GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Început de mai la sud de Dunăre- Plovdiv şi Veliko Tarnovo
Partea II
Celălalt oraş bulgar pe care l-am vizitat la întoarcerea din Grecia a fost Veliko Târnovo.
Dacă Plovdiv, al doilea oraş ca mărime al Bulgariei, este situat în partea de sud a ţării, Veliko Târnovo este poziţionat în partea de nord, foarte aproape de România. Reşedinţă a regiunii cu acelaşi nume, cunoscut ca „Oraşul Ţarilor”, acest frumos oraş este construit pe malurile râului Yantra. Acest râu (în bulgară Янтра) este al treilea afluent ca lungime al Dunării. Izvorăște din Munții Balcani, de la o altitudine de 1.340 m și traversează mai multe defilee până la vărsare, printre care cel mai lung, cu o lungime ce depășește 7 km se află în proximitatea orașului Veliko Târnovo.
Noi am ajuns în oraş în jurul orei 16.00 şi ne-am cazat la Meridian Hotel Bolyarski 4*, situat de-a dreptul în inima oraşului vechi. Clădirea hotelului, deşi modernă, se integrează foarte bine în peisajul arhitectural, ce formează un amfiteatru în jurul râului Yantra.
După ce am mâncat bine şi foarte convenabil la un restaurant situat la cinci minute de hotel, ne-am plimbat pe străduţele pietruite ale oraşului vechi, cea mai cunoscută fiind strada Gourko. Numită astfel în cinstea mareşalului rus Joseph Vladimirovici Romeyko-Gourko, eliberatorul orasului Veliko Târnovo în timpul razboiului ruso-româno-turc din 1877-1878, strada a rămas neschimbată înca din Evul Mediu, pitorescul său şi al clădirilor care o împrejmuiesc atrăgand deopotrivă turişti şi localnici.
Multe case seamănă cu cele din centrul vechi al Plovdiv-ului, fapt firesc fiindcă aparţin aceleiaşi perioade a Renaşterii bulgare şi creează aceeaşi impresie plăcută. Lemnul şi piatra au fost materialele predilecte folosite în construcţia acestor case. Întâlneşti o mulţime de buticuri cu artizanat şi suveniruri, iar artiştii lucreză de multe ori în stradă, ceea ce contribuie la atmosfera de vechi, de vremuri trecute.
După binemeritata odihnă anopţii, dimineaţa am optat pentru vizitarea Galeriei de artă "Boris Denev", unde sunt expuse lucrări ale pictorilor bulgari aparţinând mai multor generaţii, situată pe un petic de pământ strecurat între apele Yantrei, dar această galerie nu era deschisă decât mai târziu.
Oricum, plimbarea a fost minunată, fiindcă din acel punct am putut admira încă o dată frumuseţea oraşului vechi, acest veritabil amfiteatru de case, lipite practic unele de altele, construite pe dealurile Trapeziţa şi Sveta Gora.
Aici am admirat şi monumentul Asenilor (sau Asăneştilor), care este bine realizat şi impozant. Dinastia Asăneștilor a fost o dinastie de conducători ai Țaratului Vlaho-Bulgar (în istoriografia modernă, al II-lea Țarat Bulgar), între 1187 și 1280.
Dinastia Asăneștilor și Ţaratul vlaho-bulgar au apărut în urma răscoalei vlahilor și bulgarilor din Imperiul Bizantin, în iarna anilor 1185/1186, din cauza măririi impozitelor. Monumentul, unul dintre cele mai impresionante din Bulgaria, a fost inaugurat în 1985, în timpul festivităţilor naţionale de celebrare a 800 de ani de la rebeliunea fraţilor Asen şi Petar. Cunoscut şi sub numele de Călăreţii, această sculptură amplă este compusă din patru războinici călare (Asen, Petar, Caloyan şi Asen al II-lea) şi o sabie uriaşă, ridicându-se dintre ei spre cer. La o privire mai atentă descoperi în structura ansamblului, la bază, o mamă cu un prunc în braţe (probabil Mama Bulgaria). Călăreţii sunt foarte bine realizaţi, fiind prezentaţi în mişcare, unul dintre cai părând că se desprinde de pe pământ. Autorul monumentului este prof. Krum Damyanov, un renumit şi apreciat (şi pe plan internaţional) sculptor bulgar.
Parcul Sveta Gora situat în acelaşi loc te invită să-l străbaţi domol, la pas. De fapt, în atmosfera de început de mai, întreaga zonă părea un uriaş parc, aerul era plin de prospeţime, zecile de nuanţe de verde îţi odihneau privirea, iar cântecul păsărilor era încă un dar pe care pădurile care îmbrăcau dealurile ţi-l făceau cu atâta generozitate.
Imaginea caselor care răsăreau practic din stânca dealului, luându-se la întrecere care să urce mai sus, a râului încolăcit, sticlind în lumina dimineţii şi a călăreţilor din bronz sunt amintiri vii ale acestei vizite scurte în frumosul oraş.
La plecarea spre ţară am ajuns la Cetatea Ţarevetz, simbolul oraşului, care a fost capitala Ţaratului vlaho-bulgar între anii 1185-1393. Timpul nu ne-a permis să o vizităm, dar am admirat zidurile uriaşe şi construcţiile care se vedeau precum şi zona limitrofă, sperând să revenim curând aici.
Trimis de GIN2015* in 25.09.15 18:23:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GIN2015*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Veliko Tarnovo și împrejurimile, VELIKO TARNOVO şi ARBANASI" (deja existentă pe sait)
”Noi am ajuns în oraş în jurul orei 16.00 şi ne-am cazat la Meridian Hotel Bolyarski 4*, situat de-a dreptul în inima oraşului vechi.
ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 Un weekend la vecini, în Bulgaria — scris în 19.05.22 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Veliko Tarnovo... sau OIA din Balcani? :) — scris în 02.10.21 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Muzeul Iluziilor din Veliko Târnovo, ideal pentru puțină distracție — scris în 29.12.21 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Mini-Bulgaria, o țară întreagă la picioarele tale — scris în 07.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2020 Veliko Târnovo cu ale lui case atârnate pe dealuri — scris în 02.02.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Veliko Tarnovo de toamna festiva — scris în 21.10.19 de Adela3107 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Mini Bulgaria si altele in Veliko Tarnovo — scris în 26.07.19 de adighh din BRAşOV - RECOMANDĂ