice vacanta. Vorbeste si romaneste.
@ANILU:
Multumesc de vizita si de aprecieri.
Noroc cu vremea asta care m-a tinut cateva zile in casa si am reusit sa astern si sa cern amintirile.
Incerc sa fac lobby pentru Iordania pentru ca peste toate frumusetile pe care le are, oamenii ni s-au parut cei care se spune ca sfintesc locul.
De evitat vara!
@alunelu69:
”As vrea sa va incurajez, spunandu-va ca tara este foarte sigura.
Într-adevăr, Iordania este o destinaţie foarte sigură, chiar dacă se învecinează cu Israelul, Arabia Saudită sau Siria.
Românii abia încep să o descopere şi este foarte bine.
”Cu exceptia drumului obositor cu autobuzul, care poate fi planificat cu avionul, distantele sunt rezonabile.
Taromul zboară pe Amman. Mereu a avut un orar de zbor să-i zicem nepotrivit. După un zbor de noapte să mai petreci ore bune în aeroport aşteptând să se lumineze de ziuă şi apoi să parcurgi lungul drum până în Aqaba este foarte obositor.
Eu am avut inclus transferul până la hotelul din Aqaba, astfel că la ora la care tu abia porneai la drum eu luasem deja micul dejun şi mă relaxam pe plajă .
Ai reuşit să vezi foarte multe cu ocazia vacanţei tale în Iordania, chiar dacă luna iulie a fost o alegere total neinspirată din cauza căldurii şi a temperaturilor foarte ridicate. Felicitări!
Iordania este fabuloasa, am fost in ianuarie si totul a fost la superlativ. Tara, oamenii, locurile vizitate, ma fac sa-mi amintesc cu mare placere de aceasta tara. Chiar merita facut lobby si merita cu prisosinta o vacanta acolo.
As repeta oricand aceasta experienta. Cu atat mai mult ca de azi este charter direct Bucuresti-Aqaba in fiecare sambata pana in iunie.
@Andox:
”Iordania este fabuloasa, am fost in ianuarie si totul a fost la superlativ.
Sunt absolut de acord.
Şi eu am fost acolo şi mi-a plăcut.
Toate agenţiile de la noi văd că promovează intens această destinaţie
”Cu atat mai mult ca de azi este charter direct Bucuresti-Aqaba in fiecare sambata pana in iunie.
Cu charterul ăsta m-au amăgit pe mine să rezerv de Paşti acum doi ani, pentru ca în final să zbor pe Amman.
Mă bucur dacă alţii vor fi mai norocoşi decât am fost eu.
@alunelu69: Felicitări pentru articole, eu nu o sâ ajung in veci acolo, călătoresc doar cu gàndul
Îi spuneam soțului de excursiile voastre și îmi spune: du-te tu cu arabii tăi, ăia aud voci și-l aud pe Allah că trebuie să omoare oameni pentru virgine, eu nu arunc banii pe ciudați
Deci... stau cuminte și citesc, merg și eu pe-acilea, e mai safe pentru unii
Bravo!
@krisstinna:
” eu nu o sâ ajung in veci acolo, călătoresc doar cu gàndul
La cât te cunosc, sunt sigură că îl poţi convinge pe Domnul C. să-şi depăşească prejudecăţile şi să ajungi oriunde îţi doreşti
Nu ştiu dacă-l vei putea convinge şi să doarmă în cort în mijlocul deşertului, eu una nu aş face-o , însă Iordania are şi alte obiective extraordinare de neratat.
@nicole33: Știu că sunt locuri și cazări frumoase, stiu că ai fost și te felicit sincer. Dar domnul C nu agreează zonele îndepărtate și nici arabii, nu îi pot schimba ideile
Mi se pare fabuloasă această țară, tare mult mi-aș dori să o pot vizita. Nici nu i-am povestit de pățania voastră cu avionul, n-am curaj, oricum are oroare (și) de avion
De-aia spun mereu că sunt locuri unde aș merge dar nu am cum și sunt locuri unde nu aș merge (America) pentru că nu văd nimic interesant acolo, nu sunt pe gustul meu.
