ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.05.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Trapezitsa, cealaltă cetate de top din Veliko Târnovo

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În urmă cu aproape doi ani mergeam pentru prima dată la Veliko Târnovo într-o minivacanţă la fine de noiembrie. Am ţinut atunci să văd cetăţile medievale ale oraşului ţarilor bulgari: Tsarevets şi Trapezitsa, însă nu am putut vizita decât Tsarevets, întrucât Trapezitsa se afla în proces de restaurare. Impresionată plăcut, despre Tsarevets am scris atunci un articol separat.

Veliko Târnovo, oraşul cu cel mai glorios trecut istoric din Bulgaria, un oraş foarte drag mie, are o amplasare foarte frumoasă, într-un cadru natural spectaculos, cocoţându-se pe cele trei coline Tsarevets, Trapezitsa şi Sveta Gora, pe lângă care râul Yantra se unduieşte în meandre ample, iar de jur-împrejur este încinsă cu un brâu stâncos care îl înconjoară cât dai roată privirii. Aşadar, oraşul vechi se află dispus pe cele trei dealuri, despărţite practic de apele Yantrei, trecerea de pe o colină pe alta făcându-se anevoios, coborând, traversând pe unul dintre podurile peste Yantra apoi urcând în aşa fel încât accesul să fie făcut obligatoriu pe la una dintre porţile cetăţilor. Dacă dealul Tsarevets e înconjurat aproape din toate părţile de apele Yantrei, Trapezitsa este doar pe trei laturi, cele două coline fiind situate, practic, faţă în faţă.

Fiindcă ştiam încă de-astă iarnă că lucrările de restaurare s-au finalizat în toamna anului trecut, şi Trapezitsa a fost redată circuitului turistic, la întoarcerea către casă dinspre Stara Zagora am trecut pe listă vizitarea cetăţii, mai ales că vremea era frumoasă. Din centru, am luat-o uşor spre Tsarevets iar când am ajuns aproape de intrarea în cetate, am făcut stânga urmărind indicatorul pe care era scris că avem 3 km, luând-o, apoi, spre Biserica celor Patruzeci de Sfinţi Martiri Mucenici, o adevărată bijuterie, înscrisă în patrimoniul UNESCO. Pe urmă, am traversat pe podul rutier urmărind indicatorul, mergând efectiv pe şosea cu maşinile ce vâjâiau pe lângă noi, lucru ce nu prea mi-a plăcut. De acolo, din şosea, se vede foarte frumos biserica Sf. Dimitrie, după care la prima bifurcaţie, am făcut din nou la stânga. Nici aici aleea către Trapezitsa nu era bine semnalizată, am văzut doar un indicator către funicularul ce transportă vizitartorii sus în aria cetăţii.

Noi am ales să urcăm pe jos, distanţa nefiind mare, se ajunge cam în 10-15 minute, însă persoanele cu probleme de sănătate sau mai în vârstă au acum posibilitatea să urce în trei minute cu liftul panoramic din care se pot admira împrejurimile. Biletul pentru lift costă 10 leva/persoană şi cuprinde atât urcarea, cât şi coborârea, însă la ore fixe, după un orar prestabilit, între fiecare urcare şi fiecare coborâre fiind un interval de douăzecide minute. Biletul de intrare în cetate costă şase leva/persoană (pentru elevi şi studenţi numai 2 leva/persoană) şi se achită indiferent dacă se optează pentru urcuşul pe jos sau cu liftul. Se asigură şi ghid audio în limbi de circulaţie internaţională contra sumei de 30 leva/oră, se pun la dispoziţie broşuri informative în limba engeză. Dacă vă încumetaţi să urcaţi la Trapezitsa, e bine să luaţi cu voi apă pentru hidratare, nu veţi găsi de unde să cumpăraţi nici jos, la baza colinei, nici sus în cetate. Iar de făcut sete, sigur vi se va face!

Din start vă spun că Trapezitsa nu are grandoarea şi strălucirea Tsarevetsului, care se vede foarte frumos de la Trapezitsa, însă acesta e un un lucru care se observă cu uşurinţă, chiar de jos.

