GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
![](/images/printer_off_32.png)
Adică, de ce doar grecii să aibă Paralii? Să ne reamintim că παραλία înseamnă plajă. Uite că și peste Ocean sunt Orașe Plajă și încă unele care, pe lângă kilometrii de nisip fin, că te uită Dumnezeu mergând, mai au și izul istoric de a fi la un colț de stradă de prima descălecare britanică pe pământul Lumii Noi. Acolo unde Chesapeake Bay strânge în Atlantic apa celor cinci mari râuri. Iar Chesapeake este estuarul navigat de căpitanul Smith, înspre a sa Pocahontas. Parcă toate se învârtesc în jurul punctului zero al civilizației nord-americane...
Iată de ce, în dimineața de după caniculă, când ploaia deasă din coada furtunii tropicale pusese deja stăpânire pe sudul Virginiei, am evadat spre Nord-est, aproape de granița cu Maryland, dincolo de Williamsburg și Jamestown, părăsind interstatala spre răsărit, către stațiunea litorală Virginia Beach. Pe măsură ce ne apropiam de Ocean, Soarele punea stăpânire pe orizont și știam că va fi așa, deoarece sateliții care roiau deasupra capetelor noastre, invizibili, dar necruțători în a ne fura intimitatea, ne asigurau că nu vom avea parte de dușuri mai devreme de orele după amiezei.
Iar prima surpriză, pe drumul de coastă, a fost scurt-circuitul spațiotemporal pe care l-am resimțit din toate încheieturile – noroc că nu eram la volan – când, dintr-odată, de după pădurile faimoase cu care locuitorii din Commonwealth of Virginia se mândresc, au apărut geografia și infrastructura zeelandeză, cu șoseaua joasă, podurile care fragmentau intrândurile acvatice, ba chiar și uriașul tunel pe sub ocean. Mă așteptam să ies, din tunel, la Middelburg, în anul de grație 2009, buimăcit de un vis frumos, cum că, patru ani mai târziu, aveam să străbat Chesapeake Bay Bridge-Tunnel, cel mai lung complex rutier de acest gen din lume. Și totuși, clicăind aparatul foto ca un paparazzi de cea mai joasă speță, am observat, colateral, absența morilor de vânt și prezența, pe apă, a nenumărate vase de război, cam atipice pentru blânda Olandă... Până la urmă, am cugetat, ciupindu-mi, discret, obrazul, nu mă aflu într-un vis, ci chiar pe Coasta de Est, la doi pași de bazele navale și aeriene americane.
De altfel, uimiți cu toții de derularea rapidă a peisajului, am ratat intersecția spre stațiune și am continuat drumul spre nord, până ce ne-am proptit, la propriu, în malul Atlanticului, la marginea unui cartier select de vile pastelate, construite din lemn. Nici o supărare, deoarece am luat contactul cu plaja fină, scăldată de apele Oceanului, ce păreau ale unui lac, în acea zi. Iar localnicii se bucurau de soare, se plimbau, alături de prieteni sau de animalele de companie și, mai presus de toate, schimbau păreri, de la starea vremii, până la blocajul guvernamental, fără patimă, așa cum numai americanii știu să o facă.
După bucuria de a respira aerul oceanic, ne-am întors către Norfolk, pentru a purcede pe calea corectă, spre Virginia Beach. Intrarea s-a făcut pe șosele tipice nord-americane, făcute, parcă, din rocă bazaltică. Printre case joase, cu aspect colonial, pe sub semafoare suspendate în latul șoselei, să le vadă și cel cu orbul găinilor, am pătruns într-o stațiune litorală obișnuită, cu câteva străzi paralele cu malul, din care, cea mai aproapiată de acesta, era mărginită de restaurante, magazine, baruri sau săli de jocuri.
