ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.11.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 2 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Libertate

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Citatul zilei-  „Mai bine mori luptând pentru libertate decât să rămâi un prizonier pentru toată viața.” – Bob Marley.

Libertate că-i mai bună decât toate

Vilnius este situat în sud-estul Lituaniei, la confluența râurilor Vilnia și Neris. Această locație necentrală poate fi atribuită faptului că granițele Lituaniei s-au schimbat significant în istorie: orașul era în ultimele secole nu doar centrul cultural al țării dar și cel geografic.

Distanța de la Vilnius la principalul port lituanian, Klaipėda, este de 312 km. De asemenea, orașul este la o distanță de 102 km de la Kaunas, 214 km de la Šiauliai și 135 km de la Panevėžys, aceste fiind toate orașe principale ale țării.

Suprafața municipiului Vilnius este de 402 km². 20,2% din această suprafată este ocupată de blocuri și alte construcții, 43,9% este zonă verde și 2,1% este apă.

Bazat pe statisticile recensământului din 2002, Vilnius are o populație de 542.287 de locuitori. Din aceștia, 57,8% sunt de etnic-lituanieni, 18,7% polonezi, 13,9% ruși și 4,0% belaruși.

În 1931, Vilnius era locuită în proporție de 66% de polonezi, 28% de evrei, 4% de ruși și alte minorități (lituanienii constituiau doar 0,8% din populația Vilniusului). Vecinătatea Vilnius a fost locuită în proporție de 85% de polonezi (districtul Vilnius-Trakai).

Vilnius a fost fondat în timpul domniei lui Gediminas, principe din 1316, cu ajutorul coloniștilor germani, și este din 1323 capitala Lituaniei.

În timpul uniunii polonezo-lituaniene (1385-1569), Vilnius a cunoscut o influență poloneză. În același timp, acesta era cel mai important centru al culturii iudaice din Europa de Nord. În al doilea Război Nordic Vilnius a fost avariat de trupele suedeze. Din 1569, Vilnius și toată Lituania făceau de facto parte din Polonia. Vilnius a fost unul dintre cele mai importante orașe universitare poloneze (după Cracovia).

În 1795 după a treia împărțire a Poloniei, Vilnius a fost încorporată în Rusia. Vilnius este supusă unei puternice rusificări și a fost interzis să se vorbească poloneză, dar există cluburi secrete pentru dezvoltarea polonezei (școli secrete poloneze) și organizații de independență poloneză în oraș.

În 1920, orașul a fost anexat de Polonia ca urmare a războiului polono-lituanian, dar lituanienii încă priveau orașul ca o capitală a lor (majoritatea locuitorilor zonei și orașului erau polonezi). În septembrie 1939 a fost ocupat de trupele sovietice. Între 1940 și 1990 a fost capitală a Republicii Sovietice Lituane, iar din 1990 a Republicii Lituania.

Până la cel de Al Doilea Război Mondial, în Vilnius locuiau mulți polonezi. Dar încă aproximativ 80.000-100.000 de polonezi trăiesc în Vilnius.

Cam astea sunt datele istorico geografice, date culese de pe Wikipedia. De aici încolo voi continua doar cu impresii personale.

Am ajuns în Vilnius după un drum cu autocarul companiei Lux din Riga. Toată călătoria a durat tot vreo patru ore și a costat zece euro de persoană! Vilnius este un oraș total diferit de Riga cea frumoasă sau de Talinn cel super tehnologizat. Centrul vechi al orașului este întins pe o arie foarte mare. Vilnius este un oraș destul de puțin aglomerat și foarte curat. Clădirile vechi sunt construite cumva într-un melanj de stiluri cu influențe germane, suedeze ori rusești.  Vilnius are farmecul sau propriu, tocmai datorita acestor influențe care unesc la un loc mai multe popoare, culturi, tradiții si religii. Evident mergțnd prin oraș am auzit vorbindu-se pe stradă în afară de lituaniană și limba poloneză, iar pe alocuri și limba rusă, cu toate că aceștia din urmă nu sunt foarte iubiți aici.

Dar de ce am spus că orașul Vilnius emană un aer de libertate? Ei bine peste tot găsești fel de fel de semne. Toate autobuzele din oraș au pe frontispiciu trecut Lituania iubește Ucraina. Mai mult pe strada noastră unde era hotelul, strada Pulyma, era o pictură grafică haioasă extrem de actuală acum după noile alegeri din State, unde Putin se pupa bot în bot cu Trump. Aceasta este - O pictură murală care îi arată pe cei doi bărbați într-o stare strânsă a devenit virală săptămâna aceasta. Kelly Grovier se uită la ce spune despre relația lor. Doar că nu este atât de interesat de tine. Acesta pare să fie rezultatul unui sărut împărtășit de Donald Trump și Vladimir Putin, așa cum l-a imaginat un artist de stradă din Lituania săptămâna trecută. Fotografiile cu pictura murală care prezintă președintele rus și liderul republican pentru Casa Albă au devenit virale în ultimele zile. La prima vedere, imaginea (care se întinde pe spatele unui restaurant cu grătar din capitala baltică Vilnius) lamurește relația curios de măgulitoare care a apărut între Putin și Trump, în urma remarcilor complimentare pe care fiecare le-a făcut despre celălalt în ultimele luni conform explicațiilor din presă. Din păcate nu am mai găsit-o fiind ștearsă de vremuri ori de răuvoitori.