De cum am intrat, pătrunzând prin poarta de nord acolo unde sunt şi ruinele turnului de nord, la prima privire aruncată pe panoul informativ, am aflat că Trapezitsa constă în existenţa ruinelor a douăzeci de biserici, a două turnuri de apărare, dintre care unul este chiar impunător, şi a zidurilor de apărare care mai lipsesc pe anumite porţiuni. Dealtfel, Veliko Tarnovo, una dintre cele mai vechi aşezări din Bulgaria, cu o istorie de peste cinci milenii, a fost locuită mai întâi de traci, primele urme ale prezenţei umane, datând din mileniul III Î. C., fiind descoperite aici pe Dealul Trapezitsa. Bisericile de pe Trapezitsa erau bogat decorate cu fresce şi mozaicuri viu colorate, având forme variate de arhitectură.

Aria cetăţii este brăzdată de poteci largi, pietruite care duc către fiecare biserică, turn sau alt punct de interes. Unele dintre ele parcă au un aspect de lucru neterminat, parcă ar mai fi trebuit muncit pe ici, pe colo la finisaje. Fiecare obiectiv are în dreptul lui, un panou informativ cu ceea ce reprezintă şi locul ocupat pe harta cetăţii.

Însă, vestigiile vizibile astăzi provin din perioada celui de-al doilea Ţarat Bulgar (secolele XII-XIII), când Trapezitsa era cunoscută pentru numeroasele sale biserici şi pentru faptul că era reşedinţa principală a nobilimii. În Evul Mediu se număra printre principalele centre europene de cultură dându-şi numele arhitecturii şcolii artistice din Târnovo. Săpăturile la Trapezitsa au fost demarate la începutul secolului XX, când au fost scoase la lumină vestigiile mai multor biserici, splendid decorate.

Am luat-o pe aleile pavate pe care se face accesul prin tot arealul cetăţii, observând din loc în loc panourile ce ne arătau urmele bisericilor, ale căror rămăşiţe sunt parcă la stadiul de fundaţie, pur şi simplu, doar numerotate, de la 1 la 20.

Totuşi câteva au fost mai norocoase, în sensul că zidurile lor s-au păstrat mai răsărite decât ar fi rase din temelie. Acestora li s-au recondiţionat picturile atât cât s-a putut, au fost înglobate într-un fel de cabane de lemn în scopul protejării, le-au fost construite acoperişuri, le-au fost instalate spoturi, ce pun frumos în lumină figurile de sfinţi.

Într-una dintre aceste biserici s-au păstrat mai multe secole moaştele lui Ioan de Rila, un mare sfânt sihastru bulgar, până ce au fost transferate la marea Mănăstire Rila. Este vorba de perioada anilor 1194-1469, la începutul căreia ţarul Ivan Asen I a adus şi a ţinut să păstreze moaştele la Veliko Târnovo. Acum, ruinele acestei biserici, catedrale de fapt, cea mai mare din tot ceea ce am văzut, nu se vizitau, erau încă protejate cu folie de plastic pentru alte lucrări de restaurare aflate în curs.

Trapezitsa se poate mândri cu o noutate, şi anume muzeul construit în incinta cetăţii, cu sprijinul financiar al primei doamne a Azerbaidjanului, Mehriban Alyieva, care atrasă de oraşul ţarilor bulgari, a dorit ridicarea unui muzeu modern, dedicat ambelor cetăţi. Acesta a fost înzestrat cu obiecte descoperite în urma excavărilor, cu tablouri, panouri informative digitale în câteva limbi, printre care şi română (foarte tare!), despre istoria şi locurile acestea. O machetă bine realizată a Trapezitsei tronează la loc de cinste şi redă foarte bine ceea ce reprezenta odinioară cetatea.

Poate cel mai reprezentativ element ce ar putea îndeplini cu succes rolul de emblemă a Trapezitsei este turnul de sud-est, o clădire impozantă de patru niveluri. A fost renovat, acum aflându-se în stare foarte bună atât în exterior, cât şi în interior, putând fi vizitat de către doritori. Şi noi am făcut acelaşi lucru, la fiecare nivel, ne-am oprit am făcut poze, am admirat priveliştea de pe toate laturile, cea mai frumoasă dezvăluindu-se de sus, de la ultimul etaj.

Turnul, prevăzut odinioară şi cu poartă, este conectat la ziduri masive de apărare, de-o parte şi de alta, pe care nu e recomandată căţărarea. Odată cu introspecţia făcută în turn, s-a încheiat şi vizita noastră la Trapezitsa, căci după ce am coborât din turn, am luat-o agale pe aleea centrală pe care veniserăm, întorcându-ne de unde am venit.