@krisstinna:
”Dar domnul C nu agreează zonele îndepărtate și nici arabii, nu îi pot schimba ideile
Despre arabi nu voi comenta aici, chiar dacă în Iordania nu am avut nicio secundă vreo teamă privind siguranţa personală, însă referitor la zonele îndepărtate trebuie să te contrazic. Iordania este chiar apropiată de România, în comparaţie cu alte destinaţii. Zborul Bucureşti Amman durează 2 ore şi 40 minute, în timp ce un zbor Bucureşti Madrid, de exemplu, durează puţin peste 4 ore.
”De-aia spun mereu că sunt locuri unde aș merge dar nu am cum și sunt locuri unde nu aș merge (America) pentru că nu văd nimic interesant acolo, nu sunt pe gustul meu.
Statele Unite nu mă interesează în acest moment, dar din motive diferite de ale tale. M-ar tenta o vizită, recunosc, dar numai după ce sau dacă vor fi ridicate vizele pentru români. Altfel, nu. Eu nu sunt dispusă să mă umilesc pe la uşa ambasadei.
@nicole33: Corect ce spui, dar tu ce crezi? Noi nu am fost în Spania, încă...
Nu mai vorbesc de Portugalia după care tânjesc de vreo doi ani
@krisstinna:
”dar tu ce crezi? Noi nu am fost în Spania, încă...
Lucrurile se rezolvă treptat, cu răbdare şi perseverenţă.
L-ai dus deja în Italia. A fost un succes. Urmează Spania, iar Portugalia este doar la un pas distanţă.
Portugalia este şi pe lista mea scurtă, cu mari şanse pentru anul viitor, că anul acesta am pierdut startul la biletele de avion.
@Andox:
Ma bucur mult ca v-a placut Iordania si vestea cu avionul direct Aqaba nu poate decat sa usureze traseul celor care doresc sa ajung acolo.
@krisstinna:
Cred ca daca ati fi trait momentul magic de rugaciune de la 03 dimineata cu repetitiile obsesive Alah Akbar... va felicita sotul maxim pentru alegerea facuta...
Noi am trecut repede peste moment, dar am resimtit difuzoarele de la moscheea din Madaba...
@nicole33:
Iordania in acest moment este o tara sigura si vizitata in timpul unui sezon rezonabil, ideal octombrie- noiembrie sau aprilie -mai, este o optiune numai buna de esperimentat.
Am vizitat tari arabe precum Maroc, Tunisia, Algeria, Egipt si va spune ca in Iordania este altceva.
Curaj va doresc si succes sa l convingeti pe Mr. C.
Va garantez ca o rugaciune in cort, la trei dimineata, face toti banii!
webmaster, cum pot incarca, va rog, un clip cu un colaj de fotografii?
Il am in calculator...
@alunelu69: Se pot ataşa videoclipuri / filmări din sejur, în două variante:
Dacă alegi varianta 2, vei primi indicații prin PM.
(anunţă-ne că ai vrea să ataşezi un videoclip prin varianta 2: PM to web26)
@webmasterX: Am incarcat un clip.
https://m.youtube.com/watch?v=jfWSQxS-AWk, daca se poate atasa articolului ar fi bine...
Multumesc si sper sa placa vizitatorilor si sa-l voteze.
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2022 Wadi-Rum village — scris în 09.02.22 de sakalum din BRASOV - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Wadi Rum - probabil cea mai frumoasă zi de concediu — scris în 25.03.20 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Apr.2019 A doua zi în Iordania: excursie de neuitat în mirificul deșert Wadi Rum — scris în 20.05.19 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Cu cămila prin deșert — scris în 20.11.18 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Deșertul roșu-cărămiziu-portocaliu în extrasezon — scris în 29.05.18 de fra din PAşCANI [IS], HANNOVER (îNCEPâND CU AUG2020) - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Aventuri in Iordania - magnificul Wadi Rum — scris în 23.03.18 de alunelu69 din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Iordania pe cont propriu Episodul 3: Wadi Rum — scris în 04.06.16 de andreea72 din BUCURESTI - RECOMANDĂ