O dată mașina parcată, am luat la pas așazisul Oceanfront... Dar ce front! Cred că sunt kilometri de plajă, fără sfârșit, cu un nisip roșiatic, incredibil de fin, dar, totodată, suficient de greu, încât să nu fie luat de vânt, ca un praf enervant care să îți intre în ochi, să îl mesteci între dinți și să îți facă respirația insuportabilă. De la nelipsitul ponton, care, și aici, era cu plată, am ales să mergem spre nord, spre statuia lui Neptun. Plaja era mărginită, ca de o coastă înaltă, de un infinit șir de hoteluri care, pentru a nu da naștere la comentarii cârcotașe, aveau, toate, camerele cu vedere la mare. Bine, am înțeles, și prețurile sunt pe măsură. Na, deja un comentariu cârcotaș, dar, dacă nu vrei să scoți banul verde, te poți caza și în rândul al doilea sau chiar al treilea, unde, deși nu vezi marea, te poți bucura de aceleași avantaje, la o cheltuială mai mică.
Pentru că, aici, pe plaja asta uriașă, am întâlnit idealul meu, ăla de a cărui lipsă mă plângeam la Eforie Sud... Adică, incredibil act de bun simț, deși hotelurile își revendică porțiuni de plajă, pentru curățenie, nimeni nu are voie să își întindă mile întregi de șezlonguri și să te oblige pe tine, biet pasager pe briza oceanului, să le plătești dreptul de a te bucura de soare. Dimpotrivă, cine dorește un astfel de confort, face un drum de vreo sută de metri, până la cel mai apropiat hotel și își închiriază șezlongul, pe care are grijă să și-l care, atât la dus, cât și la întors. Apropo, aici, pe plajă, consumul de băuturi alcoolice este interzis, chiar și nevinovata bere este generatoare de amendă usturătoare. Tot ce poți face este să te îmbraci, dacă ești în costum de baie, să îți iei portofelul și prietenii și să traversezi strada, către rândul doi, unde te răsfață nenumărate baruri, ridicate tocmai pentru asta, adică să îți satisfacă ție setea și să îi cruțe pe cei de pe plajă de eventuala priveliște a cutiei de bere strivită în nisip. Deoarece, până la urmă, chiar inocentele snacksuri sau neprihănitele soft-drinks cu care ai voie, totuși, să cobori pe plajă, trebuie să își găsească obștescul sfârșit în coșurile de gunoi, care nici vorbă să fie aduse la nasul turistului, pentru că ce e aia să stai la soare lângă mizerie? Cum niciodată puțină mișcare nu strică, dacă nu ai chef să îți păstrezi resturile în pungă până la sfârșitul zilei, te ridici și urci pe promenadă, ca să găsești coșul salvator ascuns discret între aleea pietonală și pista betonată pentru bicicliști.
Vreo asemănare cu plajele autohtone? Poate doar pleiada de pescăruși obraznici care îți smulg din palmă restul de chip de cartof, cu tot cu uleiul și E-urile toxice care îl încarcă. Dar pescărușii nu au nevoie de viză, nu?
Și o tușă aparte, de parcă piloții din Top Gun s-au înțeles, la fiecare câteva minute, într-un vuiet de război stelar, două câte două, moderne supersonice de vânătoare se întorceau de la un antrenament peste Ocean, ca să aterizeze la baza din apropiere. Ceea ce m-a pus pe gânduri: cât costă zborul doar al unei singure astfel de păsări de oțel, care nu păreau a se împiedica de governmental shutdown ce închisese, din lipsă de bani, agenții și muzee? Oare armata, nu tot de la buget se hrănește?
Nu am avut prea mult timp la dispoziție, în acea zi furată, cu presiunea celor 300 de kilometri ce trebuia străbătuți la întoarcere și a ploii torențiale care se anunța pentru acea după amiază. Așa că, după vreo jumătate de oră de trândăvit, cu simțurile inundate de aerul marin, de țipetele pescărușilor, de huruitul avioanelor, de coloritul hotelurilor și de farmecul fin al nisipului, a trebuit să ne retragem, pe lângă giganticul Neptun, atracția promenadei. Cerul se acoperise deja, iar presentimentul furtunii care se apropia, de fapt, furtuna pe care o păcălisem dimineața, era amplificat de mugetul motoarelor turate pe pistele de la marginea orașului.