Apoi, ne-am îndreptat către zona fortificată Asenova Mahala, aşezată între dealurile Ţsarevets şi Trapezitsa, unde se pot vizita bisericile pe care le-am menţionat mai sus, unde se fac şi acum cercetări arheologice, istorice şi artistice. Întreaga zonă a fost serios restaurată la sfârşitul anilor 80, pentru a recrea atmosfera de acum o sută de ani.

La final, ne-am declarat mulţumiţi că popasul nostru în Veliko Târnovo s-a încheiat cu incursiunea la Trapezitsa, cealaltă cetate medievală a oraşului Veliko Târnovo, situată în vârful dealului cu acelaşi nume, de aceea am numit-o de top. Chiar dacă nu oferă spectaculozitatea Tsarevets-ului, merită văzută şi Trapezitsa, noi am fost bucuroşi că am reuşit s-o vizităm, ceea ce recomand şi altori iubitori ai “oraşului marelui turn”!

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=gUx-mFanTXQ


[fb]
---
Trimis de irinad in 26.05.17 22:24:49
Validat / Publicat: 27.05.17 08:16:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 12278 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Biserica Sf. Dimitrie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[27.05.17 07:01:17]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinadAUTOR REVIEW
[27.05.17 08:53:01]
»

@webmaster39: Mulțumesc!

marius gaudi*
[27.05.17 11:04:21]
»

Foarte util articolul, spectaculos Veliko Târnovo.

Cu mai multi ani in urma am trecut rapid prin oras, e musai sa revin aici pentru un miniconcediu.

irinadAUTOR REVIEW
[27.05.17 12:46:35]
»

@marius gaudi: Într-adevăr Veliko Târnovo este un oraş foarte frumos, eu sunt cam subiectivă în privinţa lui, pentru că îmi place mult.

Dacă ai ocazia să mai treci prin zonă, nu ezita să faci un popas măcar de câteva ore, vei vedea că merită din plin.

Mulţumesc pentru vizită, ecou, vacanţe frumoase şi călătorii pe măsură îţi doresc!

O zi bună!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[05.06.17 17:35:19]
»

@irinad: Cu fiecare articol pe care il citesc despre Veliko Tarnovo dorinta de a revedea acest oras devine tot mai mare si tare mult mi-ar placea sa-l revad in toamna cand natura este spectaculoasa acolo.

Am petrecut in acest oras doar trei zile si din pacate zile mai scurte deoarece fiind plina vara am prins calduri de 40 de grade, astfel incat in miezul zilei stateam ascunsi.

Cu atat mai mult cu noutatile aduse de tine trebuie sa revad orasul, astfel incat felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dpavel
[07.06.17 18:45:23]
»

Frumos si foarte detaliat review-ul...

Urmeaza sa intru in Bulgaria duminica si te rog sa ma lamuresti:

- se poate achizitiona vinieta de la benzinarie ca si anii trecuti (prefer sa nu stau la coada din vama, si nu stiu daca au program de lucru duminica!).

Din auzite am inteles ca benzinariile nu mai elibereaza viniete de anul acesta.

Se controleaza la iesire din Bulgaria VINIETA? Cine o face?

Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[07.06.17 23:59:17]
»

@dpavel: Mulțumesc pentru aprecieri, mă bucur dacă ți-a plăcut articolul.

Da, vigneta se poate cumpăra şi de la benzinării, şi chiar de la cele două puncte de schimb valutar de după sensul giratoriu al vămii. Ai înțeles bine, la început se putea cumpara numai din vamă, apoi când au văzut ce aglomerație se creează, au revenit la practica veche.

Cât despre control, nu prea ştiu ce să- ți zic, n-am avut parte, dar presupun că ar putea-o face poliția.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dpavel
[08.06.17 07:19:39]
»

Multumesc frumos, calatorii si vacante placute!

irinadAUTOR REVIEW
[08.06.17 07:40:57]
»

@dpavel: Şi eu vă întorc cu drag urările şi vă mulțumesc mult pentru acestea!

cristim10
[26.08.17 09:56:23]
»

@dpavel: vigneta se cumpara si din benzinarii ca pana acum, iar controlul ei o poate face politia daca esti oprit pe drum sau la iesirea din bulgaria de cate vames.

Noi am fost controlati numai in vama de iesire catre Turcia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dpavel
[26.08.17 20:19:14]
»

@cristim10: Multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristim10, dpavel, irinad, marius gaudi*, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Veliko Tarnovo și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080048084259033 sec
    ecranul dvs: 1 x 1