Deasemenea în interiorul orașului se află autoproclamata republică Uzupis un centru cultural liber unde mai mulți artiști își desfășoară activitatea, dar despre asta o să vorbesc într-un alt articol.

 Orașul Vechi unde se gaseste incantatorul si atractivul Centru Istoric. Acesta este unul dintre cele mai mari orase medievale, care, de-a lungul indelungatei sale istorii a reusit sa supravietuiasca in Europa Centrala si de Est. Centrul Istoric din Vilnius cuprinde peste 70 de strazi si aprox. 1500 de cladiri vechi si foarte bine intretinute. Aici am intalnit cel mai incantator amestec al celor mai de seama stiluri arhitecturale din Europa; de la gotic la renascentist, de la baroc la neoclasic sau rococo. Foarte, foarte interseant

Pe lângă muzee sau alte obiective turistice în capital Vilnius se regăsesc o mulțime de lăcașuri de cult! Astfel am făcut un tur al acestor biserici de diverse culture religioase. Am vizitat   Catedrala din Vilnius, Biserica Sf. Petru si Pavel, Catedrala Sf. Cazimir, Biserica Sf. Ecaterina, Biserica Sf. Ana, Catedrala ortodoxă a Maicii Domnului. Plimbându-ne prin oras am remarcat câte o biserică veche aproape la fiecare colț de stradă sau piațetă sau unde nici nu te așteptai, în locuri mai mici ori mai mari. Toleranța religioasă aici este la cote destul de înalte. Mai mult am vizitat și cartierul evreiesc unde domină o sinagogă!

 Vilnius este un loc in care spiritualitatea, religia ca atare si credinta in primul rand joaca un rol atat de important in viata de fiecare zi a orasului si a oamenilor sai. Toleranța religioasă de aici arată gradul de inteligență al oamenilor, care își dau seama că fiecare dintre noi poate trăi în acord și armonie cu ceilalți, chiar dacă au percepții diferite asupra religiei. Centrul Istoric al orasului Vilnius este socotit cel mai mare Oraș Vechi din Europa de Est si din anul 1994 este inclus in patrimoniul mondial UNESCO, recunoscându-i-se originalitatea și valoarea sa universală. În Centrul Istoric am Întalnit cele doua piețe ample, care il mărginesc și anume  Piata Catedralei și Piața Primăriei. Aici am găsit un citat al fostului președinte American George W Bush care în timpul vizitei din 2002 a declarat că cine consideră Lituania un inamic înseamnă că la fel consideră și Statele Unite ale Americii!!!  Tot acolo am aflat că  Vilnius în anul 2009 a fost capitală culturală a Europei!

In spatele Pietii Catedralei se ridică sus pe un deal Turnul Gediminas Acesta este doar  o parte din  ce a mai rămas din fortificațiile Castelului Gediminas din Vilnius. De data asta am ales să nu-l vizităm. parcă m-am cam săturat de ruine. Cu toate astea  turnul este un loc deosebit de important din oraș, fiind simbolul orasului Vilnius și deasemena al țării. Acest turn este reprezentat pe moneda națională. Primele fortificații ale Castelului Gediminas au fost construite din lemn de către ducele Marelui Ducat al Lituaniei, Gediminas. Mai târziu, cam pe la începutul sec. 16 s-a ridicat un castel din căramidă din care astăzi mai sunt doar câteva rămășițe bine restaurate. Turnul Gediminas gazduieste  Muzeul Gediminas, unde vizitatorul se poate bucura de o expoziție care prezinta descoperirile arheologice din împrejurimile turnului și ale orașului și deasemenea  istoria castelului. Undeva la poalele turnului se găsește Muzeul National al Lituaniei. Noi am fost doar prin parcul de la poale și am aruncat doar o privire de jos. Mergeam către biserica Sfântul Petru și Pavel care era destul de departe.

Am străbătut străzile înguste ale orașului, ne-am pierdut în mod voit pe străduțe, am descoperit clădiri care de care mai interesante și am interacționat pe cât posibil cu locuitorii orașului! Evident am încercat și bucătăria locală și cel mai mult mi-a plăcut supa lor de sfeclă cu kefir, sfeclă roșie, castraveți, mărar și un ou fiert, așa numita pink soup... O delicatesă foarte bună de consumat în special vara, pentru că este foarte răcoroasă!

Una peste alta mi-a plăcut și Vilnius un oraș Baltic viu, cu oameni dornici de libertate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 17.11.24 11:17:26
Validat / Publicat: 17.11.24 12:09:09
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 121 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 clădirea primăriei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vilnius şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.34255719184875 sec
    ecranul dvs: 1 x 1