Iar ploaia nu ne-a iertat, acea ploaie incredibilă, ca o cascadă, care te împresoară din toate părțile și ne-a urmărit bună parte din drum, dar exact atât cât arătau sateliții, nici un yard mai mult. Astfel că, spre seară, am surprins un apus fabulos la periferiile Richmond-ului, alt oraș cu rezonanțe istorice...
Trimis de makuy* in 26.10.13 20:02:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (makuy*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Ai asa... un stil, care curge frumos (exact ca Ozana ), cu picuri de umor si informatie. Imi place.
Iar fotografiile... ehehei... P12 si P13, facute la rasul ierbii, sunt preferatele mele.
In P06 parca am fi intr-un filam SF, in care o naveta spatiala pleaca in spatiu de pe puntea mathership.
Frumos, foarte frumos... dar cu asta m-am obişnuit deja...
Ca şi mafrenda ante-comentatoare, mă văd silită să-ţi laud pozele. Sunt absolut superbe, însăăăăă...
Nu mă pot abţine să nu fac un comentariu despre P21. Ştii serialele poliţiste alea americane în care o dată la 3-4 episoade oceanul aduce câte un cadavru la mal care rămâne agăţat de unul din picioarele pontonului şi toată echipa de poliţişti porneşte să investigheze crima? Am descărcat poza în laptop şi am deschis-o cu zoom maxim ca să studiez cu atenţie pilonii pontonului. Şi... guess what? N-am văzut nici picior de cadavru, ca să mă exprim aşa...
În ceea ce priveşte plaja, este absolut bestială. Parcă o şi văd pe Pamela Anderson fluturându-şi... pluta de salvare în timp ce aleargă în Baywatch. Cred încă că filmările au avut loc în cu totul altă zonă...
Una peste alta, totul este la superlativ! Felicitări!
@webmaster13: la fix! Iar titlul se potrivește perfect cu ”timpul furat” din acea zi
@ariciu:
Păi, acum se prea poate să se fi agățat câte ceva de picioarele alea de lemn (cum naiba să ceri bani ca să mergi pe pontonul ăla?) Pentru că eu, înainte de a atașa pozele, le micșorez, ca să nu creez probleme serverului. Pe de altă parte, eu am ajuns acolo luni, după duminică și totul era curat, curat, deci...
Cât despre Pamela Anderson... Ei, da, mi-am lungit gâtul să îi văd... pluta aia mică de salvare, dar, cum ziceam, era luni, după duminică și, într-adevăr, pe Coasta ailaltă.
Cum ar zice David Hasselhoff: damn it!
@makuy: Ha, ce poftă de scris mi-aţi făcut tu şi Emsiema... M-am delectat săptămâna asta cu o pleiadă de articole care mai de care mai pe sufletul meu...
De ce te-oi fi dus tu acolo luni după duminică, zău dacă înţeleg! Păi nu te-ai gândit că nu aveai nicio şansă să prinzi nici picior de cadavru, nici d'ăla de Pamela? Ia data viitoare să încerci să ajungi într-o... marţi după joi. Sigur vei găsi o grămadă de chestii interesante... )
Cu pozele la fel procedez şi eu. Le modific întâi la 800 cu 600 şi abia apoi le încarc. Nu de alta, dar aşa cum îi bodogăn eu pe unii că stau o viaţă până să le deschid o poză, tot aşa îmi închipui că ar proceda şi alţii cu mine, aşa că prefer să preîntâmpin situaţii din astea.
Later edit: Haaaaaaaa în P22 l-am văzut pe Tom Cruise care îmi făcea cu mâna. Deci n-ai micşorat suficient pozele, sic!
Am auzit ca Virginia Beach este unul dintre cele mai frumoase locuri.
M-ati convins, asa e.
Ps: poza cu fighters in formatie este superba, merita bonus
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2016 Două zile pe Coasta de Est — scris în 02.07.16 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2012 O vizită la Jamestown sau locul de unde se scrie istoria — scris în 24.06.13 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Monticello sau acasă la domnul preşedinte — scris în 17.06.13 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